M2018, uge 8

(Se forklaring på M2018-konceptet her )

I den forgangne uge har jeg:

1)
tænkt meget over, hvordan jeg får standset ulykken, når først skibet begynder at kæntre. Lang historie kort måtte jeg sidste søndag gå i seng kl 19.30 med den ledeste migræne. Jeg havde det så skidt, at jeg ikke engang formåede at tage af bordet efter aftensmaden, og det betød, at jeg mandag morgen stod op til et hjem, der lignede en indflytterfest på et kollegium – med udsigt til en uge med ualmindelig mange aftaler, møder, gæster osv. Søndag aften plejer at være den aften, jeg skaber det endelige overblik over den kommene uge, planlægger indkøb osv. og hvis jeg nogensinde har tvivlet på, om det var indsatsen værd, har denne uge været en 7 dage lang illustration af, at ja. Det er det. For det har *sejlet*. Vi har brugt for mange penge, spist for dårlig mad, smidt alt for meget mad ud og generelt bare løbet efter os selv.

Den næste måned vil jeg prøve at lave råskitsen over den kommende uge om lørdagen, for at se, om en bufferdag kan gøre forskellen. Og ellers ved jeg sgu ikke rigtigt – har I nogle erfaringer, I kan byde ind med her? For selvom det jo ikke som sådan handler om at spare eller downsize, synes jeg alligevel, at det er relevant, fordi der ikke skal være mange af den slags uger på et år, før det faktisk gør en forskel i budgettet.

2)
endelig fundet den perfekte sæbe-flaske at genopfylde. Af en eller anden grund kan jeg kun finde genopfyldelige sæbedispensere med pumpe, hvilket af praktiske årsager ikke rigtig fungerer i min bruseniche. Jeg har derfor prøvet at genbruge nogle af emballagerne (hvad fanden kalder vi det?? Flasker? Beholdere?) fra de små showergels, jeg har brugt op, men fordi de ikke er lavet til at genbruge, bliver det noget baks. Men NU! Nu har jeg endelig fundet svaret, og det er Urtekrams sæber/shampooer. (Ikke spons) Hætten kan skrues af, så der er rigeligt med plads til at fylde over, og fordi de er designet til at blive fyldt på den måde, holder de tæt, så man også kan have sæben med i en toilettaske uden at risikere, at alt er smurt ind, når man lyner op næste gang.

3)
fundet et alternativ til poser/film/sølvpapir (#shame). Jeg er flere steder stødt på begrebet “Beeswrap”, som er et stykke stof, der er imprægneret med bivoks og noget antibakterielt. Ideen er, at man kan opbevare brød i det, lægge det over skåle i køleskabet, bruge det til madpakker osv. Det kan formes pga. voksen, og spås at kunne holde i ca. et år. Jeg fik lyst til at prøve det, men fik akut u-lyst igen, da jeg så priserne. Men så prøvede jeg at gå på Etsy, og der fandt jeg et tilsvarende produkt til omkring en fjerdedel af prisen. Man skal være obs på, at man bestiller fra England og ikke Australien eller USA (hvad gør vi, når Brexit er en realitet?), så man ikke sætter hele besparelsen til i porto, men mine kom i går, og jeg er spændt på at se, om de holder, hvad de lover.

Published by

47 Replies to “M2018, uge 8

 1. Vi har også netop haft en uge, hvor en kombi af job-afslutning og to semi-syge voksne gjorde, at overskuddet var ikke eksisterende. Og redningen for os, var/er klart at have fryseren fuld af rester, som blot skal varmes + kombineres med en råkost/agurkestænger/frostbønner eller lignende, og næsten kan ligne et helt fint måltid 🙂 Iøvrigt, så har jeg altid “backup” rugbrød i fryseren, så der er sikret brød til madpakken, selv hvis vi har glemt at handle. Og så har havregrød til aftensmad også været en redning, når overskuddet var væk – ungerne elsker det – og alle bliver mætte. Det er et plus i min bog.

