M2018, uge 4

(Se forklaring på M2018-konceptet her )

I den forgangne uge har jeg:

1)
holdt pause fra HBO og Netflix, og i stedet læst to af de bøger, jeg har liggende. Umiddelbart er det jo ikke et spare/downsizing-tip – og så alligevel. Selvom jeg er flittig bruger af biblioteket, ELSKER jeg bøger, og forvandler mig til Gollum, når jeg ser dem, og den der “you might also like”-funktion på amazon.uk? Den har mig *lige* på kornet. Men da det jo er hele hoarder-tendensen, jeg forsøger at komme til livs, skal bøgerne læses, og jeg må ikke låne eller købe flere, før jeg er i bund med dem, jeg har. ( – blev der sagt.)

2)
kørt en ‘lad-falde-hvad-ikke-kan-stå’-oprydning i køleskab og køkkenskab, da jeg alligevel stod og ventede på en gryde pasta, der skulle koge færdig. Bare lige 5 minutter, hvor jeg bladrede hylderne igennem, og stedte de madvarer til hvile, som jeg må erkende, jeg ikke får spist eller kan konvertere til noget andet. Det er faktisk en af de største udfordringer, når man har fået stop madspild ind under huden, synes jeg, simpelthen fordi man ikke længere bare smider ud. Men der *er* nogle få ting, som smager så træls, at man bare flytter rundt på dem, og som ikke kan bruges til noget af det, man ellers laver. I de tilfælde smider jeg det ud (hvis ikke andre kan bruge det, selvfølgelig) fordi det ellers bare er fyld, der spærrer for udsynet. Min oplevelse er, at den mest effektive udnyttelse af det, man har, kræver overblik over, *hvad* man har.

3)
endelig knækket rugbrødskoden. Det er millimeter fra at udvikle sig til en skriftlig udgave af Den Store Bagedyst, det her, men ikke desto mindre er det noget, jeg i lang tid gerne har ville finde en løsning på. Jeg er rugbrødsspiser, når det kommer til madpakken, fordi jeg ofte spiser i bilen mellem to opgaver. Det bliver noget rod med salat. Men jeg har virkelig irriteret mig over, hvor meget spild jeg har på lige præcis rugbrød. Køber jeg hos bageren, er det til bager-priser. Køber jeg en pakke Kohberg (anti-spons) er brødet tørt efter 24 sekunder, og der er grænser for, hvor meget øllebrød, man kan bede sine børn slæbe sig igennem. Jeg har flere gange prøvet at bage selv, men jeg hader at skære rugbrød med en inderlighed, der grænser til det religiøse. I onsdags kom jeg så pludselig til at tænke på, om ikke man kan bage det i en kageform, sådan lidt foccacia-style, og Lord behold; det kan man. Når man vipper flisen ud af formen, er det bare at skære den i sandwich-størrelse-stykker og fryse dem, så har man frisk(-ish) rugbrød i 8-10 dage. Helt uden at skulle skære noget i skiver.

Published by

17 Replies to “M2018, uge 4

 1. Ret vild med dit koncept, Linda, for det her er jeg god til 😉

  1) Jeg har repareret Svends flyverdragt og Vilmas bamse og lavet et gammelt hullet håndklæde til gode køkkenklude, da symaskinen alligevel var fremme.

  2) Jeg har haft Svends vinterjakke (som jeg fik gratis i en lokal facebookgruppe) ved skrædderen og fået lynlåsen udskiftet, så han nu har vinterjakke resten af denne vinter + den næste med.
  Og haft mine 10 år gamle “gå-i-byen-støvler” ved skomageren og få nye hældutter på. De kom tilbage “nymalede” på hælene, nypudsede og flotte.

  3) Jeg har købt cowboybukser til Morten for 174,50 i H&M. Morten har kun to par bukser ad gangen, og efter gentagne reparationer gav det ene par helt op for et par måneder siden. Et par bukser er lige i underkanten, så et indkøb blev nødvendigt. Jeg bruger H&M’s app, som giver forskellige tilbud løbende. Jeg tjekker dem ikke flittigt (vil gerne undgå unødvendige merindkøb), men jeg kigger dem igennem, når jeg står i butikken med et nødvendigt indkøb. Denne gang var der mulighed for 50 % rabat på en vare = billige nye bukser.

 2. 2 tip herfra: Der er 2 sultne drenge (11 og 13 år) hver eftermiddag og ofte hjemme inden voksne kommer hjem- så vi genbruger alle rester fra middagsbordet – fidusen er at gøre det “lækkert” og nemt. Her bruger vi Weck glas med glas låg, så kan drengene se hvad portionen består af. Fra igår aftes blev der forberedt 2 glas med nudler nederst, grøntsager og strimlet kød på toppen. Det kræver dog at børn kan bruge en microovn, hvis det skal være varm mad … Næste tip er de sidste par tørre/kedelige skiver sandwichbrød der er på vippen til fuglemad/skraldespanden, bliver hos os til french toast – 1 æg piskes sammen i tallerken, smør på en pande bruner, brød vendes i æg og steges på panden til gyldne på hver side, drysses med kanelsukker/sirup/frisk frugt. 1 æg til 2 skiver brød.

