M2018, uge 13

(Se forklaring på M2018-konceptet her)

I den forgangne uge har jeg:

1)
Lavet de indledende manøvrer til at anskaffe mig en ekstra el-kedel. Jeg elsker den, jeg har, men den er stor, hvilket betyder, at der minimum skal 0,8 liter i, før den må startes. Jeg har derfor tænkt over, at det må være billigere i strøm med sådan en rejsestørrelse til en halv liter? Eller hvad? Er der noget med størrelsen på varmelegemet, der spiller ind? Hvis der er nogle fysik-/naturvidenskabelige typer på linjen, så meld endelig ind, for uanset hvad jeg skriver i søgefeltet af snorrige ordkombinationer, så kan jeg kun finde frem til, at det er billigere at koge vand i en elkedel end i en gryde, og så langt er jeg med.

Jeg har fundet én brugt, men den er rød, og selvom jeg er all for second hand og alt det jazz, kan jeg mærke, at jeg bliver nødt til at vente på at finde en, jeg kan holde ud at have stående i mit køkken, og som ikke giver mig farve-spat, hver gang jeg får øje på den.

2)
Parkeret min indre snob og købt pap-vin. Ikke, at det ikke er udemærket, men jeg synes, det får en kedelig undertone af blå tænder og sløret tale efter kl. 17, når man i ophøjet ensomhed køber vin i 3 liters emballage, der ikke klirrer, når man går med det i posen. Men jeg fandt min yndlingsvin på tilbud, og sammenholdt med flaskeprisen, sparede jeg 50%. ‘Tilføj kurv’, som vi siger.

3)
Været god ved fuglene. Alt, hvor vi bor, er så bundfrossent, at de stakkels kræ nærmest forsøger at æde hinanden, og fordi påsken = gæster og invitationer, og jeg efterhånden har erfaret, at der ikke er nær så mange ‘jeg varmer lige en skam-frossen, tør bolle fra fryseren’-situationer i mit liv, som antaget, har jeg været flittig til at tømme min brødboks og lægge ud på fuglebrættet. De små musvitter, der er igang med at flytte ind i vores fuglekasser, ligner nogen, der lige har givet os 5 stjerner på Trustpilot.

Published by

26 Replies to “M2018, uge 13

 1. Den med elkedlen… aner det ikke… følger spændt med…

  Heldige fugle hos dig… jeg har også fodre dem om end ufrivillig, da en råge stjal Zorros guf… samme råger jager mange småfugle væk 😠

  God påske 🐣

  1. Vi har Birgitte på banen længere nede, og der er rig mulighed for at udvide fysik-horisonten:)

   God påske til jer også <3

   1. Set… genialt… ret sikker på at jeg burde kunne det… at jeg vidst kom op i noget ligne i fysik på c niveau. .. og fik god karakter… 😳 men nu jeg klogere igen.

 2. Hej Linda.
  Det er ikke så længe siden vi købte en ny elkedel og fordi vi tit drikker te valgte vi en hvor man kunne nøjes med at varme til f.eks. 80 grader. Den kan rummer max 1,5liter men i modsætning til vores gamle er min faktisk på kun 0.25 l og det tænker jeg gør en forskel. Jeg aner ikke om vi kunne spare penge el på en i rejdestørrelse men jeg må konstatere at den nye holder godt på varmen hvis man går varmet for meget og skal ha en ekstra kop senere. Og så lige en urelateret ting: Vær obs på at nogle nye elkedler spiller en melodi eller bipper. Vores bipper når man tænder og den er færdig…men nogle gør det også når man tager den af…og sætter den på. Jeg ved ikke hvad vi skal med alt det ekstra støj og måske er du ligeglad..jeg valgte bare en med ellers gode anmeldelser fra fordi jeg ikke gad alt det bipperi. God påske!

  1. Ja og undskyld tastefejl. Tror godt du forstår men eller skulle der stå:
   -min. (Og altså ikke min som i det er mig der ejer den.
   – penge/el på en rejsestørrelse
   Og får varmet for meget.
   Har vist sovet for lidt..men altså intentionen var god nok 😀

   1. Super enig. Vi købte ny kaffemaskine og dens hysteriske “jeg er færdig nu nu NU”-bipperi blev trættende efter mindre end et døgn. Heldigvis var det muligt at slå lyden fra… for ja, hvad skal vi med det ekstra støj?

    /Kristina.

    PS: farve-spat er så godt et ord at jeg næsten ikke kan vente med at bruge det i en sætning 😀
    PS x 2: dælme også et godt matematiksvar fra Birgitte!

