I forlængelse af fredagens M2024-indlæg laver jeg her en opfølgning på punktet om, hvad det kan være en god ide at have skrevet ned i tilfælde af, at man tjekker ud i utide.
For jeg synes faktisk, at det ville give mening ved fælles hjælp at lave en slags løsning, som ikke sender os alle sammen i knæ af kronisk, eksistentiel Angst, men som samtidig er både sikker og nem at (huske at) holde ajour.
Derfor har jeg besluttet at dedikere et indlæg til en fælles erfaringsudveksling, og så sørger jeg for at lave en opsamling, så dem, der har lyst og kan overskue det, kan få oprettet en slags dødsmanual.
(Kæmpe undskyld! Og så lige midt i julehyggen, mand).
Men jeg fik lidt uforvarrende taget hul på emnet, fordi jeg skrev om oldefar, der er taget herfra, og nu har vi folk, der sidder med ondt i maven over potentielle sikkerhedsbrister og identitetstyverier, og det er ikke sådan, det skal være.
Samtidig må vi også bare sige, at døden ikke venter på nogen, og når man er én af dem, der sidder tilbage, er det jo faktisk meget rart, hvis man kan få lov at bruge kræfterne på at bearbejde sit tab i stedet for at hænge i telefonen, mens man forsøger at gennemskue, hvordan man finder ud af, hvilket forsikringsselskab folk har haft, når alle døre smækker i, indtil skifteretten har været på banen.
Der findes gode lister på nettet, som de fleste bedemænd også har med ud, når man mødes med dem, hvorpå de helt overordnede praktikaliteter er beskrevne. Det er ikke dem, vi er efter her. Det, jeg selv forsøger at lave en oversigt over, er de mange små-elementer, der sammen udgør stilladset i et liv, så de efterladte ved, hvor de skal starte, når de skal have det hele lukket ned og pakket sammen.
*
Mit forslag er, at vi deler indlægget og de gode råd op i to dele:
Første del er en oversigt over, hvilke informationer, der er rart at have skrevet ned.
Anden del er, hvor/hvordan man skriver dem ned.
*
Vi går med devisen om, at der ikke findes dårlige ideer i brainstorming, så man skriver bare fra hjertet. Hvad har du selv, som efterladt, oplevet at mangle info om? Har du gjort dig tanker om emnet? Hvis ja: Hvordan har du lavpraktisk grebet det an? Har du oplevet at noget, du egentlig syntes var en god ide, gav bagslag?
Samtidigt er det mit håb, at nogle af jer, der så sidder med specifik viden om f.eks. datasikkerhed eller policer og opbevaring af info, vil melde ind, hvis I ser noget beskrevet, som I med det samme kan se kan give problemer.
(Og her hjælpes vi ad med at huske, at intet af det, der skrives, er tænkt som angreb eller kritik, men UDELUKKENDE er et forsøg på at hjælpe).
Der findes bøger til formålet, som f.eks. den her (ikke spons, men fundet her):
Det virker jo på mange måder som en god, overskuelig løsning. Omvendt tænker jeg også, at det ville være uheldigt at notere f.eks. passwords i sådan én, fordi den nærmest *tigger* om at blive stjålet af usle indbrudstyve, der læser dødsannoncer.
Så hvad går vi med? Apps? Noter? Notesbøger?
Hvordan sikrer vi, at den løsning, vi vælger, forbliver opdateret? Også om 2 år, når vi har glemt alt om det her? For det skal den jo af gode grunde være, hvis den skal have nogen form for værdi.
*
Min egen løsning kommer til at indeholde:
*En renskrivning af de bøger, jeg har lavet til børnene, hvori jeg noterer alt det, som jeg ved, jeg glemmer i takt med, at de bliver ældre. F.eks. Fridas svimmelhedsanfald, som hun led af, da hun var mindre, ting, jeg eller andre i familien har bøvlet med, som er arvelige, info om deres respektive baggrunde osv. osv.
*Kontaktinfo til min boligforening (fordi oldefar boede i en andelsforening, hvor formanden ved et usandsynligt tilfælde døde dagen inden oldefar, og der derfor lige nu ikke rigtigt er nogen, der ved, hvad der er op og ned – og om der er en venteliste).
*Kontaktinfo og medlemsnummer i: Forsikringsselskab, sygesikring danmark, elselskab, tele/internetudbyder samt pensionsselskab og privat sygesikring.
*Navn på bank, rådgiver og filial.
*En eller anden form for angivelse af login til facebook, insta, bloggen her, mail osv.
