Godt, jeg ikke er Gud

Nå. Jeg ved ikke, om jeg er ved at blive Hitler, men var der nogen af jer, der også glemte at slukke efter Forbrydelsen i går, og som derfor så 21 søndag? Indslaget om de unge mødre, der af deres sagsbehandlere var blevet anbefalet at få foretaget en abort, da de kom og var gravide igen?

For jeg kunne godt høre på journalisternes tilstræbt neutrale tonefald, at her var noget, der skulle forarge mig. Ikke mindst fordi sagerne blev underbygget af udsagn fra advokater, der – som Esben og Peter ville have sagt – sad og så dejlig rige ud.

Jeg vil ikke udelukke, at det er fordi jeg bor, hvor jeg gør, men hvis man er en af dem, der til sine veninder har sagt, at ”det skal nok gå! Det gør det jo altid!” når de kom og var blevet gravide 20 minutter efter, de havde født, og slet, SLET ikke kunne overskue det, så vil jeg gerne have lov at invitere på et studieophold i mit nabolag. Her finder man nemlig ret hurtigt ud af, at ’at gå’ ikke er i nærheden af at være det samme som ’at gå godt’. Slentrer man en tur herude om sommeren, kan man både sludre med de mødre, der sidder udenfor og spejder ivrigt efter plejefamilien, der skal komme og hente deres børn, så de – og her citerer jeg ordret – ”kan få noget fred” og se spædbørn, der bliver sat – uden opsyn – i barnevogne, så de kan sidde og kigge på de 4 biler, der kører forbi i timen, mens de formentlig overvejer, hvornår man kan være bekendt at blive katatonisk.

Så når en sagsbehandler fortæller en pige på 21, der venter sit andet barn, mens sagen om tvangsfjernelse på den første kører, at det måske kan være en god ide, at overveje abort, har jeg svært ved at se, hvorfor det er en skidt ting. Jeg er med på, at det er et voldsomt indgreb i den enkeltes personlige frihed og det famøse frie valg – men der er jo altså ikke tale om tvangssterilisation. Der er tale om en anbefaling, som man ret beset kan vælge at ignorere.

De seneste par år er det væltet frem med sager om vanrøgtede børn, og hver eneste gang går der under 10 sekunder, før der er nogen, der får den gode ide at lade flaskehalsen pege på sagsbehandleren, fordi han eller hun ikke har ”gjort noget”. Der findes sikkert sørgeligt mange historier om børn af velhavende forældre, der heller ikke har det godt, men i mange af de sager, der ender i medierne, er der tydeligt tale om familier i underskud i alle betydninger af ordet. Og her har jeg svært ved at forestille mig, at et ekstra barn i flokken skulle udløse en skjult reserve af overskud.

Er det bare mig? Er jeg fascistoid og i færd med at udrydde en hel social klasse, bare fordi de ikke ligner mig? Bør man lade tvivlen folk til gode?

Hvis man tager diskussionen helt ud, er det vel et spørgsmål om, om det er bedre at blive født til et liv med sagsbehandlere og potentielt omsorgssvigt, end det er slet ikke at blive født overhovedet.

Jeg ved det ikke, hvad der er rigtigt og forkert, og jeg er glad for, at det ikke er mig, der skal vejlede i den her type sager. Men derfra hvor jeg står, ligner det et oprigtigt forsøg på omsorg for børn i risikozonen, når der er nogen, der alligevel vover at prøve.

Published by

59 Replies to “Godt, jeg ikke er Gud

 1. Det er ikke bare dig! Jeg synes også, at indslaget var for ensidigt. I min optik, er det helt fair, at en sagsbehandler fortæller en ung kvinde, hvor man er i tvivl om forældreevnen, at det næppe stiller hendes sag bedre at få yderligere et barn. For som du siger: Der er ikke noget der tyder på, at der pludselig bliver mere overskud i familien af en lillebror eller lillesøster. Og så vidt jeg ved, kan man ikke tvinge nogen til abort i det her land.
  Selvfølgelig er det en enorm krænkelse af den enkeltes frie valg. Imidlertid indebærer enhver hjælp fra det offentlige, at man bliver begrænset i en eller anden form. Får du boligsikring er der grænser for hvor meget du må tjene, får du dagpenge, må du ikke bare tage fire uger til Thailand osv. Og når man vælger at få børn med "det offentlige" som eneforsørger, så synes jeg faktisk også, at det er okay, at "det offentlige" har lov til at have en mening om, hvor mange børn det er hensigtsmæssigt at få.

