Stable genius reporting for duty

Vi har før snakket om økonomi her på bloggen, så det tænker jeg godt, vi kan fortsætte med, uden at sætte nogen i forlegenhed.

I november gik min bil – igen – i stykker, og regningen fra værkstedet lød på 12.000 kr. De skulle heldigvis bare være betalt inden d. 12. december og når det nu skulle være, var det rart, at udgiften ikke kom i en måned, der ellers er dyr.

I ægte januar-stil brugte jeg sidste uge på at rette forskudsopgørelse og havde i den forbindelse fat i mine papirer fra banken. Her kom jeg til at se, at jeg hvert eneste år betaler 10.000 i renter på mit billån.

Og det var altså: 10.000 kr.

Det betyder, at 4 ud af de 12 måneder, jeg betaler af på lånet, er det egentlig bare det her, der sker:

Det samme gælder mit forbrugslån.

Jeg er. så. træt af at være presset. Min løn ligger lige omkring det samme, som en folkeskolelærer hiver hjem, og med lejebolig og 5.000 kr., der går til at nedbringe gæld hver eneste måned, er jeg nærmest afhængig af at være heldig. Det stresser mig ret meget.

Noget af det mest irriterende er, at jeg idag er et helt andet – og langt mere ansvarligt – sted, end jeg var, da jeg stiftede gælden. Det betyder, at det næsten føles som om, jeg afdrager på gæld for en fremmed.

Om 3,5 år er jeg gældfri, og den dag tvinger jeg alle til synkront at drikke champagne med mig, på tværs af tidszoner og kommunegrænser. Men jeg kunne sgu også bare godt tænke mig, at jeg ikke begyndte at svede koldsved, hver gang min mandagsudgave af en bil kigger forkert på mig.

Derfor har jeg været den obligatoriske tjekliste igennem. Har jeg noget, jeg kan sælge? Skal jeg bruge-bruge alle mine organer? Er jeg for gammel til at blive pusher?

Efter at have overvejet mine muligheder, stod tilbage, at mere arbejde måske kunne være løsningen. Det kræver bare, at det er noget, der kan varetages hjemmefra og som ikke larmer. Efter lidt tyggen-på-det, nåede jeg frem til, at der, hvor jeg synes, jeg har noget at tilbyde, er indenfor det skriftlige. Jeg prøvede, efter anbefalinger fra fb-venner, at tjekke nogle af freelance-tjenesterne ud, men det koster penge at få lov at byde på opgaverne derinde, og i og med, at jeg kun er på udkig efter et under-momsregistreringsgrænsen-bijob, kan det ikke betale sig. Folk derinde er SYGT veluddannede, og skal bruge hele sider for at få alle titler med på det, de har projektledet/ghostwritet/bestyret, og jeg blev helt beklemt og lille af at læse det.

Til gengæld kunne jeg også se, at mindsteprisen for en opgave ofte starter på ca. 5000.

Og så var det, at det i en sen nattetime slog mig, at jeg har tolket på videregående uddannelser i ca. 20 år, og jeg har aldrig hørt om studerende, der havde den slags penge at smide efter en korrekturlæsning/tilretning af en BA-opgave.

Enter smuthul.

Så det, der sker nu er, at jeg tilføjer et faneblad øverst på siden, og faldbyder mine tjenester som sproggartner i den have, du selv har anlagt. Om det er skriftlige opgaver, ansøgninger, transskription til opgaver eller noget helt tredje, man har brug for at få kigget på, er egentlig ikke så vigtigt, og jeg er også ret åben overfor andre typer af opgaver, hvis man sidder med noget.

Jeg er autodidakt og har ikke papirer på det, jeg gør – prisen er derefter. Min tanke er, at man, hvis man læser med her, har en ret god fornemmelse af, hvad det er, jeg kan, og ellers har ret direkte adgang til at undersøge det.
Jeg spiller efter reglerne med indberetning osv, og udgangspunktet er altid tekst, man selv har skrevet.

