M2023, uge 1

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

1.

Har jeg for første gang også skrevet lidt i Min Bog om nytårsaften. 

Vi fejrede igen det nye år alene, bare os tre, og ligesom de forgående år kan jeg næsten ikke være i mig selv over, hvor rart det er. Vi kan gøre det 100% på vores præmisser, og når alle ydre hensyn og traditioner/rammer er fjernet, får vi en aften, der er ægte hyggelig og festlig. 

Indtil nu har det fungeret fint bare at køre same procedure as last year, men i år kunne jeg pludselig mærke, at børnene er blevet større. Det havde lidt at sige ift. mad og mængder, men også ift. det fyrværkeri, vi køber. 

Vi huserer virkelig i småtingsafdelingen, og set ud fra et M20XX kan man diskutere, om krudt er nødvendigt. Men jeg kan godt lide, at vi gør lidt for at skille hverdag fra fest; at vi ikke stiller skålen med salat ind på bordet i den Magretheskål, den er rørt i og bare altid går med praktisk og nemt. Hvis det er sådan, vi lever, kan vi ligeså godt sove i en kiste, for sådan én skal vi jo alligevel alle sammen bruge til sidst. 

For os er fyrværkeri en måde at strække aftenen lidt på, og jeg vil gerne betale det, det koster, at det er noget, vi har sammen, og som vi planlægger, kigger på og køber i fællesskab. De sidste par år har vi købt børne/junior-pakker, hvor der er 100 småting, der bare lige lyser op og kvækker, og så et par raketter. I år havde jeg (ved en fejl, faktisk) fået bestilt en pakke, hvori der var færre men større ting, og det var en succes.

Om 10 måneder har jeg glemt alt, hvad jeg gjorde mig af tanker, så nu har ‘Nytår’ fået 3 linjer i bogen under ‘jul’ så vi bygger videre på det, der virker.

2.

Stod menuen nytårsaften (efter børnenes ønske) på burgere, og d. 01. havde jeg derfor lidt grønt, oksekød og dip* i overskud. 

Jeg endte med at bootleg’e en chili con carne-suppe, hvor jeg smed det hele i, sammen med hakket tomat, en dåse bønner, og en rest majs, og den blev helt outstanding. De hjemmebagte burgerboller (de her. De er forrygende, men ubetinget bedst, når de er friskbagte) var perfekte til, og der var masser af suppe i overskud til fryseren. 

*Fordi jeg ofte bruger dip i tærter, supper osv. øser jeg altid op i en lille skål, som jeg sætter på bordet, og har selve ‘masteren’ til at stå på køl. 

3.

Bliver vi nødt til at tale om den nye net-tarif på strøm, der trådte i kraft 01.01.23. Og jeg kan næsten mærke suset af det dybe suk fra de af jer, der synes, at emnet er røvsygt. Men please hæng på. 

For det er vigtigt, det her. 

Jeg har holdt øje med tallene siden i søndags, og uden at være 100% præcis, så er prisen i snit omkring 2 kroner højere pr. kWh mellem 17 og 21, sammenholdt med den billigste periode (kl. 00.00-06.00). 

Som tommelfingerregel siger man, at gennemsnitsdanskeren bruger 4,3 kWh om dagen (3,2 hvis man er samboende). Der er forskel på, hvordan man forbruger, hvis man bor i hus vs. lejlighed, men et konservativt bud er, at lige knap halvdelen af dit forbrug ligger på tøjvask, madlavning (ovn, opvaskemaskine, emhætte osv), og det, der i tabellerne hedder ‘underholdning’.

For en familie som vores giver det et forbrug på 10 kWh om dagen. Vi ligner mange andre ift., at jeg laver mad omkring kl 18, smider en vask over, når ungerne har været i bad, og starter opvaskemaskinen, når jeg har ryddet af bordet. Det betyder, at over halvdelen af vores forbrug ligger i de timer, hvor strømmen nu er allerdyrest. Omsat til tal betyder det, at vi kommer til at betale

5 kWh x 2 kroners merpris på nettarif = 10 kr EKSTRA om dagen.

Så kan man bare selv give sig til at gange op på måneds- og årsbasis.

Og den her betaling kommer *oveni*, at strømmen i forvejen er dyr, så hvis du synes, din elregning var slem i 2022, så bare vent til 2023, hvis du ikke forholder dig aktivt til det her.

“Det er alt sammen meget deprimerende, Linda. Kom med noget, vi kan bruge!”

Yes. Det kommer her.

For for det første handler det om at ændre vaner, hvilket er svært men ikke uladesiggørligt. Nogle (op)vaskemaskiner kommer med timer, og bor og lever man, så det giver mening at udnytte det, så er det bare at gå i gang. Men har man ikke den mulighed, er der stadig masser, man kan gøre.

