Om minimalisme, bøger og konsekvenser

Inspireret af en lille snak, Jane og jeg havde i kommentarfeltet hos hende, lå jeg i nat og tænkte.

Hele ideen med minimalisme er indiskutabelt en god. Der kan ikke rigtig siges noget negativt om, at vi forsøger at trække bremsen ift. hvordan og hvor meget vi belaster miljøet og planeten.

Og det kan sagtens være, at det her handler om, at jeg først er kommet rigtigt mentalt ombord på projektet over det sidste års tid, og at den her diskussion er taget til hudløshed 600 andre steder på nettet. I så fald undskylder jeg på forhånd, og tager med kyshånd imod links, for jeg vil gerne være klogere.

Tankerne hos mig udsprang af, at Jane skrev, at hun helst låner bøger på biblioteket, frem for at købe dem selv. Jeg har selv flere gange tænkt, at det er det eneste, der giver mening ud fra et spar-på-ressourcerne-synspunkt. Men i nat kom jeg til at tænke lidt mere over det. For hvis ingen (eller få) køber bøger i butikkerne, hvem skal så skrive dem? Måske er jeg farvet af, at jeg kender en del, der forsøger at leve af at skrive, men min oplevelse er, at det er de færreste, der lige skriver en bog med venstre hånd, mens de passer et almindeligt 8-16-job med højre. Ordentlig litteratur kræver tid til fordybelse, tror jeg, og den tid skal vel finansieres? Eller hvad?

Jeg synes, at problemet er lidt i tråd med det, vi har med nyheder; vi vil gerne have dem (-ish), men vi vil ikke betale for dem. Derfor får vi aviser som Metro Express, og derfor er det åndssvagt svært at få (og beholde et) arbejde som journalist. Det ville være meget logisk, hvis det i sidste ende betyder, at færre søger ind på studiet. Diskussionen har bølget i mange år i mit fag: Giver det mening, at uddanne flere, end der er brug for? På den ene side poster man offentlige kroner i at sende folk ud i arbejdsløshed. På den anden side får man et meget mindre felt at tage af, og dermed bliver der potentielt også længere imellem de virkelig gode, ganske enkelt fordi der er færre perler i 10 østers, end der er 100.

Et argument for at undlade at købe bøger vil være, at der stadig er masser af mennesker, der køber dem, fordi det ikke er alle, der tiltales af den minimalistiske tankegang, og det tror jeg sådan set er rigtigt nok. Mit bud er bare, at det er et bestemt segment, der er optaget af minimalisme, og at det derfor vil være en bestemt type af forfattere, der vil blive pressede på at få tid til at lade ideer og tanker destilleres og nedfælde dem på papir, mens der stadig vil (og nu tænder vi fordomskarussellen) blive spyttet masser af krimier og reality-semikändis-biografier ud.

Frida havde feber i nat, så måske har jeg haft for god tid til at gå i selvsving, men jeg kom sådan til at tænke på en mand, jeg mødte i forbindelse med en tolkeopgave, som sagde, at om 50 år er der ikke arbejde til alle; simpelthen fordi vi til den tid har fået nedbragt vores forbrug nok til, at der ikke længere er brug for så mange mennesker i produktions-sektoren. Og da jeg i nat lå og holdt vagt og fangede undvegne sutter, spekulerede jeg på, om ikke det socialt kommer til at ramme skævt ad helvede til? For tror vi ikke, at det vil være en bestemt del af samfundet, der tager det hårdeste slag? Eller hvad?

Og hvad med alle de mennesker, der bliver overflødiggjort? Hvem skal forsørge dem? Løfter vi blikket og kigger 100 år frem, har tingene sikkert stabiliseret sig, og vi er tilbage til et samfund, hvor vi i langt højere grad er selvforsynende og får tiden og artens overlevelse til at gå med marker og får, men hvad pokker gør vi med alle de mennesker, der i mellemtiden kommer i klemme?

Ingen problemer bliver løst ved at rive jorden fra hinanden i sanseløst overforbrug, og derfor er minimalisme, downsizing og omtanke pr. definition de rigtige valg, men jeg vil meget gerne være klogere på de potentielle konsekvenser, som jeg ikke synes, jeg har hørt så meget om, så hvis nogen har links eller anbefalinger til bøger (#OhTheIrony), der omhandler dette emne, vil jeg meget gerne tippes.

