M2022, uge 9

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Tænkt på, at jeg lige ville følge op ift. el, nu hvor de rene elpriser har fået et ordentligt ryk opad. 

I disse dage er den variable pris højere, end den faste pris er. I snit har den ligget på lige omkring 2,20, hvilket er ca. 50 øre over den faste pris pr. kWh.

Til gengæld har vi i forbindelse med stormen haft flere dage, hvor den har ligget på mellem 4 og 10 ører. Altså, ca. 1,5 kr. under prisen for den faste.

Jeg har gjort det til en vane at tjekke elprisen, når jeg laver morgenkaffe, så jeg kan time opladning af diverse devices, tøjvask osv. ift. hvornår prisen er lavest, og for mig er det stadig billigere at køre variabel end fast. Om det ændrer sig, må tiden vise, men egentlig kan jeg godt lide det ekstra fokus på mit elforbrug, som de variable priser giver mig. Jeg er ret sikker på, at jeg bare ville glide tilbage i den gamle gænge, hvor jeg lader lyset brænde, fordi det er hyggeligt og tumbler tøjet, fordi det er nemmest, når noget andet løber med min opmærksomhed – men morgentjekket er en god reminder både ift. hvornår og hvor meget, og det kommer helt sikkert til en give en ekstra besparelse, ud over det, jeg satser på at spare på den rene elpris. 

Jeg har i øvrigt meget glæde af den fb-gruppe, som Pernille anbefalede i forrige M2022-indlæg, nemlig ‘Grønnere Elforbrug’. Der er kun opslag fra sideadministratoren (og altså ikke alle de ‘hej, jeg er lige kommet i tanke om, at jeg gerne vil have billig strøm/investere i aktier/starte min egen butik, men jeg gider ikke gøre en indsats, kom og fodr mig med viden’-opslag, som giver mig lyst til at sætte ild til mig selv), og jeg lærer noget nyt nærmest dagligt. 

2.

Haft fat i viceværten for at høre, hvordan de gør silikonelisterne i brusenichen rene, når de sætter husene i stand ved overdragelse.

Der er udsugning i alle rum i det hus, vi bor i, hvilket er virkelig optimalt ift. vasketøj og kondens, og det hæmmer væksten af skimmelsvamp markant. 

Men det er nok umuligt at undgå, at der kommer en smule i hjørnerne i bruserummet, og uanset, hvor mange Rodalon-vædede klude, jeg har haft liggende på det, og hvor meget jeg har skrubbet med tandbørster og svampe, har jeg ikke kunne fjerne det. 

Jeg ringede derfor til en af vores viceværter (og *kan* det passe, at de ALLE sammen hedder Kurt? Det føles sådan), fordi jeg tænkte, at de måtte kunne hjælpe. Meldingen her var, at man skal spraye Rodalon på – og lade det sidde. Så dør svampen. Hvilket jo er utrolig logisk, når man tænker over det, men jeg har bare aldrig dvælet ved det før.

Nu sprayer jeg listerne hver anden aften, inden jeg går i seng, og jeg kan allerede efter en uge se betydelig forskel.

3.

Er jeg blevet færdig med den årlige husrunde, som jeg var ved at lægge an til for et par uger siden.

Det har taget 10 dage, og den her omgang er et fint bevis på, at man godt kan være effektiv med 0% motivation. For jeg har overHOVEDET ikke gidet i år. Som i: SLET ikke. Hvor jeg de andre år har følt stor tilfredsstillelse ved processen, har mit drive i år udelukkende været bundet op på det færdige resultat. 

Når jeg skriver det her, er det fordi, jeg egentlig selv ville have forsvoret, at man kunne rydde op, når man har det sådan. Ret skal være ret: Jeg tror heller ikke, man kan tage Den Første, Store Tur i den her tilstand. Det bliver for uoverskueligt. Men fordi jeg er ved at have gjort det en lille håndfuld gange, ved jeg efterhånden, at det tager cirka en uge for mig at nå igennem det hele, og det ER bare nemmere at forebygge end at helbrede.

I løbet af et år kommer der nye ting til, som det kan være rart at få samlet og flyttet til mere logiske placeringer. Ligeledes er det rart at få bladret al børnetøjet igennem og komme kasserne med arvetøj igennem, så man får det sorteret ift. årstider, størrelser og nyudviklede holdninger og præferencer. 

Noget af det, der blev ekstra tydeligt denne gang er, at det, for hver gang man tager turen, går hurtigere og hurtigere at skille sig af med de ting, man har givet slip på siden sidste runde. For når man går alting igennem, vil der være ting, som man for nyligt har købt eller fået, som det føles forkert og for tidligt at smide ud.

