M2018, uge 23

(Se forklaring på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Re-introduceret lommepenge. Det er et begreb, jeg ikke helt ved, hvordan jeg skal gribe an, fordi det ikke betyder noget særligt for Anton, og Frida er for lille til at forstå det. Jeg har prøvet det af et par omgange, men dels strander det altid på, at jeg aldrig har kontanter, og ikke har kunne finde en sparegris-app, jeg synes fungerer, og dels er jeg fanget mellem at synes, at de skal arbejde lidt for sagen, og nægte at skabe præcedens for, at man kun vil støvsuge, hvis man får penge for det.

Tanken genopstod, fordi mine øjne faldt på deres Motormille-briller, som jeg købte til dem for en måned siden. Jeg gav 220 kroner for dem, og de har ikke haft dem på, siden vi kom hjem fra koncerten. Det synes jeg sker lidt for ofte; at de forelsker sig hovedkuls i et eller andet, som jeg så køber til dem – og efter 20 minutter er det ikke interessant mere.

Så med sommerferien LIGE om hjørnet (…), har jeg i år besluttet at prøve at puffe en lille smule til forståelsen for, at man kun kan bruge pengene én gang, og at hvis man vælger at kaste bolde i en spand vand i Tivoli Friheden for at vinde en stof-doughnut med en diameter på 95 cm, så kan man ikke også købe en Minecraft økse. Og Minecraft øksen har immervæk en lidt længere levetid og brugsværdi, end et dumt stykke bagværk i velour.

2)
Lavet frugtsalat. Frida E-L-S-K-E-R blåbær og jordbær, og kan gnaske sig igennem en bakke af hver på et døgn. Det er for dyrt. Derfor har jeg købt lidt andet, billigere frugt, skåret det hele i tern og blandet det med bærrene. Med lidt god vilje kan jeg strække sådan et par bakker over 4 dage. Som ekstra bonus er det en god måde at få brugt den lidt triste fersken, der ligger bagerst i grøntsagsskuffen, og de 4 skiver melon, der ligger tilbage i skålen efter aftensmaden, og det er dejlig nemt at give hende en skålfuld om morgenen, uden at skulle stå og skylle, snitte og hakke først.

3)
Været på forkant med, hvilke ture, vi skal på i sommerferien. Ud fra devisen ‘det skader i hvert fald ikke at spørge’ sendte jeg en føler ud på fb, om nogen mon kendte til rabataftaler med Tivoli Friheden, og fordi jeg kun kender sygt gode mennesker, faldt der 5 fribilletter ned hatten på mig. Opmuntret af mit held tænkte jeg, at jeg lige kunne tjekke, hvornår vores årskort til Odense Zoo udløb – men jeg havde egentlig opgivet på forhånd, for jeg mente, at det var købt i juni. Men engang i mellem resulterer glemsomhed i, at man bliver virkelig glædeligt overrasket, for sørme om ikke det gjaldt helt til slut-juli. Dermed har jeg forlods sparet ca. 1500 kroner i entre, og kan købe Minecraft-øksen til Anton, når vi står tomhændede ved doughnut-boden med tårerne silende ned ad kinderne, og jeg knækker, fordi jeg ingen rygrad har (- og “vi er jo også på ferie”) #MoralErGodt #DobbeltMoralErDobbeltSåGodt

Published by

31 Replies to “M2018, uge 23

 1. Af gratis 1-dagsture vil jeg lige reklamere for http://www.skovsnogen.dk/ hvis man alligevel er på de kanter.

  En gå-rute delt op i 2 “runder” som er overkommelig også for forholdsvis små børn. Jeg var der med en veninde hvor formålet var både det, at opleve stedet, men også at børn><hyggesnakke hver for sig og det var genialt til formålet.

