M2018, uge 15

(Se forklaring på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Købt vaskepulver til min opvaskemaskine i stedet for tabs. Jeg har et lynprogram på min maskine, som ofte er nok, fordi meget af det, der skal vaskes, ikke er specielt beskidt, men den korte tid betyder, at en tablet ikke når at blive opløst. I lang tid har jeg brugt Neophos gel (ikke spons), men dels er det dyrt, og dels er det kun nogle butikker, der har det. Da jeg skulle handle i fredags, havde Netto tilfældigvis den store beholder med pulver på bud, så det fik et skud. Det fungerer præcis ligeså godt som gel’en, og koster cirka det halve.

2)
Haft fokus på vores kød-forbrug. Ikke specielt oplagt, for vi spiser ikke ret meget kød (ikke pga. principper eller overbevisninger, men simpelthen fordi jeg synes, at kød bliver ulækkert i det sekund, jeg ikke er sulten-sulten længere) – men derfor synes jeg alligevel, at det kunne være sjovt at se, om vi kunne skrue yderligere ned ved at fokusere på det. Helt konkret har jeg prøvet at lave vegetar-bolognese, lavet gryderet med én kyllingefilet i stedet for en pakke, og formet 6 små bøffer af den samme mængde kød, som ifølge opskriften skulle give 3-4 af slagsen. Bolognesen blev udemærket, men var for omstændig at lave, og ungerne gad det ikke, men dét med at skære markant ned på mængden af kød var et hit.

3)
Eksperimenteret med tidsforholdet ‘tørre ude’ > < ‘tørretumbler’ ift. håndklæder, så vi tumbler kortest mulig tid, men stadig lige får dem bløde nok til, at det ikke føles som at tørre sig med papkasser. Konklusionen er, at hvis jeg tager dem ind, når de er næsten-tørre, og bare lige giver dem 5-10 minutter i tumbleren, så bliver de ligeså bløde, som hvis de havde kørt full throttle i maskinen.

Faktisk er tørring af tøj én af de voksen-ting, jeg aldrig helt har fundet en god løsning på: Tøj bliver virkelig træls, virkelig hurtigt, hvis det bliver tørretumblet, hver gang det er vasket, det er umuligt at tørre ude fra oktober til april, og indeklimaet har mildest talt ikke godt af, at man tørrer det på et stativ indedøre. What to do? Hvis nogen har fundet en genial løsning på dét problem, så hold jer endelig ikke tilbage.

“Hæng dit vasketøj ud” sagde de. “Det bliver så lækkert og friskt” sagde de. 

 

Published by

43 Replies to “M2018, uge 15

 1. Lige det der med tøjtørring har jeg eksperimenteret en del i, så here goes;
  Vi er udstyret med et lille udhæng over vores terrassedør, hvor der lige præcis og med nød og næppe kan stå et tørrestativ med vinger. Jeg hænger tøjet op og sætter det derud, og så står det der imellem 12-24 timer. Med mindre det er “pisk-regn”, så bliver det faktisk nogenlunde tørt, og så stiller jeg det i stuen natten over – bare lige for at dampe af.
  Jeg må så indrømme at kogevasken med de 753 små underbukser og sokker bliver tumblet……jeg vil nok hellere vælte på min cykel på asfalt end at hænge alle de stumper op på tørrestativet.

  1. Jeg synes også, at tumbleren har sin berettigelse. Ikke mindst fordi den gør det muligt at køre med færre stykker tøj, hvilket vel (apropos de famøse dåseferskener) også må udløse plus på miljøkontoen.

   Jeg vil prøve din ide – hvis 12 timer plus en nat kan gøre det, ville det være fint.

  1. Tusind tak for inspiration! Jeg tror, jeg var 14 opskrifter igennem, så fedt med en, der lige får en anbefaling med <3

   Og selvtak. Det har virkelig vist sig at være en af de situationer, hvor man får ca. 10 gange mere, end man giver.

