Fuld diagnose-plade – og hvad så nu?

I dag nåede jeg endelig til det punkt, hvor jeg for første gang i meget lang tid kan puste ud og læne mig tilbage. Bare lige motinutter.

For i dag fik jeg, som den sidste perle på snoren, min ADHD-diagnose.

Fordi de smed min sidste tid væk 5 (og det var altså: f-e-m) gange, inden den endelig faldt på plads og kunne gennemføres, nåede Frida at overhale mig indenom; hun fik sin diagnose tirsdag i sidste uge, og det blev også en ADHD-diagnose til hende. 

Som forventet viste Fridas test, at hovedet på ingen måde fejler noget hos hende. Udredningen består af både observationer, interviews og forskelige tests, og i den test-del, der omhandler visuel begavelse, scorer hun så højt, at det indikerer en IQ på 140. Det er ikke over hele linjen, hun ligger så højt, men det understøtter det, jeg selv har haft en fornemmelse af, nemlig at det er hendes begavelse der gør, at hun i skolen har overskud til at kompensere for de udfordringer, ADHD’en giver hende.

Så hvad nu?

Tja. Jeg skal have lavet en EKG og have taget nogle blodprøver, og når det er på plads, starter jeg op på medicin, hvilket jeg selv er meget spændt på. På den ene side hungrer jeg efter ro i hovedet og evnen til at give mig selv de pauser, jeg kan mærke, jeg har brug for. På den anden side er jeg nervøs for, om medicin retter min krøllede hjerne helt ud, for jeg er faktisk ok-glad for den, som den er.

Vi må se.

Men planen er at køre mig ind på medicin, og når jeg er nogenlunde stabil (jeg opfordrer til, at ingen holder vejret, mens vi venter), så laver vi en plan for Frida. Jeg er nødt til at have overskud til at kunne tage ordentligt vare på hende, ligemeget hvor vi starter ift. de tiltag, der skal hjælpe hende, og det har jeg ikke, hvis jeg selv kravler rundt på hele pladen. 

Men trods alt er vi foran, for gennemsnitsalderen for en ADHD-diagnose for piger er 13 år, og hun er immervæk kun 7.

Samtidig trækker det op til, at Anton skal flyttes over i et andet skoletilbud i løbet af foråret. Der er også lige en del, der skal undersøges og planlægges i dén forbindelse, men i det mindste ved vi nu, hvad retning, vi skal i for os alle 3. 

Det skal nok blive godt. Det er jeg faktisk ret overbevist om.

Men inden vi kaster os over næste etape, skal jeg lige have en pause, for at tvinge 3 udredninger ud af systemet på et år, føles lidt som en præstation, der burde udløse en pokal eller et lillebitte ridderkors. 

For nu skal jeg lige fordøje, og kompasset skal justeres til den nye virkelighed.

Så tager vi hul på næste etape, når det nye år er skudt ind.

Published by

32 Replies to “Fuld diagnose-plade – og hvad så nu?

 1. Hvor er det bare vildt, at du står op endnu!!
  Jeg har været igennem 1 udredning med sin søn, det trak tænder ud, endda uden alle de aflysninger og andet, som du var udsat for. Dog under corona hvilket man mærkede både på psyk og hos min dreng!

  Det lyder også som om, at visheden er “god i sig selv”, og at du nærmest vidste det på forhånd! Men stadig – kæmpe held og Lykke med de næste kampe, medicin, skoleskift osv 💙☺️

 2. Jeg sender pokaler (med vin i), hornorkester og konfettihorn asap. Kæft, hvor er det sejt kæmpet, og du nåede i mål – for jer alle tre – og i tide til at puste ud i juleferien. Det må da minimum give dobbelt op på feriedage. Jeg under dig ro i sjæl og hoved, og at medicinen kan give dig det du har brug for. Jeg har hørt fra pålidelig kilde, at den ikke fjerner den krøllede hjerne, hvilket vi er mange, der ville være rigtig kede af, så det jo gode nyheder 🙂
  Kæmpekram til dig og dine, Jane

  1. Det er heldigvis også det, jeg har hørt, så vi krydser fingre🤞🏼

   Tak for Den Store Pakke på fejringsfronten🎉🎊

 3. Skønne Linda, jeg hepper på, at alt i din skønne, skæve, krøllede hjerne bliver ved med at være det samme, og at medicin “bare” giver lidt ro og overblik til at navigere og give mere klarhed ❤️❤️du er den fineste dig, og den fineste mor for dine unger!!