Der er et smækkys lige i panden til hver eneste af jer, hvis I vil hjælpe med at sprede ordet.

Published by

35 Replies to “Stable genius reporting for duty

 1. Kære Linda
  Det lyder til at være ALT for høje renter på de lån – især med de lave renter, man opererer med i dag.
  Jeg ville gå i banken og se, om ikke de kan lave et billigere lån til begge de lån, så du afdrager betydeligt mere og betaler mindre i rente.
  God idé med at tilbyde dine skarpe øjne til korrektur osv.

 2. Jeg ville få tjekket mine lån og lægge dem om. Prøv MyBanker så du er klædt på inden du har møde med banken.
  10.000 i renter pr år lyder som en meget dyr bil.

 3. Kære Charlotte og Lotte.

  Tak for jeres kommentarer – jeg er fuldstændig enig. Det er en horribel rentesats.

  Problemet for mig er, at jeg ikke, på papiret, er verdens fedeste kunde, for jeg ejer ingenting og skylder en del. Det betyder, jeg at ud fra et forhandlingssynspunkt står virkelig dårligt. Jeg har selv været inde og kigge på forskellige andre banker, og det lidt, jeg kan spare på renterne, vil blive ædt op af gebyrer for overflytning og sammenlægning. Desværre.

  Men tak for at ville mig det godt <3

 4. Jeg er HELT med dig.
  Jeg har ikke (råd til) bil, så 12.000kr-overraskelser slipper jeg for – til gengæld startede juleferien fx sammen med resten af DK i et DSB-tog, med 4-årig, julegaver til hele fam og oppakning til 2 mennesker 8 dage og kortvarigt ville jeg nok godt have givet 12.000kr for at slippe for det…

  Jeg blev færdig med afbetaligen på mit SU-lån sidste år og det gik så mærkeligt stille for sig at jeg var nødt til at skrive til SU-styrelsen og få det på skrift… Ingen konfetti, ingen officiel embedsmand der kom ud og gav mig hånden, ingen fanfare… Bare et sidste træk fra min bankkonto og ellers stilhed… Jeg skrev selvfølgelig til alle jeg kendte og fik sporadiske klapsavler tilbage, men ingenting der målte sig med hvor STORT det var for mig. Jeg har stadig masser af gæld og væsentlig mindre at afbetale med end 5000kr hver måned, men om 3 år når du er færdig så lover jeg at poppe en solidaritets-champagne!!!

  1. Jeg grinede virkelig højt, da jeg læste din kommentar, for JA!! Hvor er syng-o-grammerne og konfettien!?

   Jeg giver et heads op måneden før, så du kan nå at få solidaritetschampagnen lagt på køl:)

 5. Kære Linda, har du overvejet at udvide dit udbud med sprogvask af engelsk?
  Måske kan du sagtens få kunder til det, du søger, men min oplevelse er, at bortset fra de unge, er det ofte engelsk, der godt kan bruge en overhaling. Og du er vist god til det:-)

 6. Måske du har forklaret det før, men hvorfor har du valgt bannerreklamer fra på bloggen? Du tjener jo ikke noget her på trods af du har en af DKs bedste blogs? Det ville være så oplagt. Og: Nej, det generer ikke mit øje med et banner og der er langt derfra til spons-indlæg og møg i den dur…

  1. Jeg synes, du fortjener en indtjening på din blog. For min skyld må du gerne give den gas med affiliate, spons og mobilepay, selvom det nok ikke er noget for dig.

   1. Hej Sine.

    Det er skønt med lidt læserfeedback og opbakning:)

    Jeg har prøvet at lave spons 3-4 gange i bloggens levetid, og uden at jeg helt kan forklare hvorfor, så føles det simpelthen bare forkert. Jeg ville være så ked af, at bloggen blev noget, der føltes træls, så kompromisset med mig selv blev, at det var ok at bruge platformen, jeg har bygget op, når det kun er dem, der køber varen, der betaler for den.