    1. Det er GOD info med de lyde der! Jeg har flere gange været ved at rive min vaskemaskine ud af væggen, fordi den spiller 3 supersoniske toner 16 gange – og det var altså: 16 gange – hver eneste fucking gang, den er færdig med at vaske. Man må selvfølgelig beundre evnen til at give sig selv insisterende fanfarer efter veludført arbejde, men det er *sygt* irriterende.

     PS: Rid ud i verden og brug det <3

     PPS: Jeg er så meget fan af Birgitte, at det næsten er lidt pinligt.

     1. Jeg har haft held til at slukke for melodierne både på opvaskemaskine og vaskemaskine. Følg brugsanvisningen. Den kan googles på nettet i pdf-format hvis den er blevet væk.

     2. Jeg har nærlæst den så mange gange, at jeg kan citere den, hvis det skulle blive nødvendigt. Producenten har åbentbart antaget, at ingen kan tænkes at ville undvære *så* fedt et feature.

 3. E=m*c*deltaT
  Hvor E er energien der skal til for at opvarme noget, m er massen, c er varmekapaciteten og deltaT er temperaturforskellen.
  m antager jeg er 200 g, idet det formentlig er, hvad du skal anvende til en kop kaffe.
  c er vands varmekapacitet, der er 4,186 joule/g*grader.
  deltaT er den forskel, der er i temperatur, på det du putter i kanden (måske 10 grader?), og det du tømmer ud (100 grader).
  Dvs du skal anvende energien E= 200 * 4,186 * 90 = 75348 joule, uanset hvilken elkedel du anvender. Den effekt din elkedel yder, bestemmer så hvor lang tid det tager at levere den krævede energi. Effekten er den mængde energi i joule din elkedel bruger pr sekund. Det kunne eksempelvis være 1000 Watt (joule/sekund)
  Tiden i sekunder er så energien divideret med effekten, dvs
  Tid= E/effekt = 75348/1000 = 75 sekunder.
  Dvs den energimængde du anvender til at koge dig en kop kaffe, er udelukkende afhængig af mængden af vand du ønsker at opvarme. Om det tager længere eller kortere tid afhænger af effekten af kogekanden. Naturligvis kræver det mere energi, hvis man hver gang er nødt til at opvarme fx fire gange mere vand end man skal bruge, og der vil en kande der har en mindre minimumsmængde være mere energirigtig. På en kogeplade er der mere materiale der også skal varmes op (kogeplade, gryde, låg), og dermed større energitab, hvor energien ikke går til opvarmning af vandet. Dette sker også i en kogekande, men altså for mindre materialemængde, og derfor med mindre energitab. I en kogekande skal varmelegemet også varmes op, og der vil derfor i princippet være forskel på et kæmpestort varmelegeme, og et lillebitte, men i realiteten tror jeg, de er ret ens, og desuden lysår væk fra vægten på eksempelvis en gryde. God jagt efter en lille kogekande, evt rejsekedel.
  Eks denne: https://www.foetex.dk/elektronik/koekkenapparater/elkedler/melissa-elkedel/p/100251300?cmpid=aw_search_02040203000000000000&gclid=EAIaIQobChMIifC6w6qZ2gIVgkkYCh2qqweuEAYYBCABEgJqj_D_BwE
  Vh Birgitte

  1. Du. Er. Så. Vild.

   Jeg måtte læse første afsnit 7 gange, før jeg havde en nogenlunde fornemmelse af, hvad der stod. Shit, jeg er sproglig!

   Men det er supergod og relevant info om, *hvorfor* det er dyrere at varme vand i en gryde, for det er jo helt oplagt når du skriver det; at det selvfølgelig handler om, at man sender masser af varmen hen, hvor det ikke skal bruges. Jeg er VILD med den slags forklaringer, fordi de er så overførbare til alle mulige andre områder.

   Tusind, TUSIND tak for en gennemarbejdet og meget, meget grundig kommentar.

   Kh

   Linda

 4. Totalt sejt nørdet svar, Birgitte!
  For mig er det russisk, eller andet totalt uforståeligt sprog. Men du har sikkert ret😙😂😂😂

  Iøvrigt er en Melissa elkedel ganske fortrinlig….hverken værre eller bedre end de super dyre mærkevarer. Men køb en med skjult varmelegme, og husk at afkalke den jævnligt.

  1. Jeg havde en, inden den jeg har nu, og jeg er helt enig: Den gør jobbet.

   Faktisk oplever jeg, at det kun er nødvendigt at afkalke halvt så ofte i Esbjerg, som det var i Aarhus. Kalk i vandet much..??

