M2018, uge 6

(Se forklaring på M2018-konceptet her )

I den forgangne uge har jeg:

1)
spist alle de morgenmadsprodukter ned, som mine unger har svoret livslangt troskab mod, for så at vende dem ryggen efter én tallerkenfuld.

2)
sat konkrete ugedage på min madplan for den kommende uge. Jeg plejer at køre med løs madplan, fordi .. livet, ikke? Jeg køber ind til 2-3 retter, og så bliver det mit arbejdsskema for den pågældende uge i skøn forening med børnenes placering på ulve-skalaen, der bestemmer, hvad vi skal have hvilke dage. Men den sidste tid synes jeg ikke, det har fungeret. Vi spiser for meget unødvendig mad, forstået på den måde, at jeg egentlig helst vil have en rugbrødsmad til frokost, men ender med at spise rester, der sagtens kunne gøre det ud for et aftenmåltid, fordi jeg fejlkalkulerer, hvor meget (eller lidt) vi spiser. Mellemmåltiderne bliver et nummer for luksuriøse, og det bliver frisk frugt, og ikke frugt, der trænger til at blive spist, der ryger i smoothien. Når der er købt ind til de forskellige retter, får jeg totalt stress af, at alle råvarer ligger og råber: “SPISMIGNUELLERJEGFORDÆRVER” avocado-style (wop, wopwopwopwop, avocado-style), hver gang jeg åbner køleskabet. Så. Nu har jeg sat ugedage på, og lagt buffere ind, så det hele forhåbentlig kommer til at passe lidt bedre.

3)
revideret mit uge-budget i erkendelse af, at første oplæg ikke fungerede. Jeg startede 01. januar med at teste, om vi kunne leve for 600 kr. om ugen. Pengene i uge-budgettet skal dække mad og husholdningsartikler, mens jeg har kørt seperat regnskab for hhv. Brændstof og Andet (frisør, gaver osv). Det lyder måske lidt omstændigt, men det har vist sig at være nemmest for mig at styre på den måde. Vi kan sådan set godt leve for 600 kr., og øvelsen har været super god ift. at se, hvor lidt, der skal til for at vælte budgettet, men også hvor lidt det kræver at justere det, så det holder. Men det, jeg kan se nu er, at når vi lever for 600 kr. så bruger vi ALT – også basislageret. Og efter 7 uger rammer vi så det sted, hvor vi i samme uge mangler bleer, både her og til vuggestuen, der skal købes batterier, og alle skabe er tomme. Det kræver en tur med den store indkøbsvogn, og det kan jeg ikke styre; der går cheat-day i den, og den eneste, jeg snyder, er jo beklageligvis mig selv. Derfor prøver jeg nu at opjustere til 700 pr. uge, for at se, om det kan give så meget løbende opfyldning, at binge-shopping kan undgås.

Published by

26 Replies to “M2018, uge 6

 1. Held og lykke med det nye budget.
  tror jeg skal se på mit mad budget igen, det fungerede meget bedre da jeg hævede penge en gang om måneden en dette hvor jeg bruger dankortet….. men budgettet skal justeres for jeg køber også ind til at lave hundemad i brugsen….
  finder din føljeton meget inspirerende.
  måske vil du også dele nogle madplaner?

  1. Jeg tænker i hvert fald, at det er forsøget værd. Alt andet lige er det sjovere at føle, at man lykkes med det, man gør, ikke?

   Jeg tygger lige lidt på den med madplanerne; jeg er ikke helt sikker på, at det er ret brugbart, fordi jeg hele tiden jonglerer med alternativer til børnene samtidig, så det er sådan en lidt fragmenteret model, vi kører med. Men jeg tænker lige over det, og hvis jeg kan få det til at give mening, fletter jeg det ind.

   Tak for feed backen på føljetonen – det er super rart for mig at høre, at det kan bruges af andre end mig selv.

   Kh

   Linda

   1. Thja tænkte netop det med alternativer og retter kunne inspirerer os andre også os uden børn.
    håber I nyder vinterferien… hvis I har ferie

    PS selv om jeg beder om email ved nye kommentare får jeg den ikke 😯

    1. Vi har ferie fra i morgen af, og vi trænger vist alle sammen. Ungerne har i hvert fald være flade de sidste par dage. I morgen får de en dag med mormor og morfar, mens jeg lige arbejder den sidste dag – 6 ugers ferie og 200 skoledage passer bare ikke ret godt sammen – og så lukker vi ned.

     Jeg er igang med at kigge på det med e-mails; jeg vil også gerne lave det sådan, at man kan få besked, hvis der kommer nye kommentarer, selvom man ikke selv har kommenteret. Jeg har fundet noget how-to om det, men skal lige have ro til at læse det ordentligt, og vurdere, om jeg kan finde ud af at sætte det op. Jeg skal nok skrive det i et ps under et indlæg, hvis jeg får det til at virke.