    Giver det mening?

    Kh

    Linda

    1. Du giver totalt mening, og jeg forstår dig godt. Du er bare så pisse dygtig til det, at det ikke giver mening for mig, at du ikke tjener penge på det. Så er der jo ingen retfærdighed til 🙂

  2. Hej Mette.

   Jeg har et par gange takket nej til samarbejde med Bloggers Delight. Jeg er lidt sært skruet sammen i hovedet, for jeg ved jo godt, at bloggen ikke bliver mindre “min” fordi man samarbejder med andre – men jeg tror, at man enten kan det eller ikke, og jeg hører – desværre for mig – i sidstnævnte kategori.

   Men tak for opmuntring – den blev jeg stadig glad for <3

 7. Jeg er virkelig meget med dig. Jeg håber, at du får nogle opgaver ind!
  Og fedt, at du deler fortællinger om din privatøkonomi, det sker alt for sjældent. I min egen “få et overblik over min økonomi”-proces har jeg både googlet, hvordan man laver sit budget, hvad der er rimeligt at bruge på mad på en måned og så videre. Det overraskede mig lidt, hvor lidt der bliver talt om privatøkonomi i den danske blogsfære. Det var nærmest umuligt at finde indlæg på emnet.
  Jeg har altid haft et ok overblik over mine udgifter, forskudsopgørelser, rentesatser etc., jeg har bare generelt brugt for mange penge. Både som studerende og nu hvor jeg er færdig. Men jeg kender også mange, som knap nok ved hvad en forskudsopgørelse er eller hvad det betyder, når ens SU-lån bliver overført til SKAT fordi man ikke har betalt sine afdrag. Og hvis vi nu talte om det åbent med hinanden. Så ville flere måske automatisk vide lidt mere og dermed heller ikke være så bange for det der privatøkonomi? For jeg oplever mange, som nærmest er angste for at gå i gang med at gennemgå deres økonomi.

  I min søgen efter hjælp til privatøkonomi fandt jeg i øvrigt app’en og websitet Spiir. Det er vanvittigt smart til tracking af udgifter og overblik over budget og forbrug. Bare en lille anbefaling på falderebet.

  1. Hej Heidi.

   Tak for app-tip – den vil jeg have kigget nærmere på.

   Og jeg er meget enig med dig. Privatøkonomi har stadig en snert af tabu, og det er sgu en skam, for hvis man kunne snakke nok om det, til at andre unge ikke endte med at lave samme nummer som mig, så ville meget være opnået.

   God aften til dig.

   Kh

   Linda

 8. Kender. Det. Alt. For. Godt. Det er dyrt at være fattigt… og renter og renters rente er tæt på at være de sureste penge i verden… Jeg har derfor bestemt mig for at 2018 bliver det år, hvor jeg får mere styr på penge og finanser – og lige i den sammenhæng begynder at lade som om at jeg er voksen. Gode tip tages derfor imod med kyshånd.

 9. Kan anbefale Mimimalisme og Købestop 2018-gruppen på Facebook. Og ellers Project Handmades og FunnyFinans’ blogge.

 10. Jeg er så vild med din blog. Den slår de andre blogs, jeg læser, med flere længder. Særligt de indlæg hvor du reflektere over dette eller hint. Desuden er du ærlig og jeg har ikke fornemmelsen af et glansbilledefilter som på mange andre blogs. Tak. Bare tak. Med det i mente synes jeg altså ikke der er noget i vejen for, nogle reklamebannere eller et sponsorere indlæg i ny og næ. For jeg er sikker på at du vil skrive hvis produktet var noget lort, eller du oprigtigt synes det fungere. Jeg vil læse med uanset. Og du fortjener sådan nogle penge for alle dine ord her på bloggen.