 2. Der dukker jo hele tiden historier op om "forældre" der får et ny barn, når det forrige blev tvangsfjernet, og så kører møllen jo igen med stakkels barn som mel. Direkte tvangssterilisering synes jeg bestemt ikke er ok, men for nogen mennesker i bestemte situationer, er det da helt på sin plads at sige: nej, du skal da for fanden ikke sætte endnu et barn i verden, som så bliver smidt ud som skrald, fordi du ikke kan/vil passe det. Dér handler det om både fødte og ufødte børns tarv, sgu ikke de elendige forældres. Og hvis ikke sagsbehandleren skal sige fra, hvem skal så? De fungerer vel efterhånden som sidste bastion for en del af dem, som ikke kan selv. Det er nemt at pege på sagsbehandleren, når noget fejler, og gu er de da ej perfekte – langtfra – men præmissen for vores samfund er jo stadig at du skal kunne tænke selv og ikke være ond mod andre. Dem der ikke kan leve op til det, misunder jeg bestemt ikke sagsbehandlerne at hænge på.

 3. Der dukker jo hele tiden historier op om "forældre" der får et ny barn, når det forrige blev tvangsfjernet, og så kører møllen jo igen med stakkels barn som mel. Direkte tvangssterilisering synes jeg bestemt ikke er ok, men for nogen mennesker i bestemte situationer, er det da helt på sin plads at sige: nej, du skal da for fanden ikke sætte endnu et barn i verden, som så bliver smidt ud som skrald, fordi du ikke kan/vil passe det. Dér handler det om både fødte og ufødte børns tarv, sgu ikke de elendige forældres. Og hvis ikke sagsbehandleren skal sige fra, hvem skal så? De fungerer vel efterhånden som sidste bastion for en del af dem, som ikke kan selv. Det er nemt at pege på sagsbehandleren, når noget fejler, og gu er de da ej perfekte – langtfra – men præmissen for vores samfund er jo stadig at du skal kunne tænke selv og ikke være ond mod andre. Dem der ikke kan leve op til det, misunder jeg bestemt ikke sagsbehandlerne at hænge på.

 4. Linda, jeg er så enig så enig – så enig at jeg har måtte henvise til dine kloge kloge betragtninger fra min blog!

  (PS – er i chok… Sidder de bare der uden opsyn og ser på biler!!!???)

 5. "Og når man vælger at få børn med "det offentlige" som eneforsørger, så synes jeg faktisk også, at det er okay, at "det offentlige" har lov til at have en mening om, hvor mange børn det er hensigtsmæssigt at få."

  Det kommer du nok til at klappe lidt bedre for mig?

  /Hormonella

 6. Og så hørte man den 21-årige fortælle, efter hun var flyttet til Århus og pigen blev tvangfjernet, at der var nok ting, der kunne gøres anderledes, men hun havde lige fået en abort og det var jo hårdt.
  Ajmen helt ærlig søster stang, så er det fandeme op på hesten igen. Du har et barn, der kommer ikke nogen og putter dig og rydder op på dit værelse.
  I øvrigt har jeg det som dig.

 7. @A not so desperate housewife: det handler vel ikke om hvorvidt det drejer sig om en eneforsørger, vel?
  Hvad nu hvis de er to? Skal staten så stikke piben ind??

  /Hormonella

 8. Der er ikke så meget andet at sige til dine betragtninger end HØRT, Touché,Sådan! og videre i den dur. Det er en balancegang i forhold til hvor staten skal gribe ind men jeg havde meget svært ved at blive forarget over at de piger havde fået dikteret en abort og i mine øjne var alternativet endnu et barn tabt på gulvet.

  Iøvrigt nemt at lave et indslag hvor den ene part har tavshedspligt i sagen.

 9. Uf. Det løber mig koldt ned af ryggen når ellers fornuftige mennesker ikke kan se problemet her. Alle har lov at råde tilråde eller fraråde en provokeret abort, – medmindre det er en person der har reelle pressionsmidler ift den gravide kvinde. For så er det jo vitterligt ikke bare et råd. Så er det socialhygiejne på linie med Sprogø (og det troede jeg ærlig talt vi var enige om var en pinlig sag?). Og "rådet"/pressionen handler altså om liv. "Omsorgen for det ufødte barn" går i denne forbindelse ud på at slå det ihjel. Gu fan… er der mange problemfamilier hvis børn havde været bedre tjent med at være født med andre forældre. Men ærlig talt, – hvor mange tror I ville foretrække aldrig at være blevet født? Jeg savner også i denne debat respekten for liv. Jeg er ikke abortmodstander, bevar mig vel. Mener at svangre kvinder skal have mulighed for abort, hvis de føler at barnet vil lande som en a-bombe i deres liv. Men har efterhånden oplevet lidt for mange i bekendtskabskredsen der lige fik en provokeret abort fordi at "de lige havde fået drømmejobbet, og det føltes sgi ikke så fedt at skulle melde barsel til den nye chef inden prøvetiden var overstået". Eller "vi vil rigtig gerne have een til, det passer bare bedre om et år eller to". Og videre i den dur. Jeg er ikke religiøs, men hvor er respekten for liv blevet af? En abort er sgu da ikke at sidestille med en fodvorte!!! Det er potentielle BØRN vi taler om her!!!Og hvem skal kunne sige om en af "de unge mødres" børn (eller børn fra tilsvarende socialt belastede vilkår) vokser op og bliver den der en dag henter en gammel dame eller nogle små børn ud af et brændende hus? Jeg får en dårlig smag i munden over den intolerance der blandt "velfungerende" (læs: arbejdende, skattebetalende) mennesker er vokset frem ift de såkaldt udsatte. Og jeg tror desværre det handler rigtig meget om skattekroner. Solidariteten er væk. Dem der fjumrer rundt og klokker i det, og koster mere end de bidrager, kan godt pakke sig. Og holde op med at få børn. Eller?
  Sofie