  1. Super god ide til store (sultne) børn.

   Jeg har første gang til gode at lave french toast (jeg frygter, at jeg for godt kan lide det) – men jeg synes, du lokker…

 3. God idé med rugbrødet! Har du i øvrigt mulighed for at dele en god rugbrødsopskrift? Der mangler jeg lidt inspiration i øjeblikket.
  I denne uge havde jeg en venindegruppe på besøg til brunch. Vi var 7 til sammenskudsbrunch. Så én kom med pandekager, én kom med æg og bacon og så videre. Og nu er jeg så heldig at have et helt køleskab fyldt med alt fra peberfrugt og melon til lækker müsli og lækkert brød.

  Der er i øvrigt ikke noget som udsigten til gæster der kan få mig til at få gjort hovedrent. Så jeg fik lige ryddet lidt ud i både skabe og skuffer i køkkenet igår aftes og fik rokeret lidt rundt. Så nu hvor gæsterne er gået og sidder jeg og nyder et stille og helt rent hjem.

  1. Jeg må lægge mig fladt ned og indrømme, at jeg kører med færdige melblandinger. Jeg har ikke ville købe alle ingredienser til det, fordi jeg ikke rigtig har kunne få det til at fungere, men hvis jeg bliver ved med at synes, at det her fungerer, vil jeg igang med at eksperimentere. Måske man ligefrem skulle gå fuld surdej?

   Sammenskudsgilder er virkelig bare det bedste. Alene det, at man ikke skal overskue alting forlods, gør det 400% hyggeligere.

   1. Så rigtigt. Der er ingen stress og jag inden folk kommer. Det er bare hyggeligt:)

    Jeg har indtil videre holdt mig fra melblandinger, fordi jeg synes de er ret dyre (jeg har ikke børn og har kantine på arbejdet, så rugbrødsforbruget er ikke vildt stort). Men kan også godt forstå det der med, at man skal finde en metode der holder før man kaster sig ud i maltsirup/øl/diverse kerner. Jeg går altid i stå fordi de opskrifter jeg finder på le interwebs skal bruge øl/maltsirup/kærnemælk. Og når jeg ikke har det allerede, så får jeg det sgu ikke gjort.
    Men det tror jeg, skal være mit weekendprojekt i næste weekend. Hjemmebagt rugbrød både med både surdej og alt det andet der skal til. For hvis man finder har både metode der virker og en god opskrift der holder, så er det også nemmere at mindske spildet og gøre det til en vane at bage.

 4. Vildt god ide med rugbrødet. Jeg bager selv og øver mig virkelig i at få brugt de kedelige rester…. øllebrød er ikke noget der sælger herhjemme. Men rugbrøds crutoner til fx kartoffelsuppe er et hit og så har voxtrup en super opskrift på musli med rugbrøds rester…

  1. Den skal jeg helt klart have kigget på, for det er svært at undgå, at der ligger et par cm tilbage i posen, selvom man forsøger at ramme det præcise indtag. Tak for inspiration.

   1. Svaret på rugbrødsrester? Rugbrødslagkage! Eller brødtorte som vi siger i Sønderjylland. Riv rugbrødsrester (eller brug foodprocessoren) og frys det i afvejede portioner på 300g, så er det lige til at tage op med røre sammen med farin og æg. Nedenstående opskrift kan man støtte sig til – men man kan sagtens bytte nødder ud med mere rugbrød. Det vigtigste er masser af solbærsyltetøj, flødeskum og hakket chokolade. Vi laver aldrig andre lagkagebunde i vores familie 🙂

    https://www.alt.dk/mad/opskrift/rugbrodslagkage-brodtort

    1. Det der – det ved jeg simpelthen ikke, om jeg kan styre!? Shit, det ser godt ud! Jeg overvejer nærmest at fake en fødselsdag for at have en undskyldning for at smide sådan en sammen *savle*

 5. Jeg har ryddet op og ud i mine smykker. Det var ikke en nem omgang, da jeg er meget sentimental omkring dem. Især hvis de har en speciel historie. Men altså, nu er der kun det tilbage, som jeg absolut ikke vil af med. Noget skal gemmes til eventuelle sviger- og børnebørn. Resten skal jeg bruge. Hvis det ikke har været brugt i løbet af det næste år, så må det videre. Kh. Birgitte

  1. For 2 år siden kom jeg over til mine forældre (som ikke var hjemme), hvor der havde været indbrud. Min mor havde masser af smykker, som hun havde arvet, og min far har altid været god til at give hende smykker ved særlige lejligheder. Jeg får stadig en klump i halsen, når jeg tænker på, hvordan hun reagerede, da jeg fortalte hende, at alle hendes æsker lå væltet ud på sengen – tomme. Efter den oplevelse er jeg næsten kommet til at opfatte det som noget positivt, at have reduceret antallet af smykker med følelser bundet i, for man bliver uværgeligt slave af de ting, man knytter sig til <3

  1. Det ser superlækkert ud – men shit, et logistisk arbejde med de hævetider der?? Min respekt for dig har lige fået yderligere to tænder op:)

  2. Jeg får heller ikke bagt rugbrød på grund af hævetiderne. De passer bare ikke med mit søvn/arbejds-mønster!!! Til stor sorg for min far forøvrigt, der troligt har bagt rugbrød en gang om ugen i 40 uden at slå en eneste surdej ihjel. Akja.

 6. Point for at finde en balance i minimalisme/madsspildsdilemmaet. Jeg har problemet med gammelt tøj efter jeg er begyndt at upcykle og sy om. Altså engang imellem. Resten af tiden ligger projekterne bare og hober sig op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.