Jeg gik igang med at svare de af jer, der har kommenteret på gårdagens indlæg, men kunne hurtigt se, at jeg kom til at køre variationer over det samme tema, nemlig hvordan jeg selv har grebet Den Store Udmugning an.
Det fik mig til at tænke på, at der måske kunne være flere derude, der gerne vil udnytte tiden lige nu til at få ryddet rigtigt op, men som ikke rigtigt kan få taget hul på det.
Derfor besluttede jeg at konverteret mine svar til et indlæg, hvor jeg prøver at fortælle, hvordan jeg sidste år greb det an. Og det er jo ikke raketvidenskab, det ved jeg godt. Men lige præcis systematik er en af mine spidskompetencer, så måske nogle derude kan have glæde af at låne dén del af min hjerne.
Der findes en million måder at gøre det på, og har man én, der fungerer – eller lever man med en tekop, en gaffel og to par trusser – så hopper man selvfølgelig bare det her indlæg over, og så ses vi i næste uge.
Men vil man gerne have lidt inspiration, så hæng på.
Da jeg gik i gang sidste år, havde jeg også en håndfuld fejlslagne forsøg bag mig, og jeg prøvede derfor at styre udenom det, der de tidligere gange havde spændt ben for mig.
Jeg ville gerne gribe det an på en måde, der betød, at jeg ikke blev stresset, men at jeg stadig blev færdig. Og så ville jeg gerne være sikker på, at det arbejde, jeg lagde i projektet, rent faktisk gjorde en forskel – også selvom jeg måske blev afbrudt undervejs, fordi #life.
Det synes jeg, at jeg lykkedes med.
Det er måske vigtigt at pointere, at jeg ikke er militant minimalist. For mig er det ikke altafgørende, at jeg skiller mig af med alt, hvad jeg ikke bruger i det daglige. Jeg vil gerne bruge plads på det, jeg bruger en gang i mellem, eller som gør mig glad eller hjælper mig med at holde liv i dyrebare minder. Sådan er vi forskellige, men det kan bare være meget fint at huske, at du ikke skylder nogen noget. Hvis det er vigtigt for dig at beholde den marineblå blazer med skulderpuder, du havde på, da du forsvarede dit afgangsprojekt og fik 13, så er det your business, og det skal du hverken forklare eller undskylde. Målet hér er at får skilt fårene fra bukkene og få fyldet ekspederet ud, så det, du omgiver dig med, giver menig for dig.
Så. Uden yderligere ophold kommer her:
Lindas guide til overskuelig oprydning:
Vi starter med de tre kardinalregler:
1. Hold det overskueligt
2. Hold tempoet
3. Hold din tidsplan
Det lyder nemt, ikke? Det er det sådan set også. Det kræver bare lidt systematik.
Og fordi i dag er din heldige dag, får du opskriften lige her:
A. Vil du rydde op eller gøre rent?
Det lyder banalt, men det er faktisk en meget fin overvejelse at gøre sig. For ingen har uendeligt med overskud, og hvis målet er at rydde op, så er det ikke nu, du skal afkalke kogekeddel og gøre ovnen ren, fordi #2.
B. Lav en liste over samtlige rum
Ingen bliver overraskede over at opdage, at de har en stue, men det er helt utrolig tilfredsstillende og fordrende for den fortsatte proces at strege rummene ud efterhånden og på den måde dokumentere sin fremgang.
C. Start med det nemmeste rum
De fleste af os har nok lyst til først at kaste os over det, der trænger mest, når vi går i gang med at rydde op, men problemet med dén strategi er, at det er voldsomt demotiverende, hvis du går kold halvvejs igennem dét rum, fordi det af den ene eller anden grund er besværligt.
Nap de lavthængende frugter først – jeg lover dig, at det giver ekstra blod på oprydnings-tanden.
D. Lav en liste over opgaver i det rum, du skal igang med – og KUN det
Vi er nogle, der ELSKER lister, og det er fristende at starte med at lave to-do lister over alle rum. Men det bliver meget hurtigt fuldstændig uoverskueligt, hvilket kan få enhver træt husmor til at give op, allerede inden hun er gået igang.
E. Sæt tid på
Jeg brugte ca. 4-6 dage pr. rum, da jeg kørte den store oprydning, og i mit bryggers, hvor jeg har 6 skabe og 1 reol, så planen cirka sådan her ud:
2 overskabe (dem med papirer, der tager 100 år at sortere): 1 dag
2 overskabe + 2 underskabe (de nemme med cykellygter, huer/handsker, og køkkenting): 1 dag
Højre side af reolen (juleting og vintertøj): 1 dag
Venstre side af reolen (arvetøj, tasker, regntøj osv): 1 dag
Jeg satte ikke konkrete ugedage på opgaverne, fordi en unavngiven plan gjorde det muligt at tage højde for gode og dårlige dage, uforudsete forhindringer osv. – og stadig holde tidsplanen.
Og det kan lyde af lidt, og som om, man SAGTENS kunne nå mere, men jeg vil bare nævne, at jeg var hele hytten igennem på en måned, ganske uden stress. Der var tid til alt det, livet også er og byder på, og jeg skubbede ikke en pukkel af uløste opgaver foran mig.
F. Gør dagens opgave(r) HELT færdig(e) HVER dag
Dette punkt læner sig op ad at være den fjerde kardinalregel, og det er dét, der gør, at den her måde at rydde op på ALTID betaler sig. Det er ALDRIG spildt at starte, når man gør det sådan her – heller ikke selvom nogen pludselig bliver syge, eller der kommer overarbejde ind fra højre. For hvis du gør dine 2 skabe færdige, og har tingene sat tilbage på plads, inden du går i seng, så har du i hvert fald nået *dem*, selvom du så af den ene eller den anden grund er nødt til at afbryde misssionen.
