The love boat

Jeg er for længst blevet selektiv ift. hvilke nyheder, jeg læser, fordi mit katastrofefilter ikke er fintmasket nok. Når jeg læser om alt det forfærdelige, der sker rundt omkring i verden, og om hvor hastigt, vi tilsyneladende er på vej mod afgrunden, føler jeg rædsel, afmagt og en underlig form for resignation. Det er voldsomt og uoverskueligt, og det føles næsten latterligt at prøve at trække kontra ved at bruge porcelæn i stedet for plastikservice de 3 gange om året, vi holder fødselsdag, når gletsjerne smelter med rekordfart, og vi d. 01. august overskred grænsen for, hvad planeten kan undvære i år.

Derfor gik jeg i første omgang også uden om historien om, hvordan vi skal nedbringe vores kødforbrug med 93% inden år 2030. Men fordi jounalister og forskere både var ret insisterende og for en gang skyld havde gjort sig umage for at omsætte nyheden til konkrete tal, endte jeg alligevel med at gå ind og læse artiklen.

I tilfælde af at andre end mig måtte foretrække at leve i nyhedsskjul, kan jeg hermed viderebringe, at det konkret betyder, at man maksimalt må spise 100 gram okse-, svine- eller lammekød om ugen. 200 gram, hvis det er fjerkræ. Det virker så ekstremt, at det føles utopisk at realisere.

Jeg er lige præcis så meget barn af socialstaten, at min første tanke var, at de voksne finder ud af noget; at jeg ikke behøver besvære mig med at forholde mig til det her, for der kommer nok noget til mig i e-boks, som fortæller, hvordan vi får det til at gå væk.

Men efter et par timer i velsignet fornægtelse, kunne jeg alligevel godt mærke, at tidsrammen påvirkede mig. Det her er ikke noget, der først kommer til at blive et problem 6 generationer ude i tiden. Det her er nu. Når Anton er 20 år, og Frida er 15.

Først fik jeg ondt i maven. Sådan rigtigt. De politikere, embedsmænd og forskere, der lige nu sidder og river sig i håret, kan ikke trylle. Og tidsmæssigt er der vist ikke rigtig tid til trial-and-error; der skal gøres noget, og det skal virke.

Og mærkelig nok var så her, jeg for første gang i lang tid mærkede et snert af optimisme. Fordi det slog mig, at vi faktisk her har en mulighed for selv at gøre en indsats, der betyder noget. Her kan vi handle, og selv være med til at trække i den rigtige retning, uden at være nødt til at vente på, at kommunerne får sendt medarbejdere på kursus, eller opretter hotlines og call-centre. Vi er ikke underlagt offentlige systemer eller regler, vi ikke forstår, og vi er ikke tvunget til at overlade opgaven til mennesker, der – lad os være ærlige – jo heller ikke har trænet til at forhindre, at jorden går under.

Vi har 12 år til at lære, hvordan man gør, og det tror jeg faktisk er muligt. Men det kræver, at vi hver især – også dig, der sidder og læser det her – gør os konkrete overvejelser om, hvordan vi gradvist vil omstille os, så vi når i mål, så der også er udsigt til at vores børn kan få børn, som ikke skal satse på Mars og uopdagede planeter og solsystemer.

Vi er ikke kødmonstre herhjemme. Langt fra. Men vi spiser stadig væsentligt mere kød end 100 gram om ugen, og jeg tror, at det mest optimale er at gå til processen som en vane, der stille og roligt skal ændres, og jeg har derfor tænkt lidt over, hvordan jeg vil gribe det an.

Jeg har flere gange prøvet at lave vegetar-versioner af kendte retter, og nu, hvor jeg rent faktisk prøver at lægge en reel plan, har jeg erkendt, at den strategi ikke er vejen frem for os. For mig har de suspekte bootlegversioner aldrig fungeret, og avocado blendet med kakao smager IKKE af nutella, lige meget hvor mange gange I Form insisterer på det modsatte. I hvert fald ikke i min mund.

Så det, jeg har besluttet at gøre, er at finde nye retter. Retter, der ikke skal læne sig op af sammenligninger og vaner, men som bare skal smage godt, som de er.

Jeg har dedikeret en side i min ride-or-die notesbog til at skrive ideer ned, efterhånden som jeg kommer på dem, og reglen er, at de skal være enten fuldvegetariske, eller skal kunne fungere med meget lidt kød. Nogle retter har jeg prøvet, andre er på tegnebrættet.

Indtil videre har jeg følgende på listen:

Chili sin carne. (Jeg har lavet den her, som jeg hældte over et par brunede kyllingefileter og gav 25 min. i ovnen. Serverede den med creme fraiche, krydrede nødder og brød. SÅ godt!)
Risotto
Quesadillas
Burritos (jeg skal klart prøve at lave denne her og denne her)
Fried rice med kylling
Tærter
Baked beans (jeg ELSKER dem fra Valdemarsro, som er perfekte i pitabrød m/salat, tomat og agurk)
Bulgursalat (har en opskrift fra Svansø, hvor man vender bulgur med pesto og bagte squash og peberfrugter, som jeg vil prøve at bygge videre på)
Hjemmelavede falafler

Tanken er ikke, at vi fra næste uge skal være flexitarer, men at jeg stille og roligt vil dreje repertoirehjulet, så vi gradvist spiser mindre og mindre kød. Set med dé briller kan man nå langt på 12 år.

Derudover er jeg også i gang med at finde gode IG-profiler, der kan inspirere. Jeg er bedst til, hvis det bare er et billede af en ret, som jeg så selv kan lede efter en opskrift til. På den måde bliver jeg inspireret, men uden at blive låst for meget fast. Præcis sådan er Danmarks Veganske Forenings profil opbygget (madmedmedfolelse), så dem er jeg begyndt at følge; også fordi de tagger andre profiler, som jeg så kan tjekke ud. Jeg kan allerede nu se, at noget af det er for rabiat til mig, og hvis jeg må bruge min platform her til en velment formaning, tror jeg, at man skal lade være at gå i dén fælde. Mange af billederne er ualmindeligt smukke, men sandsynligheden for, at jeg kommer til at bo på Bali og leve af Buddha Bowls og smoothiegrød med kunstfærdigt arrangerede toppings, er nok ikke voldsomt stor. Mit forslag er, at man går efter noget, der ikke ligger alt for langt fra, hvordan man lever i dag, for så tror jeg, det bliver nemmere at implementere ændringerne.

Så kan vi altid gå fuld Buddha om 3 år.

Og nu er det så, at I skal på banen, så vi sammen kan gøre det her indlæg til noget, der giver lyst til at hoppe med ombord. Sus i kommentarfeltet og skriv, hvad du elsker at lave, som indeholder lidt eller intet kød. Kender du gode blogs eller IG-profiler, hvor der er inspiration at hente? Fyr navnene på dem afsted. Vi sidder i båden sammen, så lad os hjælpes ad med at holde den flydende

Published by

133 Replies to “The love boat

  1. Jeg tror, at der er noget i vejen med mig, for jeg føler, at jeg er det eneste menneske i verden, der ikke bryder mig om vege-bolo. Jeg har forsøgt mig et par gange, men det er faktisk en af synderne, ift at beslutte, at jeg ikke skal gå med kødretter-uden-kød, men i stedet finde helt andre veje.