     Kh

     Linda

 2. Jeg synes det er en rigtig god pointe med, at nogle gange må man regulere budgettet. Jeg satte et budget for mig selv i december. Og det har været en super god oplevelse, at blive mere opmærksom på, hvad mine penge går til, men der er bare ikke plads nok til de der ting, der altid sker (som at nogen stjal mit Rejsekort og det ender med at koste 450 kr., eller at cyklen lige skulle have støttefod og lygter for 650 kr. og alle de der andre uforudsete udgifter). Jeg overvejer lidt at lave “sinking-funds”, hvor man opretter en masse små opsparingskonti, så man løbende sparer op til eksempelvis julen, gaver, ferie, reparationer i hjemmet og kæledyret. På den måde er det en del af budgettet uden at tage fra det daglige budget… Jeg kan bare ikke lure om det er alt for besværligt med så mange forskellige konti eller om det er skidesmart…

  I denne uge besluttede jeg mig i øvrigt for at lade være med at købe nyt ind og kun spise, hvad jeg allerede havde i køleskab og skabe. Og det fungerede super godt. Jeg tror jeg skal have en uge om måneden, som er køleskabsuge, så jeg kommer i bund og rent faktisk får spist de rester, der er i fryseren og alt det andet, som jeg så sjældent får brugt.

  1. Jeg trækker altid mine indkøb en dag, når det faktisk er ved at være nødvendigt; det tvinger mig til at finde på noget med de ting, der ellers bare ligger og fylder i fryseren.

   Jeg har prøvet det med 20 forskellige konti og opsparinger, fordi jeg som udgangspunkt synes, at det er dødsmart, men det fungerede desværre ikke rigtigt for mig. Det var aldrig de konti, jeg havde mest på, der blev brug for, så det endte med, at jeg alligevel måtte sidde og rykke rundt på pengene, og så blev det for meget arbejde, for for lidt konkret udbytte.

   Det, der denne gang til gengæld virker for mig er, at jeg ved, jeg tanker ca. 1 gang om ugen. Jeg har mit ugebudget på (nu) 700 kr. Når jeg har lagt de ca. 4800 fra, er der stadig penge i overskud, og dem flytter jeg over på min opsparing. Når der så kommer noget uforudset, eller jeg skal ud at købe gaver, flytter jeg dem tilbage på min konto, jeg har kort til. På den måde skal jeg ikke holde styr på ret mange tal, jeg skal ikke flagre rundt med kontanter, og det føles ikke som et nederlag eller spildt arbejde at tømme feriekontoen, fordi bilen pludselig skal have ny udstødning. (Ja, det er jo et helt tænkt eksempel, at det skulle være noget med bilen…)

   Kh

   Linda

 3. Jeg har også arbejdet med hvordan vores mad og indkøbsplaner skal se ud lige nu. Det der virkede for 3 mdr siden endte pludselig med for mange glemte varer og småturer i netto. Konkrete ugedage virker også for mig. Jeg lægger ca 2 dage ind hvor kødet fx bare kan ryge i fryseren hvis det ikke bliver brugt. Og på den måde går det faktisk ok også på madspilds fronten.

  1. Det var faktisk lidt det samme, der skete her. At det virkede i starten, og så et eller andet sted undervejs forvandlede sig til noget, jeg ikke helt havde overblik over.

   Men jeg håber, at jeg også kan lære det der med at få tingene smidt i fryseren, så jeg bruger det, der trænger til at blive brugt, og på den måde udnytter det vi har, lidt bedre.

 4. De uger vi får lavet en madplan for næste uges hverdage og får købt ind om søndagen, der kører ugen som smurt og der skal ikke panikindkøbes med hovedet under armen hver dag. Stort set al mad bliver brugt og stressniveauet med arbejde og børn er lavt. Elsker de uger! Når vi ikke får forberedt næste uge står den på dyre hovsaløsninger og madspild…

  1. Hørt. Og det er så utrolig mærkeligt, st man stadig – efter 74567 beviser på det modsatte – stadig har uger, hvor man tænker: “Ej, men det tager vi hen ad vejen, no stress!” 🙄

 5. Det er superfedt at du deler lavpraktisk økonomi-tanker for det fylder meget internt, men alt for lidt eksternt, hvis du forstår hvad jeg mener. Og så er det fedt at du deler dine kvaler, for jeg føler mig alene med øko- problemer, og jeg er flov over at have dem ( jeg ér nemlig voksen).

  1. Forstår præcis, hvad du mener: Man mangler somme tider nogen, der bare forsøger at indkorporere det i et almindeligt liv, i stedet for dem, der er eksperter på området, ikke?

