Ok – lige et hurtigt spørgsmål:

Og vær søde ikke at slå mig ihjel – eller i hvert fald at gøre det hurtigt og smertefrit – for jeg spørger ikke for at provokere, men fordi jeg virkelig ikke forstår det.

Vi skal snakke om heste i lasagne.

Jeg er med på, at det er meget, MEGET problematisk, hvis vi ikke kan stole på varedeklarationer.

Jeg er absolut for ordentlige forhold for dyr; også selvom de bare skal slagtes.

Jeg er også helt bag ideen med, at for nogen er grise noget svineri at putte i munden, mens andre takker nej til hunde og rotter. Jeg er meget pro-valg.

Men i kommetarfelterne rundt omkring på både de sociale medier og i blogland, går hestefolket fuldstændig A-M-O-K over, at man kan finde på at spise hest. Og det forstår jeg simpelthen ikke.

Jeg forstår, at man som hestemenneske kan være frastødt af ideen om, at det, man betragter som en god ven af familien, ender i et ildfast fad fra Pillivuyt på spisebordet – men det er jo ikke sådan, at hestemafiaen sniger sig ud i ly af mørket og kidnapper Lotte, som de derefter smider i kødhakkeren?

Jeg synes, at det er klamt at spise snegle og østers og frølår. Jeg gider ikke ret godt at spise indvolde af nogen slags. Men derfra og så til at hævde, at det er dyremishandling?

Hvorfor er det så ikke dyremishandling, når vi spiser køer?

Jeg forstår det simpelthen ikke.

Undskyld og god weekend.

Published by

27 Replies to “Ok – lige et hurtigt spørgsmål:

 1. Jeg har godtnok også haft mindre end et skuldertræk tilovers for lige den skandale. Jeg ville blive æklet over hvis jeg uvidende havde spist kød fra et kødædende dyr. Eller fra andre mennesker, selvfølgelig. Men en hest er et godt, langsomtvoksende, græsædende kræ som må være både nogenlunde velsmagende og fri for alle de ækle bakteriekulturer der trives i tætpakkede moderne stalde. Der var dog vistnok noget snak om at heste typisk får en masse temmelig giftig medicin som andre landbrugsdyr der opdrættes til slagtning, ikke må få.

  1. Jeg ved det, jeg ved det. Jeg indtager også kun de to dyr i øko udgaven. Så håber jeg, naivt, at kød- og benmels kannibalisme ikke forekommer i deres barndomshjem.

  2. Jeg ved det, jeg ved det. Jeg indtager også kun de to dyr i øko udgaven. Så håber jeg, naivt, at kød- og benmels kannibalisme ikke forekommer i deres barndomshjem.

  3. Jeg ved det, jeg ved det. Jeg indtager også kun de to dyr i øko udgaven. Så håber jeg, naivt, at kød- og benmels kannibalisme ikke forekommer i deres barndomshjem.

 2. Jeg er enig i din analyse. Jeg kender altså også hestefolk, der ikke kan se noget forkert i, at en hest ender sine dage på den måde, omend de ikke selv skal nyde noget, og da slet ikke deres egne dyr.

 3. Hestekødet smager faktisk godt. Jeg har en gang smagt en speciel slags pølse, der kun laves af hestekød.
  Helt enig med dig hvad angår dit spørgsmål. Der er for mange bølger fra en problemstilling, og nogle debattører går for vildt i deres konklusioner…

 4. Jamen kunne da ikke være mere enig. Personligt er jeg ikke så vild med hestekød pga den lidt søde smag, men det er super mørt.
  Hørte i radioen her til aften at hele skandalen faktisk har medført en efterspørgsel på hestekød, da mange åbenbart ikke var klar over at man kunne spise hest før.