   Men til de mange, der har mere velopdragne smagsløg end mig er det perfekt, at du smider et link til en gennemprøvet opskrift <3

 1. Jeg synes faktisk næsten det er sværere at lave mad med kød end uden… tricket for vellykket grønsagsmad er helt klart massere af krydderier. Vanloseblues.dk er skøn som inspiration

 2. Tomatsuppe med pasta.brød og pesto.
  Risengrød
  Dahl med naanbrød
  Jamie Olivers basic curry sauce, kan fryses ned og er genialt til at tømme grøntskuffen ned i.
  Tacos/Mexi pandekager, med fyld ( fint hakkede champignon, linser, og taco krydderi steges på panden, smid en dåse tomater i).
  Og ellers øver jeg mig på at få mere (dansk) fisk ind i vores madplan , for at spare på kødet.

 3. Indisk dahl, pitabrød med hummus, falaffel og forskellige grøntsagssupper er ofte på menuen herhjemme.

  1. Godt du skriver det – jeg har længe tænkt, at godt kunne tænke mig at prøve dahl, men er kommet fra det igen. Den er tilbage på listen.

 4. Kære Linda. Velkommen to the dark side. Det er ikke rart at få åbnet øjnene for den retning, som tingene bevæger sig i rent klimamæssigt. Men kæft, hvor er jeg glad for, at vi er flere og flere der har lugtet lunten. Det var en ensom (varm) vinter i 2015, hvor jeg tilfældigvis var faldet i klima-ormehullet på youtube og fik al for meget information, og ganske få, der delte bekymringen. Min kolleger syntes blot, at det var en dejlig varm vinter. WTF. Så tak fordi du deler – og så ganske proaktivt – med det samme giver bud på en mulighed handleplan. For håbet ligger i handling. Tak for dig.

  1. Spejl, Jane <3 Og jo flere der taler om det, jo flere vil høre om det. Og det er sgu så stygt, at man ikke kan høre om det, og gøre ingenting, så hurra for, at så mange efterhånden engagerer sig på diverse platforme.

   We are the people <3

 5. Spinatlasagne har alle dage været en vinder.
  Spinatpandekager med hytteost og grønt – kæmpe hit og benævnt som Sherk-pandekager går de rent hjem i alle aldre.
  Æggekage i alle afskygninger, også god til alle mulige andre rester.
  Daal
  Spagetti Carbonada – der er meget lidt bacon i.
  Eneste to spørgsmål jeg har: Har nogen forholdt sig til, om der gælder særlige forholdsregler for børn og deres jern-indtag hvis man begrænser kød, uden at være overopmærksom på andre kilder til jern?
  For, fra børn er 6 måneder skal de have 15 g kød dagligt for at være dækket, og der bruger de jo allerede deres kvote som så små – og mon ikke det behov stiger i takt med at de vokser?
  Og kan mælk og æg produceres uden at det er for belastende – for tænker på mange måder de får en stor rolle i mange retter?

  1. Tak for ideer, Ditte. Jeg har ikke kunne finde noget ift. hvordan man vil dække børns behov for jern, men mon ikke, der er sidder nogen i hvide kitler og speedtænker lige nu?

   Vores indtag af mælkeprodukter (og æg) skal reduceres med omkring 70% i samme tidsperiode, så det bliver formentlig det næste, vi skal have kigget på, men jeg er meget fortrøstningsfuld ift. at gå lidt systematisk til værks. Jeg tror, det bliver for voldsomt, hvis vi skal vende bøtten helt om i ét hug, og i og med at kød er den største synder, giver det mening at starte med den først. Jeg læste et sted, at kanin skulle være ret klimavenligt at avle på, så jeg tror også, at samtidig med, at vi som forbrugere gør en indsats for at standse ulykken, så bliver der sideløbende også forsket i og tænkt over, hvad vi kan føje til, som vi ikke bruger nu, så det ikke kun kommer til at handle om, hvad vi skærer fra.

 6. For 5 pr siden lavede jeg 100g kød pr person, når jeg lavede varm aftensmad.
  I dag vil jeg skude på vi får kød 2-3 gange/uge til aftensmad og vel 100-300g i alt til en familie på 4.
  Jeg har svært ved at komme med præcise tal, for det er kommet så langsomt og naturligt. De fleste dage laver jeg den ret jeg har lyst til. Jeg savner ikke at spise kød hver dag, men har svært ved at se mig som en, der om 5 år er fuldtidsvegetar.

  Så en kæmpe opmuntring herfra – 12 år er laaaang tid, når jeg ser hvor meget vi har rykket os på 5.

  I vintertiden er grøntsagssuppe (evt med bacondrys) et kæmpe hit. Jeg koger det godt mørt og tæsker det igennem med stavblenderen, serveres med brød.

  1. Jeg tænker også, at vi har et lille bitte forspring, fordi den her udmelding kommer på et tidspunkt, hvor de fleste faktisk er og har været igang med at skære ned på kødet. Der er heldigvis allerede mange, der er godt på vej <3

 7. Bønnegryde, elsker den fra gocook, dog med mange flere bønner i. Æggesnaps, ruller om spinat, hytteost, eller stegte grøntsager. Tak for at leve plads til mindre kød uden at være rabiat!

 8. Kogebogen Kødfri Mandag er god (afgjort pengene værd!). Vi spiser stort set ikke kød mandag til torsdag, og efter Kødfri Mandag er kommet ind i huset, spiser vi retter herfra 1-3 gange om ugen. De voksne kan lide det, børnene kan lide det, opskrifterne kan laves på hverdage (de fleste ihvertfald), og den er inddelt i sæsoner, så det er let at vælge klimahensigtsmæssige råvarer. En stor anbefaling!

  1. Den har vi også, og jeg har egentlig, hånden på hjertet, følt den var spild af penge. Vi er blevet glade for 2-3 af retterne, men ellers synes jeg ikke de mætter nok, eller at de tager for lang tid at lave. Jeg har mest brugt den som inspiration. Men måske jeg skal give den et seriøst skud igen, så🤔

   1. Jeg prøver at låne den på biblo i første omgang – så ser vi, om den passer til vores tempo og smagsløg. Tak for tippet <3

 9. Kirstenskaarup.dk er værd at tjekke ud. Hun kaldes vegetardronningen og nogle gange står jeg af. Men som inspiration og faktisk har hun fået mig til at synes, at selleribøf smager godt. Thrue that. Ellers indiske retter som dahl og gulerods-hvidkålsbathi. Krydderierne er hemligheden. Sidst men ikke mindst østrigske retter. Det vælter med retter, der ikke prøver på at være andet end det de er: grøntsagsretter. Fx svampegullasch og kartoffelgullasch. Paprika gør hele forskellen. I det hele taget alle former for fattigretter fra de fleste lande. Italien, Spanien, Grækenland mv. Ingen spor af Quorn og planteforsker.

