M2018, uge 31

(Se forklaringen på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Ryddet op i begge børns tøjskabe og alle kasserne med tøj, vi har arvet, fordi jeg har en kraftig mistanke om, at efteråret i år kommer til at ramme som en lussing. Det er sket mere end én gang, at jeg har købt et eller andet til et af børnene, og når jeg så bladrer kasserne igennem, ligger der to af lige præcis den beklædningsgenstand og hån-ler af mig. Det sker næsten altid, fordi jeg først finder kasserne frem, når årstiden er skiftet. I år ville jeg gerne være på forkant, så nu står der en kasse med efterårstøj ved vaskemaskinen, som er klar, når temperaturen begynder at falde (InshAllah) og det, der stadig er for stort, er pakket tilbage i kasserne, som har fået nye størrelseslabels på.

Jeg har samtidig frasorteret alt det, der er blevet for småt, og alt det, jeg – efterhånden som særlig Fridas tøj-præferencer bliver mere tydelige – kan se, at de aldrig kommer i. Jeg har sat alt til salg på Tradono, tøj, støvler, alles, til 5 kroner, og det, der ikke er solgt på fredag, ryger i poser, og videre i rotation.

2)
Ryddet op i børnenes legetøj (da jeg alligevel var i gang) og givet det, vi ikke længere bruger, til børnehaven. Det her punkt er måske ikke noget, der direkte falder ind under emnet, men jeg har alligevel taget det med, fordi det hænger sammen med ikke at horde ting, man ikke bruger, men slippe dem og lade andre få glæde af dem. Det er så lidt, du kan få for f.eks. et brugt puslespil eller en bamse – og så synes jeg egentlig, at det giver mere mening at forære det til et sted, hvor det kan bruges af mange børn i lang tid, f.eks. et krisecenter, et sygehus, en institution eller hvad man ellers har i nærområdet.

3)
Vasket min bil manuelt. 2 gange i løbet af den sidste måned, faktisk, hvilket jeg ville ønske, jeg altid kunne gøre, for det er en (relativ) stor enkeltudgift, som det ikke rigtig føles, som om man får noget for, andet end 10 minutters glæde over at køre i en ren bil. Tiden er bare desværre ikke til, at jeg kan nå både rengøring, haven, bilen plus det løse, og det her en den løsning, det er billigst for mig at betale mig fra.

Men vi havde fri, vejret betød, at det var ligemeget, at ungerne blev dyngvåde, de er blevet så store, at de forstår det, når man beder dem om at stoppe med at skrubbe asfalten med den børste, de lige om lidt skal vaske en lakeret bil med, og de kan selv gå ind, hvis de skal tisse eller ikke gider mere, så der var et window of opportunity og jeg kravlede lige igennem det.

4)
Trukket vores indkøb en dag for langt. Det her er en genganger, men den er bare så god, når den kan lade sig gøre, fordi det er på den sidste dag, vi får brugt ALLE resterne. Igår bestod aftensmaden f.eks. af 2 frikadeller, et stykke pizza, koldskål, tomater fra mormor og morfar, en skefuld humus og et par friske skinkeboller af dem her, som min veninde har anbefalet*. I morges var der rester, der passede til en smoothie, og da vi kørte over for at handle, var køleskabet så tomt, at det rungede.

*Jeg smed en rest chorizo og en rest haydari i, og bagte dem med chiliost, og de smagte HIMMELSK! Pro-tip: Jeg HADER at tygge på skinkestrimler, så jeg smider dem (og chorizoen) i min køkkenmaskine og hakker det hele fint. På den måde får man en bolle, der fungerer perfekt som mellemmåltid, fordi der er masser af protein i, så den mætter, og så er den supernem at have med i tasken.

Published by

12 Replies to “M2018, uge 31

 1. Jeg har inspireret af kommentarer her (og dette tema) købt sugerør i stål (inkluderet.en lille børste så de kan blive rengjort indeni) samt en lille pose til sandwich/frugttil formiddagskaffe i datterens dus. Der er plastic inden i og den kan genbruges. Vi har kun brugt den nogle få gange men jeg er spændt på hvordan den holder …for hvis den er god skal vi vist have nogle flere skal vi have nogle flere.
  Min mand har ikke læst bloggen men er selv gået i gang med at skifte pærer. Vi havde spots på 2 gange badeværelse, i køkkenet og nogle gamle lysstofrør i bryggerset. De er nu skiftet til led og specielt spotsene bruger MEGET mindre strøm (fra 35W til 3.9 og fra 50 til 5.5..pr. STK.) I vores køkken er der 11..halogenpærer der nu er skiftet..det er jo vanvittigt.

  1. Hvor er det vildt! Det kommer til at kunne mærkes på el-regningen, tænker jeg?! Og under alle omstændigheder så føles det også bare godt at “gøre noget”, ikke? Sådan har det i hvert fald været for mig. At fordi jeg kan mærke, at noget virker rigtigt, sådan på et helt overordnet plan, så får jeg lyst til at lede efter flere steder, hvor jeg kan sætte ind.