*Man kan f.eks. tænke ind i sin madlavning, at man måske smider lasagnen tidligt i ovnen, slukker kl 17 og så bare lader den stå derinde, til man skal spise. Jeg lover, at man stadig kan brænde sig på osten. 

*Er man virkelig disciplineret kan man koge en keddel vand og hælde på sin termokande, så man har til te/kaffe i løbet af aftenen.

*Ift. opladning kan man gøre en hel del. Jeg har rigget det timerstik, jeg flere gange har skrevet om, til med en lang stikdåse, som alle vores opladere sidder i. Det lange stikdåse sidder i timerstikket, som jeg så har sat til at slå til hver nat kl. 00.01 og slå fra igen kl. 06.00. (Og til dem, der har det stramt med opladere og nattetid: Jeg har en røgalarm lige over arrangementet). Her plugger jeg de flade devices i, inden jeg går i seng, og således er der strøm på dem den efterfølgende dag. 

*Tøjvask og opvask er de helt store svin i det her regnestykke, så der er virkelig noget at hente, hvis man kan flytte rundt på noget. Jeg har vænnet mig til at skubbe tøjvask og start af opvaskemaskine, så jeg enten gør det, lige når vi kommer hjem om eftermiddagen, eller i løbet af dagen, når den variable strømpris (som stadig svinger inden for det gitter, som net-tariffen er lagt i) er lav. Det betyder, at der lander tøj i vasketøjskurven 3 timer efter, at jeg har tømt den, og for et ordensmenneske som mig er det mere frustrerende, end jeg har lyst til at indrømme. Men igen: 10 kroner om dagen, Mulle, og det *er* jo reelt bare et rul, man skubber, så det falder anderledes.

Til sidst vil jeg sige, at Opus somme tider havde ret: Life is life. Der kan være 100 faktorer, der gør, at man én dag er nødt til at tappe af guldhanen og vaske/lave mad/køre opvaskeren prime time. Sådan er det, og målet er ikke at nå derhen, hvor man får stresspletter på halsen og sveder inde i hænderne over dét. Men 3600 kr. om året er også bare virkelig trælse penge at bruge, hvis ikke det er nødvendigt. Så rettidig omhu og måske et bogmærke på et eller andet fedt til 3600 kr. man må købe til sig selv om 12 måneder, hvis man har været dygtig.

Published by

16 Replies to “M2023, uge 1

  1. Tak for du skriver det her

    “Og til dem, der har det stramt med opladere og nattetid: Jeg har en røgalarm lige over arrangementet). Her plugger jeg de flade devices i, inden jeg går i seng, og således er der strøm på dem den efterfølgende dag. ”
    Jeg har grædt mange tåre over det, jeg har endnu ikke kommet der til det funger med søvn, og opladning / tøj vask . Men endelig en der tager det alvorligt, og siger åbenlys der er tænkt på det.
    Sidst jeg programmerne en vask til midt nat, opgav jeg søvnen, og fik istedet fryseren tømt, afrimet og vasket af, samt pudset de kobber ting, der burde været gjort for længe siden tilgængæld skinner de nu så meget. Månen lyser sige i dem om natten

    1. Vi bor heller ikke, så vi kan starte opvasker eller vaskemaskine om natten. Men det lyder meget imponerende, hvad du formåede at få ud af dine vågne timer😄❤️

  2. I hele det her el-cirkus vi har været igennem (og stadig er i), så er der altså også kommet nogle silver linings. Jeg vil gerne slå et slag for det, jeg lærte herinde; at ris kan fryses.
    Så nu koger jeg en ordentlig omgang, når jeg laver dem (om man koger lidt eller meget koster jo det samme) og portionsfryser dem. Og så skal de bare have nogle minutter i mikroen. Det er simpelthen så dejlig nemt, når man skal have noget med ris! Jeg elsker det!
    (Hvis man vil være mega “stræber”, så kan man jo koge dem, når strømmen i billig 😉 )

    1. Yes! Jeg bruger dem også i retter, hvor der er meget grønt i, som skal fryses: De afgiver ret meget vand, når man tøer dem op, hvilket kan gøre dem ret sjappede, men kyler man ris i, inden man fryser retten, så suger de den overskydende væde👏🏼👏🏼

  3. Må man måske se din bog en dag? Hvordan holder du rede i alle dine gode erfaringer, uden at det bliver en rodet omgang? Er bare skide nysgerrig, og tænker også jeg selv vil forsøge med lidt skriblerier, af den slags😊

    1. Det ønske vil jeg også gerne tilslutte mig. Jeg har forsøgt mig med sådan en bog, men det blev hurtigt rodet og pludselig var der ikke plads til at skrive samme begivenheder samme sted…

  4. En lavthængende frugt el-wise har for mig været at slukke for internettet ved sengetid, og først tænde, når jeg kommer hjem fra arbejde. Umiddelbart ligner det, at det sparer mig for en kvart kWt om dagen. Ikke meget. Men også meget lille indsats.

