M2022, uge 44

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg øvet mig (endnu mere) i at tilpasse mit indkøbsmønster til de nye tider.

Jeg har nogle basisvarer, som jeg altid har på lager, f.eks. æg, revet ost og gær. Det er rart at have, fordi det gør det muligt at være lidt spontan i køkkenet, men det giver også ind i mellem noget spild, fordi jeg ikke når at bruge det, inden det forgår.

Derfor er jeg begyndt først at købe de her ting, når jeg konkret har planer om at bruge dem. Det betyder, at der er et slip, hvor det gamle er brugt op, indtil jeg har noget nyt planlagt, og derfor køber det ind, hvor jeg ikke bare kan få en god ide og eksekvere den, og ret skal være ret: Det *er* federe, at det bare hele tiden er der.

Men ved at holde hestene spilder jeg ikke flere uger af varernes holdbarhed på, at de bare ligger i køleskabet og glor. 

Jeg tænker over det med basisvarer i køkkenet, men faktisk også ift. storkøb og mængderabat. For hvor jeg før var relativ laissez faire med at købe stort ind, hvis der var en besparelse at hente, så er jeg mere påholdende nu. Jeg har f.eks. fået et tilbud på den kørebogsapp, jeg bruger, hvor jeg kan spare 150 kr., hvis jeg konverterer mit månedsabonnement til et årsabonnement, men fordi alting er så drønusikkert lige nu, vil jeg ikke binde mig for 12 måneder. Der kan komme billigere alternativer, der kan ske ting og sager i mit arbejdsliv osv. osv.

Selvfølgelig er det stadig en god ide at købe stort ind og spare på de varer, man med sikkerhed ved, man får brugt (fx. toiletpapir og kaffe), men jeg bruger mere tid på at forholde mig til, om et storkøb no også *er* en god ide, end jeg gjorde før. 

2.

Bestilte jeg for et par uger siden nogle nye sko, og så senere, at kæden, jeg købte dem i, kørte 25% på alt den dag. 

Fordi jeg faktisk havde bestilt skoene stående i den fysiske butik, som bare ikke havde dem i min størrelse, ringede jeg til hovedkontoret og spurgte, om man kunne gøre noget, og de bad mig nævne det, når jeg (click og) collectede skoene i butikken. 

Jeg lider af nærmest tysk Angst for at fremstå nærig, men lige nu er der vist ingen, der har råd til at sige nej til 25%, så jeg tog en dyb indånding og fik kvækket, at jeg faktisk havde købt dem den dag, der var rabat i butikken, da jeg afhentede; de bad mig ikke engang fremvise bon, men tilbageførte bare et par hundrede kroner til min konto.

Courage, venner. 

3.

Har jeg fået vores elregning, og jeg skal have 86 kr. tilbage. The gap is closing, kan jeg se, for selvom mit forbrug er stadig (let) faldene, så er prisen nu så høj, at jeg kommer til at falde gennem bundlinjen på et tidspunkt. 

Jeg har for de sidste 3 måneder betalt 3000 kr. i reelt forbrug, og de har trukket 3600 kr. a conto for de næste 3 måneder. Jeg synes, det er helt åndssvagt mange penge, og jeg overvejer derfor at skifte til Ewii, som dels ikke kører a conto (Norlys har efter sigende samme mulighed, men jeg kan kun finde det op opladere til biler. Holla @ me hvis du har anden info), og som giver mulighed for månedsvis afregning; også på flex-el.

Har vi nogen på linjen, der kører Ewii, og som vil byde ind med lidt empiri?

____________________

Vi slutter med et skarpt venstresving, der ikke rigtigt har noget med noget at gøre: Jeg har forelsket mig i et online skriveforløb, som ser fuldstændig fortryllende ud, men jeg kan ikke rigtigt blive klog på de konkrete skriveøvelser, man får udstukket. Er der nogen af jer, der har erfaringer med den måde at arbejde på? Hvis ja, så fang mig lige i dm’en.

Published by

22 Replies to “M2022, uge 44

 1. Lige netop æg, revet ost og gær kan holde nærmest i evindeligheder. Æg, fordi sådan er de bygget – jeg har brugt æg, der var godt fire måneder ældre end deres mindst-holdbar-til dato. Revet ost kan med fordel opbevares i fryseren – giv posen et klask, så er osten lige til at drysse ud, hvor den skal bruges. Og hvis du skifter fersk gær ud med tørgær og opbevarer det i en lufttæt bøtte, så kan det holde sig i flere år. Jeg rører det normalt ud i lidt lunkent vand med et drys sukker, og i løbet af 10-15 minutter begynder det at boble lystigt og er klar til brug.

  1. Jeg har sort bælte i frossen ost, og har også læst om det trick, hvor man kan smide æg i vand for at tjekke holdbarheden. Det skal også siges, at jeg selv bruger dem uden at blinke, selvom de er et par uger for gamle. Men fordi vi er lidt klemte på køleskabsplads, gider jeg bare ikke så godt opbevare dem, for så at finde ud af, at de er for gamle, når jeg står og skal bruge dem. Så føles det for mig lidt nemmere at styre, at hvis de står der, så duer de:)

   Godt tip med sukker i tørgæren. Jeg har somme tider gjort det, når jeg koldhæver med alm. gær, for at være sikker på, at den “vågner” men af en eller anden grund har jeg aldrig tænkt på at gøre det med tørgær. Tak!

   1. Flydetesten kan kun bruges til at teste, om æggene er superfriske – mindre end to-tre uger gamle. Den siger intet om holdbarheden. Men man kan piske en anelse mere luft ind i helt friske hvider, så hvis man skal konkurrere på marengs eller souffle, kan det være relevant.