  2. Tilslutter mig Karens kommentar: Sneglcilles linsebolo er et kæmpe hit hos os (mor, far og to børn på hhv. 3 og 6 år). Netop denne opskrift kickstartede lidt af et madlavnings-game om at skære ned på kødet og uden at lyde rabiat, så er vi nu nede på et minimum… og ingen af os savner det. Præcis som du skriver Linda, så fungerede det for os at tage det i etaper, hvor vi langsomt skar ned på mængden og i stedet erstattede kødet med linser eller andre grønsager.

 2. Hey. Vi tørrer mange ting i tumbler, sokker osv, men ting som gerne må holdes pæne, tørrer vi på stativ og bøjler på badeværelset. Som vel kan tåle, at være vådt.
  Men det er jo altså en del mindre vasketøj, end det ville være i dit tilfælde. Men pointen var: tørring på badeværelset. I brusenichen. Vi flytter stativet, når vi skal i bad.

  1. Det er en skidegod ide. Vi har faktisk sådan noget indbygget fugtregulering på badeværelset, så det ville være den perfekte løsning her – hvis ikke det var fordi mit bruserum måler 1×1 meter, og er lavet af hhv. fliser og glasvæg. Har I kroge i loftet, eller har I kunne sætte noget op? For jeg gad sgu godt at kunne bruge den løsning.

   1. Du kan ikke bruge denne her løsning til en fuld vask, men inden vores ene bruseniche blev konverteret til pusleplads m.m., så tørrede vi lange ting på bøjler på en ekstra stang, jeg satte op inde i den. Samme slags som til bruseforhæng af den type, som monteres ved at sætte den i spænd. Nemt, ingen skruer, lim eller andet bøvl og især rart hvis man står med vådt overtøj, som skal tørres…

    1. Har du godt nok fundet noget, der sidder godt nok i spænd til, at det ikke falder ned? Gider du måske smide et link? For jeg har kun glasvæg og fliser, og det er derfor jeg ikke har valgt dén løsning.

 3. Jeg har aldrig ejet en tørretumbler, og aldrig savnet en. Tror det handler om afvænning/tilvænning. Alt bliver hængt til tørre (og JA det tager lang tid at hænge 400 små strømper op, men også en af de opgaver ungerne fx kan have, som jeg rent faktisk ikke i skjul skal gøre om, når de ikke ser det (som hvis jeg fx be’r dem om at støvsuge eller lægge bukser og t-shirts sammen) lige efter jeg har skamrost dem for det flotte arbejde. Om vinteren hænger tøjet 1 døgn ude under halvtag og derefter en halv dag indenfor.

  Jeg er nødt til at rose dig til skyerne (and back) for den her idé Linda. Jeg elsker alle dine spare/anti overforbrug ideer og somme tider adopterer jeg dem så meget, at jeg tager mig selv i at lade som om, det er mig selv der har fundet på dem🙏🏼

  1. Jeg har også levet i årevis uden, men dengang boede jeg i lejlighed, hvor der var tørrerum i kælderen, så syntes ikke, jeg gjorde mig helt så mange overvejelser om det dengang??

   Jeg bad Anton og Frida om at hænge tøj op i sidste uge. Jeg nåede at føle mig som en mor i en artikel om inddragelse af børn i hverdagens pligter og vigtigheden af ansvar for selvværdets udvikling i ca. 2 minutter. Da jeg kom ud i bryggerset, havde se simpelthen bygget en slags pyramide ovenpå tørrestativet med tøjet…

   Og du skal bare køre fuldt ejerskab – gode ideer er til for at blive brugt!:-*

 4. Jeg har heller aldrig ejet en tumbler, og aldrig savnet den. Jeg har købt mega mange bøjler (og fået resten i butikker/på lopper) så alt, der kan, hænges på dem, så tørrer det langt hurtigere fordi der er luft i alle lag, og der kan hænges mange bøjler på siderne af et stativ. Og det krøller ikke, hurra. Generelt vasker jeg oftere men husker at hænge tingene så der ikke er dobbeltlag (eller dobbeltliv som autocorrect vilde det) og så tørrer det fint med lidt ude og lidt inde. Eller vasker på en hjemmedag så alt når at tørre.

