M2018, uge 3

(Se forklaring på M2018-konceptet her )

I den forgangne uge har jeg:

1)
opfundet hjulet, bare med boller. Jeg bager jævnligt boller til madpakkerne, men ender altid med at smide halve eller hele boller ud, og det har irriteret mig ad helvede til. Hvis jeg bager det antal, opskriften angiver, bliver de så store, at børnene ikke kan spise en hel hver. Bager jeg dem mindre, bliver de ofte så hårde, at Frida nærmest ikke kan gnave hul på dem, og kører jeg med halve, ender jeg med at smide tørre efterladenskaber ud. Nu har jeg løst det. I denne uge bagte jeg, af en portion der skal give 12 boller, i stedet 6 små “franskbrød”, som jeg – og nu kommer det – skærer i skiver. Der må klappes. Frida kan tygge dem, et minifranskbrød, som passer perfekt til os 3, er nemt at hive op af fryseren, og der er nul spild.

2)
endelig regnet ud, hvordan jeg husker at bruge håndcreme, og dermed får brugt de 7 (!) tuber, jeg har stående i skabet. Jeg bøvler med tørre hænder, og er derfor nem at friste med gode tilbud på håndcreme. Problemet er bare, at jeg ikke får det brugt. Det står og står og står. Jeg har prøvet at stille det lige ved siden af håndvasken, ganske uden effekt. Men i sidste uge tømte jeg den klassiske Biotherm bodylotion med pumpe, og kom til at tænke, at det måske kunne gøre tricket. Og det gør det. Hvorfor jeg kan overskue at trykke på en pumpe, men ikke at vippe et fliplåg af, må gå over i historien som et af livet store, ubesvarede spørgsmål, men nu fylder jeg alle de ensomme, forladte håndcremer, der har henslæbt tilværelsen i et lukket skab på badeværelset over i the artist formerly known as Biotherm, som har fast adresse lige ved siden af håndsæben, og jeg er allerede igennem den første tube.

3)
holdt fødselsdag for familien, og efterfølgende skrevet i Min Bog, hvor meget, der blev spist. Jeg startede på bogen forrige år til jul, og bruger den til at skrive de højtidsrelaterede ting, som jeg hvert år er sikker på, jeg kan huske året efter, men som jeg efterhånden har lært, at det kan jeg ikke. F.eks. at jeg *har* købt kalenderlys (på udsalg), så jeg ikke styrter ud og køber et nyt, og hvor mange æbleskiver, vi spiste, da det var vores tur til at holde adventshygge. Jeg har udvidet bogen til at gælde for alt, hvad vi fejrer, og skriver nu også i, hvor meget, der er blevet spist, når vi har holdt fødselsdage. Umiddelbart kan det virke som overkill, og det bliver det måske også, når jeg engang er blevet bedre til det, men jeg er åbentbart reinkarneret fra noget husmor i 1950’erne, som levede i kronisk angst over, om der var mad nok, så jeg laver alt, alt, ALT for meget mad, kan jeg se. Måske bliver det ekstra grotesk at se på, fordi jeg er blevet ret god til at ramme den rette mængde i hverdagen – i hvert fald er det rart at kunne hive bogen frem, når man skal invitere til børnefødselsdag, og tænker, at sådan nogle børn da nok kan spise en bradepande pizza hver, og så sort på hvidt kan se, at 12 børn sidste år spiste 1,5 bradepande. I alt.

Published by

39 Replies to “M2018, uge 3

 1. Hej Linda
  Vi har også været plaget af vældigt tørre hænder her på matriklen. Det ændrede sig dog bemærkelsesværdigt, efter vi er gået over til Remas Øko håndsæbe – selv min mand har bemærket forskellen (!). Sæben indeholder nemlig ikke en given udtørrede ingrediens. Jeg blev opmærksom på det ovre hos Pudderdaaserne.dk http://pudderdaaserne.dk/2015/11/20/fredagsfavorit-organic-circle-flydende-haandsaebe-fra-rema-1000/
  Måske det også kan hjælpe hos jer?

