M2022, uge 51

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Kom der fredag på Aula besked om, at Fridas klasse skulle holde sammenskuds-julefrokost onsdag.

I stedet for at fare ud og købe alt muligt, som krævede en masse forberedelse, tog jeg en hurtig beslutning, og meldte ind med mandariner og små chokoladejulemænd, for jeg havde begge dele liggende, og om 10 sekunder er det jul, jul, jul, jul, jul, jul, og så når vi ikke at spise de mandariner, der egentlig var købt ind til madpakkerne, men som bare aldrig rigtig nåede med.

Chokoladenisserne var købt til et arrangement, som vi måtte hoppe fra på grund af den evighedsforkølelse, vi har været plaget af de sidste 3 uger. 

Frida fik lov at gå amok med tusser på mandarinerne, og jeg flettede et par stjerner, som vi smed oveni kurven og med de små kulørte nisser stukket ind hist og pist, så det ud af en masse, selvom det var en nem, billig og stop-madspilds-venlig løsning. 

2.

Har jeg eksperimenteret med at slukke el-radiatoren på Fridas værelse om natten, og det fungerer ret godt, synes jeg. Jeg havde spekuleret på, om besparelse og merforbrug villle ende med at gå i nul, fordi radiatoren med slukke-perioder måske skulle bruge mere power på at varme værelset op, end hvis den bare står og varmer jævnt hele døgnet, men umiddelbart ser det ud som om, jeg sparer på kWh-regnskabet. Sidste år brugte vi 351 kWh i december, og i år er jeg her d. 23. på 198 kWh, hvilket betyder, at jeg rammer ca. 250 for hele december, og eftersom vi stadig har lidt lys udenfor og bruger nogenlunde, hvad vi plejer herinde, ser det ud til at virke efter hensigten.

(Det er en ret vigtig tilføjelse, at vi kun har den éne el-radiator, som er sat op i det værelse, fordi det har en vestvendt mur, der bliver helt utrolig kold, når vinden står ind på den, og gulvarmen derfor ikke opvarmer værelset optimalt. Jeg ved ikke, om man kan overføre princippet, hvis man f.eks. sidder i et sommerhus, som kun er opvarmet med el. Meld gerne ind, hvis du har erfaring eller særlig viden her). 

3.

Har jeg i løbet af ugen tjekket køleskab og købt ind, så jeg kan mixe lidt på kryds og tværs, og kan få brugt det, jeg har, og samtidig få brugt de rester fra julen, som også skal tænkes ind. 

Jeg har købt et godt, langtidsholdbart surdejsbrød, som kan bruges både til det pesto og hummus, jeg har stående, og til eventuelle rester fra julefrokostbordet, jeg har købt lidt grønt og creme fraiche, så jeg med de kartofler, jeg har liggende, kan lave en kartoffelsalat, der kan spises til det meste, og så kan jeg se, at jeg har til en omgang engelsk luksusmorgenmad (baked beans, bacon, røsti, tortillas, æg), som vi herhjemme spiser som aftensmad.

Jeg har sørget for, at vi har fået spist og brugt meget af det, der normalt står og fylder, så der er plads i køleren til de forskellige jule-rester, så nu er vi faktisk klar, både til julen og til alt det, der kommer bagefter. 

___________

I forbindelse med mit indlæg fra i tirsdags har jeg fået en håndfuld beskeder og mails bagom fra mennesker, der har spørgsmål til forskellige dele af alt det her udrednings-hurlumhej. Både til tanker/overvejelser, til selve proceduren, til melatonin/søvnproblemer osv.

Jeg ved ikke, om der er flere, der sidder med spørgsmål, de gerne vil have svar på, men jeg tænkte, at det måske kunne give mening at samle det i et indlæg, som folk, der ikke læser med på bloggen, også kunne have glæde af. (Altså, hvis man f.eks. har en søster, der står overfor en udredning, eller som gør sig nogle tanker). 

Derfor: Hvis man har et eller andet man undres over, spekulerer på eller gerne vil kende proceduren omkring, så smid det i kommentarfeltet her. Jeg er ikke sart, så det er helt ok at sende spørgsmål ift. valg, man måske ikke helt forstår, at jeg har truffet. Helt lavpraktisk er Anton og jeg udredt gennem det offentlige, mens Frida er udredt gennem det private, så det er dét, min erfaring bygger på.

Hvis man gerne vil være anonym, kan man bare sende sine spørgsmål på en mail bagom (blogsbjerg@gmail.com)

———————-

Efter en hektisk uge er jeg landet i sofaen nu, og jeg sidder lige og tænker på, hvor meget jeg egentlig holder af lillejuleaften, hvor der falder lidt af den fatale ro over tingene, som kommer af, at dét, vi ikke har nået at købe eller gøre nu; dét må vi undvære. Tilbage er bare at overgive sig og flyde med. 

En særlig tanke til de af jer, der i år skal finde ud af at navigere i en jul, der er slået helt ud af kurs pga. sygdom eller krise, eller som for første gang skal undvære et menneske, I holder af. Jeg håber, at I kommer hele igennem det, og at I har gode folk omkring jer, I kan læne jer op ad.