  1. God pointe. Det kunne jeg godt blive bedre til, og med 16.000 bøjler i skabet, ligger den lige til højrebenet.

 5. Skønt med disse opslag,- også for en halvgammel husmor. Jeg har heller ingen tørretumbler og tørrer året rundt også ude/ under halvtag og færdigt inde. Og så er jeg så sær, at jeg elsker mine håndklæder med ude-duft – og ca en grad blødere end en hamphandske

 6. Vi er lige flyttet i hus og mangler stadig en tørretumbler, som ikke er blevet købt endnu. Fordi der er lige 19306 projekter, der skal ordnes først såsom at istandsætte 4 værelser, en gang, et tag og 2 badeværelser samt 1 toilet uden bad dog. Der er nok at se til. Men i mens gør vi det, at vi tørrer vores tøj i bryggerset med vinduet på klem. Synes det går forbløffende godt, men jeg er mest den, der lægger det hele sammen og på plads. Men ellers lyder din løsning som en fin af slagsen, når det nu skal være.

  1. Jeg skal også være ærlig at sige, at det er den løsning, jeg kører vinteren over. Vi har simpelthen ikke så meget tøj, at det kan hænge i flere dage for at tørre:-/

 7. Vi er (næsten) helt holdt op med at bruge vaskepulver. Jeg har købt en vaskebold med mineralkugler og det vasker tøjet helt lige så rent som vaskepulver. Eneste minus er at man skal have temperaturen op på min. 40 grader og ikke kan fylde maskinen helt så meget op med tøj. Så dvs. Mindre kemi men lidt mere energiforbrug….

  1. Jeg har faktisk kig på dem. Jeg havde ikke hørt om dem, inden jeg startede de her indlæg, men der er efterhånden en del, der har sagt gode ting om dem, så jeg har fået helt lyst til at prøve dem.

 8. Vi har anskaffet et tørrestativ der netop er beregnet til at sætte i brusekabinen, det er stabilt og der kan godt nok være meget tøj på det. Der er 6 hylder som alle kan klappes op efter behov.

  1. Jeg ved simpelthen ikke, hvorfor jeg ikke har tænkt på denne løsning, for det er virkelig en god ide. Tak for dén.

 9. Da jeg aldrig har været indehaver af en tørretumbler, har jeg altid ‘hænge-tørret’ (er det er ord?) mine ting. Og jeg har aldrig rigtig bidt mærke i, om mine håndklæder skulle være specielt stive af ikke at være tørretumblet. Det kan selvfølgelig godt være, at jeg har fået hud som armeret jernbeton af et liv med ikke-tørretumblet sengetøj og håndklæder, men det er vitterligt ikke noget, jeg nogensinde har lagt mærke til eller været generet af.
  Jeg spørger derfor her, helt oprigtigt: er tørretumblede vs. hængetørrede håndklæder et alment kendt dilemma?

  1. Jeg synes helt klart at håndklæder og sengetøj bliver blødere af tørretumbler. Men jeg kan faktisk bedst lidt det lufttørret..specielt sengetøjet. Jeg synes det der dufter anderledes og er mindre krøllet. Og så er det helt sådan helt sprødt at kravle i..det minder mig om sommer.Håndklæderne er stivere men jeg synes hurtigt det går over. Men der er vi jo så forskellige.

   1. Jeg er helt bag dig; elsker frisk-udetørret sengetøj. Men det er også som om, håndklæderne bliver mere stive af at tørre udenfor, end af at høngetørre indefor. Gad vide hvorfor??

    1. De bliver mere stive, ja, men de er bløde igen efter én gang i brug. Jeg tror, vi har helt forskellige grænser her, men jeg vasker ikke håndklæder efter et enkelt bad. Vi har en tørretumbler men jeg bruger den praktisk talt aldrig.

     1. Det tror jeg, du har ret i. Og så tror jeg også, at hårdheden i vandet har lidt at sige.

  2. Jeg bliver helt trist indeni, når jeg skal stå ud af badet til et håndklæde, der er så stift, at det – helt alvorligt – kan stå selv. Jeg ved ikke, hvorfor det bliver sådan af at hænge ude, (og måske er det værre i Esbjerg end andre steder??) når det nu ikke er helt så slemt, hvis det hængetørrer indenfor. Men slemt bliver det. (Altså, på luksusskalaen, ikke?)