    Derudover samler jeg altid det is, der er i køleboksen i min måltidskasse og sætter i køleskabet. Jeg bilder mig ind, det sætter strømforbruget på køleskabet ned.

    Det sidste er meget en både og. Men jeg har købt en miniovn. Bor alene, og det er bare dyrt at tænde ovnen for pomfritter til en person. Men omvendt. Mikroovnen har jo også kostet penge. Og bruger strøm. Omend mindre.

    1. Åh, den sidste bøvler jeg også med; at jeg skifter noget ud, som egentlig fungerer, for noget, der – hvis det voksede ud af ingenting – ville være bedre, men som jo har sat aftryk ved at blive produceret.

      Jeg afvejer fra gang til gang, men det er for mig en effektiv måde at bevare mit fokus på emnet, og dermed tænker jeg, at det på den helt store kugleramme måske alligevel giver et plus på bundlinjen❤️

  5. Jeg synes, at det er fedt, at du har fokus på elforbrug og elsker dine tips og tricks. Fordi jeg læser med her, har jeg virkelig fået ny viden på området, så tusind for din indsats her, og for at du deler. Jeg øver mig i at vente med at tænde opvaskemaskinen efter kl 21 (det er svært, for mit struktur-gen synes, den skal i gang, når den er fyldt og der er ryddet op i køkkenet efter aftensmaden), og jeg har købt timerstik til mit wifi, så det er slukket om natten, og mens jeg er på arbejde. Som en anden skriver batter det sidste måske ikke så meget, men udover at købe stikket og bruge en times tid på at sætte det op i app’en, så kræver det intet i hverdagen.

    1. Det er jeg super glad for at høre, Irene😃

      Min oplevelse er, at det er alle de små, bitte ting, som man hver gang tænker: “Det her batter jo ingenting”, der ender med at blive til noget i sidste ende.

  6. Ja jeg fejrer jo, at min søvnløshed og mit natte-tisseri ENDELIG har en fordel. For det passer nærmest perfekt med vores variable el-pris, som bare er billigst fra 02 til 05…😀👍👏
    Som xtra bonus ser det ud til, at opvaskemaskinens brummen fungerer som beroligende white noise, når jeg kravler i seng igen.
    Bare sådan lige på den positive note…😂

  7. Det bliver “spændende” at se elregningen for første kvartal med den nye nettarif.
    Jeg forstår godt intentionen om at flytte forbruget væk fra spidsbelastningsperioden og vil gerne bidrage til det, men omvendt er det noget op af bakke som småbørnsfamilie med fuldtidsarbejde i dagtimerne. 17-21 er jo nærmest det eneste tidspunkt, vi er hjemme i lejligheden og vågne 😬 nå, men heldigvis kan vi vaske tøj i weekenden, tænde opvaskemaskinen kl 21 og primært lave mad i gryde. I øvrigt må der da nu være et marked for kogebogen Børnevenlige Retter Uden Brug Af Ovn 😁

    1. Ja, det er røv og nøgler ift. arbejde og fritidsaktiviteter. Vi har også dage, hvor det bare er nødt til at være, som det er. Men jeg prøver stadig at tænke ind, at en time faktisk gør en forskel, så jeg er begyndt at ‘pakke’ vaskemaskinen om morgenen, de dage, hvor jeg ved, vi skal vaske, så jeg kan starte den så snart, jeg træder ind ad døren. Så når jeg at vaske en del af vasken til den lave takst. Tøj, der skal tumbles, hænger jeg op og venter med at tumble til efter kl. 21. Det giver lidt mere arbejde, men besparelsen er dobbelt, fordi tøjet så også er mere tørt. Opvaskemaskinen har jeg vænnet mit til at starte om morgenen (fordi vi bor, så ingen kan sove, hvis den vasker om aftenen), og Fridas el-radiator tænder jeg om morgenen, inden vi kører, og slukker, når vi kommer hjem.

      Det er, som det er, men min oplevelse er, at hvis man begynder at øve sig i at være opmærksom på det, så er der faktisk mere at jonglere med, end man lige først synes.

      Og ja tak til den kogebog! Jeg er glad for, at mit mad-blad er begyndt at sætte fokus på det, men jeg bliver sgu også træt af, at de giver tips, som de helt tydeligt ikke selv har testet. F.eks. så jeg forleden en opfordring til at bruge varmluft, fordi man så kunne bage græskar og lave pommes frites samtidig. Det kan man simpelthen ikke, fordi væsken fra græskarene jo umuliggør, at fritterne nogensinde bliver sprøde. Det er bare dovent. Så vi håber, at bestseller-kogebogen bliver skrevet af nogen, der har testet deres tips IRL:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.