M2018, uge 34

(Se forklaring på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
På min venindes opfordring prøvet at fryse de bager-rundstykker, vi havde i overskud fra en fællesmorgenmad. Nogle af dem var skåret over, andre var ikke. Jeg tog dem op i morges, lod dem ligge på køkkenbordet en halv times tid, og gav dem små 10 minutter i ovnen; de var længder bedre end de frosne bake off’s, vi ellers har kørt med til fødselsdage. Der er hermed belæg for fremover at holde øje med, om der er 10-for-et-eller-andet, når vi en sjælden gang køber hos bageren, fordi de overskydende pludselig kan bruges til noget. (Hvis nogen har tænkt sig at kopiere ideen, var det faktisk de præ-overskårne, der blev bedst; de var gennemvarme, men stadig uden at blive hidsige i krummen udenpå.)

2)
Foretaget et lille skifte, som afgjort hører til i småtingsafdelingen, men som jeg alligevel godt kan lide tanken om: Jeg har gravet mine små, almindelige teskeer frem fra bagerst i skuffen, og har konsekvent brugt dem, når jeg har sat marmelade, rosiner, kaffe osv. på bordet.

Jeg har i årevis kørt med sådan en et-sted-mellem-teske-og-spiseske-model fra Ikea, fordi jeg synes, de er rare at spise yoghurt osv. med, og så er det bare endt med, at det kun er dem, jeg har brugt.

Den er i familie med tricket med at spise af mindre tallerkener, og selvom det måske kun er et glas marmelade, en pakke rosiner og et enkelt glas Nescafe, der kan spares på et år, så giver det stadig mening for mig, at vi, som livsfilosofi, bliver bedre til at tage, hvad vi skal bruge, og ikke bare hvad vi kan.

3)
Glædet mig over, at jeg her – 6 dage før d. 31.- kan se, at det lykkes mig at få os igennem denne måned med flyvende faner på et rådighedsbeløb på 2800 kroner til ALT.

Jeg har suppleret med salg af børnetøj osv. og jeg har i denne måned gjort en ekstra stor indsats for at komme af med ting, jeg normalt ville have sendt videre i rotation, og takket være de ekstra penge, står der stadig 500 kroner på lønkontoen, og vi har købt ind til den kommende uge.

De 2800 (plus salg) har jeg fået til at dække: Mad, husholdningsartikler, 3 x kalendergaver, 1 vinterjakke (LEGO Wear) til Frida, et par sko (Ecco) til Frida samt benzin til bilen, og hvis ikke der står en barbershop-kvartet klar, når jeg slår øjnene op fredag d. 31. som med sang og lovprisning hylder min indsats, mens de hænger medaljer om halsen på mig, og strøer rosenblade for mine fødder, bliver jeg sur.

Modsat tidligere i dette forløb, hvor jeg i måneder som denne, bare pelsede ALLE skabe for ALT, har jeg nu lært, at det ikke hjælper ret meget at lave en Glistrup, for det betyder bare, at næste måned bliver ligeså styg. Derfor har jeg været ret opmærksom på at at restock’e, når jeg har taget den sidste af et eller andet, så der er stadig tandpasta, hakkede tomater og vådservietter i skabene, og masser af mad i fryseren.

Som et slags PS synes jeg faktisk sjældent, at det er maden, der er udfordringen, når man er presset økonomisk. Jeg kan lave 500 retter, som smager fint og koster tæt-på-ingenting; for mig er det alt det uden om, som er svært. Sygdom, der kræver penicillin, gaver, sko, der pludselig er for små osv; udgifter, som kommer så løbende, at de er tæt på at være faste, men som alligevel ikke er der så ofte, at de er en del af det almindelige husholdningsbudget. Med et rådighedsbeløb på ca. 750 kroner pr. uge, inkl. benzin, som det har været tilfældet i denne måned, kan antihistamin til 70 kroner og en gave til 100 kr. godt mærkes.

Så med fare for at jinxe det hele, her 2 meter før målstregen, har jeg det lidt, som om jeg har vundet over august.

Published by

19 Replies to “M2018, uge 34

 1. 2800 + det løse = du er SÅ sej! Min mand og jeg talte lige om i dag, at den helt store forskel på at være sig selv og det at have børn er, at med børn kan man ikke bare holde op med at bruge penge. Da jeg var alene var det nok at have kaffe, mælk og havregryn i huset hvis jeg havde været lidt for flot en måned. Skoene kunne godt holde længere og vinterfrakken fra sidste år var fin nok hvis det var lidt stramt…. Nu. NOT so much. Der er altid noget. Vejret slår om og børnene er vokset af regntøjet og røjserne lækker. Så er der lige en lejrtur til 200kr og en øjenbetændelse af de grimme og der er simpelthen ingen magt på jorden der får ungerne til at spise havregryn til morgenmad og havregrød til aftensmad en uge i træk (selvom de får varm mad til middag – utaknemlige skarn). Så det er virkelig imponerende at du endda har en 500kr buffer til den sidste uge. Virkelig imponerende!

 2. Jeg stiller gerne op med fanfarer og konfetti. Det er simpelthen så godt gået, og netop en kæmpe udfordring fordi at leve med børn er som at deltage i et konstant forhindringsløb af økonomiske benspænd. Hurra for dig.

  1. En fint og præcist billede. Det føles virkelig somme tider som at stå foran sådan én af de der tennisservemaskiner, der bare tyrer bolde lige i face med 100 km/t.