 5. HELT HELT enig! Varedeklarationen skal bare være i orden, så man selv kan vælge, hvad man vil spise (og jeg er helt med på det, du siger nej tak til! Har det på samme måde).. I min kære mors barndom spiste man meget ofte hestekød "på gården".
  Synes så findus billederne på fb er sjove, men at nogen putter det ene billede efter det andet på… Arrhhgg come on! Vi HAR grinet 😉

 6. At spise grise, heste, køer, katte, hunde, får eller gæs. Det er sådan cirka det samme efter min mening. Bortset fra at grise jo er ganske kloge, så man kunne argumentere at det er mindre ok at spise dem. Men så igen er det jo ikke mere ok at spise nogen fordi de forstår mindre. Eller hva?
  Alle ikke-økologiske dyr blive behandlet rigtig skidt og jeg vil mene at det er at støtte dyremishandling at købe kød, æg og mælkeprodukter herfra.

 7. Helt enig i dine betragtninger.

  Samtidig føler jeg at jeg bliver nødt til at kommentere på Annas kommentar.

  Verden er mere nuanceret end som så. Alle konventionelle dyr har det ikke per definition dårligt og samtidig har alle økologiske ikke per definition godt!

  Vi har kødkvæg, der går i løsdrift, de kommer ud hver sommer, hele sommeren, de får medicin hvis de bliver syge… Vi gør vores allerbedste for at de skal have det godt…

  Det samme gør langt de fleste vi kender, der har dyr. Det er de færreste der arbejder med dyr, der ikke kan lide dem!

  Ved godt kommentaren mest var til en kommentarer.. men det var vigtigt for mig at skrive…

 8. Fuldstændig enig. Eneste problem er når det ikke står påvaredeklarationen. Men at grille en slagter på tv fordi han sælger kød til pizzeriaer med hestekød i – tydelig mærket! Det er da fuldstændigt langt ude. Det er da ikke hans ansvar at forbrugeren køber pizza med hestekød!!! Han har jo for f…mærket kødet og skrevet at det både er okse og hest.

 9. Helt enig! Som jeg forstår det, så gør vi faktisk hesten en tjeneste, hvis vi spiser dansk hestekød – da vi sparer den for en lang stressende køretur til fx Italien (hvor de hjertens gerne spiser pruhesten). Kød er utroligt "tungt" at producere i forhold til fx. Co2 udledning, så jo mere vi spiser af dyrene jo bedre – dermed også indmad, haler, tæer osv. Men, selvfølgelig skal kødet stemme overens med indholdsbeskrivelsen – så man har et frit valg.

 10. Tidligere hestepige hér. Er vokset op i Randers hvor jeg på næsten daglig basis gik forbi hesteslagterforretningen. Jeg er fuldstændig enig med dig. Selvfølgelig skal varedeklarationen passe, men jeg kan ikke med min bedste vilje forstå hvorfor det er værre at spise hest, end så meget andet kød. For øvrigt smager det fint.

 11. Jeg er selv ret forarget over hestekødsskandalen, men mere fordi jeg aldrig frivilligt ville sætte tænderne i hest og tanken om at kunne have gjort det uden at vide det er virkelig ækel for mig. Derfor skal der selvfølgelig være styr på varedeklarationerne, så vi forbrugere ved hvad der kommer i kurven.

  Når det er sagt, er jeg helt enig i, at det på ingen måde kan betegnes som dyremishandling at spise hest eller at det er forkert at spise eller sælge hestekød – jeg skal bare ikke nyde noget. Jeg følte mig relativt sikker, da snakken gik på fryselasagne, som jeg ikke spiser, men da det kom fra, at der bliver solgt 'pizza-hak' til pizzariaer med hestekød i, som garanteret ikke bliver oplyst som hestekød hs pizzamanden, blev jeg noget skidt tilpas. Men okay, hvis det automatisk skærer ned på ens forbrug af oksekød, bliver kosten da mere klimavenlig 🙂

  Trine

 12. TAK! Dejligt med en fornuftig stemme i alt det her. De sidste dage er jeg blevet bombarderet med negative og hadefulde kommentarer og mails fordi jeg har forsvaret at spise hest. Og ikke nok med det: været så uforskammet at udvikle og dele opskrifter med hestekød.