 10. Jeg tror faktisk, der er lidt økonomi at hente på vaskemiddel. Jeg havde reparatør ude til min tumbler. Det viste sig, at den havde fået rygerlunger, fordi jeg brugte for meget sæbe. Reparatøren gjorde mig opmærksom på, at sæbefabrikanterne ikke nødvendigvis har sat anbefalet mængde ned i takt med, at maskinerne bruger mindre vand. Også er der jo også lige det med vandets hårdhed (kan man tjekke hos sit vandværk).
  Jeg har sat mit sæbeforbrug ned med 50% og bruger i øvrigt den billige fra Rema 🙂

  1. Jeg tror helt ærlig aldrig, at jeg har målt, hvor meget sæbe jeg kommer i skålen. Hvilket er virkelig mærkeligt, fordi jeg ellers ikke har meget fidus til mit øjemål…

   Jeg vil prøve at måle det og se, om jeg måske også kunne hente lidt der.

   Tak for ideen <3

 11. Først 15 -20 min i tumbler og så op at hænge. Tøjet får sin normale form og er ikke stift 😊

  1. Jeg har faktisk gjort det engang imellem, hvis vi er kommet bagud, så der stadig er rent tøj til dagen efter, men somme tider oooooorker jeg ikke at skulle have det i hænderne to gange (iLandsproblemer much??). Men det er faktisk en god ide. Tak for reminderen.

 12. Hvad med et lodret tørrestativ med hylder til brugseren?

  Jeg tørre ud, og kommer der en byge får det bare nogle flere timer, da jeg ikke har halvtag, ellers klapstativ i bryggers eller bad…. en enkelt eller 2 bøjle kan også hænge i brugsekabinen. Men må indrømme tørretumbler bruges en del om vinteren.

  Kød kan strækkes langt… laver jo hjemmelavet hundemad, så kogte 2 kyllinger efter at have taget 2 ryster fra til mig selv, 1 bryst blev til en wok ret til 3 dage, de 2 kogte kyllinger lavede suppe til hundemad + 1/2 liter indkomst bulldog til mi, Som blev til en suppe til mig på grøntsager…. De plukke kyllinger og 500g indmad blev til foder. Tror der var til 14 til Zorro og knap 1 uge til mig…… og jeg har stadig en brystfile i fryseren….
  elsker selv kødsovs med meget hakket grønt, ofte er det hakkede okse kun ca 1/3 … resten er choppet rodfrugt mm.

  1. Det er godt strukket, synes jeg!

   Jeg har skrevet mig bag øret, at jeg skal have et lodret stativ, når jeg falder over et brugt eller et på bud næste gang. Tak for tip.

   1. Også selv lidt stolt… og det var god mad

    Du kan også ofte få en hel frosne and ganske billigt, parter den så du kan stege bryst og lår i en eller flere retter, samtidig svitse indmad og så koge suppe på indmad og skrog+vinger. Hvis anden er købt frosne skal det hele gøres på en dag, men en stor gryde plus stegeso, så der andefond i fryser (god til en kinesisk inspireret suppe) stegt lår til aftensmad, og bryster til de næste dage til feks wok.

    Absolut fordele i at købe hele fugle

    Ser min kommentar nu… og hvad har min autokorekt gang i?

 13. Må jeg anbefale den kogebog der hedder A Girl Called Jack? Tror den er på nogle biblioteker … Skrevet af en engelsk småbørnsmor uden en krone på lommen. Hendes linsebolognese, car-brie-nara og krydrede suppe er gået ind i vores standardrepertoire. De fleste opskrifter ligger vist også på Cooking on a Bootstrap (googl det), som bloggen skiftede navn til da forfatteren holdt op med at være en pige …

  1. Det ser virkelig superlækkert (og sygt billigt?!) ud – det er vist noget med lige at tjekke, om Amazon ligger inde med et brugt eksemplar af dén. Tak for tip <3

 14. Det tøj, der ikke må komme i tumbleren, hænger vi til tørre i spisestuen. Det er jo ikke super godt med fugt indenfor, så derfor har vi købt en lille affugter, som lynhurtigt suger vandet ud af tøjet. Om det er bæredygtigt, ved jeg ikke, men det er bedre for huset, og tøjet tørrer en hel del hurtigere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.