Trust Fall

De sidste uger har jeg tænkt meget på, at jeg pludselig forstår, hvorfor et af de vigtigste redskaber for obskure kulter og voldelige partnere, er isolation.

For da jeg startede med at lægge brevene fra Esbjerg Kommune op, var det egentlig i første omgang bare fordi, jeg havde modtaget et par forespørgsler på det bagom.

Jeg kender ikke alle jer, der læser med derude, og det tager i dag 0.21 sekunder at oprette en falsk mailadresse. Jeg kan i bloggens maskinrum se, hvilke ip-adresser, kommentarer kommer fra, men den oplysning er ubrugelig, fordi du ikke som privatperson kan se, hvem den tilhører. Det, det dog *kan* bruges til er, at jeg på den måde kan se, om kommentarer fra forskellige mailadresser kommer fra samme ip-adresse; det kan være rart, hvis jeg får nogle af de mere kradse. Det er, trods alt, betryggende, at der kun sidder én kugle derude, og ikke en helt håndfuld. 

Det betyder, at jeg reelt ikke ved, om et ønske som det her kommer fra andre forældre, der er ved at blive mast af systemet (eller overvejer at flytte til Esbjerg Kommune), eller om det kommer fra fagpersoner, med intentioner, jeg ikke kender til. I nogle af de fb-grupper, jeg er med i, kan jeg se, at folk jævnligt fortæller om sagsbehandlere, der læser med – hvilket de jo kun kan, hvis de er medlem af grupperne. Det kan der være legitime grunde til – og det er jo så et spørgsmål om, om man er bedre klædt på til at arbejde med ND-familier, hvis man kender det hjemmefra, eller om man er inhabil ift. borgere, man er i facebookgruppe med. Kan man blokke viden ud, man har fået, fordi man har fået den i fritiden? Jeg ved det ikke. Men der har, desværre, været sager nok i medierne om mennesker, der bliver straffet for opslag og kommentarer på sociale medier til, at muligheden for, at man bliver iagttaget, ikke kun er teoretisk.

Derfor tænker jeg mig altid om en ekstra gang, når jeg bliver spurgt til noget, hvor interessen i svaret måske ikke udelukkende udspringer af gode intentioner. Da jeg for et par år siden holdt åben spørgerunde, fik jeg påfaldende mange spørgsmål til, om jeg havde en kæreste og, hvis ja, hvordan, hvor meget og hvornår. Og det kan være HELT tilfældigt; lige den del af mit liv er jeg super privat med, og det har jeg alle dage været – men spørgsmålene var detaljerede nok til, at tanken om, om de kom fra nogen, der var interesseret i min status som enlig forsørger: O Ja O Nej strejfede mig.

Men uanset hvordan jeg vendte og drejede det her, så kunne jeg ikke se, at jeg havde noget at tabe. Det er mig mod Systemet, og de har smidt alt, hvad de har, i hovedet på mig, så der er ikke mere tilbage at skyde med. (Famous last words…) Og helt lavpraktisk har jeg flere gange undervejs ønsket, at jeg havde kendt lidt mere til andres forløb, og havde set, hvordan DE kommunikerer med The Overlords. Derfor nåede jeg frem til, at andre derude, om ikke andet, måske bliver bare en smule bedre klædt på til kampen ved at læse om nogle af de fejl, jeg har begået og de ting, jeg ville ønske, jeg havde insisteret på eller gjort anderledes – tidligere.

Sagt med andre ord havde jeg faktisk ikke forventet, at der ville være noget i det til mig; for mig var det bare at dele noget tekst, som jeg selv – stadig – har svært ved at tro, kommer fra et system, jeg selv er med til at finansiere.

Men.

Jeg har ikke på noget tidspunkt i det her forløb grædt så meget, som jeg har gjort efter at have lagt de her breve op og fået jeres kommentarer til dem. 

Vi er forskellige herinde, og vi er ikke altid enige om alt, men I er stadig en massiv og værdifuld klangbund ift. den ordentlighed, jeg selv prøver at praktisere og efterleve som menneske. Vores holdninger kan være forskellige, men vores livsværdier og verdenssyn har mange ting til fælles, og jeg. kan. ikke forklare, hvor forløsende det har været at opleve jeres indignation og vantro, når jeg selv er nået til et punkt, hvor jeg for længst har vænnet mig til at blive talt sådan til og behandlet på den måde.

Raseriet og uviljen mod at bøje mig, blot fordi andre mennesker siger, jeg skal, har jeg altid haft, og det, der for år tilbage startede som ulmende gløder, har for længst forvandlet sig til et frådende inferno af ild. Jeg vil hellere smides på bålet end at overgive mig nu; no retreat, no surrender. 

Men det er første gang, jeg oplever at blive strøget over håret og få at vide, at det her er præcis så urimeligt, uværdigt og umyndiggørende, som jeg selv har oplevelsen af.

Det får noget i mig til at løsne sig. Noget, der var faretruende tæt på at hærde og sætte sig fast.

Det får mig til at huske, at for hver eneste modstander, du står overfor, står der altid medspillere bag dig, som måske ikke kan tage kampen for dig, men som kan få dig til at føle dig lidt mindre alene.

Man er en del af et hele, af en gruppe, af et system. Et, der udgøres af alt det modsatte af dét, der staves med stort. 

Det havde jeg næsten glemt.

Tak for at hjælpe mig med at komme i tanke om det igen.