Til gengæld er det no problem at skyde dem af året efter, hvor de bare har ligget og samlet støv i 12 måneder. Jeg er tæt på at kunne pege ud nu, hvad jeg kommer til at skille mig af med til næste år, men jeg har også respekt for, at alting ikke er bundet op på logik, og at der kan være ting, man har brug for at gemme, selvom man ikke kan forklare hvorfor. 

Noget andet, der også hjælper på tempoet er, at nogle ting ikke er nødvendige at gennemgå minutiøst, når man har gjort det én gang. F.eks. har jeg to mapper med gamle programmer fra min tid i fitness.dk, som jeg har ryddet op i én gang. Jeg har stadig en ide om, at jeg gerne vil tage et hold i den lokale forening, når børnene bliver lidt større, så papirerne skal blive, selvom jeg ikke bruger dem pt. Men jeg har sorteret dem én gang, og derfor er det ikke nødvendigt at bladre mapperne igennem igen. Julekasserne rydder jeg også op i hvert år, inden jeg pakker tingene væk, så dem kan jeg også bare hoppe over. Alt sammen hjælper ift. at speede processen op. 

Der er derfor mange steder, hvor det er blevet nemmere og hurtigere.

Måske er det derfor, at jeg i år blev overmodig. 

For hvor jeg, som jeg også skriver i denne lille oprydningsguide, synes, man skal beslutte, om man vil rydde op eller gøre rent, tog jeg denne gang rengøring med.

Og her må jeg bare give mig selv ret: Skil det ad. 

For selvom jeg nok, qua disse indlæg, er mere bevidst om, hvad jeg vælger at foretage mig end så mange andre, der kaster sig over et større oprydningprojekt, så kunne jeg stadig se, hvordan bagkanten blev sløret, fordi jeg koblede rengøring på.

Oprydning er afgrænset: Der er X antal hylder og skuffer, som skal tømmes, og indholdet sorteres. Du vinger af. Du kommer videre. Du bliver færdig.

Rengøring derimod har det med at vokse og brede sig og flyde over alle grænser. Hvilket er virkelig demotiverende, fordi man så skal bruge energi på at forholde sig til, hvornår nok er nok. Når hylderne er tomme, giver det mening at tørre dem af. Lågerne ligeså. Men begynder du at tage listerne, så ser væggen pludselig træls ud. Og hvad med kanten over døren? Og glassene, du har taget ud? Og lampen? Og fnugfilteret og sæbeskuffen og risten og luftfiltrene og ovnen og køleskabet og brødkassen og. så. videre.

Det er et hængedynd, der trækker tempoet ud af alting, så til næste år går jeg tilbage til den oprindelige model med at tage en oprydningsrunde på ét tidspunkt og en runde, hvor jeg gør hvidevarer osv. rent på et andet.

Så (gen)lærte jeg dét.

Published by

16 Replies to “M2022, uge 9

 1. Mon man også kan bruge rodalon-tricket på sorte vinduesfuger?
  Vi har nogle vinduer som er ret gamle, og som derfor har næsten sorte fuger i bunden. Men faktisk selv den relativt nye terrassedør er begyndt at få sorte pletter. Mon træet kan holde til det? For der vil uværgeligt komme rodalon på træet også.

  1. Har lige læst på flasken, og der står, at det kan bruges på træ også. Det er sådan en sprayflaske, hvor det er blandet op/klar til brug, og jeg tror bare, jeg har købt den i Bilka.

 2. Vat vædet i klorin er GENIALT til at fjerne sorte pletter fra gummifuger 😉 Plejer at lade det kigge over natten, og næste dag er de så gode som nye – medmindre de selvfølgelig ikke sidder ordentligt fast eller lignende.

  1. Ja, for det er noget råddent stads at fjerne. Måske kan kunne fjerne det i ét riv med klorin, og så forebygge ugentligt med Rodalon, som er lidt mere miljøvenligt?🤔 Det tror jeg sgu lige, jeg tester – tak😊

 3. Det kan du sagtens 😊 Jeg har købt en Rodalon Indendørs flaske, og jeg har brugt dem på vores vindueskarme 😊

 4. Jeg slog lige Grønnere Elforbrug, og det er en FB-side, og ikke en gruppe, hvilket der er forskel i 😄 Siden, følger man, og det er kun ejeren, der kan skrive opslag, og gruppen er man medlem af og alle kan skrive opslag 😄

 5. Ved brug af klorin fremfor rodalon bliver fugerne, over tid, lettere gule/gullige, er min erfaring. Måske man skal forsøge et sted først, som ikke er så synligt?

  1. God ide.

   Jeg testede et hjørne i nat, og jeg er ret målløs over, at AL skimmelsvamp er væk-væk. Nu har jeg givet hele kanten en tur, og så prøver jeg at se, om man kan holde det væk med en ugentlige omgang Rodalon.