*Noget info på, hvad pårørende skal overlade til mine venner at rydde op i.
*Liste og kontaktinfo over/på personer, jeg kunne forestille mig gerne ville have besked, hvis jeg stempler ud. Oldemor døde for år tilbage, og derfor mangler vi lige nu lidt info på, om der sidder familiemedlemmer i dén gren af familien, som måske gerne vil med til begravelsen.
*
Til sidst vil jeg gerne appellere til, at vi hjælper dem, der har det svært med emner som dette, ved ikke at forvandle kommentarfeltet til et real life horror show over, hvor svært og ulykkeligt livet kan være. Man må selvfølgelig gerne give kontekst til sin erfaring, men målet her er, at så mange som muligt forholder sig til emnet, så vi/de får lavet en løsning, der kan være en hjælp for dem, der står tilbage, hvis det værste skulle ske. Og det får man ikke gjort, hvis man er nødt til at lave strudsen for ikke at gå i stykker oppe i hovedet.
Ja?
Med det sagt: Ordet er jeres.
Først og fremmest et par kærlige tanker til oldefar❤️
Og derefter – absolut intet konstruktivt og nul eftertanke (endnu):
Men bare TAK.
For dine helt unikke indlæg, som både får mig til at grine højt
( – og derefter gå i tænkeboks)
“Midt i julehyggen”…jo, det her er skisme et frisk pust!!😂😂
Det er sindssygt relevant- for jeg vil være et mareridt at rydde op efter: jeg har 2 bankforbindelser, aktiedepoter, en yderst beskeden slat bitcoins (for sjov!! er ikke blevet krypto-spekulant siden sidste gang du så mig 😄), og så skifter jeg mobilselskab med jævne mellemrum. Jeg tror jeg vil hygge mig med det i juleferien, og så kunne man måske lave en date med sig selv 2 x om året (fx ved sommer-/vintertid, i hvert fald indtil de afskaffer sommertid). Din blog er ægte samfundsnyttig ❤️
På denne side er der en del praktisk info vedr den digitale arv, som det så smukt hedder: http://livogdoed.dk/tema/praktiske-forhold-digitalt-liv-og-digital-arv/
På sidste indlæg mener jeg der var en, som i kommentarsporet nævnte, at man kan give andre læse-adgang til sin e-Boks. Det er rigtigt nok, men adgangen lukker når man dør, så på dét tidspunkt hjælper det ikke længere 🙁
Ang e-Boks
Når man har en skifteretsattest kan man søge om adgang til afdødes e-Boks. Jeg synes ikke det var svært. Man skal søge gennem borger.dk
Kondolerer med oldefar.
Min onkel (ikke biologisk) døde for 2år siden og havde testamenteret alt til mig, så glad for at jeg hyrede en advokat, for nej hvor er ting bare lidt mere besværligt, når man ikke er biologisk i familie og så har et boligselskab, der prøver at tage en i røven og en bank man skal forklare igen igen hvor man kender man fra og hvorfor der er et andet navn på testamentet (var blevet gift)
Noget andet: fik iøvrigt min mor meldt ind i folkekirken igen, da hun ønskede en kirkelig begravelse
Abonnementer! Af erfaring er det noget nær umuligt at kende til samtlige abonnementer andre mennesker har tegnet – det være sig alt lige fra div. onlinetjenester, såsom streaming, Mofibo/musik osv. til pludselig at blive surpriseopkrævet betaling for et års digitalt avisabonnement som ingen anede XX havde!
Apple har en mulighet for å gjøre en person til kontoarving. Google “Apple kontoarving”, så kommer det mer info. Ellers slår jeg et slag for en fremtidsfuldmagt (hedder nok noget andet i DK – jeg bor i Norge), og at lade en eller to betroede (voksne børn?) kende koden til mobilen, ev lade dem lægge sit eget ansigt ind for genkendelse.
Hej Linda.
Kondolerer med Oldefar🌹.
Min far døde for nyligt og havde hos os to søstre efterladt en kuvert med “ Min sidste vilje” ( han havde selv printet det fra nettet og udfyldt) og hans testamente. Min sidste vilje er et fantastisk stykke værktøj til de efterladte med mulighed for instruktioner om alt i forbindelse med begravelse/ bisættelse og til sidst i dokumentet kan man tilføje egne punkter om feks specielle hensyn ift arv.
Bedemanden vil spørge om en kontaktperson til skifteretten. Når de så henvender sig kan familien vælge selv at stå for boet eller overlade det til en advokat/ bobestyrer ( dette mener jeg sker hvis det er et “ ukompliceret” bo/ solvent bo).