God mandag derude, og en særlig tak til dig, Jane, for at give stof til eftertanke <3

Published by

42 Replies to “Om minimalisme, bøger og konsekvenser

 1. Hvis det udelukkende handler om at spare på træer, kemikalier i forbindelse med fremstilling osv. så kunne en løsning være e-bøger. De koster selvfølgelig stadig penge, men ofte ikke lige så meget som en bog i papirformat. Forfatteren får løn og vi får de dyrebare ord.
  At det så IKKE er det samme, er en anden sag. Jeg skal have sparet sammen til en god Kindle, for det dur ikke at læse på en tablet – Kindle er mere læsevenlig… men altså – stadig ikke det samme. Men dog bedre for jorden (tror jeg?).
  kh T

  1. Jeg har selv tænkt det samme; at det ville være rart med en ordentlig kindle, for jeg er supertræt af at slæbe bøger rundt i tasken, som jeg kun får brug for hver 10. dag. Det ville være smart, at man bare lige havde det hele samlet på sådan én. Men jeg kan simpelthen heller ikke gennemskue, om den – miljømæssigt – er værre eller bedre, end papirversionerne? Det må vi ved fælles indsats have gravet lidt mere i :-*

 2. SÅ fine overvejelser<3
  Måske kan man løse det på anden vis (lige med bøgerne)?
  Crowdfunding/Bidrag til forfatteren efter bogen er udkommet. Jeg forestiller mig en side i bogen herom. Det kræver så rigtig meget af læseren, men hvis vi virkelig vil det her, så må vi også ændre vaner.
  Indføre mindre lånegebyr på bib., der går til forfattere, som har svært ved at få det til at løbe rundt. Evt. frivilligt og så lægger det sig op ad ovenstående forslag, men det kræver mindre handling af læseren, fordi man automatisk får mulighed for at give et bidrag, når man låner bogen og så ikke skal hjem og aktivt “opsøge” det.
  Købe flere bøger som E-bøger til at læse på en Kindle eller lignede. Jeg VED mange – inkl. lidt mig selv – vil stejle over, det ikke er det samme som at have en ægte bog i hånden, men igen – forandringer er jo på ingen måde nemme.
  Jeg er helt vild med dine nye minimalisme indlæg og bliver vældig inspireret.

  1. Hej Trine.

   For at starte bagfra, er jeg vældig glad for din tilbagemelding ift. mine M2018-indlæg. Jeg vidste godt, at de ville generere flest kommentarer i starten, så derfor er det ekstra rart at få lidt feed back hen ad vejen, så jeg kan vurdere, om jeg spilder min eller jeres tid med at lave dem. Så tak for det!

   Jeg synes, din ide med at få læsere til at bidrage er skidegod – men spørgsmålet er, om det ville virke hurtigt nok til, at man ikke får tørlagt markedet inden? Jeg gad virkelig godt at se, hvordan økonomien er for POV, som jo netop arbejder ud fra det princip. Hvis man tager udgangspunkt i min egen lille andedam, blogverdenen, så synes jeg nemlig ikke, at signaler er sådan … entydigt gode. Altså, hvis en donationsknap havde virket, så jeg er 400% sikker på, at ingen bloggere ville køre med reklamer, så det må være fordi det ikke kaster nok af sig at vælge den løsning. Spørgsmålet er, om man kunne få det til at fungere, men min erfaring indtil videre er, at de mennesker, der har fokus på minimalisme, også har fokus på ikke at bruge “unødvendige” penge, og her tror jeg desværre, at der for manges vedkommende er lidt et missing link?

   Tak for din kommentar, og god aften til dig.

   Kh

   Linda

 3. Hej Linda. Mine forældre mødte engang en forfatter, da de var på ferie, og han fortalte dem, at han tjente de fleste at sine penge, ved at så mange biblioteker som muligt, købte hans bøger. Så den bedste måde at støtte ham på, ville være at gå ind på forskellige biblioteker, og spørge efter hans bog frem for selv at købe et eksemplar.

  1. Dejligt at se dig i kommentarfeltet, Line:)

   Jeg har gravet lidt i det, og jeg vil sige, at man godt nok skal være MEGET etableret forfatter for at hente penge i det system. Når jeg ser på Top 25 for 2017, kan jeg også se, at min antagelse om, at det er en bestemt type forfattere, der vil kunne overleve på den model, holder stik. Et løst øjemål er, at ca. 1/3 af forfatterne er i spænding/krimi-genren.