 4. Jeg har ingen erfaringer i udrednings-crazy-land. Men har fulgt med her og er helt forpustet på dine og jeres vegne. Kæmpe krammer og masser af hep herfra ❤️❤️❤️

 5. Ridderkorset må bestemt være på vej i posten!
  Hvor er det vildt, at du har kunne overkomme det (jaja, man gør jo det, der er nødvendigt – but still!). Og tillykke med diagnosen. Jeg glæder mig til at du deler mere om det – også om medicinen og hvordan den påvirker dig.
  Og så er Anton og Frida bare fucking heldige, at du er deres mor! Især, som du også selv fremhæver, at Frida er blevet udredt i en alder af kun 7 år. Hun tilhører jo det evigt oversete køn i den medicinske verden.
  Jeg skal selv til vurderingssamtale på fredag – så må vi se, om de vil have mig 😉

  1. Tak, allerbedste Johanne❤️

   Giv lyd, hvis der er noget som helst, jeg kan hjælpe med. Føler mig i al beskedenhed som lidt af en ekspert😎

 6. Kære Linda.
  Jeg er så meget på røven over dig! Sikke et forbillede du er. For os alle.
  Det overskud det har måtte kræve at gå igennem det forløb, det er umenneskeligt.
  Vi var selv igang med en udredning ifbm. min datters angst og spiseforstyrrelse sidste år – og det var lidt af en øjenåbner at møde systemet på den måde. Urimeligt hvad vi udsætter allerede (og forståeligt) pressede familier for.
  Dine børn er så heldige at have dig som mor ❤️

 7. Til inspiration har der netop i Politiken været en artikel om/af en af deres egne journalister: “Charlotte fik en ADHD-diagnose som 44-årig – og en ny chance i livet”. Ligger lige nu som gratis podcast på deres hjemmeside.

 8. One of us, one of us! 😀
  Du skal ikke være nervøs for medicin, den giver ro og overblik, men din mærkelig form for humor, skæve associationer, livlige fantasi, de tusinde ideer og problemløsninger, de bliver hængende.
  Du kommer bare til at kunne styre det noget bedre.

 9. Årh, Linda! Wauw!! Tusinde tak for at dele og hold op hvor er du sej♥️ Tillykke med at være noget så langt, og jeg håber edderrøvme også at den medicin ikke tager det krøllede ud af din hjerne! Har hørt om så mange gode oplevelser med adhd medicin. Håber det bliver godt for dig. Kram til dig

  1. Tak for det, bedste Ida.

   Apropos krøllede hjerner har jeg slet ikke fået sagt til dig, at jeg elsker, at du er begyndt at skrive igen❤️

 10. Kære Linda. Jeg læser med på sidelinjen og har med vilje ikke skrevet noget inden din udredning var færdig. Har du overvejet at få testet din intelligens? Med Idas høje score er det overvejende sandsynligt, at du også har en sådan. Jeg tror, at du kan være på Mensa niveau. Du kan lade dig gratis teste flere steder i landet. Jeg har selv en IK på 148 og en sendiagnoticeret ADHD som 44-årig. I Mensa har jeg fundet et fællesskab af ligesindede og en sjælden forståelse, indsigt og gensidig spejling i at være den, jeg er. Jeg har, efter mange år som single, fundet en mand i Mensa, som kan “følge” med og som er fantastisk dejlig.🤗 Overvej det. Jeg tror, det kunne tilføre dit liv nye dimensioner.
  Glædelig jul til dig og dine.

  1. Kære Selma.

   Tusind tak for både din kommentar og for din tiltro. Jeg har hørt om flere kvinder, der i forbindelse med en sendiagnosticering har haft glæde af at få testet deres IQ. For nu bare at sige det, som det er, så kan jeg ikke helt finde ud af, om jeg tør.

   Men din beskrivelse af at finde en gruppe, hvor man ikke behøver at vurdere og justere lyder virkelig rar; jeg tygger lidt videre på det.