Fordi du har sat god tid af til projektet, betyder det også, at du, de dage, ungerne er flyvende, kan gøre det, mens de er oppe, mens du stadig kan komme i seng på den rigtige side af midnat, de dage, hvor de har brug for at sidde i lommen på dig.
Det er de løse ender, der stresser, og på den her måde er der pæne sløjfer om tingene hver eneste dag, hvilket gør projektet meget, MEGET nemmere at overskue.
G. Hold dine pauser
Jeg er designet på den måde, at jeg bliver overmandet af trangen til at løse en opgave, og så kaster jeg mig over den med en ildhu og energi, der er få forundt – indtil jeg fra det ene sekund til det næste rammer muren med 1000 km. i timen. Og så gider jeg OVERHOVEDET ikke mere. Det er f.eks. derfor, Marie Kondo aldrig bliver løsningen for mig, for når jeg rammer det punkt, kan jeg ikke forklare, hvor uoverskueligt det ville være for mig at stå midt i Sarajevo ’92.
Hvis du er optændt af den hellige ild, og ikke *kan* finde ro, når du har vinget dagens opgaver af, så nap en enkelt mappe med papirer, eller din skuffe med sokker, men hold dig så vidt muligt til den plan, du har lagt. Det er dejligt, at du i dag har masser af energi; gem lidt af den til i morgen. Målet er ikke at nå så meget som muligt på én dag. Målet er at holde maskinen kørende hele vejen fra start til slut.
H. Hold tempoet
Vi har alle sammen skabe og skuffer, som er nemme at rydde op i, fordi der ikke er følelser bundet i tingene, eller teknikaliteter, vi er nødt til at være omhyggelige med at læse, inden vi beslutter, om papirer osv. skal blive eller kan smides ud; de er ikke problemet. Her er det nemt at holde kadencen, fordi vi kan bruge fornuften.
Men når du når til de bunker og hylder, der er svære, så er det SUPER vigtigt, at du ikke fortaber dig, for så kommer du ikke videre.
Hvis vi f.eks. tager babytingene eller tøjskabet, så kør ‘Behold’ og ‘Behold ikke’ som første sortering. ‘Måske’-bunker er forbudte, fordi de bare skubber beslutningen og dermed suger ekstra tid og energi, men det er ok at lave en ‘Beholde ikke’-bunke, og så bagefter sortere den i ‘Røde Kors’, ‘Smid ud’ og ‘Skal sælges’. Bare du sørger for at gøre dagens punkt færdigt.
Og så er der faktisk ikke mere i det. Når først du har været alle rum igennem på den her måde, så er det muligt en gang hvert eller hvert andet år at nå hele huset igennem igen på omkring en uge, som jeg netop har gjort. Ikke mindst fordi jeg stadig bruger principperne, og ikke gør køleskab rent eller skiller tørretumbleren ad, men holder mig for øje, at jeg er i gang med en oprydning. Hvis man skal nå køkkenet på en dag (og det skal man, fordi #3), så er man nødt til at være realistisk omkring, hvor mange ekstraopgaver ud over oprydningen, man kan nå.
Og for at hylde mit eget princip om at holde det overskueligt, slutter vi med punkterne i en screenshotvenlig version:
Du er en god jysk udgave af Kondo. 🙏
I luw it! ❤️ Tror lige det er den jyske systematik og realisme jeg har manglet! Melder tilbage hvis/når det lykkes… 😊
Jeg håber, at det ender med at give pote – pøjpøj:)
Fru Z: Altså, jeg tror, jeg ville blive fyret over at dele det op, men hey. Vi tager chancen.
Det er klogt det der. Især afgræsningen med de lister.
Så har man jo også nogle lister at se frem til.
Det var i hvert fald en gamechanger for mig. Når man synes, at lister er det bedste i verden, kan man godt somme tider komme til at synes, at man er færdig med opgaven, når bare man har skrevet listen, ikke?
Man har i hvert fald allerede løbet de første 5 km. Nu har jeg skrevet min liste over rum, og afsat meget realistisk tid af. Den del med at nøjes er der en anden i husstanden der vil sætte ekstra stor pris på.
Linda, I love you – igen! Det lyder mere overskueligt. Jeg kasserede Marie Kondos bog ud omkring passagen, hvor man skulle takke sine ting og rulle strømperne. Din tilgang passer nok bedre til min mentalitet…
Haha – min grænse var også nået, da vi skulle sige tak til strømperne. Ain’t nobody got time for that!?
Jeg håber virkelig, at du kan bruge det. Det er. SÅ. FEDT, når det begynder at rykke, og alene det, at man ved, at der er et system bag, så man ikke bare planløst flytter rundt på tingene, har givet motivationen et ordentligt hak opad her.
Af hjertet tak! Det er dælme gode råd. Der er håb forude.
Fedt, Mikala! Giv lige lyd, hvis du får det til at fungere, ikke?
Genialt! Tak 🙂
Fed blog!!
Jeg hader personligt at rydde op mere end noget andet men efter at have læst denne blog smed jeg min kapsel samling ud og organiserede min pokemonkort.
Dejligt at høre, Emil – more power to you:)
Smed du dem ud? 😱 Sådan, for real – eller er det noget du vil af med? Kapslerne, that is..
Jeg har sådan lyst til at drøne til Esbjerg og give dig en high-five (på 1 meters afstand).
Kh den liste-elskende organiseringstype