 2. Som Berit skriver, så kan revet ost fint fryses, og det kan frisk gær faktisk også. Det bliver dog flydende, når det tør op, så det skal det gøre direkte i den væske, hvor det skal bruges.

  1. Jeg har frosset masser af ost, men gær har jeg aldrig prøvet. Smider du det i lun væske, eller hvordan?

 3. Ewii fangirl her – og, altså, der er ikke så meget fikumdik med dem. Du bruger bare el, får en regning på det der er forbrugt, og betaler den. Eneste anke er at de (som flere andre) tager gebyr hvis du betaler via Betalingsservice, men betaler du med kort er det gratis. Jeg har været kunde hos dem i mange år, så jeg ved ikke hvordan det er at flytte over til dem

 4. Også Ewii flex her. Faktura kommer omkring d. 20 i måneden og pengene trækkes d. 1. Har også haft Ewii mange år, men skiftede til flex for 3/4 år siden uden problemer.

  1. Jeg købte noget dyrt sengetøj i en webshop til julegave. To dage senere er der 25 rabat på alt fra pågældende mærke. Jeg skrev til dem. De foreslog mig et gavekort til deres webshop. Det blev et nej tak. Jeg returnerede sengetøjet og købte et nyt sæt. Sparede stadig 200 kr. efter jeg havde købt portolabel. Ikke smart løst, men jeg ville ikke snydes. Det har jeg lært af dig.

   1. Ej, hvor er det sejt, at du gjorde det!! Man er SÅ tilbøjelig til bare at bakke ned, fordi besvær og GLS og all that jazz – men 200 kr. rækker til en julegave. Godt fodarbejde <3

  2. Jeg har fået et par positive tilkendegivelser i dm’eren også. Ingen lader til at have en finger at sætte på dem. Tak for feed back.

 5. Herhjemme er dåsetomater, røde linser og pasta go-to ligeret som altid kan bruges sammen med rester fra køleskabet. Fx kan man altid samle en belugabolognese (med røde linser i stedet for belugalinserne) på en halv time. Belugabolognese-opskrift findes hos vegetarisk hverdag

 6. Jeg er også gået over til tørgær. Det kom sig faktisk af at jeg en overgang tit bagte koldhævet brød og der skal kun en smule gær i..med det resultat at der gik meget gær til spilde fordi jeg ikke nåede at få det hele brugt. Her kan jeg bare tage en smule og sørge for resten bliver pakket godt sammen så kan det fint holde til næste gang

  1. Du har ret; det er garanteret en vanesag. Jeg er god til at gemme alm. gær, når jeg kun bruger 15 eller 20 gram, men måske jeg skulle give det et skud med tørgær.

 7. Økologisk gær er ganske vist noget dyrere i indkøb, men holdbarheden er meget, meget bedre. En halv pakke gær, som er delt med pinlig rene hænder og pakket ind igen, holder sig nemt 14 dage hos os.

  1. Jeg deler det faktisk bare med en kniv, helt uden at røre det, og så vipper jeg det op i en lufttæt beholder. Det har jeg haft stående op mod en måned.

 8. Æg behøver ikke komme i køleskabet, men bare en sted omkring 10 grader. Men endelig ikke i køleskabet og ud af køleskabet og i køleskabet.

  Næste gang der er lidt for gammel gær, nu det er der prøve og lade børn få det, i lidt væske ( som kan være lige fra vand, en skefuld skrabet youghurt, fra katon der har stået på hovedet, en muggen mandarin, det er fantasien der sætter grænser her) og lidt mel,( eller igen andet med fantasien som sætter grænser) lad det står og se det næsten helt sikker udvikler sig i glas skål, det er noget de flest børn syndes der er spændende og følge, endda flere gang. Og her I vinter tiden kan det forgår i garagen, på terassen, hvis nu nu skulle pludselig vokse meget

 9. Hej Linda, i forhold til gær.. Jeg køber på Nyborgs room tørgær i “store” pakker.. Det kan fryses, eller blot opbevares i en lukket bøtte på køl. Posen er i øvrigt vakuumpakket ved køb. Jeg har nu altid gær, det bliver ikke for gammelt, og det virker. Hun – Nyborgs-Room.com – forhandler også bageenzymer som jeg lige vil slå et slag for, hvis du alligevel finder vej derind.
  Blot et tip, og tak igen, for alle dine 💞💞🤗

 10. Ja, men det skal såmænd også nok tø op, hvis du smider det i koldt.
  Der står mange steder på nettet, at frysning af gær går ud over hæveevnen, men jeg har aldrig oplevet problemer, på trods af, at jeg bruger meget lidt gær, når jeg bager.
  Jeg langtidshæver altid mit brød og når jeg køber en pakke gær, bliver den skåret ud i cirka 12 små terninger, der hver bliver pakket ind i et lillebitte stykke stanniol, og så ryger de i fryseren i et lille glas.
  Kommer til at tænke på en meget brugt matematikopgave, hvor du har 2 lige store søer. I den ene starter du med én åkande, som fordobler sit antal hver dag, og efter 60 dage fylder åkanderne hele søen. I den anden sø starter du med dobbelt så mange åkander, altså 2, og spørgsmålet er så, hvor mange dage, der vil gå, før også denne sø er dækket. Reflekssvaret vil være 30 dage, altså dobbelt så mange åkander = dobbelt så hurtigt, men det er forkert; sø nummer 1 vil jo kun være én dag bagefter sø nummer 2, så det rigtige svar er 59 dage, hvilket jo ikke er ret meget længere, og sådan er det også med gær; det formerer sig hele tiden, hvis det får noget væske og lidt mad (sukker), så selvom der skulle ryge et par gærceller i svinget ved nedfrysning, så indhenter de overlevende hurtigt det tabte.

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.