De små tjenesters død

Da jeg satte mig for at skrive det her indlæg, var min første sætning:

‘Tiden løber fra mig i de her uger.’

Men da jeg havde skrevet det, sad jeg længe og kiggede på det – for det føltes faktisk ikke helt rigtigt.

Jeg løber dagligt tør for tid, men ikke, som i de perioder, hvor alt omkring mig sker samtidigt, alle river i mig, og jeg ikke kan nå at sende én bold retur over nettet, før jeg får 5 nye, lige i masken.

Det er mere en oplevelse af, at timerne bare fordamper, fordi jeg er så optaget af det, jeg sidder med, hvilket føles helt anderledes, fordi det ikke hele tiden handler om at kæmpe for at komme ud af den tilstand, men tværtimod om at skabe plads til at blive i den.

De ting, der tager min tid lige nu, er ting, jeg meget aktivt har valgt til, og som jeg brænder for og gerne vil fordybe mig i, og det har gjort mig langt mere skarp på at spotte de potentielle tidsrøverfælder, som jeg så ofte har bandet over de sidste mange år.

For når jeg har stress-travlt, har jeg altid en oplevelse af, at jeg bare løber fra bål til bål med et fingerbøl med vand i, og underpræsterer over hele linjen. I de perioder ville det jo være ret brugbart, hvis jeg på forhånd kunne se, hvor noget potentielt kan udvikle sig og kræve endnu mere tid, så jeg kunne træffe andre valg og skære behørigt fra. Men det er nærmest det modsatte, der sker, og 2 plus 2 ender på en eller anden måde altid med at give 7.

Måske handler det om, at jeg reelt ikke har haft mulighed for at fordybe mig langvarigt i en interesse, siden jeg fik børn, og derfor har glemt, at prioritering kommer helt naturligt, når der er noget, man gerne vil. For selvfølgelig har der været perioder med mere overskud end andre, men jeg har ikke haft tid til – eller mod på – at kaste mig helhjertet over noget, fordi jeg hele tiden, halvt om halvt har forventet, at et roligt øjeblik bare er orkanens øje og ikke et nyt udgangspunkt.

Eller måske handler det om alder mere end nyerhvervede evner? Måske ville jeg være nået til det her punkt, uanset hvordan mit liv havde set ud?

Men jeg tror, at jeg lægger mere mærke til det end så mange andre, fordi jeg ikke har været her i årevis, og der derfor ikke for mig er tale om en umærkelig overgang, men om en ny og ret skarp kontrast til, hvordan livet har set ud de sidste mange år.

(Jeg er også åben for muligheden for, at det bare er min medicin, der virker, men, altså. Det skal ikke ødelægge et godt blogindlæg for os, vel?)

Uanset årsag, forsøger jeg at være opmærksom på, hvad jeg gør anderledes, så jeg kan blive ved med at gøre det; også når det går stærkt. Jeg øver mig i lægge mærke til, hvad der virker, og hvad jeg husker at gøre nu, som jeg glemmer at gøre, når det hele står på gloende pæle.

Og måske er det bare noget så banalt som at tænke lidt frem og lære at lade være træffe de samme valg, men forvente nye resultater.

For at gøre det lidt konkret, har jeg f.eks. længe overvejet at stille op til en bestyrelsespost i tegnsprogstolkenes brancheforening. Jeg brænder for mit fag, og jeg synes, at jeg med min anciennitet og mine år som TR, faktisk har noget konkret at bidrage med.

Jeg blev valgt ind, da jeg i efteråret stillede op, og nu sidder jeg sammen med nogle rasende skarpe mennesker og nørder i vilkår, fremtidsperspektiver og bekendtgørelser. Det er VILDT fedt – både når vi er enige, og når vi slet ikke er, for det hele er båret af interesse, idealisme og dedikation.

Og den tid, jeg lige nu bruger på at grave mig ned i lovstof og læse op på gamle udbud, er jo ikke ekstra timer, som jeg på magisk vis har manifesteret. De er et resultat af, at jeg har været meget, meget bevidst om, hvad jeg GERNE vil bruge min tid på, og derfor når at stoppe mig selv, inden jeg sætter noget i gang eller får mig rodet ud i noget, der udvikler sig.

For det, der ender med at æde tid, jeg faktisk ikke har lyst til at give afkald på, er ofte noget, jeg nedkalder over mig selv.