   Du kan se listen her: http://www.bibliotekspenge.dk/oversigt/2017

   Kh

   Linda

 4. Men forfattere får jo bibliotekspenge og tjener noget for hvert udlån, så jo flere jo bedre. Fra et ressourceperspektiv er det måske derfor bedre, end at købe en papirbog selv – som forfatteren rundt regnet vist kun får 15% af. Som noget nyt er e-bøger også med i ordningen. Bjarne Reuter topper listen i 2017: http://www.bibliotekspenge.dk/oversigt/2017

  1. Hej
   Spændende tanker du gør dig.
   Ift. at låne på bibliotket – som jeg i høj grad selv gør brug af – så får forfatterne vel ikke penge pr. udlån. Bibliotektspengene afhænger af, hvor mange eksemplarer bibliotekerne har hjemkøbt, og så er det fuldstændig uden betydning om de bliver lånt eller ej.

   1. Ja og nej. Hvis bogen aldrig bliver lånt, er den i stor risiko for at blive kasseret, og så ryger bibliotekspengene. Så det kan godt betale sig at sende sin mor afsted med lånerkortet en gang om året eller så 🙂 Hvordan det er kommet til at køre med bibliotekspenge og ebøger ved jeg (pinligt nok!) ikke.

    1. Det er en god pointe, Kirstine; at det faktisk gør en forskel at skabe stor efterspørgsel, så bibliotekerne køber flere eksemplarer ind. (Men hvem mon egentlig bestemmer, hvor mange de må købe? Det må der vel også sidde nogle mennesker i en offentlig stol og vurdere?)

     Kh

     Linda

     1. Jeg har glemt at læse på din blog i et år (fordi 2-årigt barn og arbejde), så tilgiv mig for kommentarer til gamle indlæg.

      Lige denne her ved jeg en lille smule om fra mine bibliotekar/forfatter-bekendte: Når en bog udkommer, ryger den automatisk til lektørudtalelse.

      Lektører er bibliotekarer, som læser nye bøger og kommer med en faglig vurdering af bogen sammen med en anbefaling af, om bogen bør hjemkøbes eller ej, og om det skal være i få eller mange eksemplarer.

      Bibliotekarer kan søge om at blive lektør, og der er vist en 100-stykker-ish på landsplan. De binder sig til at læse X antal bøger om måneden.

      Når de enkelte bibliotekar skal købe hjem, læner de sig grundlæggende op af lektørudtalelser. Der kommer crazy mange bøger og de enkelte bibliotekar kan på ingen måde læse alle, så de bruger udtalelserne som rettesnor – og selvfølgelig deres egen sunde fornuft og viden om deres biblioteks lånere.

      Og som nogen siger ovenfor, så får man bibliotekspenge pr eksemplar der er indkøbt. Gransker man bibliotekspenge.dk skal man op og have åndssvagt mange bøger stående, vi snakker tusindvis af eksemplarer, før det giver noget brugbart i bibliotekspenge (som man også skal betale skat af).

      Prøv at slå forfattere op som er storkendte – fx en Jacob Martin Strid – de får ikke specielt mange penge, trods åbenlys kendthed.

      Forfattere lever på en blanding af løssalg til boghandlere (de får ca 15% pr bog), bibliopenge, penge fra Statens Kunstfond, foredrag og undervisning.

      Mange bøger fra mindre forlag bliver først til noget, hvis Forlaget får penge fra statens kunstfond.

      Mht til dit egentlige emne, har jeg selv spekuleret på det. Jeg er grafisk designer og laver afsindig meget papirmateriale for mine kunder: Bøger, plakater, klistermærker etc. Mange trykkerier kører med papir der er FSC-mærket, dvs man planter træer i stedet for dem man fælder, men jeg må med skam erkende, at jeg faktisk ikke ved så meget om bæredygtighed i min branche

      Så på grund af dit indlæg, blev jeg mindet om at tage mig sammen og undersøge det 🙂

  2. Hej Caroline.

   Jeg har været ved at kigge lidt på detaljerne, og ifølge Dansk Forfatterforening, er det (desværre!) ikke rigtigt, at forfatterne får penge pr. udlånt bog. (http://danskforfatterforening.dk/biblioteksafgift/)

   Som skrevet til Line ovenfor, viser 2017 også, at der er en tung overvægt af spændings- og krimiforfattere, så jeg tænker stadig, er det er de forfattere, som måske primært skriver litteratur, der henvender sig til minimalist-segmentet, det får det svært?