  1. Jeg tror måske, at jeg er kommet til at være *for* ivrig i min ‘brug hvad vi har’-adfærd, for vi havde faktisk spist op. Men din kommentar får mig til at tænke, at jeg måske skulle lave en “panik”-hylde til uger, som den vi lige har haft.

   Tak for inspiration😊🌸

 2. Kan det være en løsning, at du gemmer dine gamle ugeplaner? Når der ikke er overskud til at opfinde den dybe tallerken, kan du genbruge en gammel plan. Alternativt have en “nødplan” liggende til en nødsituation.
  Grød, supper og rugbrød kan være tre x let aftensmad og så er der måske også lidt rester i fryseren.

  1. Det ville for mange give utrolig god mening, men fordi jeg først fredag ugen inden ved, hvordan mit arbejdsskema ser ud for den kommende uge (og timerne kan ligge mellem 6-17) er mine uger aldrig ens, og derfor er langtidsplanlægning ikke rigtigt en mulighed.

   Men en nødplan kombineret med en nødhylde i fryseren, er en god ide, og det vil jeg prøve.

   Tak for ideen.

   Kh

   Linda

 3. Jeg kender alt for godt det der med at man snubler ind i en ny uge. Og at den bliver dyr på flere fronter. Sommetider har jeg lyst til at være en rebel og råbe pik og patter og være ligeglad med rutiner, men når klokken er 18.30 og børnene er sultne og trætte og sure og vi ender med at spise noget dyrt fra en frostboks, så drømmer jeg igen om at blive bedre til at holde fast i planlægningen. Det fungerer sgu bare bedst. Men det er hårdt at være den voksne som skal holde hele menageriet kørende og konstant tænke forud.
  Ift sølvpapir mv så er jeg blevet ret glad for madpakkepapir, som er billigt og ikke helt så syndigt som sølvpapir (bilder jeg mig ind) og så har jeg købt glas-beholdere med dejlige kliklåg i ikea. De er geniale til rester og fine (lidt tunge, så bedst til voksne) til madpakker. Har faktisk ikke haft brug for sølvpapir siden den investering.

  1. Enig i Ikeas glas-bokse med låg, bruger dem til stort set alt. Dog sjældent ude af huset, der foretrækker jeg metal. Gennemsigtig opbevaring skulle forresten også mindske madspild, fordi man kan se, hvad der er i og har mindre tendens til at glemme en boks i køleskabet.
   Jeg tror nok, at den største emballagesynder i køkkenet herhjemme er plasticposer til hjemmebagt brød. Er der nogen, der har erfaring med og som kan anbefale at opbevare brød i sådan en brødboks? Eller er bivokset stof vejen frem på den front også?

   1. Ja, de der bi-klude (der er ca. 1000 dårlige far-jokes om bi-virkninger, der trænger sig meget insisterende på) skulle være gode til netop det, og det er faktisk den primære grund til, at jeg har købt dem, for der bruger jeg svinsk mange poser.

    Jeg smider en anmeldelse, når jeg har testet dem, ikke?

    Kh

    Linda

  2. Alle er fucking renegade til klokken er 17, og ungerne er sure😄😄

   Jeg har også de glasbokse, og de er skidegode. Jeg skal bare lige lære, at det, at leve mere “bæredygtigt” faktisk også indebærer at lade nogle ting ligge i fryseren til panik-ugerne, og at det ikke altid handler om at få brugt ALT, hvad man har, så snart man kan🙄

 4. Jeg er personligt stor fan af IKEAs lynlås poser (i alle størrelser, de store er virkelig gode til brød). Jeg vender vrangen ud, skyller, tørrer og genbruger til de er slidt op (de bliver dog ikke brugt til kød).

  1. Jeg har faktisk en hel pakke til at ligge og glo – tak for lige minde om dem. Det er da om at få dem (gen)brugt, når nu jeg har dem:)

 5. Jeg kan anbefale ekstra retter i fryseren. Det har virkelig været genialt for mig de uger, hvor det ikke har kunne hænge sammen (af forskellige grunde). Jeg laver altid ekstra mad i hverdagen og fryser så hele portioner ned. Både med ris, pasta eller lign. Så der virkelig ikke skal laves noget. Og da ungerne var små var jeg også virkelig heldig, for de elskede at få havregrød eller øllebrød til aftensmad 🙂
  Kh. Birgitte

 6. De dersens bivoksklude skulle faktisk være rimelig nemme, at lave selv. Bivoksen i sig selv er ikke voldsom dyr. Hvis jeg får taget mig sammen, vil jeg prøve det og skriver gerne om resultatet.