Published by

20 Replies to “Trust Fall

 1. Tak for at du taler højt om det, åbner op og deler ud, på en altid ordentlig og saglig måde! Jeg har læst med i mange, mange år, og uanset hvilket emner du kaster dig over, eller der rører sig hos dig, inspirerer og rører du noget i mig. Så tak for det, og for dig!

 2. Jeg har læst alle dine blogindlæg og været vantro i forhold til systemet.

  Har blot ikke kommenteret lige på den del. Men synes du er top sej. Både fordi du holder hoved ovenvande i dette og samtidig har overskud til at tænke i hvem du kan hjælpe.

 3. Tak fordi du deler alt det her halløj fra kommunen, Linda! Det får alle os, der også kæmper med det absurde og urimelige system til at føle os lidt mindre alene.

 4. Fundamentet for mit arbejde som psykolog er læresætningen: ‘unless we exist in the eyes of others, we may come to doubt even our own existence’. Netop af de grunde, du her beskriver. Det er så uvurderligt og værdifuldt at blive set og spejlet af andre mennesker – og man kan blive grundlæggende i tvivl om de mest fundamentale ting, når den spejling ikke finder sted. Tak fordi du deler ❤️

 5. Det er så vigtigt dét du gør og det du skriver om. Både for andre i samme båd, men også for os, der ikke ved noget om noget som helst. Det er en ære at være en del af dit usynlige system (det der staves med småt). Lindas Armé om du vil <3

 6. Jeg har ikke noget klogt at bidrage med, men jeg følger med og jeg er helt målløs over det kafkaske system du beskriver.
  Det er SÅ godt at du melder ud, råber højt og tager kampen. Forhåbentlig kan det ændre noget.
  Under alle omstændigheder er jeg sikker på at dine indlæg gør at andre føler sig knap så alene i deres kamp.

 7. Jeg er desværre ikke overrasket over tonen i brevene fra diverse sagsbehandlere, har desværre selv været der – og er der indimellem endnu. Jeg er virkelig imponeret over tonen i dine breve og evnen til at insistere på en ordentlig måde og bevare øjnene på bolden.
  Når man har været i det game i mange år skal man passe på ikke at begynde at svare i samme tone som de skriver, det forfalder du ikke til, det er super flot.

 8. Jeg bliver så meget klogere af at du deler hvordan samarbejdet (eller netop fraværet af) med en kommune ser ud og opleves. Jeg har ingen erfaringer i den retning, og ind til du begyndte at skrive om det havde jeg en (åbenbart) naiv forestilling om at kommune og sagsbehandlere var både imødekommende og hjælpsomme. Jeg håber at det er Esbjerg i særdeleshed der er kritisabel, men desværre synes jeg andre kommentarer her inde viser at også andre kommuner ikke er deres ansvar voksne.
  Jeg hepper på dig og alle andre forældre i samme båd! Det er simplethen ikke i orden det I oplerver.

 9. Jeg blev virkelig rørt, at det du skrev her ❤️
  Din måde at håndtere systemet på er imponerende, du er så ordentlig, det er beundringsværdigt.
  Håber du kan mærke os ofte ❤️ og når du behøver det.

 10. And Rohan will answer! ❤️

  Jeg har i dag haft en udredningsbeskrivelse i light-version til partshøring ift mit barn. Og læste med lup og skepsis, godt trænet af dig. Der er enighed og god opførsel (omend meget lang responstid!), men jeg studsede over en beskrivelse fra psykologen af mit barn som “sød, charmerende og køn”. Sød og charmerende kan godt have relevans, men køn?! For mig er det uprofessionelt, men med dette positive fortegn er det også nemmere at acceptere at det jo “bare” er mennesker, dem der udgør systemet.
  Ville egentligt bare sige tak for at klæde os på til fokus og styring og styrke i den her slags sager, tunge eller lette.

 11. Jeg ved (heldigvis kan jeg konstatere) intet om samarbejde med kommuner. Men jeg ved, at jeg står LIGE bag dig i den her kamp. ❤️❤️

 12. Jeg tilslutter mig koret. Er så taknemmelig for, at du vil dele ud selvom det på mange måder er deprimerende viden. Wow et shitshow! Det er jo så sindsygt at det skal være sådan! Det er simpelthen så imponerende at du ikke bare er stående, men oven i købet driver dit eget med succes m.m.
  Alene det, at vi er flere der nu ved noget om det kommunale cirkus og måske med større medfølelse kan møde dem (eller os selv) der lander i det, det tænker jeg simpelthen gør en forskel.

 13. Jeg har været glad for at læse med i rigtig mange år, helt tilbage fra da du boede i Aarhus. Jeg har også været glad for at du har delt din frustration over kommunen. Hjemme hos os er vores primære oplevelse at vores kommune bruger mere tid på uordentlighed, udskamning og nedværdigende adfærd end de bruger på at følge lovgivningen.
  Så det er rart at vi ikke er alene i at mene og insisterer på at blive behandlet ordentligt og anstændigt

 14. Jeg vil heller ikke sige at jeg er meget overrasket over hvad systemet finder det rimeligt at (undlade at) sende i din retning, men selvom man ikke er chokeret, kan man jo godt rase med dig alligevel. Det er naturligvis overhovedet ikke i orden! Og hvor er du sej at du bare lader deres tamme ikke-undskyldninger og haltende logik stå her præcis som du har modtaget dem. Du behøver ikke engang kommentere dem, enhver kan jo læse klart og tydeligt at selv hvis afgørelsen nu er rigtig (i juridisk forstand), så er kommunikationen bare helt, helt forkert (i enhver tænkelig forstand).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.