  1. Det ser virkelig fedt ud, Line! Har lige tjekket Krak; vi har en time derop, så det kunne vi sagtens finde på at gøre. Tak for tip <3

  2. Nu bliver jeg nødt til at spørge hvor du kender Skovsnogen fra! For den ligger ved den landsby jeg kommer fra, og som jeg som udgangspunkt altid går ud fra at ingen andre i verden har besøgt. Hvad de så heller ikke har. Undtagen dig, åbenbart 😀

 2. Dejligt med en rygrad som hos en vandmand. Velkommen i klubben. Jeg har 4 nu voksne børn, ( fra 40 ned til 23). De er alligevel blevet nogle dejlige mennesker, selvom jeg tit var alt for blød.

 3. Og så app´en Ernit? Jeg bruger den ikke selv eller ved meget om den, men kender dem, der står bag. Eller kender og kender – det er gamle bekendte og den skulle vist have vundet rimelig meget og være på toppen.

  1. Jeg tror faktisk, at det bare handler om, at jeg synes de apps, der er på markedet kan for meget, og at de som oftest tager udgangspunkt i, at børnene skal lave opgaver for de penge, de skal have. Jeg ville egentlig gerne bare have en digital sparegris, hvor jeg kunne sætte penge over, uden alt det andet fikumdik. Egentlig overraskede det mig, at der var så få apps på dansk, da jeg undersøgte det sidste år, og dem der var, havde præ-definerede opgaver, og en ret dårlig brugerflade ift. selv at tilføje alternative opgaver (f.eks. var der én, hvor de opgaver, du selv tilføjede blev placeret nederst på listen, så man hver eneste gang skulle scrollet sig igennem 50 meter gulvvask og græsslåning for at komme ned til det, der var relevant for egne børn.)

   Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver noget, vi kommer til at bruge, når de bliver ældre, men for nu ville jeg ønske, at der fandtes en slags mobile pay, kids version, med mulighed for at se sin saldo, og så var det dét.

    1. Enig i MyMonii, selvom jeg kun har læst om den. Vi er stadig på old fashion kontanter og en reminder i min kalender om at hæve penge…

     En helt anden ting:
     Jeg elsker disse indlæg, og jeg elsker også alle de gode kommentarer. Derfor vil jeg gerne læse op på sidste indlægs kommentarer, når der kommer et nyt indlæg – så jeg er sikker på at få alle guldkornene med. Men jeg har ret svært ved at finde sidste indlæg; kun linket til konceptet og derfra ret vilkårlige indlæg, som selvfølgelig også er spændende – det er bare ikke det, jeg leder efter. Kunne du overveje link til sidste indlæg i den nye uges indlæg?
     Jeg læser med via Bloglovin’ på mobilen – måske virker det for alle andre (eller jeg er måske den eneste, der har behovet?!), så det er selvfølgelig blot et forslag.

     Tak for fede indlæg med relevant videndeling og et dejligt fokus 😃

     1. Måske misforstår jeg dig – men hvis du trykker på den lille “tagged in M2018” som kommer nederst i indlægget, når du læser i Bloglovin’, får du så ikke alle indlæggene? Jeg har lige prøvet, og jeg gør, men ser din brugerflade anderledes ud?

      Kh

      Linda

     2. Hej Linda.

      Tak for din opfølgning. JO, for Søren da også!! Det var jo netop det, jeg ledte efter – men ikke kunne finde! Kikset altså. For mig lignede det bare en overskrift (unden underpunkter godt nok…). Fedt du gad svare; jeg er allerede igang med at trævle gamle indlæg kronologisk 🙂

     3. Godt det fungerer:) Og et fint spørgsmål for mig at få, for jeg har kun fokuseret på at sætte kategorier på, så man kan finde de respektive kategorier, når man læser bloggen i internet-versionen, så jeg lærte også noget nyt:)

      God dag.

      Kh

      Linda

 4. Ha ha præcis samme historik her ift lommepenge og overvejelser om samme. Inklusiv det tårepersende drama i Tivoli – her var der dog tale om en Minionsbamse… Dit indlæg får mig til at tænke at vi bør prøve igen… Glæder mig til at høre hvordan det går for jer!