  1. Søde Amalie – tak! Jeg blev så glad for din kommentar.

   Som jeg har skrevet til et par andre søde læsere ovenfor, så kan jeg bare ikke rigtig trives med spons og reklamer. Det ødelægger min glæde ved at blogge, og jeg ville være så ked af, at jeg fik lukket ned for mig selv, for lige nu er bloggen én stor kilde til begejstring.

   Tak for dine ord og for input <3

   1. Hej Linda. Tak. Jeg kan sagtens forstå dig, man skal ikke ødelægge noget godt for ussel mammon.

 11. Indfør bannerreklamer! Du er den eneste i mit Bloglovin feed, der ikke gør det, så vi er vant til det!!

  1. Jeg er en dinosaur – men jeg er min egen dinosaur, og bannerreklamer kommer med samarbejde, der forpligter mere, end bare lige. Jeg har et par gange takket nej til Bloggers Delight af samme grund, og skåret ind til benet, vil jeg hellere arbejde lidt ekstra, og så bevare min glæde ved bloggen:)

 12. Hej Linda

  Jeg er selv studerende og er ikke den store ekspert i lån og renter. Men jeg tænkte på om det ville kunne svare sig for dig at lease en bil istedet for at eje? 🙂 Jeg er heller ikke nogen ekspert på det område, men jeg ved at mange leasingaftaler er blevet rigtig billige. Sådan med en udbetaling for under 5.000 kr. og en månedlig ydelse på under 3.000 kr. for visse mærker. Og så får man en spritny bil, som man vist nok har en aftale med forhandleren om, kan komme på værksted uden de store omkostninger hvis der sker den noget i leasingperioden (foruden selvskyldte buler måske). Til gengæld er der en begrænsning på antal kilometer om året, som regel omkring 15.000 km, og det kan selvfølgelig være en forhindring hvis man kører rigtig meget 🙂

  Duer det ikke for jer, kan det være jeg signer mig op en dag til at få læst korrektur. Som man kan se i ovenstående er min kommatering helt off, så det kunne nok godt blive nyttigt 😀

  Hilsen Louise

  1. Hej Louise:)

   Jeg ville elske en leasingbil, men da jeg dels kører ca. 30.000 km. om året, og dels stadig skylder på min “gamle” (møg)bil, ville det både være for dyrt og sætte mig i yderlige gæld. Desværre! Men det er så fint, at du nævner det, for det kunne sagtens være, at jeg ikke lige havde haft øje på det, og at det kunne have været en hjælp:)

 13. Fileme en god ide, og jeg lover, at jeg sender ordet videre.
  Jeg tilslutter mig lige et par af de andre: Bannerreklamer. Og fordi det er dig, som jeg stoler foruroligende meget på, vil det heller ikke gøre mig noget, hvis du i ny og næ laver lidt spons. Måske jeg endda ville købe noget af det.
  Ræddi godt nytår, Linda.

  1. Tak for det, søde Karoline:-*

   Jeg ville ønske, jeg kunne trives med de reklamer, for det ville da være nemme penge. Men … det kan jeg bare ikke. Jeg kan ikke engang forklare ordentligt, hvorfor jeg ikke har lyst, men maven siger nej tak, og det er jeg vist nødt til at lytte til, hvis jeg skal bevare bloggerglæden.

   Godt nytår lige tilbage, din søde pige<3

 14. Kære Linda,
  Shit, hvor kan jeg huske fornemmelsen af bankgæld. Jeg får lidt koldsved ved tanken om de 11 år jeg brugte på at afdrage månedlige formuer på fortidens pjat. Jeg blev færdig i sommers og det er en udsøgt fornøjelse, ikke at skulle bede til folk deroppe man ikke engang tror på, om held til redning af ens ufunktionsdygtige vaskemaskine og lign. økonomiske benspænd. Jeg kan relatere i højeste potens! Det kan du ikke bruge til det store, men det jeg egentlig vil sige er, at jeg (og sikkert mange andre læsere forestiller jeg mig), virkelig gerne vil kunne bidrage – når nu du ikke er til reklamer og sponsorerede indlæg, kunne du så overveje en frivillig “abonnements” knap her på bloggen? Hvor man kunne smide en mønt din vej for alt det arbejde og tid du kaster efter bloggen? Personligt gør dine skriverier meget godt her hos mig, og jeg ville elske at kunne bidrage selvom jeg ikke har skriftelige opgaver jeg kan sende i din retning.