 10. Til Frederikke;
  Jeg har ladet mig fortælle at det for mange kvinder kan være følelsesmæssigt rigtig hårdt at have fået en abort som de selv har valgt. Men at have fået foretaget en abort som man gennem forskellige trusler er blevet presset til, selvom man faktisk ønskede barnet, – det tror jeg for de allerfleste vil være så svær en krise, at det – naturligvis – vil påvirke omsorgsevnen ift familiens andre børn, i det mindste i en periode. Et kærligt menneske ville udvise medfølelse for en mor i den situation, istedet for at håne hende.
  Sofie

 11. Men, Sofie – hvad er det for pressionsmidler, du snakker om?

  For i indslaget siger den ene pige ganske rigtigt, at hun var bange for, at kommunen ville tvangsfjerne hendes datter, hvis hun ikke fik en abort – men er det ikke reelt nok og at varetage det allerede eksisterende barns tarv?

  Jeg tror bestemt ikke, at der sidder sagsbehandlere rundt omkring, som anbefaler abort for sjov eller bare for en sikkerheds skyld, men hvis en mor ikke kan tage vare på det barn, hun har, så synes jeg da, at der er god grund til bekymring for at dette barn kommer til at lide yderligere overlast, hvis der bliver føjet et barn mere til familien?

 12. tak Linda fordi du tør tage handsken op.
  Hvad med dengang der IKKE var mulighed for frivillig abort….der var kun strikkepinde og kvaksalvere der kunne "redde" en mor til at få det barn der ville stjæle energien fra det/ de børn der allerede var kommet til verden.
  en annonym debatør efterlyser respekt for livet og solidaritet.

  Nej jeg orker ikke at skrive om for/ imod eller noget som helst men du er IKKE facistoid, blot et reflekterende menneske der bruge øjne og øren. Tak fordi du er til.
  KH bedstemorkaren.gmail.blogspot.com

 13. Hej Linda,
  hun fik at vide af sagsbehandleren at hendes ældste barn ville blive fjernet hvis hun ikke fik en abort. Det var det konkrete valg hun blev stillet overfor. Jeg mener jo det er helt fint hvis alle der kender sådan et kvindemenneske gør hvad de overhovedet kan for at få hende til at fatte, at hun ikke skal blive gravid. Og at hun ikke magter det (her og nu, eller måske i det hele taget). Men sagen stiller sig i mit univers helt anderledes når hun allerede er gravid. Et foster er et kommende menneske og ikke noget man bare lige fjerner, hverken af hensyn til ældre søskende eller samfundsøkonomien. Det er ikke noget man handler med i en noget-for-noget interessekonflikt imellem sagsbehandler og klient. Ja, det er noget lort at folk får børn når de ikke har ressourcerne til det. Men det andet er et værre scenarie, – fordi vi alle dermed er en del af et samfund der er med til at presse nogen til abort. Forargelsen kender ingen grænser når det er Kina der gør det. Men vi må godt?
  Jeg synes som sagt indsatsen skal være forebyggende, så man motiverer disse kvinder til IKKE at blive gravide. Og det vil ikke altid lykkes. Men det andet er…. ækelt. Synes jeg.
  Sofie

 14. En sagsbehandler sidder i en magtposition i forhold til borgerne/klienterne. De har magt til at hjælpe/modarbejde borgeren, derfor vil deres "råd" veje tungere end andre velmenende sjæles. Også selvom de ikke eksplicit og/eller intentionelt forsøger at presse borgeren til abort.
  Især hvis det drejer sig om fx lavtuddannede, der måske ikke er lige så bevidste om deres rettigheder, kan socialrådgiverens råd alt for nemt komme til at fremstå som tvang, selvom det ikke er socialrådgiverens intention.
  /Tanja