  1. Jeg så flere, der havde prøvet med lidt varierende oplevelser af resultatet, men jeg er lutter ører, hvis du får det til at virke:-*

   1. Jeg har prøvet at lave dem (arbejde, ikke helt frivilligt). Det kan nok ikke rigtigt betale sig, hverken prismæssigt eller i arbejdsindets, medmindre du synes det er hyggeligt og sætter en ære at gøre det selv hvis du kan finde dem til en rimelig pris. Men det er ikke svært.

 7. Jeg elsker elsker ELSKER den her M2018 serie! Shit det er en ugentlig guldgruppe af info for mig😊😊

  1. Jeg istemmer mig praise-koret fra Nina: jeg er vild med de hér indlæg! Det er lavpraktisk og lige til højrebenet, og så kræver det ikke det helt store at få implementeret bedre løsninger. Jeg tager rent faktisk mig selv i at tænke i M2018-baner i ugens løb 😀

   Af ovenstående kommentarer kan jeg godt se at jeg må have gjort noget ved fryseren, for jeg har også sat en (lidt for) stor dyd i at få tømt skuffer, hylder og skabe. Det betød så, at sidst husstandens voksne lå syge på sofaen måtte ungerne nøjes med havregrød til morgen, middag og aften, og jeg var ved at kaste op ved synet. Det eneste jeg kunne overskue var kyllingesuppe (hvilket vi selvfølgelig ikke havde), så fra nu af skal der ligge en urørlig pakke i fryseren til sygdomsdage. Gode opskrifter på klassisk kyllingesuppe, anyone?

   Hov, og må man spørge plenum om der er nogen der har gode idéer til hvad man kan bruge i stedet for bagepapir? Vi bruger alt for mange penge på det stads, men jeg kan ikke gennemskue hvor man finder et godt og langtidsholdbart alternativ…?

   I ugens løb har jeg fået renset afløb i håndvasken på badeværelset. Et projekt jeg havde udskudt alt for længe i håb om at min far ville ordne det når han kom på besøg (jeg er 36 år gammel. Ahem). Men NU har jeg selv klaret det iført plastikhandsker og YouTube-guide, og jeg føler mig som en hverdagshelt! Det er superhelteoverskud på morniveau 😀 Næste projekt i denne uge er at lappe cykel og pumpe dæk på klapvognen.

   1. Hold kæft, hvor gider jeg bare godt at blogge, når jeg har læsere som dig og jer – tak! <3

    Ift. bagepapir har jeg set flere, der bruger solsikkekerner. Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke selv har prøvet det, men jeg kan egentlig godt se, hvorfor det burde fungere.

    Jane fra Project Handmade har en fb-gruppe der hedder "Minimalisme og Købestop 2018" Den er virkelig god, synes jeg. Der er nogen i gruppen, der er MEGET garvede, og som virkelig har tankegangen inde under huden, men de er utrolig søde ved newbies som mig, og jeg oplever, at der kan spørges om alt - så måske du skulle stikke hovedet ind der? Det kan være, der er nogen, der ved, hvordan man lapper cykler med gammel havregrød, man ikke kan holde ud at kigge mere på:)

    1. Jeg forstår ingenting… solsikkekerner? Altså hvordan? Jeg er helt blank her…

     Nåmen og så er jeg så én af dem, der ikke er på Facebook; til gengæld følger jeg Janes blog og håber det kan dryppe lidt på degnen i kommentarfeltet derinde 🙂 Og så er jeg en sucker for dokumentarprogrammer om downsizing og minimalisme… selvom ingen af dem desværre har fortalt hvad vammel grå havregrød kan bruges til!