   Kh

   Linda

   1. Hej Linda. Fair nok, jeg kender ikke reglerne til bunds 🙂 Får man ikke livslang støtte via kunstrådet/-styrelsen, eller slår igennem via oversættelser, er det måske bare svært at leve som nicheforfatter i Danmark, når sprogområdet er så lille. Men der er jo også udvalg, der giver op til livslang ydelse ud fra mere elitære principper. Vil du gerne hjælpe mere end hvad at købe en enkelt bog, kan du eventuelt skule til tiltag som ,,jeg holder salon”. På kunst.dk kan man søge om midler til at holde forfatterbesøg, og der er, synes jeg, ret gode midler at få generelt. At krimier og andre genrer tjener bedst, siger måske mest om folkesjælen, eller mangel på dannelse, men det viser jo også, at der trods alt er penge at tjene på bøger i modsætning til tidligere, hvor forfattere havde mæcener for at overleve. Men det er en længere diskussion, som vist afviger for meget fra dit egentlige emne. Hilsen Caroline

 5. hej, meget spændende at læse dine tanker om det her! Jeg er sådan en forfatter, der elsker papirbøger, men samtidig lider af alskens miljøkvaler, så jeg har spekuleret som en gal over hvordan jeg kan udgive bøger på en måde som både kan stå inde for og samtidig selv overleve. Jeg synes slet, slet ikke jeg har løst dilemmaet – men jeg prøver i hvert fald at tænke nyt! Inspireret af dels marxismen (tag produktionsmidlerne tilbage!) og dels musikbranchens gør-det-selv-attitude, har jeg lavet mit eget forlag. Der udgav jeg i efteråret en roman, som jeg – fordi det var mine egne penge, hentet ind via forsalg af bogen – kunne vælge at trykke på det allermest miljøvenlige trykkeri jeg kunne finde, som samtidig rent faktisk trykker i Danmark, dvs det er lokalproduceret. Det betød at trykprisen pr bog var næsten 3 gange så høj som hvis jeg havde valgt et almindeligt trykkeri. Det havde jeg ikke kunnet få igennem på et traditionelt forlag, men: Mit forlag, min beslutning – og for mig er det virkelig det værd at vide at jeg belaster miljøet mindst muligt, når jeg nu endelig vil have de papirbøger ud. (Samtidig tjente jeg faktisk flere penge på den bog jeg udgav selv, end på de to forrige, som udkom på traditionelle forlag – men havde selvfølgelig også ret meget mere arbejde omkring udgivelsen, og – arg! – den stejleste læringskurve, fordi selv det man ansætter andre til at gøre, er man nødt til at vide lidt om først, men det er en anden historie.) Og så til det med at købe e-bøger i stedet – dels får forfatteren meget mindre pr solgt ebog, dels bliver miljøet jo også belastet af computerservernes aktivitet, og alle vores elektroniske dimser skal fremstilles og oplades og og og … Hele vores livsstil er sådan at vi ikke rigtig kan gøre noget uden at have dårlig samvittighed, og det er netop så svært at vide hvad man SÅ skal gøre. Men altså, jeg synes at dilemmaet med mindre forbrug vs hvad skal folk leve af – er utrolig svært og virkelig spændende, så jeg gider godt at snakke meget mere om det!

  1. Jeg tænker bare, at når man tager i betragtning, hvor mange tusinde bøger man kan have liggende på en e-bogslæser, så må den forholdsmæssige miljøbelastning være noget mindre end ved den trykte udgave.
   Jeg vidste dog ikke, at forfatteren fik langt mindre for ebøger end papirsbøger. Så er det nok ikke løsningen alligevel, kan jeg godt se.

   1. Jeg kender ikke de tal, men tror du har ret – e-bøger må i sidste ende belaste miljøet mindre end trykte bøger. Og jeg er heller ikke helt sikker på at det for evigt er sådan at forfatterne får meget mindre for e-bøger, der er hele tiden forhandlinger i gang, men grundprincippet er at forfatterne får en procentdel af salgsprisen før moms, og når e-bøgerne er billigere end de trykte bøger, så får forfatterne tilsvarende mindre. Og hvis BARE der var en enkel løsning, så man kunne læse (og skrive) med god samvittighed!

    1. Hej Maja.

     Tusind tak for din kommentar – dejligt med lidt input fra én, der sidder på dén side af bordet.

     Jeg kom til at udbryde et højt “Ja!”, da jeg læste din sætning om, at vi nærmest ikke kan bevæge os, uden at få dårlig samvittighed over ét eller andet aspekt i det valg, som vi har truffet frem for et andet. Det er virkelig rigtigt.