 10. Jeg laver linselunser https://maanebarnet.org/2011/02/08/labre-linse-lunser/ jeg foretrækker at krydre med spidskommen og koriander frem for karry og paprika, og så får de gerne et æg rørt i, så de lettere holder sammen. Evt. også en lille dåse majs rørt hele i til sidst inden de steges i godt med olie. Jeg serverer dem med “salatbar” hvor alle blander sine favoritter (og køleskabet bliver tømt) og hvidløgsmayo som dip…

 11. Aarstiderne lægger deres opskrifter til deres vegetar-kasser på deres hjemmeside. Det er fantastisk inspiration.

  Eller. Få deres vegetarkasse – måske bare til en person – for at opnå ‘spar penge’ målet samtidig. Og suppler selv lidt op. (Der plejer at være nok til aftensmad og madpakke til mig) på den måde kommer der nye spændende retter på idelisten. Og du skal ikke ud og købe 400 gram palmekål eller lign, som du ikke aner, hvad du skal stille op med.

  1. Ideen er supergod, men fordi jeg arbejder som jeg gør, fungerer det ikke så godt med måltidskasser. Der vil være for meget, som jeg ikke når at bruge, eller kan nå at lave. Men hjemmesiden og opskrifterne lægger jeg på min læseliste med det samme. Tak for ideen.

  1. Mon du kan anbefale en bestemt opskrift på broccolisuppe? Jeg har prøvet et par gange (Hulk-suppe, you know), men synes, de er blevet lidt vandede. Men jeg ville gerne lave det, hvis jeg havde en opskrift, der fungerede, for jeg elsker faktisk broccoli.

 12. Jeg kan spejle mig helt i dine tanker -men jeg må sige, Linda, alle kampe er bedre med dig på holdet. Også klimakampen. ❤️
  Retter:
  – Grøn risotto: http://www.emmamartiny.dk/2018/06/28/groen-risotto-med-spinat-aerter/
  – Pasta med tomatsovs (og parmesan)
  – Pasta med cremet tunsauce (madenimitliv)
  – Tærte med svampe, feta og filodej
  – Kartoffelpizza
  – Pita med falafler
  – Chili sin carne
  – Risengrød
  – Grøntsagssuppe med brød
  – Pasta med svampe
  – Ovnkartofler, dip og gnavegrønt/råkost
  – Risotto
  – Stegte ris med masser af pinjekerner og rosiner
  – Quinoasalat/tabouleh med brød og dip
  – Vegetarisk burger med guacamole
  – Quesadillas med majs og spinat/champignon og tomat
  – Cashew karry med blomkål (https://www.emmamartiny.dk/2016/03/03/indisk-cashew-karry-med-ristet-blomkaal/)
  – Champignonsuppe med brød
  – Nødde/svampepostej med salat
  – Kartoffelsalat med majs og ærter
  – Stegte rodfrugter med pære og spejlæg (Valdemarsro)

 13. One pot-pasta kan snildt laves uden kød overhovedet. Man kan også komme langt med en bagt kartoffel, creme fraiche & gulerodssalat.

  Og så er de store søde kartofler ret geniale at lave i en mexi-version med salat, salsa & guacamole (Kartoflerne bages og fyld smides oveni)

 14. Jeg er ret meget på pasta med tomatsauce (til en person): olie på pande, 1-2 fed hvidløg på, så en god håndfuld tomater – måske 10 små (jeg plejer lige at koge dem lidt først, så jeg kan tage skrællen af – af uransaglige grunde HADER jeg varm tomatskræl…), 3-5 blade basilikum, salt og 1 tsk sukker. Det står og simrer mens pastaen koger. Jeg hælder lidt af kogevandet fra pastaen i, hvis den truer med at koge tør. Så smider jeg pastaen over på panden og vender det hele sammen med noget parmesan. Der skal bare være nok til at pastaen kan vendes rundt i det – det skal ikke sejle i det. Enkelt, hurtigt og altid godt 🙂 Og hvis man har tomater på altanen/i haven, så er det jo næsten en gratis ret!

  Og gå lige ind og tilmeld dig Samvirkes madplan: https://samvirke.dk/madplan
  Synes tit de har gode vegetaropskrifter på, som om ikke andet kan bruges til inspiration og holde snuden i sporet.

  I øvrigt er en god æggekage også altid god; der kan jo kommes et utal af grøntsager 🙂

  1. Det er hermed gjort:-*

   Og den pasta der lyder rustik og lækker. Jeg pønser lidt på, at vi skal prøve at gro tomater herhjemme til næste år, og så er den jo nærmest genial.

   Ps: Hvor står Dexter ift. parmesan?

   1. Du skal SÅ meget gro dine egne tomater. Det er mega nemt; sol, læ, vand og lidt gødning. De kan stå op af muren ude i haven 🙂

    Og ja, den er ret rustik og lækker. Det er sådan en italiensk basisret. Så du kan også google opskrifter på den. Men det her var min (til én person 😉 )

    PS. Det er ost! Det siger vel sig selv?!

 15. Cannelloni med spinat og ricotta og grøntsagssupper er det der oftest spises her.
  Og ellers øger jeg mængden af grøntsager og mængden af kød reduceres i mange retter, fx rækker en pakke med to kyllingefileter til to dages kylling i karry. Vi er to voksne og to børn.

  1. Den strategi benytter jeg også. Jeg er også blevet ret god til at smide linser og bønner i min mad, så det stadig mætter godt.

   Jeg har aldrig prøvet at lave cannelloni, men nu har jeg fået lyst til at kaste mig over det.

 16. Jeg kan anbefale at kigge på klidmosters nyere indlæg – hun flexer flexitaren for vildt! (klidmoster.dk)
  Der er også mange dejlige ting på hendes fasteblog: klidfaster.dk

 17. Det sætter så godt ord på det, jeg føler.
  Mit bedste tip er at gå på opdagelse i det asiatiske og det italienske køkken. De har begge mange retter, som helt naturligt ikke indeholder kød. Og så er bacon genialt på den måde, at der skal virkelig lidt til for at give en masse smag. 100 g rækker nemt til en pastaret til 4. Og bouillon, god hønsebouillon – men hvordan er det mon for klimaet🤔?
  Jeg synes egentlig, den største udfordring i alt det her er at få manden med på helt kødfri dage.
  Vores favoritretter er:
  – Pasta med tomatsovs og aubergineruller med ricotta og spinat
  – Butter chicken med butterbeans (enten med lidt kyling eller helt uden og så bare flere bønner)
  – Squashtærte med ricotta
  – tomatsuppe med mascarpone
  – Peberfrugter med risfyld
  – Nudler med tofu og broccoli
  – Kinesisk suppe med æg og tomat
  – Bibimbap med aubergine fremfor okse
  – Risotto med ærter, svampe, grønne bønner eller andet

  1. Jeg skal altså have prøvet tofu. Indtil nu har jeg ikke rigtig turde, men hvis ikke nu…

   Og så elsker jeg navnet ‘butterbeans’ – det SYNGER af comfort food <3

   1. Den asiatiske i Strandbygade har frisk tofu på køl. Vælg den faste i de sorte bakker (ligner kødemballage), og styr udenom solketofu, hvis de har det. Silketofu er lidt svært at arbejde med, den faste kan bare skæres i tern og steges.