   Tak for indspark, og rigtig glædelig jul <3

 11. Hvor er jeg glad for at høre, at i nu endelig er igennem allesammen. Jeg har også selv været igennem et halvt år med min 18 årige for ocd udredning, og hvor er det dejligt at se, at medicinen kan dæmpe noget angst og tanker. Men ventetiden er ulidelig.
  sjovt du skriver det med iq, Min dattes var også enormt høj på nogle områder, og meget mindre på andet, og det er fantastisk, at man så faktisk kan se, hvordan det hjælper at kommunikere på en anden måde med hende.
  glædelig jul og få slappet godt af og pustet ud.

  1. Det er nemlig lige præcis det, jeg synes er hele pointen med en udredning; ikke at skulle finde undskyldninger eller forklaringer, men at få noget konkret at navigere ud fra, når man skal finde ud af, hvordan man bedst hjælper og (under)støtter.

   Glædelig jul til dig og jer også:)

 12. Jeg er fuldstændig målløs over hvad du formår både at gøre og være for dig selv og dine unger. Pokaler i læssevis vurde være på vej, men muligvis er juleferie mere tiltrængt.kram og highfives til jer

  Du spurgte for noget tid siden om te-anbefalinger men jeg fik ikke svaret. Hvis du skal have et andet forslag er glad for te med hisbiscus. Specifikt i øjeblikket red rush fra tante t men jeg kan se Chaplon også har en version jeg vil prøve næste gang. Jeg er glad for den fordi den har en mere syrlig smag end de fleste teer og derfor anderledes. Den kan også drikkes kold. Og så har den den fineste røde farve og selvom der burde være ligegyldigt så synes jeg alligevel det er sjovt.

  1. Jeg er blevet SÅ forelsket i Chaplon efter alle jeres anbefalinger. Lige nu drikker jeg litervis af deres julete, for jeg har opdaget, at en uventet bonus ved en årstidsbestemt te er, at den er frisk. Duften af appelsin er helt uovertruffet, og jeg stopper den ned i halsen på alle, der kommer forbi.

   Jeg har indtil nu ikke haft så gode erfaringer med hibiscus, men det kan godt skyldes, at jeg ikke har været kvalitetsbevidst nok. Giv endelig en melding, hvis du falder over én, der er særlig god.

   1. Haha det kender jeg godt. Jeg er begejstret for en slags te og skifter så. Altså jeg har ikke prøvet te kun med hibiscus så det kan jo også være jeg slet ikke er så begejstret for det for sig selv. Red rush er også med blodappelsin, æble og hyben tror jeg og det kan være det i virkeligheden mest er kombinationen i den te jeg er vild med. Den er fra tante t.
    Glædelig jul til jer!

 13. Tillykke med at være ude på den anden side. Selvom der er meget at gøre endnu, så bliver en del nemmere, når man har papir på diagnoserne.Jeg håber, I får lidt ro på i juleferien.

  Må jeg foreslå et medlemskab af Gifted Children? 2E (twice exceptionel – højtbegavet med diagnose) er en anden størrelse end både diagnose og højt begavet hver for sig. Jeg har i hvert fald glæde af at sparre med andre forældre til både højtbegavede børn og især de mindre netværk til 2E-børn, når det kommer til min datter med ASF og høj begavelse. Du vil formentlig også finde forældre, der minder om dig – der er mange mødre, der får en diagnose efter deres børn efter at have maskeret/kompenseret hele livet.

  1. Det lyder virkelig interessant – der åbner sig nogle døre, når man er åben omkring de her ting, og det er jeg ret vild med.

   Tak for info. Det vil jeg helt sikkert tjekke op på.

 14. Vi plejer at bruger overentusiastisk highfives, hvor halvdelen af os ikke kan ramme. Så bruger vi lidt tid på at skamme os, og spekulere på om det var for meget eller for lidt, for det var helt sikkert forkert.
  Rygmærkene gik vi væk fra, fordi en del af os aldrig kunne finde dem, og de andre havde ikke nået at få dem vasket 😀

  1. Oh the irony i at det var et svar til en kommentar fra Linda, og jeg får postet den forkert 😂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.