 2. Jeg har:

  1) Erhvervet en brugt kommode til Mortens tøj for 2 flasker hvidvin, som er kommet til matriklen som gaver/gevinster engang. Vi får dem ikke drukket alligevel, og nu behøver Mortens tøj ikke bo i en flyttekasse og en sportstaske.

  2) Købt den fineste bluse på udsalg (selvom jeg ikke skulle udsalgsshoppe). Fidusen består i, at jeg fik den til 100,- grundet en lillebitte syning, der var gået op. Smuk bluse til nypris 600,- kostede pludselig kun 100,- og 5 min. syarbejde.

  3) Spist yoghurtrester og overmodne bananer i en klassisk chokoladesmoothie 🙂

 3. Det med min bog er en rigtig god ide😄
  Jeg havde for første gang lavet flæskestegssandwich til min fødselsdag og havde rigtig meget i overskud, og det kan ikke på samme måde som kødsauce fryses.

  1. Rester af flæskesteg kan snildt smides i fryseren og senere bruges til fx “fattigmandspulledpork”. Resterne skæres i tern og lægges i en gryde/dyb pande. Overhældes med fx barbecuesauce og vand, flåede tomater, bouillon og vand eller andet væske og smag. Småsimrer i et par timer og bliver mørt som en drøm. Kan spises i wraps eller pitabrød 🙂

   1. Rester af flæskesteg kan skæres i tern og fryses. Bruges til en omgang biksemad (eller spis biksemad dagen efter, uden at fryse det).

 4. @Naja – tak for tip. Det tror jeg vi skal prøve herhjemme.
  Jeg bager stort set aldrig efter opskrift. Men jeg bruger overskudsboller som brød til aftensmad. Flækkes og smøres med pesto eller tomat. Lidt ost og evt lidt rest af pølse. Gratineres i ovnen.
  Eventuelle rester bliver spist i madpakken.
  Kh Birgitte

 5. Punkt tre er hermed adopteret! Og efter dagens fødselsdag kan jeg konstatere, at jeg de næste gange godt kan skrue op for rullepølsen og ned for marmeladen og mængden af brød. Vi skal ha’ brød med marmelade til aftensmad de næste tre dage….

 6. Super gode tips, både i indlægget og i kommentarerne. Det er fedt at der er så mange der spiller med 🙂

  Jeg har:

  ENDELIG påbegyndt oprydning af fryseren og således fået optøet diverse stege og store kødstykker, som vi aldrig får spist og egentlig bare har rykket rundt på de sidste mange måneder. Jeg ville ønske jeg var typen der vidste hvad jeg skulle gøre med en steg, men det går altid galt når jeg prøver, så nu er det hele lavet om til hakket kød.

 7. Jeg har også en Din Bog til større udgifter. F.eks.
  10.06.2015 Toyota Aygo 100.000
  22.10.2016 Opvaskemaskine 1895,-

  Så kan man tilføje hvad man synes. Har F.eks. Også skrevet min seneste lønforhøjelse deri. For det første kan man aldrig huske hvornår de forskellige ting er købt. Og for det andet er det faktisk ret sjovt at læse tilbage i. Det var min mor der oprindelig startede sådan en bog da de blev gift i 1972. Den er kilde til mange grin i familien.

 8. Gider du dele din bolleopskrift? Synes det er svært at finde noget som ungerne kan/gider spise… Især hvis de er mer end 1 dag gamle

  1. Det kan du tro. Som med alle opskrifter skifter indhold og størrelse lidt fra gang til gang, og jeg er ikke bange for at smide rester af smøreost/grød/kartofler i, hvis jeg har noget i overskud. Dog med den tilføjelse, at hvis man smider et halvt bæger pikant-ost i, så bliver de nok semi-trælse med marmelade…

   Gulerodsboller (ca. 18 stk)

