On wednesdays we wear pink

– og d. 31. rasler vi. 

Jeg kan i de lokale fb-grupper se, at der igen i år er mødre, der forsøger at insistere på, at man også sagtens kan trick or treat’e dagene op til halloween, når man lige synes det passer. 

Argumenterne er hver gang, at børnene enten er små, eller at man har sent fri fra arbejde. 

Men nu er jeg den, der siger det højt, og jeg siger det med både kærlighed og girafsprog, Hella-Joof-Style: 

For de lukkede halloweenfester kan du smide præcis, hvor det passer bedst, ligesom du må rykke helligdagene ligeså tosset, du vil. Du må holde juleaften d. 4. december, Mortensaften d. 2. juli og nytår d. 19. januar. Så længe (og nu bliver det vigtigt), at du gør det hjemme ved dig selv eller i en lukket gruppe.

Når du insisterer på, at dine børn må gå rundt og ringe på hos fremmede mennesker, tvinger du en masse mennesker, der ikke skylder hverken dig eller dine børn noget, til at stille op, fordi det passer *dig*. 

Jeg ved godt, at det er strengt, og at der helt sikkert er nogen, der bliver sure på mig nu. Men tænkt det lige igennem: Ved at sende dem ud, vil der være mange steder, hvor dine børn – i en situation, hvor de i forvejen gør noget, der er grænseoverskridende for de fleste børn, nemlig at ringe på fremmede døre – bliver mødt med en afvisning, eller et lunkent ‘øh hvad? Nåmn, ok, så finder jeg lige en karamel’.

Og vi ved alle sammen godt, at børnene SAGTENS kan mærke, at det er en høflighedskaramel, de får i kurven.

Du lægger dit problem i skødet på fremmede mennesker, og lader det være *dem* der enten skal være bussemænd eller stille op til din dagsorden.

Samtidig smadrer du den uskrevne regel om, at de huse, hvor der er pyntet op, er med på løjerne. For dem, der går op i halloween, har pyntet længe inden d. 31., ligesom man også pynter til jul inden d. 24. Vi har pyntet, og her er alle børn, uanset alder, udklædning, neuro-status MERE end velkomne – d. 31. Og kun d. 31. 

“Men Linda. Stop nu med at gøre det til et problem! Der sker sgu da ikke noget ved, at de kommer og ringer på i dagene op til!”

Nej. Det gør der ikke. Ligesom der heller ikke sker noget ved, at facerne stopper dig på strøget i din frokostpause, eller at Gallup ringer og vil have din årsindkomst, politiske observans og dit syn på søpindsvinets udvikling over de sidste 50 år mandag aften kl. 18. 

Ingen dør eller kommer til skade ved det. Men derfor vil rigtig mange nok alligevel gerne være fri. 

Jeg vil gerne medgive, at fejring af halloween stadig er relativ nyt, og at vi derfor alle sammen lige har skulle finde vores fødder i det. Men det har vi gjort nu, så nu trækker vi en streg i sandet og siger, at vi hjælper hinanden med at sørge for, at spookyseason bliver ved med at være både sjov og (u)hyggelig.

Published by

36 Replies to “On wednesdays we wear pink

 1. Børn har da alle dage raslet dagene op til, på selve dagen og dagene efter Halloween og fastelavn for den sags skyld. Det synes jeg altså ikke man skal tage så tungt.
  Hvis det er det der skal til for at rasleriet kan afvikles på en god måde for hele familien, så hellere end gerne for mig. Aint nuffin but love.
  Jeg kommer med fred.
  Vh Birgitte

  1. Det har man nu ikke alle dage.
   Og det er da bare superfjong at familien kan få afviklet rasleriet på en god måde, men hvad med alle de familier, som de forstyrrer udenfor nummer? Det er ligegyldigt?
   Måske ville det være nemmere at sige til børnene at hvis du ikke kan rasle den 31.10 fordi det er en hverdag, er du ikke gammel nok til at rasle.

 2. Ej men seriøst altså! Det var for en gangs skyld en fb diskussion jeg gik ind her i det overpriviligerede lokalsamfund. For NEJ. Jeg vil fandeme ikke have små spøgelser og hekse rendende i tide og utide mellem d 27/10 og 3/11.

  Det er en af de ting hvor ens valg påvirker andre, så kig i kalenderen og LEV MED DET. Alternativt kan de sætte eget yngel til at rasle ved egen dør, så kan de gøre det så tosset de vil. Det tænker jeg også bliver trættende. Her er der kun slik 31/10 og hvis man ringer på med en halloween pose udenfor den dato risikerer man at møde Mormonster og det kan være farligt. 🤬

  1. Jeg har det PRÆCIS på samme måde. For hvis det passer dårligt for dig, så er det dig der må finde en løsning, og ikke resten af verden, der må rette ind.