 15. Jeg kan sagtens følge dig i dit synspunkt. Men som også en anden har skrevet, så er det altså et problem i et demokratisk samfund at det er sagsbehandleren der tager den snak med den unge pige.
  Jeg synes helt sikkert at abort var en god udvej i de viste tilfælde, men jeg synes sagsbehandleren skulle have tvunget den unge dame til en snak med en uvildig part, hvor det iøvrigt blev gjort klart at vedkommende havde tavshedspligt. Kun på den måde kan det blive et reelt råd pigen får og ikke et råd med en usagt trussel bag.
  Iøvrigt så er det en dejlig blog som jeg er fast læser af og har været i flere år.

 16. Jeg synes der findes en problematik, der går igen i mange proffesionelle hjælpe-relationer (og dem har vi jo rigtig mange af her i landet). For der ligger også meget magt i det at hjælpe. Kender en (velfungerende) enlig mor med to børn, hvoraf det ældste barn er autist. Hun har fået meget hjælp og støtte (via samtaler) igennem årene af en kommunal sagsbehandler indefor børnehandicapområdet. Denne sagsbehandler har for nylig anlagt den holdning, at det ældste barn bør døgnanbringes af hensyn til det yngste barn, ikke fordi det ældste barn er voldeligt, men fordi barnet "fylder for meget" i hjemmet ift det yngre barn. Sagsbehandleren er morens nærmeste allierede i den meget krævende opgave det er at være alene med to børn, når det ene har et alvorligt handicap. Men denne mor er ikke mentalt parat til at anbringe sit ældste barn på institution. Dette medfører at sagsbehandleren trækker sin støtte til moderen og melder ud til hende, at hun ikke fortsat vil kunne være hendes sagsbehandler hvis de ikke kan nå til enighed om anbringelse af det ældste barn, og at hun i så fald må overgive hendes "sag" til en kollega. (Tvangsanbringelse kan slet ikke komme på tale her, da min veninde er en velfungerende eneforsørger med et relativt stort mentalt overskud). Men det var rigtig svært for hende at miste sin vigtigste proffesionelle støtte fordi hun ikke ville rette ind, og det kom også fuldkommen bag på hende at hun pludselig fik sådan et ultimatum. Det er endnu et eksempel på slet skjult magtmisbrug, grundigt vævet sammen med hjælperrollen. Jeg synes ikke det er iorden. Hjælp skal altså gives på modtagerens præmisser hvis det skal kunne bruges til noget.
  Sofie

 17. Jeg er så enig med dig. Det gør ondt helt ind i kroppen, når den omtanke og de reflektioner som en sådan anbefaling er et forsøg på at sætte i gang hos en kvinde, skal druknes i bevidste misforståelser.

  Jeg kan bestemt ikke gøre mig klog på hvad "bagtankerne" bag anbefalingen var, men jeg tror på at der er brug for kvalificerede mennesker der tør sige de svære ting højt og konfrontere mennesker, der ikke har overskud eller netværk til selv at reflektere over en situation der meget vel kan vokse sig svær!

  Desuden har man vel også ret til oplysning om de konsekvenser ens handling kan have på ens liv – eller ens barns liv, hvis det allerede ligger fast.

  mvh
  Mette

 18. Disse mødre har ikke lært at tage ansvar for deres eget liv. Der er ingen konsekvens for dem der ikke tager sig ordentligt af sit barn. Det er barnet der sidder tilbage med konsekvenserne.

  Når de mener, at andre kan presse dem til en abort, viser det, at de har fralagt sig tøjlerne i eget liv.

  Jeg synes det er barnets tarv, der her tages hensyn til. Men jeg har også et meget usentimentalt forhold til abort.

  / Malene

 19. Linda jeg er helt enig med dig og synes dine tanker er spot on på dette naturligt ømtålelige emne.

  Når det så er sagt, så er det jo naivt at tro at den enkelte sagsbehandler siger 'hvis ikke du får en abort, så tvangsfjerner vi begge dine børn' med fare for at tage fejl, så vil jeg antage at det er disse unge, ressourcesvage mødres meget forsimplede gengivelse af en samtale der kunne have lydt 'jeg bliver bekymret. Du er i et voldeligt parforhold. Vi er i gang med at afdække dine forældreevne da vil oplever at dit barn har nogle vanskeligheder. Jeg kan godt forstå at du glæder dig til det barn, men jeg frygter at 2 børn er for stor en mundfuld for dig med de vanskeligheder vil allerede ser og konsekvensen af dette kunne være en anbringelse af begge børn'

  Ingen tvivl om at en provokeret abort af et ønsket barn er hård kost, men jeg tror faktisk at det er væsentligt værre at have et barn der er anbragt. Korte besøg hos et barn der rent ud sagt er fremmed for en og vice versa. Og hvergang bliver sorgen re-aktiveret. Livet som anbragt barn er ikke just et godt liv. Alle undersøgelser viser at disse børn, som voksne, har lavere uddannelse, oftere er syge, kriminelle og misbrugere. De lever også korte end gennemsnittet.