Hvis familien selv vil stå for boet oprettes en kontaktperson som får adgang til skifteretsportalen og vedkommende får en skifteretsattest. ( attesten gør at man får adgang til afdødes bankkonti og man kan nu betale eventuelle regninger)De sørger også for at oprette proklama i Statstidende.
Herefter har forskellige selskaber/forretninger/personer mulighed for at gøre krav fra boet.
Ang abonnementer – en løsning kunne være at skrive alle sine abonnementer ned inkl koder, gemme dem “ et sikkert sted” og informere et tæt familiemedlem ( og naturligvis huske at opdatere koder osv).
Fra bedemanden kan man få en vejledning i hvordan man kan lukke en persons fb- profil ned ( personlig synes jeg den var døduoverskuelig)
Mvh Jane
Undgå en bobestyrer – vælg hellere selv en advokat. Det kan være meget dyrt med en bobestyrer – og har du først fået en tildelt er de nærmest umulige at slippe af med igen. Mange har grumme historier on bobestyrere som har trukket simple sager i langdrag og kostet en formue.
Uagtet om man går med en bobestyrer eller advokat med speciale i boopgørelse, så vil jeg altid anbefale en ekstern rådgiver. De er dyre; ja. Men der er SÅ mange følelser, og er der penge i boet, bliver det sjældent nemmere.. Især hvis man er ude i et bo efter et familiemedlem i en blandet (?) familie, hvor der er dine, mine, vores arvinger.
Det er næsten ikke muligt at undgå uenighed, når alle har forskellige agendaer: men en ekstern rådgiver kan som minimum sørge for, at alt foregår efter loven, hvis der ikke findes et opdateret, gyldigt testamente.
Situationen er selvfølgelig en helt anden, hvis der er et gyldigt testamente, et simpelt bo og arvingerne kan løse det i fred og fordragelighed. Så ville jeg også foreslå at spare de penge.
Mine forældre meldte sig ud af folkekirken, så den traditionelle kirkelige begravelse er ikke vejen at gå for dem.
Så jeg har, mens mine forældre er sunde og raske, bedt dem være MEGET specifikke omkring deres ønsker til begravelse.
For de er ligeglade. Men jeg syntes, det var unfair at de ved intet valg eller beslutninger at tage, parker alle beslutninger og praktik hos mig efter deres død.
For jeg er enebarn og skal ikke bede om at stå med sorgen over et tab OG derudover alene skulle træffe alle de lavpraktiske beslutninger om hvor og hvordan asken skal spredes. Hvilken musik, der skal spilles til bisættelsen, gravøl eller ej, farverne på blomsterne osv. osv.
Så mor (60 år) har lavet en spilleliste, med de sange, der betyder noget for hende. Far (70 år) arbejder på det samme (men i et lidt andet tempo). Og vi har allerede talt om (og aftalt i det omfang, det er muligt) hvor asken skal spredes og hvor der skal inviteres til gravøl.
Nogen vil syntes, det er morbidt. Jeg syntes egentligt det er lidt smukt, at mine forældre hører mig og anerkender mine bekymringer. Og så gør hvad de kan for at lette det for de(n) efterladte.
Jeg kan også tilføje, at min mor, da hun var selvstændig med eget firma, lavede et
ringbind til min far og jeg med alle de ting, der skulle gøres, hvordan og i hvilken rækkefølge, såfremt hun gik bort.
Det kom efter en snak hun og jeg havde, hvor vi af andre årsager kom ind på, hvad vi egentligt gjorde med firmaet, hvis hun døde. Så min mor er som udgangspunkt enormt lavpraktisk anlagt og ikke så sentimentalt anlagt. Og det har jeg tydeligvis arvet en snert af…
Først og fremmest gør det mig ondt med oldefar. Jeg håber, I får sagt godt farvel og ikke drukner i praktiske udfordringer.
Dernæst kæmpe TAK for at bringe et lidt tabubelagt og følsomt emne på banen. Som 44-årig har jeg lidt svært ved at se det i øjnene, men det er jo drøn vigtigt! Og jeg vil også nævne det for min søster og veninder. Så jeg følger spændt med!
Min far havde lavet et dokument med koderne til hans 117 steder på nettet. Hemmeligheden var at man skulle trække et 1 tal fra alle tallene for at koderne var korrekte. På den måde kunne han have den i skuffen, og jeg bruge den da han døde. Smart!