Men i sommer, da jeg var til beboermøde, var jeg allerede klar over, at jeg ville stille op i brancheforeningen, og derfor var jeg ikke det mindste i tvivl om, at jeg skulle takke nej til den bestyrelsespost, jeg fik tilbud i boligforeningen. For første gang i al den tid, jeg kan mindes, stod det på forhånd krystalklart for mig, at de timer, der ville gå til dét, skulle tages fra noget, jeg hellere ville.

Det blev startskuddet til, at jeg pludselig evnede at konsekvensberegne, inden jeg fik mig selv malet op i et hjørne.

Som f.eks. da jeg i forbindelse med et forældrearrangement i Fridas klasse, allerede havde fat i min telefon for at skrive ud og tilbyde at stå for en værtindegave – men lagde den fra mig igen, fordi jeg nåede at komme i tanke om alle de gange, jeg har tidligere tilbudt at stå for den slags, og det ender med at forvandle sig til et fuldtidsjob.

Jeg købte en buket tulipaner og en flaske vin fra mig selv i stedet, og det tog 5 minutter.

Eller da jeg, sammen med to andre forældre, var i gang med at arrangere blå mandag for vores børn, og den ene mor havde lavet en invitation, hvori hun bad folk melde tilbage, hvis de ikke kunne køre selv. Her skrev jeg stille og roligt retur, at vi nok lige var nødt til at forventningsafstemme, for jeg deltog hverken som arrangør eller frivillig, men bare som Antons mor.

En bekendt fik nej til hjælp med noget skriftligt arbejde til, fordi jeg efterhånden har lært, at det tager 20 minutter at læse korrektur og tilrette én side, og det kan alt sammen virke helt åndssvagt, og som småting, der ikke betyder noget i det store tidsregnskab.

Men når transporten til Billund ender i et logistisk mareridt, fordi nogle ikke har bil og andre ikke har skam i livet, æder det både tid og overskud.

Når den “korte opgave på et par sider – max!” viser sig at være 14 sider lang, og ikke kommer til aftalt tid, skal noget andet flyttes for at gøre plads.

Når værtindegaven, som på papiret bare kræver en besked om, at folk skal overføre 30 kroner på mobilepay, ender med at du skal rykke folk 3 gange, har 2, der stadig mangler at betale, når dagen oprinder, og hende, der af religiøse grunde ikke har MP, ikke medbringer de kontanter, hun ville tage med til festen, så *bliver* det dig, der skal beslutte, om alle skal skrives i kortet, om du betaler for dem, der ikke har overført, og om du vil være hende, der bliver ved med at rykke for 30 kroner.

Ingen af delene vælter læsset alene, men til sammen bliver det bare death by a thousand papercuts.

Det værste er, at det er selvforskyldt, for som MC Einar allerede i 1988 gjorde dig opmærksom på: Du har prøvet det før – du ved præcis, hvad der sker.

Der er mennesker, jeg altid ville gøre alting for, no questions asked. Det er de relationer, der får solen til at stå op og gå ned, og hvor ingen er nøjeregnende med hverken tid eller penge.

Men det er ikke dem, der æder de luksustimer, du både kunne og hellere ville bruge på noget andet.

De skal derimod findes der, hvor du, af gammel vane og manglende fremsyn, samler de trælse opgaver op, fordi ingen andre gør.

Published by

11 Replies to “De små tjenesters død

  1. Den der balance øver jeg mig også på, for jeg er typen, der ALTID melder mig som arrangør af nærmest hvadsomhelst. Men jeg oplever også, at jeg bliver skarpere med alderen. Jeg har f.eks. meldt mig som formand for bestyrelsen hos spejderne fordi jeg gerne VIL bruge min tid på det. Til gengæld skal jeg virkelig prøve at holde mig ude af arbejdet med vores nye lokalplan i grundejerforeningen. Den opgave kan i øvrigt give fjender og dårlig stemning, for jeg kommer til at elske vores nye, bevarende lokalplan, mens andre vil kæmpe indædt mod, at de ikke længere bare kan bulldoze deres gamle hus og placere en sjælløs firkantet parcelhusrædsel på matriklen. Men det er en helt anden historie.
    Jeg er i øvrigt evigt forundret over dem, der gang på gang smyger sig udenom at bidrage. Ikke fordi de ikke kan, de gør det bare ikke. Enten er de nogle egoistiske skiderikker, og ellers er de bedre til at passe på deres energi.
    Også i øvrigt skal jeg lige have smækket to cheesecakes sammen, fordi jeg meldte mig frivilligt til at bage til min svigermors fødselsdag. Ingen spurgte eller forventede det – men det gør jeg nu gerne.