 5. Har måske en lille bitte elkedel stående i Esbjerg, du gerne må få. Er ikke helt sikker på hvor den er (eller om jeg stadig har den – derfor måske) da jeg står midt i gigantisk flytterod. Kan kigge efter når jeg får mine ting fra opmagasinering om en uges tid. Den er lille, hvid og den billige type, så jeg ved ikke om den er bedre i forhold til strømforbrug. Men der er måske mindre vandspild? Den ryger i frelleren hvis det ikke er noget for dig 🙂

  1. Du er simpelthen så skidesød – jeg var bare så heldig, at jeg havde en legeaftale idag, hvor moderen, den dejlige dame, havde medbragt én, hun bare havde til at stå.

   Du får 400 point og et cyberkram for dit tilbud <3

 6. Jeg har overvejet om man burde anskaffe sig en god termokande som man kan fylde med kogende vand om morgenen – så er der til nescafé og te i nogle timer? Jeg synes vi koger vand uforholdsmæssigt mange gange i løbet af en dag…

  1. Jeg har en fantastisk termokande, jeg laver te i om aftenen. (Den fra Tiger). Teen er stadig så varm, at den damper, når jeg tømmer kanden morgenen efter. Så helt, helt sikkert en god ide.

   – men jeg går i omgangskredsen under betegnelsen “Termomunden” og betragter min kaffe som kold, hvis den er under 95 grader. Jeg ved ikke, hvorfor jeg har det anderledes med te, men kaffen skal stadig være på kogepunktet, når jeg hælder den i koppen. Hvis man *ikke* har det handikap, kan man helt sikkert sagens klare sig med en god termokande:)

   Kh

   Linda

 7. Jeg er simpelthen så vild med det her sparekoncept, jeg bliver både inspireret af dig, men ikke mindst dit fantastiske kommentarfelt,-Birgittes svar er jo det vildeste, og til at forstå (når man har læst det nogle gange).

  1. Jeg er selv helt blæst bagover af, hvor meget og hvor dedikeret, folk engagerer sig. Det er SÅ meget sjovere at blogge, når kommentarfeltet får sit eget liv på den måde; jeg lærer noget nyt hver eneste uge *cue-Ole-Henriksen-stemme* and I LOOOOVE it!

 8. Hejsa
  Jeg tænkte lige, jeg ville minde om debatterne om mangosmoothies og køb af bøger for et par uger siden.
  Vær opmærksom på, at den nye elkedel også har kostet en masse energi at producere. Måske din strømbesparelse overhovedet ikke opvejer produktionen af kedlen. Måske producenten får strøm fra kulkraftværker, og din strøm derhjemme kommer fra vindmøller. Måske elkedlen skal transporteres til Danmark fra Kina. Måske fremstillingen udleder skadelige giftstoffer til naturen omkring fabrikken, så der forurenes på andre måder end energiforbruget. Det kan vi ikke rigtigt vide.
  Hvis du sparer et par ører på elregningen om dagen, går der også længe inden en elkedel til 400kr. har tjent sig selv hjem økonomisk.
  Ofte er langt det bedste for både miljøet og pengepungen at beholde det man har så længe som muligt i stedet for at købe nyt, selvom den nye måske var mere energibesparende.
  Disse overvejelser kan måske tilsidesættes, hvis du køber brugt.

  1. Det er så fint, at du lige melder ind, for det er lige præcis den slags situationer, jeg synes kan være svære. For mig var det afgørende, om jeg kunne finde én brugt, for ellers synes jeg også, at det var for frådset. Jeg var så heldig, at en bekendt havde en stående, hun ikke længere brugte (hun havde købt en større…) og derfor fik jeg lov at arve hendes den gamle.

   Jeg er super glad for, at du trækker tråde tilbage til det, vi har været omkring før. Blev ENDELIG ved med det! <3

   Kh

   Linda

 9. Du er for vild Birgitte! Tak for at gøre mig lidt klogere, det er så sejt at svare så detaljeret.

  Mht det ned fuglene. Nogle gange er de små glæder de største. Bliver simpelthen så varm indeni af glæde over at se på glade spurve, musvitter osv 🙂 Havens svar på Netflix.

  1. Det er virkelig rigtigt. Både at Birgitte er virkelig bad-ass, og at fugle er noget af det hyggeligste. Jeg fik et foderbræt af Anton og Frida, da jeg fyldte 40, og det er måske den bedste gave, jeg nogensinde har fået, der har givet mest jordnær glæde. Jeg overvejer at udvide maskinparken med et fuglebad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.