 18. Go, Linda! Helt enig i bekymringen, men savner inspirationen. Jeg vil tjekke dette indlæg og kommentarerne næste gang, jeg er vegeidéforladt. Vi spiser kød 2 gange i ugen, savner det ikke i str omfang.
  Vietnamesiske forårsruller med satay, hakket grønt, rejer eller stegte svampe.
  Blomkålsfrikadeller
  Og så vil jeg løfte fanen for rugbrød med fiskepålæg, mozzarella/tomat/olivenolie.

  En anden ting: vil du, medmindre det er for privat, lave et indlæg om for tidlig fødsel og de følger, det har haft/kan have?

  1. Jeg har også lagt det her indlæg i en særskilt mappe, så jeg kan gå tilbage i browse inspiration.

   Jeg tænker egentlig, at mit indlæg om at være mor til et barn, der er sit eget, beskriver mange af de udfordringer, jeg har oplevet ift. at have en dreng, der er født lidt for tidligt, men jeg vil meget gerne svare, hvis der er andet, du gerne vil høre om? Vil du uddybe lidt? Enten her eller i en mail?

  1. Nem OG billig? Så mangler det kun, at nogen laver den til én, for at den forvandler sig til den hellige madtriade.

   1. Sådan en let og billig ret fandt jeg på ved et tilfælde (tomt køleskab) for nylig:
    Ris + hurtigt svitsede tynde skiver gulerødder, løg, hvidløg og rød peber (rå til barnet, svitset til mig) + soya og med peanuts som salt topping. Det tager 10 min og smager overraskende lækkert.

    1. Jeg glemmer faktisk at bruge soya, og det er for dumt, for det er verdens nemmeste måde at tilføre umami på. Det lyder virkelig godt, det der.

 19. Daal er virkelig en go to herhjemme. Jeg bruger opskriften fra valdemarsro og fordobler krydderierne.
  https://www.frokenkraesen.com/ er begyndt at lave flere og flere vegetariske retter eller retter med minimalt kød, og de er nemme at overskue, synes jeg.

   1. Jeg bruger også valdemarsros opskrifter. Lige hendes daal har jeg nu udviklet på (fordi vuggestuens duftede bedre), så jeg putter en dåse kokosmælk i (bliver cremet) og hakker hvad jeg har af kartofler/rødbeder/gulerødder i store tern + har drejet den lidt mere i retning af spidskommen end karry. Nå men jeg har vist lavet den om, lyder det som om… 😉 Men det er nok nærmest min livret, og jeg har været længe om at finde en daal, der fik mig til helt at forstå det koncept. I øvrigt er det også lækkert at bage sød kartoffeltern og drysse over ved servering. Bedst af alt er der til 2-3 dage.
    Jamie Oliver har en fantastisk tomatsuppe, hvor han bager tomater, uhm…
    og ellers er græskarsuppe (valdemarsro igen) et stort hit med grønne linser, æbler vendt i citron og honning samt ristede solsikkekerner som topping. Der er også altid til to dage.

    1. Jeg har nærmest lyst til at køre i Føtex efter ingredienserne og gå igang nu. (Men bliver lige nødt til at spørge: Smider du bare rødbederne i rå? For jeg har en opskrift på rødbedesalat, som jeg elsker, men jeg ender altid med at have et par rødbeder i overskud, og jeg kan aldrig finde ud af, hvad jeg ellers kan bruge dem til.)

 20. Af økonomiske spareårsager begyndte jeg at følge ‘A Girl Called Jack’s blog og fik fat i den første af kogebøgerne gennem en engelsk ven. Og brugte så en månedstid på at lave ALLE retterne i den, fra ende til anden, Julie&Julia style (men med væsentligt billigere råvarer).
  Idet Jack Monroe (nu) er vegetar, er langt de fleste opskrifter i bogen vegetariske, men der er dog også en del kødretter. Det var en god øvelse og tvang mig MEGET rundt i
  manegen madmæssigt, uden det blev alt for avanceret. Efter en periode med ‘fri leg’, hvor jeg stadig brugte en del af bogen opskrifter, gik det dog op for mig, at jeg faktisk primært valgte de kødfriretter – fordi de smagte mig bedre. Dét havde jeg som baconelskende bøfspiser ikke forventet.
  Så jeg vil klart anbefale hendes blog og bøger for overkommelig inspiration til vegetarisk mad.

  1. Jeg fik den anbefalet tidligere på året (måske af dig?) og købte den på Amazon, men den fungerede ikke rigtig for mig. Nok egentlig fordi jeg ikke er ret god til at bruge kogebøger. Men jeg har tilføjet bloggen min læseliste, så giver det lige et skud mere i et andet format.

   1. Jeg kan desværre ikke tage æren for at være inspirator her – jeg tog nemmelig også anbefalingen med herindefra!

 21. Hvor er det dejligt med så meget inspiration!
  Jeg har fået den vegetariske måltidskasse fra Årstiderne on/off i et års tid og det har givet mig virkelig god inspiration til de retter, som jeg gerne vil indføre i mit repertoire generelt. En af mine favoritretter er stegte nudler med æg, broccoli, spinat og hvad man nu ellers har. En anden favorit er pasta med romescosause (stegte peberfrugter på glas fra Lidl, mandler, olie og lidt krydderier).

  Derudover finder jeg også meget inspiration hos VanløseBlues, som mange nævner.
  Hendes hummus uden olie, men med squash er eksempelvis intet andet end genial. Hendes risfrikadeller er også perfekte til tøm-køleskabet-mad.
  Der var en der skrev om det asiatiske og italienske køkken og her er jeg meget enig. Vietnamesiske supper kan både være super nemme at lave og vegetariske. Også vietnamesiske friske forårsruller er nemt og lækkert at lave vegetarisk. Fra det italienske køkken er mine favoritter Cannelloni med spinat/ricotta og tomatsauce (http://www.newyorkerbyheart.com/2007/05/cannelloni-med-spinat-og-ricotta.html) og Melanzane alla Parmigiana (aubergine i tomatsauce og ost http://www.madbanditten.dk/2011/09/27/melanzane-alla-parmigiana/).

  Tak for at levere et indlæg med så meget mulighed for vegetarisk inspiration! For jeg er enig. Det er nødvendigt og det er meget nemmere, hvis man tager det én ret ad gangen.