  Jeg synes man i debatten netop glemmer dette aspekt og derfor er det det ufødte barns tarv at ridse konsekvenserne op for disse ressourcesvage mødre, da de jo ikke selv tænker dem.

  /livsenfivsen

 20. @Hormonella, jeg har fået formuleret mig tvetydigt, kan jeg godt se 🙂 Det handler ikke om, om der er en eller to forældre. Kommentaren blev for mit vedkommende udløst af, at den ene af kvinderne i indslaget sagde, at hun syntes, at sagsbehandlerne godt kunne have været mere positiv og fortalt om hvilke muligheder for hjælp og støtte, der var i tilfælde af, at hun gennemførte graviditeten. Når man har et familieliv, der er baseret på massiv hjælp fra det offentlige i form af fx aflastningsfamilier og familievejledning, så synes jeg det er OK, at det offentliges repræsentant, kan udtrykke bekymring i forhold til en evt. familieforøgelse.

  @Livsenfivsen, jeg er meget enig med dig! Jeg har også svært ved at forestille mig en sagsbehandler, der siger: Abort eller tvangsfjernelse af det barn du har allerede.

 21. @Livsenfivsen:

  Nej, livet som anbragt barn er ikke ønskværdigt -MEN i mit tilfælde var det langt bedre at være på børnehjem/familiepleje, end det liv med fysisk og psykisk omsorgssvigt jeg voksede op i hos min mor…
  Jeg er så én af de børn der bryder arven, et såkaldt mælkebøttebarn. Idag er jeg udannet sygeplejerske, mor til 3 skønne børn og i et lykkeligt parforhold.
  Jeg er ikke i tvivl om, at jeg er hvor jeg er idag, fordi jeg blev anbragt udenfor hjemmet 🙂

  Karina

 22. Jeg er enig med Sofie. Synes også at det er på grænsen til ækelt, at man har den tilgang til abort. Det er begyndelsen til et menneske, vi taler om og jeg ville ønske at man ville se det som dét, i stedet for kun at fokusere på selve indgrebet. Hvorfor bruger man ikke ressourcerne på, når først pigen er blevet gravid, at finde gode adoptivforældre til det lille nye barn, så det kan få en tryg opvækst? At sige: Ok, der kommer altså et nyt barn, hvad gør vi herfra for at sikre det bedre vilkår, en moren formentlig vil kunne give det? Det tænker jeg.

 23. Enig med dig Linda. Hele vejen. Fatter faktisk ikke at man kan være andet i denne sag….:-)
  Har på fornemmelsen at man sidder et sted hvor det er den "korrekte mening" det gælder om, hvis dette her kan problematiseres som det bliver gjort her. Og samtidig ikke har mødt de mennesker som det faktisk handler om til syvende og sidst.
  Men det er bare min fordom, og den står jeg ved.

  Hilsen Mette

 24. I mange af disse sager med ret unge piger, alene eller med en kæreste på sidelinien, som vi ser på Tv, der tænker jeg ofte, hvor søren er den familie der skal hjælpe, råde og vejlede disse unge piger. Den snak om man er klar til at tage vare på et andet menneske i 18 år, og ikke kun når det er sjovt og de er søde og nuttede og det er hyggeligt at købe babytøj til dem, hvor er de henne.
  Hvorfor er der iøvrigt så mange "UPS´ere" i disse dage hvor prævention er en selvfølge.
  Det er vel reelt ikke det offentliges opgave at opdrage de unge mennesker til at begå sig i livet, det er nu nok der, der burde tages fat.
  Vi som familier skal selv opdrage vores unger, vi skal guide og vejlede dem, så de ikke ender i den modbydelige situation, at blive truet med at kommunen tager dit barn hvis du ikke får en abort, det skal slet slet ikke nå derud.
  Vi er blevet så egoistiske at mange unge ikke synes at deres familier skal blande sig i om de bliver gravide på et tidspunkt hvor de ikke er klar til det, og det behøver jo iøvrigt ikke have noget at gøre med om man er 18 eller 21 år. Det kommer jo an på hvor man er i sit liv.
  Kan vi få nogle familier på banen som hjælper disse unge kvinder istedet for at det skal foregå på kommunen.
  Men når det er sket og der måske ikke er nogen støttende familie bag, så synes jeg det er okay at kommunen prøver at oplyse om de konsekvenser der er ved at sætte børn i verden når man er i en ustabil situation, for det er åbenbart ikke noget man selvfølgeligt bliver guidet i hjemmefra.
  Det kan jo ende med at det er os andre = det offentlige der ender med at stå for betaling af de unger, for de stakkels piger får jo ikke overskud til at tage uddannelse og komme i arbejde med små børn hjemme. Jeg betaler gerne, men jeg synes stadig at de skal mindes om at tænke sig om en ekstra gang.
  Vi har adopterede børn i vores nærmeste familie, og som de forældre siger, så synes de at det er vildt uretfærdigt så mange test og godkendelser de skal igennem for at bevise at de er gode nok til at blive forældre, imens vi "andre" kan gøre som vi har lyst til uanset om vi er gode forældre eller ej, det er selvfølgelig også en interessant tanke ;0)

