M2018, uge 22

(Se forklaring på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Fundet ud af, at de rester af balsam, jeg ikke får brugt (fordi jeg, som nævnt her, har opdaget, at Argan-olie er meget bedre i mit hår) kan bruges som shaving-gel. Det fungerer faktisk næsten bedre end the real deal, fordi det bliver siddende, når huden bliver våd.

2)
Kastet et blik i skabene og sat de småting til salg, jeg ikke bruger. Jeg har på en uge solgt for 700 kroner, nok primært fordi jeg sælger tingene så billigt, at det virker dumt at lade være med at købe dem. (Helt alvorligt tror jeg faktisk, at det er én af de to fejl, de fleste laver, når de er nye i Tradono/DBA. Enten skriver de “Byd” – hvilket jo på papiret sikrer, at man får det, en eventuel køber er villig til at betale, men ofte fører til, at man ingen henvendelser får, fordi der er 16 andre, der har samme produkt til salg, hvor køber ikke først skal til at bruge tid på forhandle prisleje 2) Eller også kan de ikke slippe varen, men kommer til at prissætte den ud fra, hvad de selv har betalt for den, eller hvad den har betydet for dem, fremfor hvad de selv ville være villige til at betale for en brugt håndcreme eller blazer.)

3) Planlagt Fridas fødselsdag for børnehaven.

“Enten kanbørnehavenkommeher, eller OGSÅ (stemme op i begejstrings-high-pitch) kan mor komme ned i børnehaven, og så er vi der SAMMEN, og du kan komme tidligt, tidligt med hjem?”

De kommer – naturligvis – her.

Men jeg har ikke service til 20 børn og 3 voksne, og hvor jeg for et år siden, uden at blinke, ville have købt engangsservice til hele selskabet, valgte jeg i år at spørge i børnehaven, om vi kunne låne af dem. Jeg fik ja, men kunne på pædagogens mimik se, at Esbjerg ikke er helt er der endnu, miljø-wise, men fordi modstand er mit brændstof har jeg nu sendt en mail til forælderbestyrelsen og fremsat forslag om, at vi indkøber 3 sæt låne-service i melamin eller plastik, som kan stå i børnehaven. For ca. 10 kroner pr. barn, kan vi købe tallerkener og glas til 60 børn, så der er et sæt man kan låne, selvom flere børn holder fødselsdag samtidig, og jeg har foregrebet begivenhedernes gang ved at skrive, at hvis forslaget har udsigt til at strande på økonomi, så kan vi spørge ud, om nogen har noget stående i skabene, de ikke længere bruger. Det har jeg f.eks. selv.

Prøv lige at overveje, hvor meget engangsservice, vi kommer til at spare, hvis bare de her låne-sæt kan leve 5 år. Jeg håber virkelig, virkelig, at de andre forældre kan se idéen i det, for nu hvor forslaget er sendt, kan jeg næsten ikke holde ud, hvis det ikke bliver til noget.

Published by

25 Replies to “M2018, uge 22

 1. Det var dog en vanvittig god idé med “fødselsdags-serrvicet”…! 😂 Det tror jeg, jeg ville stille til der forældreråd, jeg selv er med i.. Det ville ikke skade at tænke i miljø også!

  1. Jeg kan næsten ikke være i mig selv over, hvor fedt jeg ville synes det var, hvis ideen smittede!<3

 2. Jeg er så træt af at købe engangsservice at jeg har planlagt at købe 5 pakker af hver (krus, tallerkner og skåle) af det der multifarvet plastik-børne-service fra IKEA. Det vil hurtigt tjene sig selv ind, og med snart 3 børn er der masser af fødselsdage og picnic-arrangementer.

  1. Det var faktisk også min første tanke, og derfra voksede det til at jeg tænkte, at det ville blive endnu mere optimalt, hvis man kunne være flere, der delte det samme. Måske nogle af dine veninder vil være med? (Ikke pga. pengene, men pga. ressourcerne).

 3. Den her kommentar er sikkert vanvittigt upolitisk korrekt – og normalvis holder jeg mig fra at skrive den slags, men jeg tror, jeg kan få et begavet svar fra netop dig: hvorfor beslutter du ikke bare som den voksne, at fødselsdagen skal holdes i børnehaven. Punktum.??

  1. Det er helt fair, at du spørger. Min veninde sagde også, at man jo ikke behøver at spørge børn om alt, hvilket er helt rigtigt. Men fordi jeg er alene med børnene, er der mange ting, som bare er nødt til at være, som de er. Der er f.eks. ikke frit valg på alle hylder ift. hvad man gerne vil gå til, fordi jeg er nødt til at have begge børn med, og det eksempelvis ikke er rimeligt, at Frida skal affinde sig med at blive slæbt med til ishockey-træning 3 x om ugen, plus kampe. Derfor forsøger jeg, i det omfang det er muligt, at give dem valg, når noget er vigtigt for dem, og for Frida er fødselsdag vigtigt. Det var det ikke for Anton, før han var 5, men Frida er bare et andet barn, og hun GLÆDER sig til at vise børnehaven, hvor hun bor. Selvom det ene set-up indebærer mere arbejde for mig end det andet, så er det muligt for mig at opfylde hendes ønske lige her, og derfor får hun valget:)

  1. Jeg har solgt 10 Willibøger (15 kr. stk), 15 krimier (10kr. stk/hele stakken for 100), en håndcreme (50 kr), en hårvoks (35 kr.) 7 sæt tarot/engle-kort (50 kr. pr. sæt). Halvdelen er solgt på Tradono/DBA, resten i min nyoprettede gruppe på fb:)