     Men måske er vejen frem at vi bliver bedre til at tage det op på steder, hvor høj som lav kan komme med deres besyv? Jeg synes ofte, at emner i denne genre, der behandles i aviser og dagblade, bliver lidt elitære; de antager, at alle er med og står samme sted – og det tror jeg overhovedet ikke er tilfældet. Jeg tror, debatten har mere end godt af at blive taget steder, hvor alle kommer med forskellige udgangspunkter – det giver i hvert fald større chance for at få belyst alle aspekter.

     God aften til dig.

     Kh

     Linda

 6. Umiddelbart køber jeg kun nye bøger på min Kindle. For ikke at bruge for mange penge på bøger (det er lidt for nemt at trykke køb nogen gange:), så låner jeg også en del bøger på biblioteket.
  Jeg tror på, at der stadig vil være en levevej om 10 år for forfattere. At der, når verden og markedet ændrer sig så markant, med selvudgivelse, e-bøger etc., så ændres rammerne også, så det fortsat er muligt at gøre det til en levevej. Fordi litteratur er noget vi altid vil have behov for og som der vil være efterspørgsel efter, og dermed også en måde at tjene penge på.Men jeg tror også, at de ramme og at markedet vil se meget anderledes ud i fremtiden, ligesom det ændrer sig med musikbranchen.

  Men med henblik på miljø og det faktum at mange bøger krævet meget plads, så er jeg utrolig glad for min Kindle. Fysiske bøger kan noget helt specielt, men en e-bogslæser er i mange tilfælde mindst lige så fint. Jeg har efterhånden vænnet mig så meget til at læse på Kindle, at jeg tager mig selv i at trykke på ordene i en fysisk bog for at slå det op i ordbogen….

  Og det er en vildt spændende diskussion generelt, for hvis man nu var så heldig, at minimalisme rent faktisk blev står stort, at det blev normen, så ville det påvirke både de store og de små virksomheder. Og der ville bare være færre penge i flow….

  1. Haha – det er ligesom når Anton bliver fortørnet over, at det ikke hjælper at swipes på vores helt old school tv. “Det duer ikke, mor!” Jeg elsker det.

   Jeg tror, at du har meget ret i, at mange af tingene vil løse sig hen ad vejen, men jeg kan alligevel blive helt mismodig, når jeg ser, hvordan vi har fået skabt et nyhedsbillede, der primært består af blogindlæg – jo mere provokerende jo bedre – og betalt indhold. Og indlæg fra mennesker med en dagsorden; f.eks. blogindlæg fra politkere. For mit eget vedkommende blev jeg på et tidspunkt spurgt, om jeg ville klumme for en større, dansk avis. Da jeg spurgte til lønnen, svarede de – i ramme alvor – at jeg ville få min byline i avisen. Og selvom jeg fik lyst til at sende en 8 sider lang mail retur om, hvad jeg mente om dét, er det jo alligevel sørgelig tydeligt, at det er en konsekvens af, at forbrugerne ikke vil betale for deres nyheder. Det synes jeg er beskæmmende.

   Men jeg håber, du har ret – for det ville godt nok være en fattig verden, hvis den ikke længere bød på gode bøger.

   Kh

   Linda

   1. Av, det er godt nok også lavt. Blogverden og hurtig nyhedsstrøm der prioriterer det kopierede ord og buzzwords fremfor velskrevne og dybdegående tekster bekymrer mig også. Alt går så hurtigt at det enkelte, mest højtråbende buzzword hurtigt sætter sig fast og sætter rammen for ens forståelse af en sag. Og det er skræmmende, hvordan det påvirker. Både mig selv og generelt.
    Jeg tror jeg ser litteratur og bøger som en ting for sig og nyhedsstrøm/blogs etc. som noget andet. Jeg er langt mere håbefuld omkring litteraturen. Nyhedsstrøm, ved jeg sgu ikke rigtig. Det ser lidt mere sort ud…

 7. Hej
  Spændende tanker du gør dig.
  Ift. at låne på bibliotket – som jeg i høj grad selv gør brug af – så får forfatterne vel ikke penge pr. udlån. Bibliotektspengene afhænger af, hvor mange eksemplarer bibliotekerne har hjemkøbt, og så er det fuldstændig uden betydning om de bliver lånt eller ej.