 25. Hvis du kører uforsvarligt bil, får du frakendt dit kørekort.
  Hvis du arbejder i en bank og stjæler af pengene, bliver du fyret.
  Men hvis du vandrøgter dine børn, får du bare lov at sætter flere og flere af dem i verden.

  Et eller andet sted er der da et brist i vores samfund eller?

  Og hvorfor gælder den personlige frihed så betonfast, så snart der er børn involveret, men kan gradbøjes på alle mulige andre områder?

  Det er trods alt uskyldige liv, vi jonglerer med her. Og jo, der er mælkebøttebørn og mønsterbrydere, men de sidste 99 % af de her børn ender jo præcis som deres forældre. I bedste fald.

  Og hatten af for de plejeforældre, der igen og igen tålmodigt og kærligt modtager børn, som er skadet for livet og ikke står til at redde.

  Kendte f.eks. til en pige, som systematisk blev spærret inde i kælderen sammen med 2 schæferhunde, hvor hun levede af deres lort. Hun blev aldrig god igen, selv da hun som 3-årig havnede i verdens bedste plejefamilie.

  De biologiske forældre har i øvrigt sat 3 børn i verden siden…

  Bare tanker
  Andemor

 26. @Karina, det glæder mig at høre at du har fået et rigtig rigtig godt liv. Netop i din situation kan det været umådelig svært at sige "sagsbehandleren skule have en motiverende snak med din mor om abort" – når du lever i bedste velgående og har et godt liv og en god familie.

  Men statisitkken siger bare at det er de færreste der klarer sig så godt som du gør – plejefamilie eller ej – desværre.

  Som du selv skriver – livet i plejefamilie var bedre end hos min mor. Og det er jo netop det som sagsbehandlerne prøver at undgå – altså at børn kommer til at opleve nogle år hos forældre uden forældreevne efterfulgt af, ofte, svære år med loyalitetskonflikt mellem plejefamilie og biologiske forældre.

  Selv voksne anbragte børn kan jo fortælle som de sindsygt svære situationer de som børn har været bragt i. Hele tiden at skulle forholde sig til damerne fra kommunen. Hvor skal jeg bo når jeg bliver 18 år. Skal jeg sige at mor var piv-skæv da jeg var sammen med hende i sidste weekend osv.

  Når det så er sagt, så er det jo et meget ømtåleligt emne og jeg tænker da at et uvildigt organ, som ikke havde myndigheden vedr. anbringelse eller ej skulle havde den motiverende samtale.

  /livsenfivsen

 27. Hej Livsenfivsen,
  jeg forstår din pointe, men mener du så også at den rigtige form for omsorg for disse ufødte socialt truede børn er at de skal slåes ihjel?
  Sofie

 28. @Sofie, Som sagt meget ømtåleligt emne. Og i den ideelle verden ville det lykkes via gode samtaler at tale disse ressourcesvage mødre fra at blive gravide INDEN de blev det, men sådan er livet desværre bare ikke!

  En abort af en ønsket barn er følelsesmæssigt belastende.

  Et anbragt barn er hardcore følelsesbelastende for både barn og mor (bedsteforældre osv.).

  Så på dit spørgsmål om disse uførdte børn skal slåes ihjel, så må jeg sige JA, men i min verden er abort af en lille spire på måske 6 uger ikke at sammenligne med mord.

  Jeg synes vitterligt ikke at disse mødre skal have det frie valg til at fucke andre mennesker liv op på den måde. Uanset hvor elsket og ønsket det barn end måtte være.

  /Livsenfivsen

 29. Livsenfivsen:
  Jeg er slet ikke uenig med dig… det fremgik vist ikke af mit indlæg igår ;o)

  Jeg arbejder i lukket psykiatrisk regi, og hold nu kæft, hvor jeg ser mange sørgelige skæbner, fortrinsvis unge piger der er så fucked up pga massive svigt i bardommen -piger der sidder og har det ene selvmordsforsøg efter det andet, eller selvskader og mishandler deres kroppe (og sjæl) i en grad, man tror det umuligt.
  Piger der er så forstyrrede og forpinte, at de faktisk er bedre tjent med at få fred!