 22. Jeg blev fuldt udud veget af samme årsag for to år siden, har aldrig spist meget kød, så det var ikke så svært. Min familie som foruden mig tæller min mand og to børn spiser kød, men de spiser markant mindre end tidligere, da jeg ikke rører det, og efterhånden er ferm til vegetarretter. Jeg elsker huevos rancheros – se evt. opskrift hos Valdemarsro. Spinattærte er en sikker vinder. Paella uden kød, kartoffelpandekager med råkost til, spinatpandekager med ratatouille, pasta ala Norma, polenta med svampesovs, blomkål vendt på panden med hvidløg, persille og mandler er nogle af mine børns farvoritter. “I ❤️ nem vegetarisk” er en lille fin vegetarbog af Kathrine Klinken, som jeg ofte har set antikvarisk, den kan anbefales. Min anbefaling er at lave flere små forskellige vegetarretter, så ungerne har noget at vælge imellem, det behøver faktisk ikke at tage længere tid, da man kan snitte på forhånd (søndag eksempelvis). Ottolenghis bog “Plenty” er genial også. Mange har nævnt gode blogs, bruger dem alle, men ingen har vist nævnt Kirsten Skaarup vegetarismen grand old lady i DK, hendes blog er god! Husk også linser, bønner, kikærter i salater, humus, supper og dhal. Supper i alle afskygninger – farvoritten herhjemme er pt. blomkål-kartoffelsuppe, mildt, varmende og godt (man skal huske at klare løg, hvidløg og kartofler i smør først, og masser frisk timian). Jeg tror egentlig, at problemet med vegetarmad ofte er, at folk glemmer at smage til med krydderier, friske krydderurter mv. Det skal smage af noget, ikke være udkogt osv., så kan helt simple vegetarretter sagtens erstatte umami-smagen fra kødet. Derudover er jeg langt fra veganer, spiser smør, æg og ost, så måske er jeg stadig en del af problemet, men jeg prøver 🤷

  1. Og alle ved, at børn er den virkelig lakmusprøve på, om noget er godt. De skal NOK sige det, hvis det ikke er… (Den ser virkelig også god ud!)

 23. Sikke en masse fantastisk inspiration:-)
  Vi laver ofte tøm grøntsags skuffen pizzaer – næsten alle grøntsager gør sig godt i tynde skiver med tomatsauce, ost og et nænsomt drys krydderurter.
  Og tøm grøntsags skuffen falafler/deller – en enkelt kartoffel koges med alt fra grøntsagsskuffen, moses, afkøles og tilsættes let æg, krydderier og evt. havregryn eller mel. steges på panden som frikadeller eller i en gryde med olie som falafler (så bliver de bedst hvis de inden da er rullet i lidt rasp (så får du også brugt brødresterne :-))
  Vildtkød i alle afskygninger hvis man er heldig at have adgang til det er minimalt klimabelastende
  Om sommeren er fiskeri en skøn familie beskæftigelse og skønt at hive sin mad op selv…..

  1. Der er bare det med fiskeri, at det kræver én i husstanden, der er frisk på at rense fisk… Jeg har faktisk fisket meget med min far, da jeg var yngre, og det er simpelthen så hyggeligt. Men det eneste naturprogram, jeg ville kunne castes til, ville være “Nak & Stik af”:-D

   1. Ha, ha – jeg har haft det på samme måde, men på et tidspunkt blev jeg egentlig bare stædig nok til at gøre det selv – det kunne jo ikke passe det vare moren der stod og sagde ad, ad, ad, men den dengang 8 & 9-årige bare gjorde det. Og heldigvis er de meget bedre end mig – så her kommer børnearbejde ofte i spil 🙂

 24. Quinoasalat med smuldret feta, granatæblekerne, avokado og grønkål (der har været på panden med lidt hvidløg).
  Salat med belugalinser, avokado, mango i tern el. granatæblekerner og feta.

  Det er 2 af mine absolut go-to-retter, der tager mindre end 20 minutter at lave, mætter og smager fantastisk og er supergode til frokost dagen efter.

  Desuden grøntsagssupper i vildskab 🙂

 25. Jeg står samme sted som dig, og har samlet mine favoritopskrifter i en evernote. Jeg kigger meget hos valdemarsro og Cathrine Brandt – de er sådan hverdagsagtige på den gode og noget der minder om realistiske måde. Jeg har disse på must-try listen: https://www.cathrinebrandt.dk/vegetarburger-med-quinoa-boenne-boeffer-og-fetacreme/ og https://www.cathrinebrandt.dk/dahl-med-kokosmaelk-og-raita/ mens denne allerede er testet og GODKENDT af min kødelskende familie: https://www.cathrinebrandt.dk/karrygryde-med-kikaerter-og-kokos/

 26. OK, dét her, det ved jeg noget om. For ti år siden erkendte jeg under et udlandsophold, at jeg ikke “var til kød” – jeg boede med en vegetar, og det blev en øjenåbner for mig. Kød siger mig simpelthen ikke det store. Men det var lidt af et chok, for alt, hvad jeg vidste om madlavning, tog udgangspunkt i kød. Og dengang var det altså ikke de grønne muligheder, der var flest af, når man gik ud.
  Min erfaring er, at det tager tid at lære at lave vegetarisk mad. Man skal ikke tænke kød som en slags bandlyst ingrediens. Man skal tænke sin madlavning på en anden måde. Så kommer det – og hånden på hjertet, så har jeg aldrig fået så meget ros for min mad, som den, jeg laver uden kød. I dag har jeg familie og en halvandetårig, så der bliver af og til lavet kødretter i min hustand, men aldrig med mere end 200 gram til deling og kun et par gange om ugen.
  Et godt råd er at tænke i konsistens. Et måltid skal indeholde noget sprødt, noget blødt, noget vådt og noget tørt og selvfølgelig smage forskelligt. Krydderurter rokker enhver båd (bortset måske fra småbørnenes). Et godt miks af protein og kulhydrat. Men når vegetarmad har ry for at være kedelig, så er det altså også fordi, den, når den ikke laves godt, kan være ensformig og præget af at skulle ligne noget, den ikke er, nemlig mad MED kød.
  Jeg tror helt sikkert, at det er den ensporede forståelse (fra det danske køkken) af og forestillingen om, hvad mad er, der sætter begrænsningerne. Jeg tror, det handler om, at man tænker i mangel frem for i muligheder – hvis man vender den tankegang, vil man få en ny oplevelse. Det er min erfaring. Jeg vil i hvert fald selv rigtig gerne være med til at vise, hvad vegetarisk mad er, uden at det bliver prædikende, for jeg er ikke selv og har aldrig været fuldblodsvegetar – primært af praktiske grunde, og fordi jeg indgår i madfællesskaber.
  Klimaudfordringerne dikterer jo ændrede vaner hos alle. Men jeg tror, det vil gå lettere end mange frygter.

  1. Det er en god pointe, at det ligeså meget handler om tekstur, som det handler om smag. Og så tror jeg også, at mange prøver at lave en eller to regulært vegetariske retter, og hvis de ikke bliver gode eller falder i smag, så dropper man hele ideen igen. Og det duer jo ikke, for tænk på, hvor lang tid man har brugt på at lære at lave mad på den konventionelle måde. Det kræver vist bare tid, og en masse fejl at finde ud af, hvad der fungerer for én selv.

 27. Godt initiativ, Linda. Måske man også lige skal give råvarernes oprindelse en tanke. Der er ikke meget vundet, hvis kød skiftes ud med palmeolie, soyabønner og andre eksotiske råvarer, som importeres langvejsfra og er dyrket med gift og under kummerlige forhold.
  Jeg kan anbefale Grøn hverdagsmad fra River Cottage. Han er i det hele taget blevet mere og mere grøn med årene.