 8. Du kan læse lidt om borgerløn/universal basic income. (Som heller ikke løser problemet, men i det mindste er der nogle der prøver) Jeg synes ‘Utopia for realists’ (af Rugter Bregman) kommer meget fint og letlæst rundt om nogle af dine tanker, og efterlader en med håb for menneskeheden. Kan lånes på biblioteket:)

 9. Hvis det er af resourcehensyn, du ikke vil købe bøger, så var der en tankevækkende artikel i JP i går med overskriften “Fæld nogle træer – og gør det for miljøets skyld”

  1. Har du et link til den artikel? jeg kan ikke engang finde søgefunktionen på JP (men jeg er også træt!) 😀

    1. Ja, jeg kan vist ikke linke til den.
     Det korte af det lange er, at man skal anvende træ til f.eks huse. Herved binder man CO2 i træet gennem en lang årrække. Når træet er fældet, plantes nye træer som forbruger CO2. Så fyld bare bogreolen op – én af træ naturligvis :o) – med god samvittighed.

 10. Jeg tænker, vi skal blive ved med at skrive og udgive bøger. Jeg tænker, at den tid, det tager at læse en bog, fordybe sig, blive levendegjort, igennem ord… og er bogen god, læse den igen og igen… at DEN tid man bruger i sin fordybelse, bruger man ikke på at købe dims, dut og tøj. Man bliver åndeligt/sjæleligt rigere og jeg tror bare at dén følelse nærer noget inde i os, så vi ikke har brug for alt “det ydre isenkram”. Det er nok lidt langhåret tænkt :O) men jeg tænker, at bøger måske ikke lige er dér, hvor vi behøver at sætte hårdest ind. (Men hellere al det der modetøj, iPhone 85, emballage osv osv.)
  Og det med overflødiggørelsen, hvis vi forbruger mindre: Jeg tror simpelthen man skal gentænke hele måden, vi lever på. Det går ikke vi fortsætter som nu, som du også nævner. Ergo må vi finde en anden vej. Jeg tror, vejen er at bruge vores hænder mere til at skabe selv, lige fra tøj til gulerødder. Og passe på hinanden. Få ryddet op i al det rod(forurening), vi har skabt. En ny økonomi. Ligesom vores boligstørrelser og boligudgifter mv. skal “revolutioneres”. Og jeg tror den vej er langt mere glad og munter, end det vi står i nu og jeg tror der bliver brug for mange hænder.
  (Jeg synes f.eks. det er frygtelig frustrerende at det nærmest ikke er muligt i DK at bo småt/billigt/alternativt,,, der er ufattelig mange regler for både det ene og det andet. )
  (Åh, jeg ved ikke rigtig om det giver noget svar…)
  Jeg kom lige til at tænke på en film jeg gerne vil anbefale dig – det er jo godt nok ikke en bog 🙂 men jeg håber det går an alligevel. Det er filmen “I morgen” som findes på Filmstriben.
  Midt i al det her klima-nedturs-frygt er den her film fyldt med håb og ret konkret i forhold til hvad vi kan gøre.
  https://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000004037/i-morgen
  Tak for dejligt indlæg 🙂

  1. Du giver masser af mening:)

   Jeg tror heller ikke, at bøger er det største problem – min tanke gik egentlig mere på, om vi har så travlt med at minimalisere, at vi overser, at der kan være nogle områder, vi udhuler i vores iver efter at gøre det bedst muligt?

   Dejligt med et link til noget, der indgyder håb – det er altid det bedste udgangspunkt.

   Kh

   Linda

 11. Altså, nu vil jeg ikke påberåbe mig at kende løsningen på alt her i verden, men….hvis man nu kiggede på vækst generelt, så er der en tendens til at tro, at vækst er lig med at producere nyt. Hvis man omdefinerede vækst til også at inkludere genbrug, upcycling, brug af spildprodukter i industrien (spm f.eks. at isolere med blåmuslingeskaller i stedet for rockwool) osv., så ville man kunne vækste uden at forbruge ressourcer i lige så høj grad, som man gør i dag. Når nu vækst tilsyneladende er lige så vigtigt i vesten, som Jomfru Maria er for katolikkerne. Det handler om vilje og balance, sagde hende, der mener at vækst er et fy-ord. Tænk byggeri, plastindustri, infrastruktur. Man må kunne udvikle en langt mere miljøvenlig/mindre belastende asfalt f.eks. Og lur mig, om ikke også de trykte værker kan tåle en tur i miljømøllen…så vi kan beholde dem.