   PS: Mormonster lyder som noget, der godt kunne vinde for bedste udklædning i fritteren.

  1. Jeg tror ikke, at der er nogen lokalsamfund, der går fri. Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har noget som helst imod, at folk i en mindre gruppe – fx. en mødregruppe ell. lign. – beslutter sig for at rasle hos hinanden på dage, der passer bedre, men jeg synes sgu, at det er lidt vildt at trække det ned over hovedet på hele nabolaget, at man selv har sent fri.

 3. Med al risiko for at lyde som den, der fandt et ledigt standpunkt i debatten, og så vælger at gå med det, så vil jeg gerne lige vende den der uskrevne regel med oppyntning.
  Som voksen, uden børn, er halloween ikke på nogen måde en helligdag, der fylder i min kalender. Og ligesom med Lindas fine eksempel på facere på Strøget og telefonsælgere, så er jeg helst fri for at blive involveret i rasleriet.

  Men. Oppytning bliver åbenbart tolket enormt frit i det område jeg bor i. For sidste år havde jeg, i hyggens tegn, tilladt mit at sætte er par snittede græskarhoveder foran min hoveddør. Det syntes jeg altså, der skal være plads til uden at det er en åben invitation til rasleri.
  For jeg var på INGEN måde forberedt på de børn, der ringede på min dør. Og der var synd for alle parter: Børnene blev tydeligt skuffede, da jeg måtte fortælle, jeg ingenting havde at give dem. Og jeg fik så enormt dårlig samvittighed efterfølgende, at jeg resten af aftenen sad med slukket lys og ikke åbnede døren igen.

  Qua fraværet af børn på matriklen, så har jeg ingen førstehåndserfaring med halloweendilemmaet i skole/institutionsregi. Men jeg kan se (og høre) på forældrene i min omkreds, at der er meget forskellige metoder at gribe det an på. So far er min favorit er ubetinget versionen, hvor der kun rasles hos klassekammeraterne. For så er min hoveddør (og jeg) i sikkerhed, hvis jeg igen tillader mig at efterårspynte mit dørtrin. Jeg har ikke turde i år :/

  1. Må jeg foreslå et lille skilt på hoveddøren til næste år med “Ingen slik eller ballade her. God aften, små spøgelser!” Venligt og tydeligt og så lister man bare videre til det næste hus, hvis man har forvildet sig hen til dit?!
   Jeg boede i USA i en årrække (dog i lejlighed) og da var det helt fast kotume at sætte et “trick or treaters welcome”- skilt på sin dør eller evt en skål med slik udenfor døren, hvis man ikke ønskede at folk ringede på. Fungerede super 😊

   1. Jeg har også de sidste par år set eksempler på Trunk or treat på insta fra USA, hvilket jeg faktisk også tænker kan være en mulighed, hvis man er flere, der har små børn, og man stadig gerne vil give dem en god og særlig oplevelse. Bilerne med, udklædning på, og så finde en p-plads tæt på en legeplads, og hygge der et par timer.

    Jeg ELSKER de amerikanske konti jeg følger i den her tid. JA, hvor folk er gennemførte! 🙂

   1. Min mor stod klar for et par år siden, og der kom heller ingen, netop fordi hun ikke havde pynt ude. Den fejl har hun ikke begået siden:)

  2. For et par år siden havde vi en person i omgangskredsen, der var ny-diagnosticeret med PTSD ret kort tid før halloween, og han og familien var simpelthen så pressede over udsigten til halloween-besøg, at de nærmest lå søvnløse over det.

   Fordi de spurgte mig, hvad jeg syntes, og på den måde inviterede til input, sagde jeg, at jeg til ENHVER tid vil foretrække, at folk har et lille ‘nej tak til spøgelser’-skilt, som det, Pernille foreslår, på døren, frem for at forstyrre nogen, der gerne vil være fri. For det er jo kun sjovt at drille lidt, hvis den man driller også synes, det er sjovt, og med et nej-tak skilt, enten på døren eller på en pind i en urtepotte helt nede, hvor man går ind på grunden, er det meget nemmere for både børn og vi forældre, der følger dem rundt, at navigere i, hvor det er ok at ringe på. Jeg har ALDRIG hørt nogen ytre sig surt om folk, der melder ud, at de helst er fri <3

   Da Frida var spæd, havde jeg selv et skilt, jeg satte på døren, når jeg havde puttet hende, hvorpå jeg skrev:

   “Babyen sover, så ikke mere ballade – men tag bare et stykke slik:)” og så havde jeg sat en skål med karameller nedenunder. Det fungerede perfekt.

   Så skriv endelig nej tak – det er der ingen overhovedet, der tager anstød af <3

 4. Ok ok ok, jeg husker først der blev raslet til Halloween fra 2006, men dér var det ikke kun d.31.oktober, men det er da alligevel noget tid.