  1. Jamen, er det ikke utroligt?

   Lad os sammenligne krigshistorier på den anden side af sommerferien, når vi sidder på hver vores bjerg af tombola-præmier, Lego-merch og slatne rygrade…

 5. Husk når årskortene til Odense zoo stadig er gyldige så kan sommeren også byde på en gratis tur til givskud zoo og ree park m.fl . Samt halv pris div andre steder.
  God sommer

 6. Kære Linda,
  Jeg kender til lommepenge-dilemmaet. Min mand og jeg har 5 børn fra 0-11 år, og nåede frem til denne løsning: Der bliver givet 100 kr til hvert barn (undtagen ligeglade babyer:)) per måned. Pengene er en foræring, forstået på den måde at der ikke skal gøres noget for dem – de kan spares op eller bruges på skrammel, så har alle lidt på lommen til hvad end man går og drømmer om. Derudover har alle vores børn en daglig pligt fordelt efter alder, f.eks. tømmer én opvaskeren hver dag, en yngre dækker aftens bordet, den store rydder op efter måltidet mens den yngste går ud med skraldet hver dag. Dette gøres “fordi man i en familie hjælper hinanden” og der høstes ikke moneter. Det fungerer helt optimalt, og er faktisk en hjælp i det daglige. Derudover sætter vi også jævnligt kravene lidt op. F.eks fra at man skal redde sin egen seng, til at man også lige slukker lyset og ruller gardinerne op. Ganske små ting som sparer de voksene tid og genererer et overskud. Og børnene brokker sig ikke når den første uge er gået, så er det blevet en vane.

  1. TIl Mathilde: Det lyder som en ide jeg gerne vil kopiere! Men vi har to unger på hhv 2 og 4, og jeg tænker på om de er for små endnu? Eller -2-åringen kan jo bare få pengene i sin sparegris, men hvad med 4-åringen -er din erfaring at de kan forstå konseptet i så ung en alder?
   Siden 4-åringen har fødselsdag i januar, går der et helt år mellem de naturlige gaveanledninger, og på den tid vokser man jo ud af tingene. Så indtil nu har det været lidt sådan at vi har købt legetøj når vi syntes hun havde brug for noget nyt, men det er endt med at der bliver plaget ret meget, så det er løbet lidt af sporet føler jeg. Vi vurderer en slags tavle hvor man får et klistremærke hvis man hjælper til med en opgave derhjemme, og havde tænkt at x antal klistremærker kan veksles i kontanter, men jeg kan egentlig godt lide ideen om at man får et fast og forventeligt beløb.

 7. Hov, en bonus er forresten at ved plagerier om dingenoter og småskrammel, gør henvisningen til “at den må du gerne købe, men for dine egne penge”, at 90% alligevel ikke er interessant:)

  1. Fuldstændig enig, Mathilde, det er ligesom i samfundet. Alle skal hjælpe til efter evne, uden at det hedder at “arbejde for,” for sådan er det i sådan et fællesskab, som en familie er. Sideløbende får man så udbetalt sin egen lille rådighed, ikke fordi man har fortjent det, men fordi det gør alting nemmere.

  2. Det synes jeg simpelthen er en af de bedste ideer, jeg har hørt længe. Ikke mindst fordi det er administrérbart, og børnene får penge i en størrelsesorden, der giver en reel mulighed for at spare op til en lidt større ting, uden at det har udsigter på 2-3 år. Det andet inspirerer for meget til klatteri, synes jeg.

   Tricket med “det kan du jo købe for dine egne penge” har vi faktisk allerede glæde af, fordi ungerne jo får lidt penge fra tid til anden, men det er faktisk lige præcis den læring, jeg gerne vil skrue yderligere op for, så de også får lidt fornemmelse af, at det kan være godt at spare op lidt i forvejen, selvom det kan være svært, når der er noget konkret, man gerne vil have nu-nu-nu.

   Tak for en virkelig brugbar kommentar.