  1. Det er en supergod pointe. Jeg håber, at der sidder nogle unge, håbefulde DTU-studerende, as we speak, som er klar til at revolutionere trykkeri-branchen, så vi stadig laver æselører og overstregninger om 100 år <3

   Kh

   Linda

 12. Vores lokale bibliotek er flyttet ind i det nye kulturhus, og er bare blevet superlækkert. Der er lavet en børnafdeling, hvor ungerne kan sidde og læse eller lege i huler, og der er dejligt at være for store og små. Og så har de fået meråbning, som betyder at man kan være der mellem 7 og 23 hver dag, hvis man har lånerkort og pinkode til døren. Det har betydet at det nu er blevet en af vores yndlings-søndage-med-regnvejr-eller-sprængkulde-aktiviteter. Børnene elsker at være med og vælge bøger selv, og jeg bruger anledningen til at vælge mig en ny bog (er begyndt på dine anbefalinger, Linda -indtil videre er det “Skoven” jeg læser -den er godtnok tænderskærende!). Så vi læser allesammen meget mere end vi ellers ville have gjort, og børnene bliver endnu mere glade for at udforske bøgernes verden. Og lærer at man feks bare kan låne en bog om marsvin, hvis det er det som er månedens yndlingsdyr.

  Og det er vel det allerbedste præmis for at vi fortsat har gode forfattere om 50 og 100 år -at vi stimulerer læseglæden hos dem der skal læse bøgerne eller får lyst til at skrive dem selv?

  1. Jeg er SUPER misundelig! I Esbjerg har det ellers været ret fornuftigt med tilbud på biblioteket, men over det sidste år er det hele blevet renoveret, og nu er der skilte og begrænsninger og forbud og kan I så være stille over det hele, og jeg får associationer til kirken, der heller ikke kan forstå, at folk ikke føler sig velkomne hos dem. Det er så dumt og så kortsigtet.

   Hvis jeg vandt 25 millioner (hvilket bliver svært, eftersom jeg ikke spiller) så ville jeg lave en esbjergensisk pendant til Absalonkirken i Kbh, hvor jeg ville indrette et KÆMPE bibliotek. Jeg er 400% sikker på, at alle ville elske det.

   Kh

   Linda

 13. Jeg er bekymret for om vi evner at lave en omstilling der giver plads til alle på en eller anden måde. Som jeg ser verden bliver ressourcerne mere og mere ulige fordelt. De rige får mere og de fattige mindre. Og det kæmpestore midtersegment vil også på et tidspunkt bliver polariseret i den ene eller den anden retning.
  Det bliver de med pengene der bestemmer og de bestemmer næppe at der skal omfordeles eller at folk der ikke har evnet at gøre det så godt som dem, skal hjælpes på vej. Retorikken i Danmark omkring folk der ikke er i arbejde er allerede i dag benhård.
  Jeg bliver så ked af når jeg ser selvstændige erhvervsdrivende her i min lille by som har gjort det godt, men som fejlagtigt mener at alle kunne have gjort det de har gjort – at man selv vælger, at man er sin egen lykkes smed. Jeg er bange for at de ikke ser at det også kan være produktionsapparatet, der ikke har brug for arbejdskraft. De arbejdsgivere, fabrikker, produktionslinjer der er med at overflødiggøre arbejdskraft bør have et ansvar i at sikre de mennesker på den ene eller den anden måde.
  Det er som om vi arbejder hen imod at overflødigøre os selv, men hvad så bagefter?

  1. Jeg elsker at se, at andre deler min kæphest; det her med at undervurdere heldet som afgørende faktor ift. at kunne gøre nogle ting i sit liv. Jeg bliver somme tider helt forundret over, at folk ikke er mere ydmyge over, at deres succes og muligheder er resultatet af mange menneskers hårde arbejde, valg, man traf længe inden, man havde nogen som helst ide om, hvad de engang ude i fremtiden ville give mulighed for, og held, der præsenterede sig på det rigtige tidspunkt.

   Og dit sidste spørgsmål er lige til en Michael Crichton-bog. (Som vi kan låne på biblioteket.)

   Kh

   Linda

 14. Forfattere får også penge, når du låner bogen på biblioteket. Hvor mange penge de får, udregnes på baggrund af, hvor mange eksemplarer bibliotekerne har, og hvor ofte de er udlånt. Så hver gang du låner bogen, sørger du for at forfatteren tjener lidt.
  Jeg ved ikke præcist hvor meget de tjener på det, men jeg går ud fra, de tjener mere, når du køber bogen, end når du låner den.
  Men når det er gratis for dig at låne, er du måske tilbøjelig til at låne mange flere end du ellers ville købe, og så udligner det måske alligevel?