Tak fordi I læser med, tak for kommentarer og sparring, og tak for at være med til at gøre det her til er trygt og behageligt sted at være. 

Rigtig glædelig jul.

Published by

7 Replies to “M2022, uge 51

 1. Rigtig glædelig jul og tak for en vedkommende, interessant, inspirerende og lærerig blog. Jeg har fulgt med i mange år og inspireres stadig af den måde du tager valg på og lever dit liv på – og deler på. Tak fordi du gør det, tager dig tid til det og vælger at gøre det. Du skal vide det gør indtryk, det gør en forskel for mig og at jeg synes du er pissesej, (livs)klog og helt eminent dygtig til at skrive/formulerer dig. (Og stop ikke med det🤞🏼💥♥️!).

  1. Nu gik der jul i det hele, Stine, og jeg fik slet ikke skrevet til dig, hvor glad jeg blev over din kommentar. For det gjorde jeg. Selvom arbejde bærer lønnen i sig selv, så er det virkelig værdsat, når I ind i mellem stikker hovedet ind og fortæller mig, at det kan bruges som andet og mere end ren underholdning.

   Så tak for at tage dig tid, tak for at hænge på i så utrolig mange år efterhånden, og tak for at være utrætteligt heppende gennem alt, hvad livet har budt på.

   Godt nytår <3

 2. Jeg står lidt i et limbo med min datter snart 11 år. Jeg synes hun viser en del tegn på ADD/ADHD, men hun har det overordnet godt. Hun trives OK i skolen, og fagligt går det OK. Hun er en glad pige, som føler sig anderledes end de andre piger (og det er hun også), men som også har en styrke i det og tør være sig selv. Hun har venner, er social og er bestemt ikke dum, men er flyvsk og meget impulsstyret. Vi støtter og prøver at bruge nogle af de værktøjer, som man bruger hos børn med ADHD, såsom ikke at skælde ud, men anerkende, at hun gør sit bedste, ikke at stille for høje krav, give simple beskeder osv. Vi hører INTET fra skolen, for hun forstyrrer ikke og laver ikke ballade, men når vi taler med dem, medgiver de os, at hun ikke altid er fokuseret og ikke følger så godt med. Mit dilemma er, at jeg tror der måske er “et-eller-andet”, men skal vi hive hende igennem en privat udredning (vi kan og vil gerne bruge pengene på det), og dermed lukke op for, at der kunne være noget, eller skal vi vente og se hvordan det hele går? Hvornår er det rette tidspunkt? Hvad kan en evt. diagnose give hende nu kontra når hun bliver ældre? Og så er jeg vildt meget i tvivl om det bare er mig, der ser spøgelser, for jeg kan SLET ikke genkende mig selv som barn i mit eget barn. Jeg var superboglig og har aldrig haft problemer med at fokusere. Er det bare begyndende pubertet der har forandret mit barn? Jeg har læst så meget om sendiagnoser, både hos dig, men også andre steder, og ved, at mange piger går under radaren. Er det mon hende? Nå, en omfang rod, håber der er nogle kloge, der kan give deres besyv med.
  Glædelig jul, kære Linda. Jeg elsker at følge med herinde, her er rart ❤️

  1. Åh, så fint et spørgsmål, Hanne <3

   Det vil jeg rigtig gerne skrive noget om – så jeg vil, meget undtagelsesvis, lige bede andre, der har erfaringer her, om at sætte sig på hænderne, så vi kan få det hele samlet i ét indlæg og kommentarfelt. For ellers kommer alle guldkorn her, hvor man ikke umiddelbart ser dem (med mindre man er hard core læser) og det er synd, for så når de ikke ud til alle dem, de også kunne have glæde af dem <3

   God jul, søde Hanne.

 3. Rigtig glædelig jul til dig også. Jeg er altid fuld af beundring over de organiseringsevne. Jeg er projekt leder så burde være super til at strukturer – men bliver altid lige overrasket over indholdet af mit køleskab/skabe/hjem. Jeg har 220kvm fyldt med ting, som jeg skal have downsizet til Max 80 kvm over det næste år. Det virker ualmindeligt uoverskueligt. Jeg fantasere om bare at efterlade alt bag mig. Men synes jo jeg har mange gode ting som ikke bare skal smides ud.
  Så tænker jeg på hvordan du i sin tid startede din rejse og tænker at det kan jeg måske også.
  Elsker dine ugentlige oplæg som jeg altid ser frem til at læse. Håber du bliver ved!!
  🎄🎄🎄🧑‍🎄🧑‍🎄🧑‍🎄

  1. Jeg kan sagtens, SAGTENS følge dig. For mig er det altid nemt at beslutte at gøre tingene, at planlægge, hvordan jeg vil gøre dem – og så er det, at vinden går lidt ud af sejlene. For det bliver forfærdelig uoverskueligt, når opgaven er omfangsrig, uanset hvad man laver, og hvordan man er designet inde i hovedet.

   Jeg kom til at tænke på, at jeg engang skrev en lille ‘guide’ til, hvordan jeg gik i gang. Måske den gav mening at skele til bare for at komme i gang? https://www.blogsbjerg.com/serviceindlaeg-guide-til-oprydning/

   Glædelig jul og godt nytår til dig også. Vi klør på i 2023:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.