   Kh

   Linda

   1. Præcis – det at de får en ægte seddel gør en forskel her, fra den ugentlige guldmønt som var tilfældet tidligere. Det kommer til at lyde lidt regime-agtigt, men vi forsøger også at “belønne” viljen der ligger bag sparsommelighed. Vores store ønskede sig f.eks. brændende en iPad, og vi nåede frem til en løsning der hed, at sparede hun selv 2000 kr op, betalte vi de resterende 1000 kr – så efter godt og vel halvandet år, drog hun stolt ud af Elgiganten med en iPad, primært betalt med 2000 kr i 100 kr sedler:) Til stor inspiration for søskende som i samme periode havde brugt tilsvarende beløb på hengemt plastik:)

    1. Det er nogle supergode overvejelser, Mathilde kommer med, og meget som vi også gør med vores unger, eller i hvert fald de store på 6 og 9 år. Jeg vil overveje det med at give på månedsbasis i stedet for som nu, ugentligt, for jeg kan godt se, at det rykker på en anden måde.
     Jeg er selv opvokset med devisen, at vi hjælper hinanden, fordi vi er en del af familien, og vi får lommepenge, fordi vi er en del af familien, og det har jeg oplevet som en god tilgang.

     Mine unger får som sagt lommepenge ugentligt, men de får dem som krydser på et skema, vi har lavet (for jeg har heller aldrig kontanter). Der kan krydses af i tre områder: spare op, give, eller slik. Hver uge får de 10 krydser, hvoraf ét skal sættes i “spar op” og ét i “give”, og så har de otte krydser de selv må fordele.

     Spar op-pengene må ikke bruges til slik, men man kan godt gemme slik-krydser fra én uge til en anden, hvis man hellere vil købe en stor mængde på én gang.

     Give-krydserne indløses f.eks. ved dør til dør-indsamlinger, men planen er, at det også er noget, vi kan bruge, nu når de er større og hører om ting, der sker rundt om i verden, og vi får nogle snakke om, hvad vi kan gøre. For mig er det vigtigt at opdrage mine børn til, at når vi er så rige og priviligerede, som vi er i Danmark, så har vi et ansvar for at hjælpe andre, også økonomisk.

 8. Vil lige slå et slag for Skærup Zoo – den er vildt hyggelig med masser af spændende dyr og prisen er rimelig (vil tro omkring 200kroner for en voksen og to børn). I Vejle området er der også Dyreparken (gratis), og offentlig adgang til det nye Fjordenhus (tror jeg nok… skal lige tjekkes) plus landskabsskulpturerne ved Tørskind Grusgrav (gratis og fedt hvis ungerne er til natur). Hvis du har tid kunne det være fedt med et indlæg med inspiration til gratis sommer-oplevelser, er sikker på at kommentarsporet kunne blive en guldgrube 🙂 Der er altid så meget godt at hente i kommentarsporet hos dig, Linda!

  1. Det er en super idé – jeg får det flettet ind i et M2018-indlæg en af de kommende uger (tror, der bliver fødselsdagstema i weekenden, så måske først om små 14 dage:))

  2. Enig. Kunne være så skønt! Vi er hjemme denne sommer pga spædbarn, og forslag til små, billige, overskuelige udflugter kunne være så fantastisk, så forældrene kan forebygge cabin fever.. 😀

 9. Jeg har også et “sparetip” som er lidt i tråd med nr. 3: Vi har vores hus til udlejning på airbnb alle weekender og de uger vi har fri fra skole/arbejde – de uger og weekender som så bliver booket, der bruger vi så indtægten fra airbnb på oplevelser eller rejser. Der er gået sport i at få indtjening til at passe med udgifter, og den vej rundt er vi kommet til både Mallorca, weekendture i ind- og udland, overnatninger på campingpladser ved Fårup sommerland osv. Vi har den vej rundt givet vores familie mange oplever og spontane ture vi ellers aldrig ville have tænkt på eller haft økonomisk råderum til.

  1. Hvor er det bare en fin balance-tankegang. Og virkelig en god måde at give familien nogle muligheder, man ellers ikke ville have haft <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.