 15. Kære Linda

  Der har været flere forslag om reklamer og sponsorater. Jeg vil bare lige skyde ind at jeg, udover at holde utrolig meget af dine skriverier, også i høj grad er blevet hængende gennem mange år, fordi du netop ikke har reklamer på din blog. Jeg kan sagtens se nødvendigheden af det, især hos dem, der har store blogs, som de lægger mange mange timer i, men som læser bliver jeg nemt virkelig træt og hopper af, hvis jeg oplever at reklamerne kommer til at fylde for meget (og der er min sartheds-grænse overfor reklamer nok et andet sted end mange andres), og hvis det at skulle leve op til nogle samarbejder gør, at bloggen mister sin kant, som jeg synes det er sket nogle gange rundt om i blogland.

  I stedet vil jeg foreslå dig, ligesom Mathilde, at lave en anden måde man kan støtte dig på. F.eks. 10er.dk?

  Det er også en super idé at tilbyde dine evner som ord-gartner, men jeg kunne godt tænke mig et par pris-ideer, så man har et fingerpeg om niveauet, inden man skriver til dig om et konkret projekt.

  Alt i alt vil jeg bare ønske dig alt mulig held og lykke, især med den dumme mandagsbil, og jeg håber at du må finde en vej i det, som giver mening for dig.

  Kh. GG

  1. Hej GG.

   Jeg tænker at kommentarfeltet her egentlig meget fint afspejler den læserskare, der sidder derude. Nogen hader reklamer, nogen ser dem ikke. De fleste har efterhånden affundet sig (-ish) med sponsor-indhold, fordi der er markeret, og man derfor bare kan springe det over.

   Jeg tror, at når man har læsere nok til at være interessant for annoncørerne, så ved man også godt, at man taber læsere, når man laver reklame. Til gengæld er der ofte en 3. part, der hjælper med at generere mere trafik, så på bundlinjen ender man nok endda med flere læsere, når man er i stald hos nogen, end når man ikke er.

   For mit eget vedkommende er den eneste rigtige dealbreaker pop-up reklamerne, som altid er placeret strategisk rigtigt, så man kommer til at klikke på dem, når man vil scrollet. Dem HADER jeg, og jeg er stoppet med at læse med hos et par stykker, fordi man bliver bombarderet med lige præcis denne type reklame, hver gang man klikker ind forbi.

   Når jeg har fravalgt reklamer, og også gør det fremadrettet, handler det udelukkende om, at det føles forkert for mig. Det ville trække mit fokus et forkert sted hen, og jeg ville miste min skriveglæde. Og det ville jeg være træt af:)

   Jeg er jo helt ny og uprøvet i det her sproggartneri, og forestiller mig, at jeg vil lægge prisforlag op i fanen, når jeg lige har en fornemmelse af, hvor lang tid jeg bruger på en typisk opgave. Da jeg selv er stor tilhænger af en fast pris, vil det blive det, jeg kommer til at bruge, og lige nu forestiller jeg mig ca. 500 kr. for tilretning af en opgave af BA-omfang.

   Rigtig god dag til dig og dine.