 6. Bruger man rodalon, skal man passe meget på hvis man har kat i huset, katten skal være helt lukket af rummet hvor man bruger det, klorin udtørre fuget, ved jævnligt brug, og gør det porøs, får jeg sagt i øresnegl af en murer

  1. Hvorfor det med katten?
   Vores kat plejer at anvende badeværelset til natlige mord-seancer (!), hvilket klart er at foretrække fremfor f.eks. stuen (klinkegulv er nemmere at gøre rent end træ, og fjer breder sig over et mere begrænset areal). Kan jo chance den med at lukke døren til badeværelset af og til ved rengøring over natten, for jeg vil virkelig gerne have pæne fuger igen. Men overordnet set bør jeg nok prioritere kattens helbred over fugernes 😉

  2. Tusind tak for tips – jeg laver lige en opsamling i det kommende M2022-indlæg, så vi får samlet al fuge-info samme sted:)

 7. Beklager må sende det i to, det her er det bedste jeg lige kan finde og kopier
  Hvis katten har et uheld indenfor,
  vælger nogle ejere at rengøre området
  i rengøringsmidler eller desinficerende
  produkter, men det kan have smerte-
  fulde konsekvenser for katten. Dyrlæge
  opfordrer derfor katteejere til at tænke
  sig godt om, når de gør rent.
  Katte undersøger ofte
  nye ting ved at slikke på
  dem, og det betyder, at
  katteejere skal tænke
  sig godt om, når de gør
  rent i hjemmet eller i
  kattebakken.
  Ellers kan katten risikere
  en forgiftning, og det
  kan være smertefuldt.
  Derfor er der god grund til at overveje
  de alternativer, der findes til at rengøre
  og fjerne kattetis, hvis katten har haft et
  uheld, eller når kattens tissebakke skal
  gøres ren. Sådan lyder opfordringen
  fra dyrlæge Lone Samsøe, Dyrlægehu-
  set Hørsholm, der af og til ser katte i
  klinikken med forgiftninger efter netop
  rengøringsmidler.
  Lone Sømsø fra Dyrlægehuset Hørsholm
  opfordrer alle katteejere til at holde kat-
  ten væk fra rengøringsmidlerne.
  ”Ofte er der tale om
  katte med forgiftninger
  efter Rodalon, men det
  kan også være andre
  rengøringsmidler, der
  bærer skylden. Det er
  ikke, fordi ejerne gør
  det med vilje, men nær-
  mere fordi de ikke er
  klar over, at Rodalon og
  andre rengøringsmidler
  kan være skadelige for
  katten.” siger Lone Samsøe.
  Forgiftningerne ses også ved urenlige
  katte, der har tisset i en sofa eller en kat,
  der har strintet et sted indenfor. Også
  her bør ejeren overveje valget af rengø-
  ringsmiddel grundigt, mener dyrlægen.

 8. Lone Samsøe opfordrer derfor katteejere
  til at skylle godt af, når de har rengjort
  et område eller kattebakken i Rodalon
  eller andre desinficerende midler, og
  allerhelst så hun, at ejerne anvendte
  et alternativ som Urine Off til at fjerne
  lugten efter kattetis i hjemmet. Både i
  kattebakken og andre uønskede steder.
  ”Jeg har selv anvendt Urine Off på en
  gammel plet i en sofa, hvor en kat en-
  gang havde tisset, og det virkede. Der er
  ingen lugt mere.”, siger Lone Samsøe
  Problemet med kattetis er, at væsken
  er ildelugtende og koncentreret. Urine
  Off fjerner ikke bare lugten men også de
  enzymer, der er i urinen. Samtidig ned-
  bryder produktet urinsyren, som ofte er
  årsagen til, at en kat tisser samme sted
  igen og igen. Men vigtigst af alt – Urine
  Off er sikker at bruge i nærheden af både
  kæledyr og mennesker.
  ”Når jeg får en kat ind med en forgiftning
  efter rengøringsmidler, så virker katten
  ofte nedstemt, og den vil ikke spise eller
  drikke. Måske savler den også, og når
  jeg så åbner dens mund, så kan jeg se, at
  både tungen og ofte slimhinderne er helt
  ætsede. Disse katte behandles med anti-
  biotika og smertestillende medicin, og
  så skal de have blød mad i nogle dage.
  Men årsagen til kattens smerter kan
  faktisk forebygges, hvis ejerne ved det
  her, og de største problem med katte
  og rengøringsmidler er uden tvivl, at
  alt for mange katteejere slet ikke kende
  risikoen og derfor ikke kan forebygge”,
  slutter Lone Samsøe.

  Det er taget fra en raceforening blad

 9. Jeg er dyrlæge: Rodalon er giftigt for katte. De bliver meget dårlige, deres lever tager skade og de får ætsninger i munden og spiserør ved indtag.

  1. Tak for kvalificeret feed back. Jeg sørger for at få det skrevet ind i weekendens indlæg, så alle lige ved, at de skal tænke over det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.