   1. Jeg ved ikke hvor meget det kan ses men jeg tænker det gør noget. Så vidt vi kan se ligger vores strømforbrug under gennemsnittet normalt og det er nok meget vaskemaskine osv. Der tager de store træk på den del
    Men ifølge Energistyrelsen er gennemsnitsfart riget 1600kWh år år år. Voksen men det kan reduceres til 1000bare ved at tænke energieffektivt og prioritere det når man handler nye apparater. Det synes jeg er meget! (Tallene er fra Energistyrelsen og ligger højere hvis man bor alene)

 2. Fantastisk liste! Jeg er fan 🙂 Og enig mht. at trække handle en dag mere, men jeg er også typen, der kan se fire måltider i et køleskab, som min kæreste påstår er gabende tomt 🙂 God weekend:)

  1. Haha – jamen, jeg tror bare, at det handler om at få hjernen stillet ind på den rigtige kanal? Til gengæld oplever jeg, at det er svært at gå tilbage. I sommerferien, hvor vores køleskab var mere fyldt, end det plejer at være, fik jeg nærmest stress over, at jeg syntes, det var svært at overskue. Så åbenbart har jeg fået udviklet en personlighed, der bedst kan håndtere halvtomme (køle)skabe:)

 3. Tusind tak for en virkelig skøn serie af indlæg. Jeg knuslæser det hele!
  Et par små tips fra mig:
  – jeg samler hårelastikker op, når jeg ser dem ligge på jorden, som folk har tabt. Man finder overraskende mange når man kigger efter. Som bonus er der så ikke nogen vilde dyr, der kommer galt afsted med dem. Hvis de er nussede kommer de i en vaskepose i vaskemaskinen. Nu køber jeg ikke længere nogen!
  – jeg havde førhen et stort forbrug af dyre økologiske madolier, fordi jeg tænkte det er vigtigt for vores hjerner med gode olier. Jeg er kommet frem til at det ikke kan betyde ret meget når jeg steger, så nu har jeg en billig margarine til stegning og dyr olie til feks at hælde over salat. Det havde jeg ikke tænkt på før, men det gør en forskel.
  – jeg skal til en polterabend, som jeg tænker kan blive en dyr omgang. Nu har jeg lavet en lang liste med forslag til billige, sjove aktiviteter og lagt på Facebook-gruppen… så håber jeg arrangørerne bider på ihvertfald et par af dem.

  1. Det er jeg meget glad for!:)

   Og tak for gode tips retur. Jeg gjorde det samme med ketchup; brugte en billig, når jeg lavede mad, og den dyre, når det skulle ovenpå ting. Jeg tror egentlig, at det ville være muligt at overføre princippet på meget mere, end man lige i første omgang tænker?

  2. Polter-tip fra hoften uden at kende den vordende brud: asti- og neglelakstafet. Traditionel øl-stafet, men hvor der skal drikkes og drejes 10 runder rundt om en lille Asti (dem på 250 ml fra Tiger/Søstrene Grene). Derefter løbes tilbage – og i stedet for at give High five til næste deltager, lakerer man lige hendes negle, før hun må løbe.

 4. Hej Linda
  Tak for inspiration til helt konkrete hverdagsting, der kan gøre livet lidt billigere og verden lidt grønnere.
  Jeg kan ikke huske, om nogen i kommentarfeltet før har nævnt appen Reshopper? Om ikke andet gør jeg det lige så. Det er nemlig en brugtbørs udelukkende rettet mod børneartikler, og jeg oplever derfor ofte, at det er meget lettere at få tingene solgt der end på Tradono, hvor klientellet, om man vil, jo er noget mere varieret. Bare et tip 🙂
  Vh Gitte

  1. Hej Gitte.

   Selv tak:)

   Jeg kender godt Reshopper, og synes, konceptet er fortrinneligt; problemet er bare, at den ikke er bedre, end de mennesker, der bruger den. Hvis du f.eks. i Esbjerg søger på flyverdragt, str. 92, risikerer du at få 3 hits, hvor du i f.eks. Aarhus snildt ville kunne få 50. Jeg ved godt, at man kan søge landsdækkende, men så synes jeg, at “garage-salgs” ideen forsvinder lidt. Det er perfekt, hvis man leder efter et bestemt mærke, men hvis det bare er lidt småting, man vil købe eller sælge, er det sjældent ret hensigtsmæssigt, at der kommer 35 kroner oveni i porto.

   Til gengæld er prisen i de mindre byer altid bedre, end i de store, så lidt fordele er der:)

   Men det er perfekt, at du nævner den, for jo mere reklame, den får, jo flere hopper forhåbentlig ombord:)

   Kh

   Linda

 5. Af ren nysgerrighed; hvordan kan det være, at du vasker bilen 2 gange om måneden? Jeg tænker i forhold til vandforbrug, er det et sted med mulighed for at reducere.

  1. Fordi jeg kører virkelig mange kilometer, og vi bor lige op af en mark; nu, hvor alting er så tørt, og der bliver høstet, bliver den så beskidt af bare at stå, at det er en smule uforsvarligt at køre i den, hvis ikke man lige får det værste støv vasket af ruderne:)

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.