 5. Jeg må lige tilføje at det ikke er faldet mig ind at det skulle falde nogen for brystet at børn raslede rundt om datoerne. Synes faktisk det er normen og det har det været siden jeg første gang boede et sted som voksen, hvor børn kom og raslede. Altså jeg kan virkelig ikke se problemet, som i virkelig virkelig ikke.

  1. Tja – det er jo i sidste ende et holdningsspørgsmål, som man nok ikke kan diskutere sig til enighed om. Men for mig gør det en forskel, at det er børnene man sender op og ringe på, når meningerne er så delte, som dette kommentarfelt og diverse tråde på fb vidner om. Hvis jeg skal prøve at sætte procentsatser på det, jeg har set, har holdningerne været 90/10 på ‘kun d. 31.’ og det synes jeg er værd at have i baghovedet ift. oddsene for, at det bliver en god oplevelse for børnene at gå rundt.

 6. I mit nabolag er det fuldstændig kotume, at man kun rasler d. 31., og sådan har det været i mange år. Jeg ville blive superforvirret, hvis der kom nogen på andre dage. For mig er hele glæden ved halloween at gå rundt til alle huse og se deres fine pynt og hilse på og møde alle klassekammerater og venner og bekendte ude på gaden. Det er en kæmpe oplevelse hvert år. Det giver ikke rigtigt mening for mig, at man kan gøre det på andre dage. Mister man ikke hele den der fællesskabsstemning?

  1. Vi har et kvarter lige i nærheden, hvor der bor utroligt mange, meget kreative fædre, som får lov at gå fuldstændig amok til halloween. Det er svært at afgøre, om det er dem eller børnene, der glæder sig mest. Og her er det jo helhedsoplevelsen, der gør det magisk. At der er lys og røgmaskiner og projektor-edderkopper og dukkehoveder i træerne og ringklokker, der siger som spøgelser og udklædte voksne hvor end, man ringer på. Der ville det også være en tynd omgang at traske rundt dagen før, hvor intet er hverken klart eller tændt.

   Og præcis som du skriver, så elsker ungerne at møde alle vennerne og udveksle intel om, hvor de gode slikspande er at finde.

 7. Jeg fik lige lyst til at fortælle om FB grupper når de er bedst.

  Sidste år så jeg en far som mandag morgen/søndag aften skrev i den lokale gruppe at ham og sønnen havde været forhindret i at gå rundt d. 31 om der var nogen som havde lidt slik i overskud og ville tage godt imod et gespændst og en venligt venlig vampyr.

  Ved godt at eksemplet her slet ikke er der du skriver om (jeg er i øvrigt enig med dig). Fik bare lige sådan lyst til at dele den dejlige historie. For de fandt naturligvis 10-15 huse at gå hen til.

  1. Det synes jeg også er en virkelig fin måde at gøre det på. Mine forældre bor i et sølvbryllupskvarter, hvor der først de sidste 4-5 år er begyndt at flytte børnefamilier ud. Men hele kvarteret har kommunikeret så fint omkring det på fb, og da vi var forbi i eftermiddag fik jeg lov at se de forskellige opslag i gruppen – og det var nærmest min forældres generation, der var mest begejstret. De havde syntes, det var SÅ hyggeligt, og de børn, der bor der ude, kan godt tage den store sæk med til næste år, for nogle enkelte var løbet tør for slik, og det kommer IKKE til at ske igen:)

   Så selvom vi skælder ud på fb, så er det heldigvis også arnested for mange gode tiltag <3

 8. Godt brølt, Linda. Her i hustanden uden børn siger vi velkommen til alle der kommer d.31., men nej tak til at rende til døren og hilse på forsinkede mor-spøgelser; aprilsnar er altså heller ikke d. 31. marts, ligesom nytårsrasleriet heller ikke er d. 1. januar fordi det regnede dagen før.

 9. Jeg synes du har ret i, at man ikke bør tillade “Trick or Treat” på andre tidspunkter end netop den 31. oktober. I første række, fordi det er synd for børnene at blive afvist. Men selvfølgelig også, fordi folk, der måske ellers synes, det er en hyggelig tradition, ikke er forberedt, og bliver kede af at skuffe børnene, OG måske også noget irriterede over at blive fanget med bukserne nede på den måde.

  Hvad er mon konventionen omkring Fastelavn nu om dage? I min tid, da jeg selv var barn, og senere havde stedbørn, var det kun fastelavns mandag, børnene fik lov at gå ud og rasle. Især i min barndom var der stor “frygt” for, at nogen skulle tro, at man sendte børnene ud for at tigge. Det var noget, man for enhver pris ville undgå. Måske fordi nogen måske ikke var så langt fra at have et behov for dette.