     Tak fordi du til stadighed gider at dele ud af dine tanker; du er skarp og velformuleret som få 🙂

     1. Fordi du siger sådan nogle pæne ting, har jeg lige søgt i gruppen og kopieret et svar:

      “Du kan også bruge solsikke kerner på bagepladen – fungerer super godt og lige til at komme tilbage i et glas til næste omgang.”

      Og helt apropos er kommentarfeltet til den post fyldt med ideer til, hvordan man kan genbruge kernerne i brød sammen med – you guessed it – rester af havregrød😄😄

   2. Hvad med olie direkte på bagepladen, med lidt mel drysset over? Altså hvis man skal bage noget. Hvis man skal stege feks kartofler i ovn eller noget kan man jo droppe melet. Er det for besværligt at vaske bagepladen bagefter, eller hvad er det egentlig grunden er til at vi altid bruger bagepapir?
    (Jeg undrer mig bare, for jeg gør det jo også selv…)

    Jeg fatter heller ikke hvordan det virker med solsikkekerner -skal man lave et helt tæt lag på bagepladen eller?

    1. Jeg tror, det nemmeste er at billedegoogle de der kerner😄

     Men altså, tænker, at det er noget med, at de forhindrer brød i at brænde fast på pladen, og at der ikke sker noget ved, at de hænger fast i bagværket?

     Mine plader kan ikke være i køkkenvasken, så det bliver altid et værre svineri, når jeg laver noget direkte på dem, men inspireret af debatten her, tror jeg, jeg vil holde øje med mindre bradepander, man kan smøre, når det er muligt, i stedet for at bruge bagepapir😊

   3. Mht bagepapir: hos isenkræmmeren kan du købe genbrugeligt bagepapir. Og mht suppen, så er der ingen skam i den fra mou. Vi har både tomatsuppen, hønsekødssuppen og kødboller smag flute (hjemmebagt, bevares) liggende til dage hvor tingene brænder sammen.

    Mht rugbrød: jeg bager selv alt vores rugbrød. Når det er kølet af skærer jeg det op (en pålægsmaskine er en god investering) og fryser det i én pose. Om aftenen tager jeg det antal skiver op der skal bruges til næste dags madpakker. Dvs jeg bruger én 8 liters pose pr rugbrød. Det synes jeg sådan set er ok og der er ingen spild, da rugbrødet ikke bliver tørt eller mugner.

    Og så vil jeg gerne tilslutte mig de rosende ord – også helt generelt for bloggen. Det er en fornøjelse at læse en blog uden spons men med rigtigt indhold og velskrevne holdninger. Tak for dét.

    1. Jeg kommer heller ikke til at skære poser osv helt ud af husholdningen. Der er nogle steder, hvor det er det eneste, der giver mening, synes jeg. Men jeg har stor glæde af ideer og inspiration, der kommer i kommentarfeltet til de her indlæg, for jeg bruger alt for mange poser nu, og så er det virkelig rart med ideer til, hvor jeg kan sætte ind.

     Tusind tak for roserne om bloggen. Dem blev jeg rigtig glad for❤️

     Kh

     Linda

     1. TAK fordi du gider kopiere Facebook-kommentar over; det er dælme god service 😀 Hælder mest til at investere i genbrugsbagepapir. Vi bruger minimum 1 stykke bagepapir om dagen (jeg har muligvis et lidt for varmt forhold til ovnbagte rodfrugter…), så det løber hurtigt op hvis vi skal bruge solsikkekerner i stedet. Og de må da blive brændte hvis man genbruger dem tænker jeg…

