M2018, uge 16

(Se forklaring på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Arrangeret samkørsel til en børnefødselsdag, og dermed været den uudholdeligt selvtilfredse årsag til, at 1 og ikke 3 biler startede op og kørte en time.

2)
Besluttet, at vi i år prøver at se, om Anton kan klare sig uden en sommerjakke. Sidste år syntes jeg simpelthen ikke, at vi brugte den nok til, at den var udgiften værd, og da han har en håndfuld overtrækstrøjer af god kvalitet afventer jeg og ser, om ikke de dækker behovet.

3)
Steppet mit grøntsagsskuffe-game *sygt* op.

Jeg startede med at beslutte, at alt, hvad jeg havde i den, skulle bruges, inden jeg måtte handle igen, så med skuffens indhold lavede jeg bolognese (af resterne fra grøntsagsversionen fra sidste uge), som jeg serverede med blomkålsris den første dag, og dagen efter brugte som”bøf” i en gang burgere*, jeg fik lavet en kande ingefær-te med citron, og endelig blev et slattent hvidløg og en trist porre vendt på panden med et par æg, revet ost, og en kvart pose frossen spinat og spist på ristet rugbrød.

Jeg synes faktisk, at det kan være svært at nå at bruge de grøntsager, som af den ene eller anden grund bliver til overs; jeg har typisk købt ind til nogle bestemte retter, og et overskudsblomkål er bare ikke kompatibelt med alt. Det smager f.eks. ret træls i gullasch. Derfor synes jeg somme tider, at jeg ender med at skulle vælge mellem at lave mad med semi-suspekte ingredienser, der får retten til at smage underligt, eller at skubbe det, jeg *skulle* have brugt – som så bliver det næste, der ligger og stresser mig. En slags ondsindet grøntsagsdomino. Derfor besluttede jeg søndag at prøve at preppe alt det grønt, jeg havde tænkt mig at bruge til madpakker den kommende uge, så dét i hvert fald ikke lå og vansmægtede i skuffen sidst på ugen. Jeg slicede alle snackpebrene, skyllede alle tomaterne og skrællede alle gulerødderne og smed dem i vand, og stillede det hele i køleskabet. Resultat? Alt var spist, da vi nåede til fredag, og det var ca. 20 gange nemmere at smøre madpakker. Det bliver helt klart den model, vi kommer til at bruge fremadrettet.

*Jeg vil bare lige videregive, at Sloppy Joe-konceptet i vores størrelse-small/medium/large-familie ca. 100 gange så smart, som almindelige burgere med bøf, fordi det er meget nemmere at tilpasse portionsstørrelsen til det, vi hver især kan spise.

Published by

29 Replies to “M2018, uge 16

 1. Sloopy Joe er også genial når man passer nevøer ogen ønsker pasta den anden burger… kompromis, god tørkødsovs, burgerboller, Pasta skruer og bland selv gnave grønt. … De spiste meget trods den ene sjældent gør det 😀

  Også teste grønt kan blive god tærte, næsten alt kan bruges der… også sammen med en lille slat kød…..

  1. Det er, som om, det altid glider bedre ned, hvis de kan få det serveret i samlesæt, ikke? 🙂

 2. Lige lidt ud af kontekst ifht. denne uge, men absolut relevant ifht. konceptet generelt: Når de tre langhårede nymfer her på matriklen skal have vasket hår, gør vi det med én skylning hver, dvs. håret bliver gjort vådt hvorefter balsam fordeles i spidserne og derefter shampooen i hovedbunden. Først da skylles der. På den måde spares en skylning, tid og en masse vand og ingen af os kan hverken se, lugte eller mærke forskel ifht. den traditionelle måde. Tippet er vistnok hugget fra Pudderdaaserne.dk i tidernes morgen. Bruger man slet ikke balsam er det selvfølgelig ikke så relevant 😌

  1. Du skal ENDELIG bare kommentere med alt, hvad du har på hjerte – kommentarfeltet til de her indlæg bliver altid læst virkelig grundigt af virkelig mange mennesker, så jo flere input, jo bedre.

   Jeg har, siden jeg opdagede, hvor godt Argan-olie virker, ikke brugt balsam til hverken mig selv eller børnene, men det er der med garanti virkelig mange andre, der gør, så tak for tippet <3

  2. Hej Naja,
   Jeg prøvede i dag dit tip med kun at vaske en gang, og det er jo helt perfekt:-) Tænk at jeg har spildt tid og penge på at skylle to gange i alle de år!
   Tak fordi du delte 🙂

  3. Naja, det er simpelthen genialt! Har forsøgt mig med konceptet nogle gange, siden jeg læste din kommentar, og det er jo SÅ smart! Tak for ideen 🙂

   1. Dejligt at kunne hjælpe, Lise og Marie! Ja den gængse metode virker nærmest skør når man har vænnet sig til kun én skylning 😊

 3. Jeg kan også anbefale tærte eller friske forårsruller til lige at slippe af med reste-grønt. Personligt smider jeg dem på en plade i ovnen med olie og krydderier, hvis vi alligevel skal have en ret som laves i ovnen. Det er blevet en del nemmere efter mine unger spiser varme grøntsager. Kh. Birgitte

  1. Jeg gad virkelig, virkelig godt at prøve at lave forårsruller! Der er et par stykker, der har anbefalet herinde, og det ser sygt godt ud. Det virker bare så svært, synes jeg? Eller er det mig, der skal stramme op?