  Så ja, jeg mener man kan (og bør) lægge pres på de kvinder som har vist, at de ikke magter opgaven at være mor… I yderste konsekvens mener jeg, at særligt udsatte børn bør tvangs fjernes fra fødslen. Kvinder/forældre skal ikke have utallige chancer for at bevise (endnu engang) at de ikke magter opgaven -på barnets bekostning. Børnene bliver de evindelige tabere -og ja, det er desværre de færreste som trodser svære livsbetingelser 🙁

  Karina

 30. Til Karina;
  Jeg er faktisk meget enig i dig med at dysfunktionelle forældre ikke skal have den ene chance efter den anden til at vise at de ikke smadrer deres børn. Fjerne dem for pokker fra starten. Een chance. Slut-prut. Og derefter en åben adoption/ varig plejefamilie. Jeg mener ikke de forældre skal have mulighed for hjemgivelse af barnet. Så jeg er imod tvangsaborterne (eller abort under pres), men helt enig med dig i at de børn skal fjernes med det samme, og permanent. Tror måske nok der kan være en pointe i at børnene kan se deres biologiske forældre engang imellem, men fuldkommen ud fra en vurdering af børnenes behov. Men jeg mener vi kan gøre det meget bedre end idag. Selvfølgelig kan man lade en plejeaftale være ligeså permanent og forpligtende som en adoption. Og selvfølgelig kan en adoption gøres "åben", dvs uden anonymisering.
  Sofie

 31. Jeg har lavet pretty much det samme indlæg i går – det passer ikke så godt ind i min type blog, men min mand sov under indslaget i søndags, så jeg måtte jo af med mine meninger på en anden måde.

  Det var dog med en hvis nervøsitet jeg postede det – så jeg er glad for at se, at jeg ikke er alene!:o)

 32. Man kunne gøre det langt nemmere at bortadoptere tvangsfjernede børn, der ikke er for gamle til at knytte sig til nye forældre – når det er bevist, at den biologiske familie ikke magter opgaven med at give et barn en god opvækst.
  Så kunne behovet for børn til adoption i Danmark dækkes uden, at vi var nødt til at købe/stjæle børn fra fattige lande for at dække efterspørgslen…

 33. @Karina, altid rart at være enige:-)

  Jeg er også i en branche hvor jeg møder børnene af disse mødre og ser hvordan de opvækstvilkår har præget dem. Jeg møder kvinderne uden forældreevne der igen får anbragt et barn.

  Tænker at dette medfører en lettere kynisk realisme som kan lyde meget barsk.
  /Livsenfivsen

 34. @Karina, altid rart at være enige:-)

  Jeg er også i en branche hvor jeg møder børnene af disse mødre og ser hvordan de opvækstvilkår har præget dem. Jeg møder kvinderne uden forældreevne der igen får anbragt et barn.

  Tænker at dette medfører en lettere kynisk realisme som kan lyde meget barsk.
  /Livsenfivsen

 35. Elsker, at du skrev: "For jeg kunne godt høre på journalisternes tilstræbt neutrale tonefald, at her var noget, der skulle forarge mig." Det har du så ret i, jeg sad tilbage med en følelse af, at det da måtte være mig, der var noget galt med, siden jeg ikke kunne se problemet. Jeg tænker, at det er intet mindre end rimeligt, at den gravide bliver orienteret om, at med det kendskab kommunen har til hendes forældreevne vil hun kunne risikere tvangsfjernelse af sine børn – og selvfølgelig skal hun så også have oplyst sine rettigheder og muligheder for støtte og rådgivning.
  I indslaget sad der også en advokat og sagde, at det var helt umuligt at socialrådgiveren kunne have sådan en dobbeltrolle, hvor hun skulle støtte familien og samtidig skulle indføre sanktioner (tvangsfjernelse), hvis de ikke fulgte hendes råd…. Beklager, advokat-fyr, men det er i rigtig rigtig mange tilfælde det socialrådgiverjobbet går ud på! Dobbeltrollen er et af grundvilkårene i jobbet. Da jeg var socialrådgiver i Kriminalforsorgen skulle jeg støtte prøveløsladte i at leve en kriminalitetsfri tilværelse, men overholdt de ikke vilkårene for deres dom, skulle jeg indberette det til retten og de ville da blive sat i fængsel igen. En socialrådgiver der arbejder med familier skal forsøge at støtte familien, så de kan beholde deres børn i hjemmet, men kan jo også være nød til at sige til forældrene, at de eksempelvis skal være på antabus, for at kunne varetage omsorgen for deres børn.
  Og ja, det er indgribende at blande sig i folks graviditet, men det er også indgribende at fjerne folks børn, det kunne man også lave et indslag om… vinklet på den måde, at det var uretfærdigt overfor forældrene.