    1. Jeg har faktisk også bemærket, at jeg er blevet bedre til at spotte, hvor man bare ikke kan vinde – og styre udenom. Det er virkelig undervurderet, hvor stor betydning det har for sjælefreden.

      Og så fik din sidste sætning mig til at tænke over, at det er én af de andre store fordele ved at være blevet bedre til at skære fra, nemlig at man har overskud til at give en hånd der, hvor man oprigtigt gerne vil, fordi der er ledige timer at tage af.

  2. Måske er du bare ved at vokse ind i en ny form for “voksen”?
    Een, der husker at tage vare på sig selv, og derfor tager valg – og fravalg, mere bevidst end før?
    Jeg har selv øvet mig et helt liv på, ikke “altid” at række hånden op og melde mig.
    For ofte sidder der jo andre -voksne- i lokalet, som passende ku’ tage en tørn for fælleskabet.
    Rent fysisk har jeg lært at liste hænderne ind under lårene, så den der “det klarer jeg”-hånd ikke ryger op af sig selv..!
    (Idiotisk, men det virker!!)
    Og efterhånden fået nogle gode grin og aha-oplevelser, når ingen melder sig… men alle hoveder i lokalet drejer sig om og kigger på.. mig.
    Fra-valg er Til-valg.
    Så enkelt er det.
    Mand, jeg glæder mig til kommentarfeltet..☺️

    1. Hørt! Ikke at vælge er også at vælge.

      Og når jeg sidder i situationer, hvor jeg får lyst til at melde mig, fordi ingen andre gør, og stemningen lige strammer en lille smule, messer jeg (mens jeg også fysisk sidder på hænderne..!) Line Jensens vidunderlige mantra: Jeg er ikke ansvarlig for den gode stemning.

      1. Du har lært mig mantraet og jeg messer jævnligt: Husk hvad Linda siger 😆
        Og jeg er dig evigt taknemmelig

  3. Hvor jeg kender det med alle de små ting. Jeg gik også ned med stress, for en del år siden. Og kunne bare ikke forstå det, indtil min læge sagde, siger du ja til at bage til klassen, samle ind, blive og rydde op osv, og der måtte jeg jo tilstå at det var nok en svaghed mit service gen.

    Til gengæld har vi lige fået lavet endnu en DISC test, og der er der faktisk ret tydeligt, at jeg nu bruger min røde brik lidt mere bevist ihvertfald på arbejdet, så jeg tør tage aktive til og fravalg.

    1. Jeg er over årene stødt på diverse personlighedstest i arbejdsregi, men er først for nyligt begyndt at tænke dem ind i de lidt mere personlige relationer også. Ikke fordi de skal fungere på samme måde, som professionelle relationer skal, men jeg oplever, at det hjælper mig i sammenhænge, hvor jeg ellers kan føle mig meget misforstået.

      I brancheforeningen sidder der 5 andre mennesker i bestyrelsen, og de har 1:1 den samme DISC-profil. Alle 5. Det er ikke så mærkeligt, for det er jo nok i den, man skal finde forklaringen på lysten til at melde sig til den slags arbejde – men min er nærmest modsat.

      Det gav en hård opstart – for os alle sammen, tror jeg. For jeg var SÅ frustreret over, at jeg aldrig følte, at de forstod, hvad jeg mente, mens de var ved at rive armene af over, at jeg kom med alle mine ideer og min kaosenergi og mente alt muligt om alting.

      Men fordi der fra starten har været en god, fælles forståelse af, at vi allesammen er der, fordi vi brænder for faget, og fordi vi alle kender hinanden fra andre sammenhænge, og derfor har stor, faglig respekt for hinanden, var der lige præcis elastik nok til at afvente og uddybe – og nu har det vist sig at være en fuldstændig magisk kombi af stærke og svage sider.

      Så jeg hører dig, og er enig: Det giver mening at forholde sig aktivt til, hvordan man agerer i samspillet med andre og hvordan man bruger ressourcerne rigtigt.

  4. AMEN to that! Jeg er også de sidste par år blevet meget mere skarp på at tænke anderledes og ikke bare sige ja “som jeg plejer”.
    Og nået frem til, at det handler jo ikke altid om tiden, men også om opgaven ender med at dræne dig for energi i stedet for at give energi.

    1. 100%! For det er faktisk en større energisluger, end man måske lige forventer, synes jeg? Alle de timer man bruger på at skære tænder og forberede sig på, hvordan man i hvert fald NÆSTE gang vil få sagt noget, der kan få de passive på banen, er jo også tid, man på en måde forærer væk?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.