   Kh

   Linda

 16. Om jeg kender det! Især det med renters rente. Jeg har opdaget ved samme gennemgang, at de 50.000, jeg lånte til et boligdepositum, er vokset til 80.000, TRODS en fast tilbagebetalingsordning hver måned. Jeg føler mig som den største idiot!
  Og som om jeg er 15 år…

  Så, jeg har to helt konkrete anbefalinger:
  1) Affiliateprogrammer, der giver dig en procentsats af salget, når folk køber noget på et af dine links, fx til en Lego-dims, du har købt til Anton. Det er ikke spons, men det konkrete link skal markeres som reklame

  2) At kopiere de internationale sites og bloggere og have en såkaldt “Donationsknap” på bloggen. Den ligger som en widget ude i en af siderne fx.
  Det danske onlinemedie Point of View International har det også. Der kan folk sende et valgfrit beløb i ens retning, når de har læst noget, de synes er fedt.

  Hvis du ikke aner, hvad jeg taler om, så se evt. på min blog, hvordan det ser ud, ude i højre side.

  For mig er det en federe løsning at folk kan vælge selv, om de har lyst til, at sende noget i min retning. Og jeg har ikke annonceret det, folk finder det selv.

  I forhold til den (Latterligt lave) sats der er for bannerreklamer, så er det faktisk ok. Og jeg slipper for at kradse mine egne øjne ud i irritation over reklamer og pop-ups eller følelsen af at sælge ud.

  Ellers betaler jeg gerne for et kommakursus og champagnen er allerede på køl til fejring om nogle år. Det vil også være konfetti, kan jeg hilse at sige!

  1. Ej, men renter er da noget af det mest enerverende i verden!

   Tak for betænksomheden og dine fine forslag; jeg kender dem godt, men uden at jeg helt kan forklare hvorfor, så føles de bare ikke rigtige for mig. Jeg har heldigvis allerede fået et henvendelser på opgaver, så om alt går vel, så ender det hele med at gå op i en højere enhed. Og SÅ skal vi have champagne! (I Paris!)

 17. Har du overvejet at skifte din mandagsbil ud med en ny, lille billig bil? Du kunne jo give den gamle i bytte som udbetaling( selvfølgeligt minus restgælden), men da priserne er faldet på biler, og renten er lav, vil det måske kunne betale sig? Og det vil være dobbelt win-win: Ny bil, måske bedre benzinøkonomi og ikke mindst lavere renter.
  Jeg skiftede min gamle benzinbil ud med en dieselbil, og sparede rundt regnet 1500,- i brændstof om måneden – jeg kører cirka 100 km om dagen plus det løse , og render op i 35.000 km om året. De 1500,- er så delvis betaling af bilen, som jeg betaler af med ca 2300,- pr måned i fem år( og den periode kunne jeg snildt have forlænget til 8 med noget lavere afbetalingstid). Dvs reelt er min merudgift på ny bil forskellen mellem besparelsen og afdrag – dvs. 800,- pr måned. Og når bilen er fem år er gælden betalt og jeg står nede ved forhandleren og henter en ny bil i bytte for den gamle, som aldrig kræver reparationer af det store 🙂
  Gomore? Har du prøvet det- hvis du kører samme rute hver dag? Eller lej den ud de dage du ved du ikke kan bruge bilen.
  Og ikke mindst, prøv at snakke med en bank eller to om at samle din gæld og give dig en anstændig rente- banker vil gerne have fattige ordentlige mennesker! Folk med gæld er jo det de lever af 😉

  1. Hej Helle.

   Tak for din kommentar, og dine gode forslag.

   Jeg har været alle tænkelige scenarier igennem. Min bil er kun 4 år gammel, og dermed ikke speciel dyr på literen. Hvis jeg skifter ud nu, ender jeg i en situation, hvor jeg (pga. restgæld) bare stifter yderligere gæld, og reelt risikerer at ende i den samme situation én gang til. Min nuværende bil er købt fra ny, og ingen havde forventet, at den ville have så mange problemer; derfor er der heller ingen, der kan garantere, at det ikke vil være sådan én, jeg får fingrene i igen.

   Som tolk har jeg måske to dage om måneden, hvor jeg kører samme rute, så go-more og udlejning er ikke muligheder i mit job, desværre. Men det er ellers en skidegod ide <3

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.