  1. Ja, der er mange hensyn, vi skal blive bedre til at tage. Men som en eller anden engang har sagt, så starter alle rejser med et enkelt skridt, og det er vist der, vi er lige nu <3

 28. Når man først har vænnet sig til det, så gør livet som vegetar indkøb meget nemmere – grøntsager kan holde sig bedre og længere end kød (under korrekt opbevaring selvfølgelig) og man skal ikke huske at tage kød op af fryseren.

  Mine indkøb består nu i at købe de grøntsager, der ser bedst ud og er billigst lige den dag, og så bagefter finde ud af, hvordan de skal kombineres. Det, der spiller hovedrollen i menuen den ene dag, kan have en birolle 2 dage senere, og mulighederne er uendelige; alt kan nærmest gå i grønne deller, gryderetter, tærter, pateer/postejer, supper, lasagner, pastasauce osv, og proteinindholdet kan øges med linser, kikærter eller bønner, hvis du er nervøs for, om ungerne får nok protein.

  Og så sidder jeg og tænker på, at når nu M-2018 om lidt bliver so-last-year, så kunne du lave en V(egetar)-2019 eller K(ødreduceret)-2019 i stedet? Uden at det skal til at være en madblog, men for at blive holdt lidt op på det gode fortsæt, og samtidig få her-og-nu inspiration til kommende uge, måske endda med udgangspunkt i, hvad der er sæson for (hvilket som regel er det samme som billigst).

  1. Det har du givetvis ret i. Jeg glæder mig til at være så hjemmevant i tankegangen, at jeg kan lave mental tetris med madplaner og køleskabsindhold.

   Ift. hvad der skal ske med M2018/19- indlæggene er jeg så småt gået i tænkeboks. Uanset hvad jeg vælger at gøre, tror jeg, at det stadig bliver blandede indlæg; jeg kan SAGTENS se, hvad du mener, og ideen er skidegod. Men jeg brænder bare ikke ret meget for at skrive om mad og opskrifter, så jeg hælder umiddelbart til at overlade det til nogen, der elsker at skrive om det, mere end jeg gør <3

 29. Og kommentarfeltet eksploderede! 😊
  Jeg vil tilslutte mig de generelle råd, som gør at det egentligt er ret enkelt. For de fleste var vel en slags flexitarer før det blev moderne? Altså med klassiske retter fra mor og mormors køkken som grøntsagstærte, tomatsuppe, aspargessuppe, kartoffelmos, gulerodssalat, spinatlasagne, osv. Så selv de kødelskende mænd har jo af og til spist om ikke vegetarisk, så plantebaseret… den pointe tænker jeg er væsentlig for dem der har det svært med det vegetariske.
  Så det handler om grøntsager i fokus, masser af krydderier, evt æg, ost, fløde, osv, sprødt, blødt, salt, surt, sødt, stærkt umami. Et konkret tip udover de mange gode opskrifter er at have sprødt tilbehør på lager, se fx suppetoppings ved skønne valdemarsro, så bliver al grøntsagsmos, suppe, humus, guacamole osv bare top lækkert!
  Til børnene har vi altid gnavegrønt her, der tager rigtigt meget af appetitten, så det er vel også et (gammelkendt) tip.

  1. Gondor called for aid, and Rohan answered:-D

   SÅ enig i det med, at der skal være noget, der knaser. Jeg er stor tilhænger af nødder og mandler, og serverer dem altid ved siden af det, de skal hældes over, netop for at bevare sprødheden.

 30. Mit næste spørgsmål vil være, om vi ikke hellere skulle gøre noget ved alle de flyrejser? Jeg bliver ligesom dig slået ud og magtesløs af verdens tilstand, og maden er et dejligt konkret sted at starte. Men jeg synes det er vildt hvordan alle virker til ubekymret at flyve på ferie 3-4 gange om året. Vi har begrænset flyrejser de seneste år, men må indrømme at vi stadig flyver og får besøg af svigerfamilien i udlandet. Og det er jo næsten værre: at være klar over hvor skidt det er og have dårlig samvittighed, og så alligevel gøre det…
  for nylig sagde en fremtidsforsker at det snart vil blive betragtet som ulækkert at flyve unødvendigt meget. Måske der hvor kødspiseriet så småt bevæger sig hen, med fokus på mådehold og nydelse…

  1. Jeg får det også sværere og sværere med flyrejser. Jeg arbejder heldigvis hjemmefra og har ingen arbejdsrejser, og med to små børn har min kæreste og jeg mere lyst til ferie i DK og nabolande end ferier, der kræver fly. Mit princip hedder max én flyrejse om året, og i år har vi slet ikke fløjet. Men jeg kan mærke, at det bliver sværere for mig ikke at kommentere på det, når venner og familie tager endnu en flyrejse. Jeg begynder ærlig talt at føle, at det er uansvarligt og egoistisk at flyve (ofte). Problemet er at det er alt for billigt. Som med så meget andet burde vi betale den reelle omkostning – herunder for miljøbelastningen.

   1. @trine: Jeg tror, at det bliver en af dem, der deler vandene. Også fordi jeg faktisk er lidt i tvivl om, hvor meget bedre det er at køre på ferie? Jeg kan pudse min glorie; det er mange år siden jeg har været ude at flyve – men jeg føler lidt jeg mangler information om, hvad de kloge mener om alternativerne. Om vi faktisk er ude i, at vi ikke skal holde ferie i andre lande mere. For det er også en lidt mærkelig tanke at skulle finde plads til, synes jeg.

    1. Jeg følger forskellige svenske bloggere, som er optaget af klimaet. Det virker som om hele flydebatten er meget længere fremme i Sverige, og så vidt jeg kan overskue er der ingen grund til at være i tvivl: flyvning er en kæmpe klimabelastning!
     Linket her er en sammenligning mellem fly, bil og tog: https://www.svt.se/special/sa-reser-du-klimatsmartast/
     Bilkørsel er heller ikke godt, men i kraft af, at man kan komme så lang omkring, hurtigt og billigt, med fly, er flyvning et effektivt område at lægge sine vaner om, fordi det er mange kilometer, det drejer sig om – og fordi meget af flyvningen er fritid/ ferie/luksus, som kan ændres uden problemer. Læste en artikel, som nævnte, at een ferierejse med fly til Thailand ‘modsvarer’ 2,5 års kødspisning….
     Men enig – det deler vandene. Rigtig mange mennesker er jo på få år kommet til at tro, at det er en menneskeret at flyve verden rundt for en pris, som overhovedet ikke afspejler den klimamæssige belastning.

  2. Jeg tror, at vi om 25 år lever i et samfund, der ser så anderledes ud ift. det, vi kender i dag, at vi næsten ikke kan forestille os det. Når kødforbruget bliver bragt langt nok ned (og æg og mælkeprodukterne følger trop) kommer det unægteligt til at påvirke landbrugsindustrien, hvilket vil få konsekvenser for stort set alt. Politik, eksport, beskæftigelse osv. osv. osv. Det kommer til at forrykke hele vores samfundsstruktur, og måden vi betrager verden på. Og om 25 år tror jeg, at fly-rejser er et luksusgode på linje med krydstogt-cruises idag. Men hvor flytrafik kan reguleres af det offentlige, er det noget mere omstændigt at regulere, hvad vi putter i munden hjemme i køkkenet, så jeg tror, at der skal sættes ind begge steder, og gerne samtidig.