   1. Det er lidt tricky de første par gange. Men hvis alt fyld er skåret og klart, sovs er sat frem mv. så anbefaler jeg, at tage en skål vand med ind på spisebordet og lave dem der. Sørg for at rulle dem stramt uden for meget fyld. Ungerne er i øvrigt ligeglade med, at de går i stykker de første par gange. De synes bare, det er sjovt med fingermad. (og så ikke et ord om, hvor perfektionistisk jeg selv er og hvor meget jeg måtte bide tænderne sammen, fordi det ikke lykkes i første – eller anden – pandekage).

   2. Der er lidt forskel på om det er friske forårsruller eller øh. Jeg ved ikke lige hvad de andre hedder. De friske er i rispapir mener jeg og der er jeg enig med Birgitte at det er fint at lave ved bordet. Jeg har tidligere anbefalet forårsruller der laves i panden eller ovnen og dem synes jeg faktisk ikke er så tricky. Bare lad være med at putte for meget fuld i til der lige er styr på det. Vi har købt frosset forårsruller der kommer i stykker. Så det er bare fyldet man selv skal stå for.

    1. Det var faktisk din anbefaling, jeg kunne huske, og jeg har sendt dig en tanke hver gang jeg har set opskrifter rundt omkring. Det må sgu kunne lade sig gøre at lære, selv for en køkkenanalfabet som mig.

     1. He…det er tit sådan med sådan nogle ting at tanken om det er vildere end det at gøre det. Lidt som du skrev med det om at holde picnic i stuen.Min datter på 5 hjælper gerne med at folde. Det er altså ikke raketvidenskab..det er bare mad 😉

 4. Blomkål er super ‘grundfars’ i hjemmelavede grøntsagsdeller. Det koges, moses med en kartoffelmosdims, blandes med lidt andet, feks gryn, hakket løg, revne gulerødder/squash/whatever, krydderier. Steges på panden eller bages i ovn.

  1. Jeg gad faktisk godt at mestre grøntsagsdellen. Mon du har et link til en opskrift, du har prøvet? For jeg vil sige, at min succes so far har været *noget* tør og begrænset.

   1. Jeg har ingen opskrift, jeg tager den fra gang til gang. Hvad jeg lige har ved hånden og har lyst til. Har aldrig problemer med tørhed, nærmest det modsatte (hæhæ). Derfor ofte gryn i, da de suger godt.

    1. Jeg kan hundrede procent anbefale denne opskrift: http://www.madenimitliv.dk/2016/01/sproede-og-spicy-selleriboeffer.html fra dygtige Madenimitliv. Jeg serverede dem for vegetarerne til et stort arrangement, og endte selv med at droppe at spise culottestegen, fordi de var så gode. Hvis dine børn ikke er vilde med chili, tænker jeg sagtens, de kan gå uden. Jeg ville personligt også godt kunne lide dem med en lidt stærkere ost, men det fjerner nok den autentiske frikadellesmag lidt. Men feta ville jeg være helt frisk på 🙂

     1. Hvordan kender jeg *ikke* den blog?! ALT derinde ser jo fantastisk ud!

      Og de der “deller” ser godt nok spændende ud – og meget til at gå til? Jeg tænker nemlig, at det handler om at finde en god grundopskrift, og så stille og roligt tilpasse den efter egne præferencer og køleskabsrester. Tak for tip!

    2. Jeg fik en god grundopskrift at arbejde ud fra lidt længere nede i kommentarfeltet, så nu er jeg klar!

  1. Jeg har, på din anbefaling, købt hendes kogebog, og glæder mig meget til den kommer. Jeg bladrede lidt på bloggen, bare lige for at sikre mig, at vi kulinarisk var på nogenlunde bølgelængde, og det var vi – så nu skal jeg lige have det i hænderne.

   Tak for tip <3

   1. Ej hvor fedt Linda! Hun er en interessant størrelse, hende Jack Monroe, og jeg er vild med hendes fokus på sunde, billige opskrifter, der ikke kræver den store cordon bleu eksamen. Det er ligesom sjældent, at der er overskud til at lave souffle på en tirsdag (eller en hvilkensomhelst anden dag sådan set…)

  1. Det ser sygt godt ud! Jeg har allerede bogmærket 5 forskellige opskrifter, vi skal prøve. Tusind tak for tip.

   Hvis du husker det til den tid, vil du så ikke give en tilbagemelding på, hvordan det fungerede? For jeg tænker, at det godt kan være en ordentlig omgang at lave mad fra opskrift hver aften i en måned, men måske det slet ikke føles sådan? Jeg vil mægtig gerne høre, hvordan du oplevede det <3

 5. Har du smagt bagt blomkål? Jeg er nærmest blevet afhængig, det smager så godt, bare i små buketter med lidt salt og olivenolie i ovnen. Godt som det er, men også i en sovs af en art (jeg bruger det i curry) eller som fyld i pitabrød.

  1. Kun som “ris” hvilket jeg (efter en periode på LCHF) er kørt lidt død i. Men det kunne faktisk godt være, at det gjorde en forskel, at det blev til en slags “gnavegrønt” man kunne servere ved siden af, i stedet for at udgøre hovedingrediensen i måltidet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.