 36. Den gode advokat i indslaget kan med rette også anklages for en dobbeltrolle. Han sidder nemlig på Mødrehjælpen en gang om ugen, hvor han har god mulighed for at give disse unge kvinder juridisk vejledning – og anbefale dem at henvende sig på hans dejligt rige advokatkontor, så han kan tjene dejligt mange advokat penge…..

 37. Må det klø noget så nederdrægtigt og jeres arme være for korte, når I på denne måde får forsimplet et ellers ret så nuanceret felt og på den måde gjort sagsbehandlernes praksis helt legal og så ellers hive et par greelle eksempler frem til underbyggelse, krydet med en anelse Tønder sag og hvad har vi,

  Ja, jeg synes du får gjort ret ensidigt kål på en hel gruppe, blot fordi de ikke er so dig.

 38. [url=http://www.iystwowgold.com]wow gold[/url], it's the best this method games gold they will be for that reason wonderful confrtabe and therefore clothing fashion too! ! !
  I enjoy these particular [url=http://www.iystwowgold.com#wowgold]wow gold[/url] (I got them inside coffee) though our primarily grumble is that often from winter time these products get salt unattractive stains upon them loosing its rigidity. Though we are during the process of cleaning individuals and maybe they are starting out look impeccable as completely new!
  while i observed our mama requested [url=http://www.hahawowgold.com#buywowgold]buy wow gold[/url] in my opinion i had been for that reason thrilled absolutely everyone believed i have been strange given that for you to shinny but when up with the best clothing OMG my spouse and i rocked that!
  Excellent games gold, like to carry it with 1
  I really lately experienced my primary list of games gold. I want him or her they're sooooo lovable. I haven't had time produce these individuals considerably because it is extremely clothing,but I are not able to wait until the application becomes extraordinary.
  My spouse and i convey the games gold just for the whole thing! Whether I am just errands, gonna perform, or seeing a handful of associate. They are simply for that reason fashion but additionally do not design your ft . way too hot. Take pleasure in, Absolutely love, Absolutely adore!
  I have had all of the chocolate for 2 yearsnow north these rbarely easy. considered one of friends and neighbors consideration these folks were relativly different. nd i have employed these kind of when it comes to elements in support of painted [url=http://www.d3boy.com/]d3 gold[/url] d ta-da, Most suitable!!!!!!

 39. [url=http://www.iystwowgold.com]wow gold[/url], Simply put i wea games gold at all times.
  I really like these kind of [url=http://www.iystwowgold.com]wow gold[/url]! They are really therefore style, and that i draw them in all places. They can be consequently fine. I have orange dull products and they are therefore cute, anybody i actually encounter really likes him or her… We do at the same time!!!!!!!!
  [url=http://www.guildwars2gold.com.au]guild wars 2 gold[/url] is my 1st 1. I like, Love, Enjoy them! They are cozy, pleasant, and adorable! I remarkably encourage!
  Consequently my best sis last but not least caved ultimate cold months and also decided to buy the popular games gold trend for those period, a black colored bailey device. It had become him / her to start with games gold select and she or he wore these folks always, the fact is that the part of the actual the whole length above the control key flapped during right after regarding a workweek which made the idea not possible to correct! The girl used all those meals very last winter time and are also nonetheless on ideal condition except all the "flap" even as like to refer to it. Absolutely everyone I've met with your [url=http://www.gw2golds.de#gw2gold]gw2 gold[/url] have the same predicament. Be cautioned… It could actually take place!
  I adore these games gold! That i bring in these folks virtually every day as well as Im or her invariably style. During the cold months whenit ices through, My spouse and i have fell when in that person! The one dilemma I have using my very own games gold is he or she obtain dingy instant but if your not very careful. They are certainly not because long-lasting while i wanted we can turn out to be it's worth the cost.
  Like all of these, I am now glad people returned out with games gold! Simply put i already would like to sequence a 2nd pair! People need no less than one combine!
  Minute time I actually required as well as together times happy using [url=http://www.d3kiss.com/#diablo3gold]diablo 3 gold[/url] When wanted I will arrangement produced by corporation for a second time..Good task.

 40. On a good note though, thеse car dealeгships do genеrally finаnce meсhanised wоrk
  that you neеԁ done to the automobile
  Pгo: Αn online payԁay loan coѕts and for which expense
  it iѕn't prepared
  Also visit my websitePayday loans online

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.