   Og så er jeg i øvrigt meget enig i, at det er en af de eneste ulemper ved at have kradset i overfladen: You can never not know. Når først man er belastet af sin viden, er det ikke fedt at flyve og spise store bøffer mere, vel?

   1. Ja, enig i det ukendte og det er lidt en trøst, for jeg tænker rent faktisk at der “kommer en voksen” som du skriver, og opfinder miljøvenlig lufttransport, og noget at putte i køernes maver så de prutter mindre, osv, og så klarer vi den alligevel… Beam me up, Scotty!

    1. Bare til info, så er der adskillige firmaer, der arbejde på at lave det, der hedder renewable jet fuel – altså flybrændstof, der blandt andet er lavet på affald og restprodukter fra papir-industrien. Det er stadig nyt, men vi “voksne” er igang 😉 Som bonusinfo kan jeg fortælle at Norge som det første land fra 2020 kræver en lille procentdel af alt jet fuel skal være renewable og i 2030 skal det være 30% og der er flere lande på vej. Det er sindssyg interessant at se udviklingen og nu skal vi bare sørge for at de renewable kilder er bæredygtige og ikke snupper maden ud af munden på fattige lande (f.eks. jet fuel fra soja-olie eller palmeolie) #endofrant 🙂

     1. Det er verdensklasse, at vi så lige har en voksen, der melder ind. Mikala: We salute you (- og dine kolleger). Skynd dig tilbage til laboratoriet <3

  1. Jeg synes, falafler bliver bedst, hvis man lægger kikærterne i blød, men ikke koger dem først, og så enten steger dem i masser af olie på panden eller i ovnen med mindre olie.

 31. Meget af det jeg ville skrive er allerede blevet nævnt. Men som vegetar på 8. år vil jeg sige, at det bliver nemmere. I omlægningsfasen er alting svært, men når man får opbygget et repetoire af opskrifter og vaner så sidder det på rygraden og det er ligeså nemt som at lave mad med kød.
  Jeg vil anbefale Sneglcilles vegetaropskrifer. Der er ikke mange endnu, men alle dem hun har på sin blog er spot on- nemme, lækre og hverdagsagtige.

  1. Jeg tror nemlig også, at det er det, der er udfordringen; at hvis man gerne vil omstille sine madvaner radikalt, så er man på gyngende grund ret mange gange om dagen i ret lang tid. Det er derfor, jeg gerne vil have udvidet mit ‘grund-repertoire’ først; så syne jeg, at jeg har et lidt bedre fundament at stå på.

   Tak for fif om Sneglcille. Hendes opskrifter ser lækre ud <3

 32. Vi har
  Uskiftet kødpålæg ud med: tomat, kartofler, vegipålæg, figenpålæg osv. Smør er blevet til “denne sorte smør” fra Rema. Til morgenmad får vi havregrød eller andet vegetarisk/vegansk.

  Vi er også sprunget med på den kød og mælkefri vogn. Mælkedelen er ret nem, jeg mangler kun en erstatning for creme fraiche. Fløde fåes i en soyaversion.

  Vi får æg fra haven og det kød vi spiser har min mand skudt. Mit mål er at vi i 2019 ikke køber kød fra en køledisk. Men fx godt kan spise ude og få kød.

 33. Tomattærte med en smule bacon. Jeg kan godt lide tærtebunden fra Valdemarsro.
  Eller en nem pastasovs: rejer, tomatpure/hakkede tomater, løg, hvidløg, frisk basilikum, fløde.

 34. Har ikke læst alle kommentarer, men jeg anbefaler Mia Sommers blog og kogebog ‘Vegansk velvære’. Jeg synes, hun er god til at lade grønsagerne få hovedrollen i en ret. Hendes mad virker nogenlunde normal.
  Og da hun også har veganske børn, kunne jeg forestille mig, hun har styr på børns næringsbehov. Ellers er vegetarforeningen nok også fulde af info.

 35. Jeg læste i første omgang “Hendes mand virker nogenlunde normal” og det blev din kommentar ikke dårligere af:-D

  Tak for inspiration:)

  1. Lur mig om ikke det kommer til at vælte frem med bøger, som den, nu hvor vi faktisk har interesse i at lære at gribe tingene rigtigt an? Jeg kom også i dag til at tænke på, at det her også bliver et af de områder, hvor man om 6-7 år bliver glad for, at man kastede sig ud i det, nogenlunde samtidig med alle andre; at det er rart, at vi alle sammen er lidt nye og lige skal lære vores vej rundt i den her måde at spise på.

   Der bliver i hvert fald ensomt ved kødbordet i 2025.

 36. Emma Martiny har mange gode opskrifter, hvor grøntsager er omdrejningspunkt – og mange spændende salater.

  Jeg er også vild med de der soya nuggets som alternativ til falafler (i pitabrød, burrito, som tilbehør til salat og ovnstegte kartofler,etc ) – ikke så økonomisk, men tænker de er et hit hos børn også 🙂

  Urtekrams falafler er også gode hvis det skal være nemt, og ift. prisen på kød er de ikke dyre.

  En favorit hos mig er også:
  “Mexibowl” med majs, fintsnittet kål, sort bønnemos, evt falafler/nuggets, peberfrugt, andre grøntsager, evt lidt ovnstegte kartofler, en klar creme fraise med hvidløg/urter, evt drysset med solsikkekerner og koriander – alt det man ville putte i burrito, men med bønnemos som proteinkilde og kerner for knas.
  Bønnemos: https://www.emmamartiny.dk/2016/06/30/date-night-burritobowl-med-mexi-kylling/

  Kan generelt godt lide ideen med at snitte/hakke en masse grønt som man selv kan blande i sin skål, supplere med bagte rodfrugter (kan evt krydres som man ville krydre kød – og også gerne laves til flere dage, de behøver ikke serveres varme) og så toppe med forskellige ting.
  Det giver en masse forskellige smage og konsistenser, når man spiser det 🙂

  Kan også være kål/æbler/pesto/edamamebønner/mandler rørt sammen og serveret med nuggets.

  Og så kan man evt opbevare de snittede grøntsager i separate bøtter/glas i køleren, så der også er til madpakker eller rester.

  1. Hold KÆFT, det lyder godt, det mexobowl der! Det skal jeg KLART prøve <3

   Jeg elsker Urtekrams falafler; særligt dem med chili. Hvor finder du soya-nuggets? (Altså, sådan helt lavpraktisk. I frysedisken eller?)

   1. Jeg har fundet dem i køledisken. I min brugsen og kvickly har de deres eget skab/køledisk med andre vegetariske produkter. Der findes sikkert flere slags, men dem jeg har købt er i en grøn bakke.
    Nu jeg tænker over det, har rema måske nogle tilsvarende på frost. De har i hvert fald nogle lækre erstatningsprodukter generelt, fx deres kebab.

