Iskaffe (Klassikeren og den nye med lakrids)

I anledningen af at de melder 700 grader de næste 4 uger, kommer her en reprise af verdens bedste iskaffe.

Fordi jeg er mig, har jeg også eksperimenteret mig frem til en ny variant med lakrids. Den er til lakrids-elskere – men er man det, er den til gengæld så god, at man næsten må knibe en tåre.

Here goes:

Is-kaffe, klassisk:
1 dl. instant-kaffe
6 dl. kogende vand
1 dåse kondenseret mælk

Rør kaffen ud i det kogende vand. Tilsæt kondenseret mælk, mens blandingen stadig er brandvarm, og rør, til mælken er opløst.

Hæld massen i forme (ca. 1 dl. i hver) – tænk over at vælge en form, der giver is-terninger, som passer i dine caféglas, så du ikke er nødt til at blande is-kaffen i din opvaskebalje, når du skal servere den. (Og styr dig, når du hælder op – det er FEDTET!)

Når du vil have iskaffe, smider du en terning i et stort glas, hælder mælk(/Bailey/Kahlua) over, ét voila. Hvis du vil lave den som ice-blend, skal du fryse kaffe-massen i mindre tern, så du ikke slår din blender ihjel, men igen: Det fedter, så lad være med at lave klassikeren med is-terningebakken, hvor halvdelen ender i bunden af fryseren.

Is-kaffe, lakridsvariant:
1/2 dl. instant-kaffe
3 dl. kogende vand
3 spsk rålakridspulver (Jeg bruger den fra Urtekram, men har hørt rygter om en billigere variant hos Flying Tiger)

Evt. vanilje- eller lakrids-is

Jeg valgte at blande ingredienserne i en gryde, og give dem et kort opkog, for at være sikker på, at lakridspulveret blev ordentligt opløst. Jeg gætter på, at man kan bruge lakridssirup i stedet, og så er det formentlig nok bare at røre de tre ting sammen, når vandet har kogt i en el-kedel.

Blandingen sættes på køl, og når du vil have is-kaffe, hælder du 1/2 dl. i et glas, og fylder op med mælk. Hvis du bruger den som dessert, blender du den med en kugle is inden servering.

Skål og held og lykke med nogensinde at sove igen.

(Ps: Boganbefalingslisten er opdateret med Majbritte Ulrikkeholms “Rejsen til kærlighed”)

Published by

1 Reply to “Iskaffe (Klassikeren og den nye med lakrids)

  1. Skulle man få lyst til nogensinde at sove igen, så kan man vælge koffeinfri Pulverkaffe. Smager lige så godt og man undgår rysteture og vågne nætter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.