 8. Min fryser indeholder kontinuerligt tre retter, der er *urørlige* til hverdag, når alt fungerer som det skal. Men det skal netop tænkes som et “rør”, retterne passerer gennem, så når jeg har nedfrosset ret nr. 4, må ret nr. 1 gerne spises på en hverdag (for så er ret nr. 2, 3 og 4 i “røret”) – og ret nr. 3 må altså godt spises før nr. 2, hvis dét vil redde aftenen for de små at få svensk pølseret i stedet for ærtesuppe den dag.
  Men der skal være et godt flow (og det er der!), så ret nr. 2 ikke altid springes over. Det vil sige, at fidusen er, at der til hverdag altid er minimum tre gedigne retter (med ris/kartofler/alt i bøtten), som bare skal varmes i gryde eller ovn – hvilket betyder at i sygdomsperioder e.lign. spidsbelastninger har jeg tre dage, hvor jeg ved at maden er helt på plads, og jeg bare kan og må tømme fryseren.
  Jeg praktiserer nogenlunde samme tilgang med de tørvarer; ris, pasta, sukker, knækbrød, mel, havregryn, linser o.lign., som vi også har et fast forbrug af – køber bare en ny pakke senest når vi åbner/har åbnet den sidste pakke, og sætter den nye bagerst på hylden eller i skuffen a la supermarked. Så dukker den jo nærmest mirakuløst op, når den forreste pakke er tom. Det samme med to-tre pakker rugbrød i fryseren (vi rister alligevel gerne vores rugbrød) og med letmælk, ymer, mosede tomater på glas, løg, makrel i tomat og yndlingsosten. Som var det, jeg lige kunne komme i tanke om – og som kan få os til at komme ret helskindet gennem de øvrige måltider i en sygdomsperiode.
  Det kan lyde meget besværligt og stramt, men er bare en vane, som at købe en ny pakke toiletpapir førend sidste rulle trist vifter med sidste blad…
  Forresten, “vi” er ikke en kæmpefamilie, men blot mig og mine unger på tre og seks år, med en lille tre-skuffe-fryser nederst i køleskabet – så det fungerer fint i det små.

  1. Det kommer altid til at lyde lidt omstændigt, når man beskriver hverdagsrutiner for andre, men jeg forstår fuldstændig, hvad du mener.

   Jeg er ved at øve mig i det med at købe ind løbende – somme tider kolliderer det lidt med et budget-forsøg med et ugentligt beløb, men jeg skal nok få has på det. Jeg skal bare lige øve mig:)

 9. Har set de beewaks ting… men må indrømme at jeg er lidt skeptisk i forhold til hvor de får voksen fra, der kan specielt i armrikansk voks, men også fra andre steder være meget skidt i, selv noget dansk voks kan have det… alt efter hvordan de behandler sygdomme hos bierne, men her er reglerne så skrappe så det mere sjældent.
  men det spare på hvad man smider ud…. er af samme årsag glad for bokse

  En buffer dag lyder smart i planlægning…. eller et par kort med nødplan a og b, så kan du trække et færdigt kort hvis du får sådan en søndag… lyder rigtig ubehageligt.

   1. Miljøskadet af forældre og bedsteforældre med bier 😉🐝
    bonus info dansk honning fra dansk biavler forening (specielt hvis du kan vælge lokal sælger og ved der ikke er stor industri eller lign inden for 2 km) så det stort set lige så øko som den tyske øko.
    Dette gælder så stortset også hvis du køber voksen selv af en biavler for at lave indpaknings stoffet… plus du kan få en snak om hvad de behandler med.

 10. Jeg har lappet Mortens bukser. Det lyder ikke revolutionerende, kan jeg godt høre. Men sagen er den, at han altid kun har to par bukser, og at han altid formår at sprække dem lige ved siden af syningen helt inde mellem lårene/bagen. Og det er bare et træls sted at forsøge at sy. Så praksis plejer at være, at når et par sprækker, køber jeg et nyt par i samme model (ja, det er mig, der handler tøj …).
  Men bukserne er jo kun slidt det ene sted. Så denne gang (hjulpet af youtube) er det lykkedes mig at få dem syet. Ikke pænt, men holdbart. Hurra.

  Til det der med panikhylden i fryseren: Vi har altid en pakke af Hanegals wienerpølser liggende. Der er lige 4 i pakken, og kombineret med et kogt æg og en skive rugbrød og lidt grønt, er der hurtig panikaftensmad.

  Og så har jeg fået solgt en hel del af Svends aflagte tøj og en efterløbercykel på Facebook og Reshopper.