 4. Helt genialt forslag med service. Det er i grunden mærkeligt at ingen har tænkt på dette noget før. Jeg har termin på min søns 3 års fødselsdag og da vi er i gang med at renovere vores hus, så er føler jeg ikke lige for at 14 børn kommer dumpende. Så det bliver klaret i børnehaven. Men efterfølgende vil jeg da slå et slag for samme forslag som du nede i børnehaven. Forældrene er i forvejen sådan nogle, der lige har oprettet en konto for at børnene kan komme på ekstra ture udover de nuværende som de er på nogle gange om måneden. Det ved jeg ikke hvad jeg synes om, men lader da til at forældrene er ret med på en del.

  1. Jeg tænker, man når langt, hvis man har en progressiv forældregruppe. Og det her er én af de ideer, som jeg simpelthen ikke har fantasi til at forestille mig, hvad man kan have imod.

   Ps: Jeg synes, du skal have en medalje og et ridderkors for din analyse af situationen, og ikke falde i “Jamen, en børnefødselsdag fra eller til”-fælden.

 5. Nu vi snakker om at sælge ting online, så byder jeg lige ind med et tip: Jeg bruger de varme sommereftermiddage på at tage billeder af ungernes efterårs- og vintertøj, der skal sælges når sæsonen skifter. Sommersolen giver et godt lys, så nu har jeg en mappe med billeder der ligger klar til vejret vender. And granted: en vinterjakke ser bare pænere ud når den er fotograferet på en bøjle mod en solskinsbelyst (have)trævæg, fremfor at ligge udsplattet på stuegulvet i trist efterårsgråhed.

  Det giver måske ikke nødvendigvis flere penge i kassen når tingene skal sælges, men det føles rart at sælge ting, der tager sig pænt ud.

  /Kristina.

  PS: dit svar til Lisa er <3

  1. Hvor er det bare en god idé! For du har simpelthen sådan ret; sådan en slasket jakke i gråt vinterlys, der ligger og gisper efter livet på et trist stuegulv, er der jo ingen, der får lyst til at købe. Jeg tror, at det med mappen er nøglen til succes. Tak for tip! (Og for den sidste sætning. Den gjorde mig glad)

 6. Da min 13-årige startede i skole meldte jeg mig som forældrekontakt. Da fik jeg magten over klassekassen og gik direkte på IKEA og købte plast til 60 mennesker og en kasse at have det i. Det er blevet brugt på alle arrangementer op gennem årene, samt lånt ud til fødselsdage. Noget er blevet væk undervejs, men så har jeg sendt en mail ud og spurgt om de var nogen der kunne supplere. Jeg har selvfølgelig måtte tage slæbet med at vaske det efter (næsten) hver gang, men som miljøkonsulent synes jeg det er det værd.

  1. Jeg elsker mennesker, der sætter pengene, hvor munden er (- som vi siger på godt dansk..)

   Kæmpe respekt og et miljø-highfive til dig! <3

 7. Vi har lavet voksenversionen af dele servicet på den villavej, jeg er vokset på på.
  Vi (mine forældres hus) har IKEA glas (champagne, vand og vin) samt duge og stofservietter (lifehack: de der 3-kroners viskestykker fra IKEA er virkeligt luxuriøse stofservietter, hvis de bliver strøget og får et fint bånd på. Og de kan bruges igen. Og igen. Og igen. Og… – You get the point).
  Det ene sæt naboer har en hulens masse klapstole og bukke/plader til borde. En anden nabo har et GIGANTISK festtelt, med gulv, en har et anlæg, der kan spille ret højt. Osv. osv.
  Det udlånes frit til alle på den lille villavej, og har været brugt til rigtigt mange fødselsdage, konfirmationer, bryllupper og vejfester.
  Jeg bliver helt stolt, når nogen kommer og spørger, om de ikke må låne glassene. Længe leve dele-økonomi!

  1. Hvor er det bare en god ide!! Jeg gad virkelig godt at bo et sted, hvor det var muligt – og gav mening. Og hvor man kunne gøre det med plæneklippere, hæksakse osv; lave et bibliotek, alle betalte ind til, hvor tingene kunne lånes, så ingen følte mere ejerskab over tidseljernet end andre.

   Det må blive projektet for næste generation<3

   1. Vi har oprettet en Beboerrepræsentation i det lejlighedskompleks, som jeg bor i. Alle opkræves ca. 300 kr. om året, som vi bruger på medlemskab af LLO, diverse fester og arrangementer, storskraldscontainer – og sidste nye skud på stammen er en lånebod, hvor vi har indkøbt klapstole, klapborde, luftmadras, cykelpumpe og diverse værktøj, som beboerne kan låne. Det fungerer SÅ godt – og alle er fri for at rende ud og investere i et slagbor, bare for at sætte et par billeder op, eller 10 klapstole, fordi familien kigger forbi til fødselsdag én gang om året ☺️

    1. Fuldstændig forrygende ide! Jeg tror nemlig også, at nøglen til at få det til at fungere, er at starte det op som fælles-indkøb, så græsslåmaskinen ikke forsvinder, den dag Svend flytter ud, eller ingen må låne stolene, fordi Maria, hvis stole det egentlig er, er blevet sur.

     SÅ sejt. Gid det må smitte og inspirere alle omkring jer <3

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.