 3. Sådan! Og jeg er så vild med din blog.
  Mon du giver en top 10-20 af de der 500 rettet? Jeg dynes nemlig udfordringen er ikke altid at ende på de samme 4-5 budgetteretter. Kh

  1. Mange tak skal du have <3

   Jeg kører sjældent med deciderede opskrifter, men jeg tygger lige på (… fik du den?) om jeg kan lave et eller andet smart, så det bliver brugbart alligevel; måske et M2018 indlæg, hvor jeg skriver, hvad jeg har lavet af hvad, og hvad vi har brugt af rester.

   Jeg finder ud af noget!:)

 4. Vi gør også det der med bagerrundstykker. I dag købte jeg en “to good to go” pakke hos bageren. Kender du den app? Jeg har det lidt blandet med den for selvom den hjælper på madspild ender jeg også sommetider med noget jeg ikke ville have købt..men altså. Denne gang var der et franskbrød, et flutes, 6 rundstykker, to chokolade boller og en chokoladekage vi spiste til dessert hos mine forældre. Rundstykkerne rød i fryseren til næste weekend men vi plejer altså lige at smide dem under den kolde hane helt helt kort inden de ryger i ovnen. Bare sådan som hvis man vil skylde dem (det duer nok ikke med de overskårne) så bliver de fine synes jeg. Jeg har i øvrigt ikke prøvet det uden så måske er det bare en af de der “det gjorde min mor altid” hvor det så viser sig at der var en praktisk grund til det. Men du kan da gøre forsøget

  1. Jeg har hentet app’en af flere omgange, og blev faktisk inviteret til et telefoninterview af folkene bag, fordi de gerne vil have konceptet mere udbredt i ‘udkantsdanmark’ end tilfældet er nu.

   Problemet på disse kanter er, at langt de fleste handler i shopping centre, med steder som Bilka, Kvickly osv. eller også handler de i discountbutikkerne. Der er simpelthen ikke så mange specialbutikker, der kan være med, hvilket betyder, at det i Esbjerg nærmest kun er bagerbrød, og hvor højt jeg end elsker brød (og det gør jeg virkelig!!) så ville jeg veje 700 kg, hvis jeg hamstrede i de mængder, app’en her i området lægger op til.

   Jeg forslog dem at tage kontakt til f.eks. Bilka; deres Deli må givetvis have en masse mad i overskud, men der var et eller andet med, at de allerede havde en aftale med nogen, som jeg har glemt hvem var, og det er simpelthen så ærgerligt.

 5. Jeg beundrer simpelthen din evne til at skære til SÅ meget og at du holder fast i at engagere dig i sparsommeligheden/bæredygtigheden hver uge med nye punkter og nyt fokus. Jeg får helt en følelse af at jeg også vil være dig, når jeg bliver voksen (er 30, løbet er nok kørt…:)
  Men uanset, så nyder jeg at følge med og din ugentlige liste inspirerer mig, når jeg selv taber motivationen og falder tilbage i gamle vaner.

  1. Haha – det kræver MEGET kaffe at være mig som voksen:)

   Jeg er glad for, at du er underholdt af at læse med. Det gør det meget nemmere at skrive, når jeg ved, at der sidder læsere som dig derude <3

 6. August down. Eleven to go.

  Jeg synes, at du er hammersej. Jeg er 100 år ældre end dig, men har fulgt dig længe, fordi du tør eller i hvert fald gør så meget, som flinkeskolen og andre politier har holdt nede. Og så fordi du kan noget med ord og ordbilleder.

  Nu har du så også visioner om at bestemme over din egen økonomi og overrule banker og udsalgskataloger. Yes. “Rettidig omhu” er det vildeste brugbare mantra, som vi – der af mangfoldige grunde er placeret i udkant og selvhjælp – har arvet fra blå stue; vi kan så bare bruge det til værdig overlevelse. Vi skal jo heller ikke bruge tid på at stakke mønter og tælle dem.

  1. Nej, der er ingen lommer i den sidste skjorte, og det er faktisk meget godt at minde sig selv om <3

 7. Nu hænger jeg mig lige i, at du skriver, at du sørger for at der er vådservietter i skabet . og så tænker jeg, at hvis du tænker i bæredygtighed og gerne vil spare lidt på husholdningspengene, så køb en stak vaskeklude i stedet for. Vaskeklude kan kogevaskes og holder i rigtig lang tid, og så er det den løsning Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler frem for vådservietter. Bare en ide 🙂

  1. Ideen er sådan set fin, men jeg har rigtig svært ved at få den omsat til praksis. Jeg bruger kun vådservietter, når Frida skal vaskes efter en ble af de sjove, og her kan jeg ganske enkelt ikke få det til at fungere. Jeg vil ikke kogevaske klude med afføring sammen med håndklæder og karklude, så det betyder, at jeg kommer til at skulle starte en kogevask for 3 klude (alt, hvad jeg har kunne finde på emnet siger, at hvis man kører med stofvaskeklude, så skal de vaskes ca. hver 2-3. dag, for ikke at blive sure). Og samtidig synes jeg – hvis jeg skal være ærlig – at det er for ulækkert at stå og skylle klude med afføring op – men hvis ikke man gør, kommer de jo til at ligge og lugte. Så jeg kan simpelthen ikke finde en vej ind i det, som giver mening.

   Heldigvis har hun stort set smidt bleen, og dermed er vi snart forbi det punkt, hvor vi overhovedet skal forholde os til det:)

   Kh

   Linda

 8. Jeg svinger flag og trutter i båthorn for dig d. 31. Jeg er imponeret over hvad du evner. God søndag til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.