  1. Jeg skal simpelthen have lært at lappe tøj. Det kan ikke passe, at jeg er 41 år, og stadig syr, som jeg gjorde, da jeg gik i 2. klasse🙄

   Og så får jeg mere og mere lyst til at kigge på en lille ekstrafryser til skuret, for nu, hvor jeg har tænkt mere over fryser de sidste to dage, end hele mit øvrige liv, kan jeg godt selv se, at det faktisk er pladsmanglen, der får mig til at være helt fascistoid med at bruge i bund.

   1. Sørg for IKKE at købe den for stor. Vi har 110 liters kummefryser + tre skuffer i skabsfryser og det er upverskueligt for to voksne og to børn. Skabsfryser ryger snart ud og det glæder jeg mig til!

    1. Den fejl begik jeg, hvor jeg boede før. Havde et kæmpesvin af en fryser stående i skuret, og så meget plads skal jeg slet ikke bruge. Tænkte faktisk, at sådan en lille kummefryser ville være god, fordi den ikke kræver meget plads, og tanken er kun at bruge den som “fjernlager” til det, der ellers fylder det hele (brød, frossen grønt osv)

 11. For mig virker det, at de mest oplagte fryse-retter (kødsovs, suppe, kylling i karry og lign.) altid laves i min. dobbeltportion og gerne 3-4-dobbelt. Vi er kun min datter på 4 og mig, så kødsovs af 800g kød rækker til mange dage. På den måde er der altid et lille lager i fryseren til travle dage.
  I forlængelse af det er det, med succes hos 4-årig, lykkeds mig at lave kødsovs med 800g kød, ca samme mængde grønt (gulerødder, selleri, peberfrugt, tomater) og 1-2dl grønne linser. På den måde strækkes kødet lidt længere og af sådan en portion har vi mad til 5 ekstra dage i fryseren (igen: vi er kun 2 personer).

  Til de dage hvor det helt brænder sammen har jeg bagerst i skabet Karolines køkkens karrysovs og i fryseren Rema1000’s kødboller (middagsstørrelse, ikke de små til suppe).
  Så er der boller i karry på den tid det tager at koge ris. Det er hverken hjemmelavet eller økologisk, men det er dælme nemt 🙂

  1. Jeg har faktisk lige købt en pose linser, fordi jeg vil prøve at erstatte lidt af det kød, vi spiser, med linser. Ikke at vi er de store kødspisere, men ideen er alligevel for god til ikke at prøve.

   Jeg tror, jeg skal bruge en aften på at tænke over, hvad vores go-to retter er, og så de kommende uger at rette madplanen ind, så vi stille og roligt får fyldt lageret op.

   (Og i panikugerne går vi ikke op i økologi – overlevelse først, ikke?:))

   Kh

   Linda

 12. Jeg synes det giver mening at tilpasse basislageret til ens personlige repertoire af hurtige retter. Jeg har fx altid havregryn til grød, peanutbutter til pålæg, tørrede linser og ris til indisk dal, pasta og pesto på glas, tørrede nudler og frosne grøntsagsblandninger til wok.

  1. Det er en virkelig god pointe – at det ikke med det her er one size fits all. Mine børn er ret forskellige, hvad mad angår, så det kræver også lige lidt ekstra omtanke at finde noget her, som alle mand vil sætte tænderne i.

 13. Jeg er med på, at sølvpapir er slemt, men hvorfor er madpapir, bagepapir og fryseposer slemt? Jeg spørger oprigtigt nysgerrigt 😊

  1. Jeg tror, at det er brug-og-smid-væk konceptet, der sætter disse produkter i skammekrogen. (- men jeg er også ny, og vidste ikke noget om bi-voks, så jeg kan tage fejl…)

 14. Hvis man ikke vil bruge silikone i stedet for bagepapir, kan man bruge solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø, havregryn og mel, som så vil klister sig fast på brødet. Ellers kan man spraye med olie eller bruge en slip let form.
  Personligt bruger jeg mit (svanemærket) bagepapir en 5-6 gange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.