   4 dl. tykmælk/yoghurt
   2 dl. lunken vand
   50 gr. smeltet smør
   50 gr. gær
   2 tsk salt
   2 tsk honning
   2-3 revne gulerødder
   3 dl. solsikkefrø (eller blandede kerner)
   2 dl. havregryn
   ca. 7 dl. mel (du kan smide groft mel i, som du synes, men vær obs på, at du ikke kun bruger mel-typer, der ikke hæver så godt. Så bliver bollerne klæge. Jeg plejer at bruge ca. 1-1,5 dl. grahamsmel, og så tipo og alm. hvedemel for resten af pengene)

   Dejen skal hæve 1 time.
   Formes.
   Hæver 30 min.
   15 min v/200 grader

   God bagelyst:)

   1. Tusind tak! De skal prøves i weekenden 🙂

    Et sparetips fra min side: Hvis man har et par cowboybukser som er blevet for små til børnlil, så gem dem og brug dem som lapper eller forstærkninger på andre bukser.
    Jeg klipper også motiver ud fra udslidte pigetrusser eller t-shirts og bruger de til at lappe andre stykker tøj -det er altid et hit med en Anna eller Elsa lap på albuen (eller spredt ud over en t-shirt). Kan også redde et lidt kedeligt stykke arvetøj….

    1. God ide. Jeg tænkte på det så sent som i går; at jeg fremover skal gemme et par gamle regnbukser, når de er så ramponerede, at de ikke kan mere, for jeg kan se, at vi får brug for noget at lappe knæ på regntøjet med de næste par år…:-/

 9. Nogle vil måske finde det ulækkert, men det er effektivt mod madspild. Uanset hvordan jeg doserer, er mine børn slemme til at levne morgenmad. Hvad der er tilbage af gryn og mælk, yoghurt og gryn eller havregrød gemmer jeg i en skål i køleskabet og om eftermiddagen tilsætter jeg æg, en moset banan, vaniljepulver, mælk, mel og bagepulver og laver små tykke pandekager til eftermiddagssnack. Så bliver der spist op.

   1. Sine/Anne: Mon ikke, at varmebehandlingen, når man steger pandekagerne, tager de værste bakterier? Og jeg er stor tilhænger af at få brugt de 17.000.000 smårester, børn efterlader i deres kølvand.

    1. Selvfølgelig gør det det. Jeg synes jo heller ikke, det er ulækkert, men man ved jo aldrig. Syntes det var sikrest med en disclaimer 🙂

     1. Haha – jeg havde gjort det samme.

      I det hele taget er der nogle ting med det her økonomi/spareplan/stop-madspild, hvor grænserne er meget forskellige, og hvor man ikke helt kan redegøre for, hvorfor man har det, som man har det. Jeg er med i en fb-gruppe, hvor flere af medlemmerne stolt betegner sig selv som “Skraldere”. Jeg kan simpelthen ikke give dig en god forklaring på, hvorfor det får noget til at stritte i mig, for al logik og fornuft er på deres side – men det gør det.

 10. Måske ikke direkte minimalist-relateret og så alligevel… jeg har netop trykket unfollow på alle Instagram-profiler og blogs, som jævnligt gav mig lyst til at købe noget (ja, og dem hvor jeg kom til at føle mig forkert på den ene eller anden måde, men sjovt nok vil min hjerne ofte gerne løse det ved at købe noget, så…)

  1. Det synes jeg i allerhøjeste grad er relevant; jeg har de sidste uger gjort det samme med stort set alle de nyhedsbreve, jeg får. Hvis man mangler noget, skal man nok finde det, men de der skabte behov, er i 9 ud af 10 tilfælde bare unødvendige.

 11. Jeg er vild med, at du har lavet det her koncept! Og at der er så mange der kommer med tips og tricks. Jeg har de sidste par måneder bevæget mig mod mere minimalisme, mindre spild og at blive bedre til pengene, så det er helt perfekt til at holde min inspiration i live.