  Dyremishandler er et ord der næsten går igen i det hele. Jeg får at vide at jeg skal løbe hjem og kneppe min mor, blive kvalt i mit lort og i det hele taget hvor klam jeg er.

  Fordi jeg opfordrer folk til at spise noget sundt og godt dansk kød?

  For mig er dyremishandlere dem der er med til at støtte det danske industrialiserede landbrug. Svin der ikke ser dagslys og går i deres eget lort i hele deres miserable liv. Og buræg – don't get me started!

  Folk som forbrugere er simpelthen blevet så forkælede og fjernet fra råvarenes oprindelse. 2 pumpede kyllingebryster i køledisken opfattes knapt nok som noget der har været et levende dyr. Et dyr som har levet i 36 dage under kummerlige forhold og hvis ben sandsynligvis er knækket sammen under vægten at de bryster.

  Hov, det var ikke for at aktivere min egen 'rant' knap. Bliver bare så børnefornærmet over at blive kaldt dyremishandler af folk der selv ukritisk er med til systematisk mishandling ved at støtte den slags.

  Spis mere hest!

 13. Som udgangspunkt kan jeg overhovedet ikke sætte mig ind i den (og tidligere) "fødevareskandaler", da jeg for længst har taget afstand fra konventionelt opdrættede og slagtede dyr, primært pga. dyrevelfærden, sekundært pga. medicinrester & forurening.
  Jeg er, som de fleste her, enig i, at der jo teknisk set ikke er noget galt i at spise ét planteædende dyr frem for et andet. Der er selvfølgelig et generelt alvorligt problem, at man ikke kan stole på varedeklarationerne, hvis man absolut ikke vil/kan spise hest/gris/kanin af mere eller mindre religiøse grunde, eller hvis man faktisk kan blive mere syg, fx hjerte- og kolesterolpatienter under grisekødsskandalen sidste år, eller året før.
  Man man bliver simpelthen NØDT til at tage et stort hårdt kig på sig selv: Hvis man vælger det billigste "L O R T", så får man, hvad man betaler for… Og selvom hverken pizzaria-pizza eller fx Findus Frost-lasagne er specielt billige, så er det DÅRLIGT kød. Færdig BUM. Der ER ikke mere at sige om det!
  Har I set hvordan man laver bøffer til McD-burgere? Eller endnu værre McNuggets? Hvad er det, der får folk til at tro, at alt muligt andet færdigmad er 1000-gange bedre? Pølser? Leverpostej? Fuglekvidder? Jeg kunne blive ved.

 14. Endelig! var der nogen da sagde det jeg tænkte.

  En anden ting, og jeg tager muligvis fejl her, men er hestekød ikke en noget dyrere spise en okse? Jeg vil da umiddelbart tro at en hest koster mere at anskaffe sig end en ko … no?
  Hvoffor har de så blandet hest i ? Det giver da mere mening at mixe det op med noget billigt. Fx rotte – se det ville have været klamt!

  /Helle

 15. Så enig! Gad vide om samme følelsesladede debat var opstået, hvis der havde sneget sig et lille kemikalie ind uden deklaration?

 16. Hestepigen, eller hestedamen må jeg jo efterhånden være, er helt enig med alt du skriver.
  Jeg kan ikke forstå hvorfor man ikke hellere vil spise en hest der har levet, i de fleste tilfælde i dagens Danmark, et rart og forkælet liv, end en ko der aldrig har ædt en tot græs udendørs. Det er da meget mere værdigt.
  jeg fik hestekød som barn, men min mor stoppede indkøbende hos hesteslagteren, da min søster og jeg fik et forbrug af Min Hest og Penny. Jeg har haft hest i mange år, den blev ikke slagtet men lavet til benmel, for den var gammel og sej.

  Jeg er i dag vegetar, men stor fortaler for at spise kød fra Danmark, fra dyr som har levet et godt liv.
  Og det har hypperne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.