M2022, uge 43

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har vi spist mexicansk, som altid giver lidt rester. Jeg bruger ofte tomatsuppe som ‘opsamler’ for de smårester, der alene ikke er helt nok til et helt aftenmåltid, men som sagtens kan være fyld i en suppe. Lasagne, kødsauce, pastarester, hakkede grøntsager, rester af ost osv; alt fungerer strålende som topping. 

Denne gang testede jeg det i en hokkaido-suppe, og det blev helt eminent. Jeg brugte denne grundopskrift, hvor jeg i stedet for pikant-ost, som jeg plejer at lave den med, brugte chilismøreost, og så ellers de rester, vi havde tilbage (løg, majs, peberfrugt, tomater og salsa). Jeg smed det hele i, lod det simre en halv times tid, og blendede med resterne af creme fraiche og cheddar, og så justerede jeg med lime i stedet for citron. Det blev SYGT godt.

2.

Har jeg været inde og læse lidt op på den stigning på el, der træder i kraft d. 01.01.23, som betyder, at strømmen bliver (endnu) dyrere mellem kl. 17 og 21.

Jeg har fundet den her artikel, der forklarer stigningen bedre, end jeg formår, men det korte af det lange er, at din elpris er sammensat af flere enkeltdele. Det, vi længe har snakket om, er den rene el-pris. Det er den, der svinger, hvis du har flex-el, og som forbliver det samme, hvis du har fast pris.

Det, der er blevet varslet stigning på pr. 01.01.23, er det, det hedder nettariffen. Den betaler vi alle sammen, uanset hvilket abonnement og hvilken aftale, vi har.

(Jeg vil gerne sætte en fed streg under, at jeg bare er almindelig forbruger, der forsøger at læse mig til at forstå, hvad der sker, så hvis nogen derude sidder inde med viden om, at det jeg her formidler ikke er præcist nok, eller at der er detaljer, jeg misforstår, så meld ENDELIG ind).

Det betyder, at der, hvis du har flex-el, er to dele af din strømpris, der bevæger sig, når vi rammer 01. januar. Dels den rene el-pris, som er den, vi holder øje med og som medierne skriver om, når der er ‘billig strøm’, og dels nettariffen, som har 3 forskellige niveauer: En lavtakst (kl. 24-06), en højtakst (kl. 6-17 + 21-24) samt en spidsbelastningstakts (kl. 17-21).

Om der når at ske noget politisk er svært at forudsige, men uanset hvad, er jeg begyndt at tænke over, hvordan jeg kan flytte mest muligt af mit forbrug til de billige tidspunkter.

Eksempelvis er jeg begyndt at tjekke natpriserne på min flex-aftale, for hvis der er tidspunkter mellem kl. 24 og kl. 6, hvor den rene elpris er lav, er der dobbelt op på besparelse, og så er det der, jeg lader iPads, skole-pc’ere, headsets og højtalere.

Der er mange holdninger til, hvornår man tør sætte sine bluetooth-ejendele til at lade, og man må gøre op med sig selv, hvor man står; jeg advokerer ikke for det ene frem for det andet. Men uanset hvornår man lader, så vil jeg bare (igen) anbefale et timerstik, (fx. det her) som man styrer med sin telefon og både kan programmere til at slå til på bestemte tidspunkter eller tænde for, selvom man sidder i Spanien. 

Jeg er også begyndt at starte opvaskemaskinen efter kl 21, og så tømme den næste morgen – hvilket jeg HADER – men det, jeg egentlig bare vil opfordre til er, at man begynder at øve sig allerede nu, så man har fået de nye vaner indarbejdet, når stigningen træder i kraft.

3.

Er mit varmeanlæg i huset afgået ved døden, og jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været så glad for at bo til leje, som da smeden var forbi, åbnede skabet, kiggede på anlægget og bare stille sagde: “Åh nej…”

Han har indtil nu været her 5 gange, fordi det bliver ved med at drille, og jeg må lægge bånd på mig selv for ikke at komme til at købe bare en *lille* bitte parfume for alle de penge, jeg so far har sparet i håndværkerudgifter.

Published by

8 Replies to “M2022, uge 43

 1. Selvom man starter opvaskemaskinen om aftenen kan man godt vente med at tømme den til om eftermiddagen. Har jeg hørt 😬

  Jeg er så træt af pandemier, inflation, krig, usikkerhed, klimaforandringer, bekymringer og dommedagsprofetier! Hvornår holder det her crap op?? Kan vi ikke please bare komme tilbage til en verden før 2001, hvor vi troede på, at alt hele tiden blev bedre, vi ville blive rigere, fredeligere, friere og at alting gik fremad? Hvor vi ikke tænkte over at det var skidt at spise dyr, at købe nyt tøj, flyve og købe biler. Jeg vil gerne have hovedet ned under sandet igen, tak.

  Kh Strudsen

  1. Enig, kan det ikke bare stoppe?! Min nu 15-årige sagde for et par år siden, at der var mange, der gerne ville have levet i 80’erne og 90’erne, fordi det var så sorgløs en tid. Jeg blev meget overrasket over at høre min knapt teenager sige det, men det er jo nemt at forstå, hvad hun mente, selvom vi ikke vidste det dengang ( i vores priviligerede del af verden)

   1. Jeg har også ondt i maven på børnenes og de unges vegne. Shit, en omgang, de står overfor. Både ude i verden, i cyber og ift. at trække beslutninger om, om de tør reproducere sig med de odds der er på, at verden består om 100 år.

  2. Jeg er klar på en tur i sandet. Jeg gik i gang med at høre Peter og Esbens podcast med Jesper Theilgaard. Jeg var nødt til at slukke til sidst, fordi jeg var så deprimeret, at jeg ikke kunne klare mere. SHIT, jeg synes, verden er hård for tiden, og jeg trænger virkelig, virkelig også til noget eskapisme og en pause!

 2. Jeg fik læst AC som Aircondition i stedet Autocorrect 😂 Det tog lige et par sekunder før jeg fattede hvad sætningen handlede om 😂

  1. Det kender jeg alt for godt, det der med at læse så hurtigt hen over noget, at man sidder tilbage som ét stort spørgsmåltegn. Forleden så jeg et opslag i hvad jeg troede var forældreautist-gruppen: “Har I også problemer med, at jeres 11’er bare pludselig stopper med at virke?” Jeg nåede lige at tænke, at det da var en lidt kold måde at omtale sit barn på, inden jeg fandt ud af, at det var i apple-support-gruppen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.