   Det er mærkeligt, at det stadig er et tabu-belagt emne i 2018 – men den eneste måde at få det til at holde op med at være det på, er at flere rækker hånden op og siger: “Også mig”. Så tak fordi du gør netop det🧡

 6. Jeg er også rigtig glad for denne føljeton, bliv endeligt ved.

  Jeg fik taget mig sammen til at gå i Muji igår og købe sæbedispenser (og nogle andre ting, ahem, den butik har samme effekt på mig som ikea, så det var ikke særligt minimalistisk af mig…) Nå, men når du laver skum-sæbe selv, hvilket forhold blander du så sæbe og vand i i beholderen?

  1. Haha – i det mindste et ok sted at gå moderat amok😄

   Blandingsforholdet er 1/4 vand, 1/4 sæbe og 1/2 del luft. (Så den kun er halvt fuld, ikke?) Den skal rystes ind imellem for at kunne blive ved med at skumme – i hvert fald med alle de typer sæbe, jeg har prøvet:)

  2. Det her er nok ca det modsatte af intentionen med serien, men er der i DK, du var i Muji? Hvis ja, HVOR ER DEN? Jeg elsker den butik!

   1. Hej Astrid, enig, Muji er vanedannende og der er netop åbnet en butik ikke så langt fra hvor jeg bor, såååå. Men jeg bor dog i USA. Jeg tror ikke umiddelbart, kæden er kommet til Danmark endnu(?)

 7. Hej.
  nu ved jeg godt at der er et nyere indlæg men alligevel et lille pip der virker her. Vi er en af dem der køber (og med stor glæde) spiser sådan en grøntsags kasse. Vi er for det meste gode til at få det spist og det fungere for os. Men ind i mellem er der alligevel noget der er svært at komme igennem..hvidkål f.eks. specielt når man har en på to. På samme måde som i bruger rester i pitabrød fungerer det her godt med forårsruller. Færdiglavet dej..og så rester i. De kan gå i fryseren og bare varmes. Den vi laver bliver sprøde men ikke fede på samme måde som friturestegte forårsruller…men ungerne spiser dem gerne og de er gode til de lidt grovere ting som kan være blevet lidt splatne hen af vejen.

  1. Det er udelukkende derfor, jeg har kommentarmoderation på; så jeg er sikker på at få de guldkorn med, der drysser ind, efter at flere indlæg er lagt op.

   Det er en super god ide. Jeg har faktisk flere gange kigget på opskrifter på forårsruller, for jeg synes, de der super lækre ud. Følger du en opskrift, eller free styler du bare? Og når du skriver, de kan fryses, er det så før eller efter, de er tilberedt? (Ja, undskyld, men jeg er helt ny i forårsrulle:))

   Kh

   Linda

   1. Hej Linda.
    Jeg freestyler mest bare ala hvad har vi i køleskabet og hvad har vi af rester. Jeg fryser vores når de er delvist tilberedt. Altså hvis det er en rest stegt kylling i så har den jo været tilberedt hvis det er frisk kylling giver jeg det lige en tur på panden. Hvis der er nudler i (jeg havde ikke hørt om det før men blev anbefalet det) så har de også lige fået en gang kogende vand eller hvad der nu skal til. De fleste grøntsager gør jeg ikke noget ved før jeg fryser den. De bliver tilberedt nok ved turen i ovnen 😊

   2. Byder lige ind her! ELSKER hjemmelavede forårsruller, og kan anbefale at tage lidt udgangspunkt i det her:
    http://www.madbanditten.dk/2015/02/24/karameliseret-hvidkaal-med-spicy-oksekoed/ og så bare lave ruller af det i stedet for at putte det i ovnen. Altså hak/riv/skær –> steg alt med krydderier –> rul det til ruller –> (her kan du smide rullerne i fryseren) pensl ruller med olie –> bag rullerne i ovnen. Jeg har også engang frosset dem efter bagning, og det virkede også fint!

    Jeg putter bare mere karry, fishsauce/østerssovs/soya/hvad jeg har af asiatisk krydderi i. Og man kan skjule alle trætte grøntsager (måske undtagen agurk) i den, hvis man bare steger væsken ud af dem på panden først. Al slags kød kan nærmest også bruges, bare det hakkes fint nok. Men jeg har også lavet dem uden kød, uden nogen opdagede det.

    Så go right ahead med forårsrullerne, de er et fantastisk gæstemadshit. Jeg køber det der firkantede papir i min lokale grønthandel på frost, men det kan også fåes i Meny osv. Hvis man vil have dem ekstra sprøde, kan man folde to lag om hver.
    På den her kan du se foldeteknikken, men hvis man bare lægger dem på ‘enden’ i ovnen, er der meget lidt risiko for udfoldningskatastrofer…

    (okay, jeg er åbenbart på vej til at skrive en roman om forårsruller. Who would have known?)

    1. Haha – jeg elsker det! Jeg sætter Romanen Om Forårsrullen på min bog-anbefalingsliste😄😄

     Nej, helt alvorligt, tak. Det er superfedt med lavpraktiske, konkrete anvisninger; meget nemmere at kaste sig over.

     Kh

     Linda

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.