  I den forbindelse, så ved jeg, at det i USA er meget almindeligt, at voksne klæder sig ud og går “Trick or Treat”. Mon også dette vinder indpas i DK? Det vil jeg i hvert fald gerne have mig frabedt. Som pensionist har jeg ikke brug for, at granvoksne personer i uhyggelige kostumer ringer på min dør og kommer med “trusler”. Det er lidt for virkelighedsnært.

  1. Lige da du skrev det, fik jeg flash back til min barndom i 80’erne, for selv da var det faktisk en ting, det der med at det blev opfattet som tiggeri, hvis man raslede på de falske dage. På en eller anden måde må man “betale” med sin tid og sin indsats, den dag arrangementet går ned, hvis man gerne vil indkassere den belønning, den lægger op til, synes jeg.

   Vi har forældre i området, der begynder at klæde sig med ud, og jeg må indrømme, at jeg synes, det er skønt. Men samtlige forældre, jeg har set, står pænt ved vejkanten, mens børnene går op, så jeg tror, man skal inviteres, hvis man skal tættere på. (Til gengæld talte vi i den (ikke-udklædte) forældregruppe, jeg fulgtes rundt med om, at vi til næste år måske skulle have et bette vin-glas med rundt, og starte traditionen ‘sjus eller ballade’:))

   1. Vi var ude med de andre drengeforældre i mellembarnets klasse i går og der havde de voksne vin og øl med og det var ubetinget årets bedste klassearrangement. Man kunne småsludre lidt med en masse af de andre, men var ikke indlagt til tre timers foredrag om glæderne ved padel tennis fra en nyligt omvendt. Når revisor-far begyndte at blive lidt for lang i spyttet kunne man skifte til designermoren og samtidig få vin. Kæmpe succes!

 10. Jeg har (efter eget valg) ikke børn, og jeg kan kun råbe AMEN, SISTER til det her. Jeg gider ikke være en sur dame, der skal sige nej – men jeg har simpelthen ikke børneslik i huset alle andre dage (har masser af voksenslik som rødvin og gin, men jeg kan forstå, at det er upassende at give til børn).
  De sidste par år har jeg købt ind og sat en lampe ud, og så modtager jeg gerne små hekse og spøgelser den 31., hvor jeg kan vælge at deltage i festlighederne i et begrænset tidsrum. I år gider jeg ikke, så alt udendørs lys er slukket, og jeg er faktisk vild med den regel, den gør det let at melde sig ind og ud af løjerne og rasleriet.

  1. Hvis du lige sender din adresse, så kommer vi forbi til næste år til noget ‘sjus eller ballade’:)

   Jeg synes, det er HELT fair, at man somme tider har lyst og andre gange ikke har, og jeg bliver glad for at høre, at systemet lader til at virke. Så er det nemmere på forældresiden at navigere i.

 11. Og forresten: via lokalgruppen bliver der hvert år pyntet op i vores lokale park, hvor børnene så kan gå på en uhyggelig runde. Det er rigtig skægt, og det er selvfølgelig den 31., så det er med til at fastslå, at det altså er denne her dag, det drejer sig om, når man skal ud på gader og stræder i sin udklædning.

  1. Vi har haft lidt biks-baks med det her, fordi vi bor i en meget lille forstad, hvor ALLE børn går på den lokale skole. Sidste år var der et arrangement i den nærmeste lille landsby på selve aftenen, og det betød, at ALLE valfartede derud kl. 17. Det blev sgu lidt noget knald, for så måtte de små rasle inden (hvor det ikke er mørkt nok til at være sjovt) og de store kom så sent, at det ikke var fedt for dem med små børn. I år blev det arrangement lagt lørdag, og det fungerede meget bedre.

 12. Jeg ligger nærmest i aflåst sideleje for nedrullede gardiner og alt lys slukket lige nu. Jeg. Gider. IKKE. Halloween (mine børn er flyttet hjemmefra for flere år siden)!! Men jeg tror også, der efterhånden er styr på reglen om, at man ikke går ind til huse uden lys og uden græskar med lys i. Samtidig er der flere familier inden for grundejerforeningen, der har skrevet i FB-gruppen for selv samme forening, at de er klar fra kl. 17 med fuld uhygge på adressen, så der er helt klart gang i den derude lige nu.

  1. Og så længe det bliver respekteret, når man ikke har lyst, så tænker jeg, at alle er glade. Her var 2 ud af 3 huse med, og der var NUL sure miner eller spørgsmål til dem, der ikke havde græskar ude. Det blev bare konstateret, og så var de videre. Jeg kunne høre, at selv de allermindste fra børnehaven faktisk også har styr på græskar-reglen efterhånden.

 13. At udklædte forældre går rundt sammen med ungerne er kun hyggeligt. Det, jeg gerne vil være fri for, er voksne uden børn, der går “trick or treat”. Det er der tradition for i USA, men jeg synes altså ikke, vi bør importere den del af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.