Jeg er paa forkant her. Maaske fordi jeg bor i England med en engelsk mand, men med staerke roedder i Danmark og vi har testamenter og fuldmagter paa plads hvis der sker os noget saa boernene kan komme til Danmark hos famile der og vores hus kan blive solgt her uden at dem derhjemme skal boevle med det og omvendt.
Jeg har absolut ingen problemer med at forbedere til evt doed – man ved jo aldrig om man bliver koert over af en bus og hvor der ikke er nogen angst forbundet ved at det kan ske, vil jeg ihvertfald have at det skal vaere saa nemt for de efterladte som muligt hvis det sker. I New York koebte jeg fornyligt en bog som netop hedder “I’m Dead, now what? Important information about ny belongings, business affairs and wishes’. Den indeholder foelgende sektioner (med lidt flere informationer hvor det maaske ikke er helt obvious hvad det kunne vaere):
My personal information (incl citizenship)
my medical information (incl. insurance osv)
key information (executor, attorney, financial advisor, clergyperson)
at the time of my passing (who to contact, arrangements etc)
My dependents (info and instructions for their care)
Important documents (will, drivers license, birth certificate, passport etc)
Financial information (power of attorney, bank accounts, investments, tax records, safe deposit box etc)
Commercial/business information (about my business)
What beneficiaries can expect (life insurance, employee benefits, retirement accounts)
Personal property (real estate, vehicles, heirlooms, personal effects, firearms (!!), storage units, safe, hidden valuables)
Insurance (life, home, health, vehicle)
My pets (who will care for them, instructions for care)
What to pay, close, cancel (utilities,charities, subscriptions, memberships)
Email and social media (user names and passwords for email and social media, websites, blogs)
Misc
My personal wishes
Last words
Man kan jo plukke det man synes er vedkommendende fra listen ovenfra.
Jeg har ikke så meget konstruktivt at bidrage med, udover at jeg lige nu spekulerer over om jeg overhovedet selv kan huske koder til alt relevant. Jeg har dog lært at man skal være ekstra opmærksom på forsikringer. Da min morfar døde ophørte alle forsikringer i hans navn, men nu var min mormor jo stadig levende og havde da indtil videre været medforsikret. Der skete ikke noget ved at hun ikke var forsikret i et halvt år. Men hun kørte heller ikke bil, boede i leje-lejlighed osv. Mange af os andre kunne komme i kæmpe vanskeligheder uden forsikring. Hun havde ikke kørekort, og havde heller ikke et gyldigt pas, så hendes næste problem var at identificere sig selv hun havde jo intet gyldigt billedID, når hun nu skulle til at stå for tingene selv. Det sidste er formentlig (og forhåbentlig) et uddøende fænomen, det vidner jo om, at min morfar alle dage har ordnet alt med penge og forsikringer.
Kondolerer med oldefar. Selv skal jeg være med til at bisætte min svigerfar i morgen, og på trods af at han har sørget for at videregive de rette informationer og for så vidt muligt selv fortalt, hvad han ville, var der en ret væsentlig ting, vi alle havde overset. Han of min svigermor havde fælles konti, men havde sørget for at have en opsparingskonto hver, så der ikke skulle opstå panik, når banken lukkede for alle fælles konti. Vi fik endda overført fra følles opsparing til svigermors opsparing før banken, og alt var godt – indtil det gik op for os, at der ikke er tilknyttet et kort til den konto, hun nu har adgang til. Og det kan jo løses ved at overføre til børn og svigerbørn, der så kan hæve penge, men det er jo lidt upraktisk (særligt fordi der ikke er en hæveautomat i den by, hun bor i). Så derfor: alle bør have en separat konto med tilknyttet kort.
Fremtidsfuldmagt er supervigtigt for alle at have – men bortfalder så snart døden indtræder, så den er ikke en forsikring, der giver adgang til eboks m.m. når døden er indtruffet.
Pengegaver, der gives når døden er nært forestående betragtes som dødslejegaver og er derfor ikke skattefrie, men regnes med i boet.
Min mor har indsat min datter som arving på lige fod med min bor og jeg – og det giver supermeget bøvl, fordi hun ikke er myndig og derfor skal have en skifteværge, som skal godkende alt i forbindelse med boligsalg og opgørelse af boet. Vi snakker 4 ugers svartid på valg af ejendomsmægler, og det skal vi så betale for… så få juridisk rådgivning til udformning af testamente, så du ved hvad du udsætter de efterladte for af ekstra bavl.