  I forhold til boller der kan holde nogle dage, så kan jeg anbefale våde surdejsboller, som Meyers. Valdemarsro har en opskrift inspireret af dem her: http://www.valdemarsro.dk/super-saftige-boller-roremaskine/
  De kan holde sig lækre i flere dage. Det kræver dog både surdej og røremaskine, så man skal have udstyret på plads, men så smager de også virkelig godt og tager egentlig kun 20min at få samlet.

  1. Det er jeg virkelig glad for! Tak fordi du lige melder ind <3

   Jeg gad SÅ godt at have en røremaskine. Jeg er bare sådan i tvivl om, om jeg ville få den brugt nok til, at den var investeringen værd?

   1. Altså det er jo en investering. Men hvis man køber kvalitet, så holder den forhåbentlig også de næste 20 år, hvis ikke mere. Min mors Kenwood holdt i ufatteligt mange år. Jeg er utrolig glad for min, tror jeg kunne synge mange lange serenader til min røremaskine:) Største win er helt sikkert at brød og kager er langt nemmere at få bagt og at surdejsbrød æltet på røremaskine bare bliver lækrere. + foodprocessor og blender i samme maskine. Men ja, som sagt. Jeg kunne blive ved:)

    1. Jeg har en kraftig fornemmelse at, at det kunne ende med en ode til den, jeg forhåbentlig kan pakke ud om 11 måneder. Min mor har en, og jeg har flere gange lige lavet en hurtig måler ift. om den kunne smugles ud i en håndtaske.

 12. Hej Linda.
  Denne kommentar er blot en tester, for at finde ud af, om jeg endelig har løst mit problem med ikke at kunne kommentere herinde i selve bloggen. Hvis det lykkes, så skal jeg sataneme da bare til at kommentere 😉

 13. Det med pumpen virker til opvaskemiddel herhjemme. Hvis man hælder fra tuben kommer der altid en deciliter ud, men et pump fra en håndsæbedispenser er passende. Derudover kan det fortyndes for yderligere besparelse.
  Boller kan bages i muffinforme der pensles med olie. Giver en fedtet og sprød bund der ikke bliver kedelig med det samme. Giver dog ekstra opvask (se tip 1).
  Venlig hilsen Liv

  1. Jeg har haft en fra Isabellas med pumpe, som jeg syntes var rigtig god. Men da jeg siden har fået opvaskemaskine er det så lidt, jeg vasker af i hånden, at det faktisk næsten er blevet omvendt; at jeg får for meget på børsten, hvis jeg bruger pumpe. Gad vide, om man egentlig kan få en, der simpelthen doserer mindre? Hvad bruger i? Jeg glæder mig til hele den her tankegang bliver så udbredt, at nogen gør sig mere effektivt i genopfyldelig emballage. Jeg har længe forsøgt at finde en til shower gel, for lige nu hælder jeg over i tomme, brugte sæbeflasker, men det fungerer ikke optimalt, fordi de ikke er lavet til at skulle fyldes op igen.

   Tak for tip med boller – jeg har lyst til at bage en pladefuld med det samme.

 14. Lidt sent, men jeg bliver nødt til lige at byde ind i forhold til genopfyldelig emballage. Jeg har i årevis brugt pæne, minimalistiske pumpeflasker fra japanske Muji til håndsæbe, shower gel m.m., og en “foam pump” til sulfo – det skal fortyndes kraftigt for at pumpen kan skumme det op, så det begrænser virkelig forbruget. Desværre charger de en mulliard i porto, så jeg handler aldrig online men kun når jeg tilfældigvis befinder mig i en storby, hvor de har butik. De har også små rejsestørrelser til cremer, shampoo osv.
  http://www.muji.eu/pages/online.asp?Sec=17&Sub=126

  1. GUD, hvor er de fede!! Det er jo lige sådan nogle, jeg mangler! Skal vi starte en parallelimport?:)

 15. Ja, det ville være cool. For jeg siger ikke, at jeg engang er sejlet til Gøteborg bare for at hamstre Muji. Jeg siger bare, at jeg ikke købte ret meget andet med hjem…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.