  1. I følge Dansk Forfatterforenings hjemmeside, har det ikke noget at sige, hvor ofte en bog udlånes:

   http://danskforfatterforening.dk/biblioteksafgift/

   Måske er det en opfattelse, der bygger på, at hvis en bog er meget efterspurgt, så indkøber biblioteket flere eksemplarer, og så får forfatteren flere penge?

   Det er et indviklet regnestykke, og gør nok endnu ikke den store forskel, men jeg synes, det er vigtigt at vi hele tiden sørger for at være åbne for, om vi i forsøget på at gøre noget bedst muligt, overser nogle konsekvenser, som vores børn og børnebørn kommer til at skulle leve med.

   Kh

   Linda

 15. Endnu en ting slog mig om alt det her med ebøger vs papirbøger (kan godt finde links når jeg er hjemme igen, men har kun mobilen i sommerhus med langsomt net) – så ingen kilder, men finder gerne:

  Bøger og læsning er rigtig vigtigt for børn fra de er helt små. Nyere forskning viser, at der er stor forskel på sprogudviklingen fra børn hvor forældrene læser lidt med dem til de børn, der får læst meget
  Børn fra hjem med bøger kommer til at læse mere gennem livet (MENER jeg, må lige finde kilden ….) – men der er en pointe med tilgængelighed. Det er bare stadig nemmere at flå en bog ned fra den hjemlige bogreol end det er at bladre den frem på en Kindle
  Illustrerede bøger er stadig sværere at lave godt (og til samme pris?) på skærm end de er på papir
  den taktile og sensoriske oplevelse af at bladre i en bog, gør nogle andre ting ved hjernen end apps gør. Ikke nødvendigvis bedre (det ved man vist ikke noget om endnu), men noget andet – og variationen er stadig væsentlig
  som grafiker og skrifttypenørd blev jeg uhyggelig ærgerlig over min første Kindle som var en 2’er (mener jeg). Typografien var meget dårlig. Dvs der var en masse typografi-håndværksmæssige problemer, som sænker læsningen eller forhindrer læsningen. Det var ikke muligt dengang at løse de problemer rent teknisk – måske er det det nu – men for en som mig, der arbejder med at sætte sats i bøger, var forskellen på Kindle og det jeg kan på tryk, som forskellen på vindtør billig leverpostej og lækker, lun foie gras. Man skal nok få løst de problemer så typografi på Kindle bliver ligeså god som papir – men så vidt jeg ved, er man der ikke endnu

  Jeg ville gerne holde mere af ebøger, fordi jeg er et internetmenneske, men jeg har svært ved det. Jeg er nok uhyggeligt forudindtaget, men jeg ville være seriøst bange for verdens forfald hvis papirbogwn forsvandt.

  Mvh Malene

  1. Tusind, tusind tak for dine fine, uddybende svar og gode pointer! Skønt at få lidt faglighed ind, og pyt med, at det er et indlæg med nogle uger på bagen <3

   Jeg ville virkelig, virkelig også gerne elske e-bøger. Som i: VIRKELIG gerne. Som tolk ved jeg aldrig, hvad jeg kommer ud til, og det er utrolig træls at slæbe rundt på en kæmpe mursten i tasken, bare i tilfælde af, at jeg kommer til at sidde i en klasse, hvor de skal arbejde selv et par timer. For ofte sker det ikke. Men de dage, hvor det så gør, så ville det godt nok være skønt, hvis man lige kunne hive noget slim elektronik op af tasken og have adgang til alle de bøger, man var igang med. (Jeg er typisk igang med 3-4 stykker, som kræver varierende grad af koncentration) Men jeg hader at læse på en skærm. Jeg hader, at jeg ikke lige kan bladre tilbage til den sætning, der ramte mig, eller strege noget under. Jeg ved godt, at meget af det handler om vane, for funktionerne er der, men det virker bare slet ikke for mig. Derudover har jeg også haft et farligt mas med bare at få lov at låne bøgerne på f.eks. e-reolen, og de gange det er lykkedes, kan jeg mærke, at min koncentration glipper efter ca. 5 minutter, fordi det sjældent er længere end dét, jeg læser tekster på en skærm.

   Så papirbøger4evah, hvis du spørger mig:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.