 37. Hej Linda,
  Tak for en fint indlæg, jeg går selv og har ondt i maven..
  Har flere gange tænkt tanken, at det ikke gør en forskel at vores lille familie skærer ned på kødet. Men selvfølgelig gør det en forskel, så det er en god kick-starter med alle opskrifterne her i kommentarerne. Dog et lille ønske her fra.. Jeg er ikke teknisk, så ved ikke hvordan det kan arrangeres, men det ville være SÅ fedt hvis de links man klikker på åbnede i en ny fane? Pt ryger man væk fra dit indlæg og skal derfor klikke tilbage hver gang man har tjekket en opskrift ud. Altså det handler ikke om at jeg ikke orker at klikke tilbage, det gør jeg gerne.. Men syntes bare det er lækkert når man kan have en masse inspirations faner åbne efter at have læst et blogindlæg. U get ma point? Tak for en god alsidig blog! kh. Jeanette

 38. Wow, jeg får travlt med at læse og hente inspiration i den her weekend! Tak til alle (og til dig Linda for at bringe emnet op) 😃

  Jeg har ikke nogle blogs at anbefale og heller ikke opskrifter på noget, som ikke allerede er nævnt. Jeg er vild mad dahl, grøntsagslasagne, selleribøffer, spinat/ricotta-canneloni, bønneotto med et eller andet godt, risotto med svampe, gnocchi med squash/citron/parmesan, og en masse andet godt. Jeg spiser æg hver morgen, og sammen med bælgfrugter gennemsnitligt hver anden dag, ost, etc., dækker det mig fint ind proteinmæssigt.

  Så i stedet vil jeg gerne slå et slag for en gammel traver, og håber det ikke er alt for meget off topic men kan falde ind under “passe lidt bedre på det hele”.

  For 6 uger siden besluttede jeg at begynde at lave – og ikke mindst overholde! – en madplan. Og den sidste måned har jeg klaret begge dele. Det har haft en del konsekvenser:
  1) Jeg får en hel del sundere og bedre mad, end jeg har gjort længe. Når jeg lægger planen tager jeg højde for sene eller bare pressede dage den kommende uge, så der altid er noget der bare skal varmes, eller i det mindste er overskueligt at lave.
  2) Jeg kan virkelig mærke det på min økonomi. Jeg sparer de unødvendige (og på mange konti) dyre panik-indkøb væk, og det gør at jeg ikke blot sparer penge på husholdningsbudgettet, men også har fået råd til at købe flere økologiske varer (og er ellers ret fokuseret på sæson og lokalt).
  3) Den bedre planlægning gør, at jeg får lavet bedre kødfri retter der dækker alle sanser og dermed falder jeg ikke i binge-eating-meat-fælden, hvor min krop craver et tocifret antal døde dyr for at blive tilfreds.
  4) Mængden af husholdningsaffald har jeg reduceret med 2/3 på en måned. Jeg smider ganske enkelt mindre mad ud, fordi jeg får planlagt rester af grøntsager ind i nye retter, etc.

  Min madplan er på ingen måde underlagt noget helligt. I aftes fik jeg frysepizza, men i det mindste var det en del af planen, og ikke en hovedet-under-armen-beslutning kl. 17:20. Men hvis der er plads i koret med de små skridt og at der altid er noget man kan gøre, så vil jeg gerne joine jer 😊

  1. Det er helt perfekt <3 Jo flere gode ideer, jo bedre, og jeg tror virkelig, at det er alfa og omega, at der både er steder at hente inspiration, hvis man er garvet minimalist/veganer/økonom(a) osv. og hvis man er lidt grøn i kanterne. Så tusind tak for et dejlig og relevant indspark <3

 39. Jeg er glad for at bruge Frøken Kræsens opskrifter til vegetar-retter. Hendes panerede aubergine er rigtig lækker, og jeg er normalt ikke fan af den mærkelige grøntsag!
  Jeg har spist markant mindre kød de sidste måneder, og er pt der, hvor mit køleskab som udgangspunkt er helt plantebaseret pånær æg og hytteost. Jeg har svært ved at finde noget, der kan erstatte æg i min madpakke, og hytteost som en eftermiddagssnack – og det har jeg det også fint med.
  Jeg laver også ofte hokkaido-pure om efteråret, som jeg vender med pasta, stegte svampe, squash og broccoli. Det smager så godt.
  Jeg er også fan af en stir fry med æg. Fuldkornsnudler fra Rema, rød peber, broccoli og gulerødder, soja, fiskesauce og sesamolie. Når alt er vendt sammen, hældes pisket æg i panden og blandes sammen. Det tager 10 minutter fra start til maden er klar, det er en sikker vinder på en hverdagsaften.

  1. Aubergine er også en af dem, jeg lige skal holdes i hånden, når jeg skal tilberede. Men de gange, jeg bruger den i mad, bliver jeg altid positivt overrasket over, hvor godt, jeg synes, den fungerer, så jeg vil faktisk gerne være bedre venner med den.

   Og tak for dine opskrifter; jeg laver jævnligt hokkeido-pure til mine pumpkin spice lattes, så jeg vil prøve at tage fra til din pastaret næste gang.

 40. Supper findes i tusindvis af vegetariske og veganske afskygninger, og de er super velegnede til at få brugt alle former for rester.
  Jeg foretrækker at servere det som en forret (ja, jeg ved godt det lyder lidt fornemt at få to retter til hverdag). Når man har fået en forret, spiser man nemlig meget mindre af hovedretten, som ofte er den der indeholder for meget kød.

 41. Rugbrød med mast avocado, lime og røræg
  Ristet rugbrød m. smeltet ost (smæk ost på rugbrødet, smør en lille, lille bitte smule dijonsennep på osten, stil det i ovnen til osten er smeltet og bobler, tag ud og lad køle af et par minutter på en rist)
  Madpandekager m. stuvede champignoner + grøn salat eller spidskålsalat on the side
  Kartofler, gulerødder og rødløg stegt i ovnen med lidt ristet bacon og creme fraiche på toppen + evt. grøn salat
  Tærte med feta og spinat eller grønkål + appelsinsalat eller appelsinbåde
  Salat a la nicoise: Grønne bønner, kogte æg, tomater, rødløg, tun og evt. kolde kartofler
  Kartoffelpizza m. rosmarin og tomatsalat on the side
  Bagte søde kartofler m. bønnesalat (grønne bønner og rødløg) og stegt/grillet haloumios
  Spansk omelet m. kartofler + grøn salat on the side
  Omelet m. stegte champignon, friske tomater, purløg og evt. asparges på toppen + rugbrød
  Tacos m. plantefars, grøn peber, agurk, rødløg creme fraiche og tacosauce
  Flækket bøffelmozarella m. balsamico eller revet limeskal, limesaft og hakket frisk rød chili + brød og salat on the side
  13.Tapas: humus, oliventapenade og ost samt et godt surdejsbrød
  Stuvet champignon på ristet surdejsbrød + grønkålsalat on the side

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.