Covid-19 og andre mennesker

Det er nok lige en måned eller to for tidlig, men jeg kan næsten ikke rumme mere Covid-19.

Det fylder selvfølgelig også meget hos mig qua mit fag: 80% af tiden kommer vi på diverse uddannelsesinstitutioner, hvor der er rig lejlighed til at bære smitte ud til *virkelig* mange mennesker, og de sidste 20% af tiden foregår en stor del af vores tolkninger i sundhedssektoren. I morgen skal jeg f.eks. tolke på hospitalet på en afdelingen, hvor det vil være mere end almindelig kritisk, hvis jeg er smittebærer.

Derfor er jeg hyperopmærksom på, hvad jeg deltager i – og hvem der ellers deltager. Om de f.eks. har været på skiferie, på konference i udlandet osv. Jeg vasker huden er mine hænder, åbner døre med albuen og der er ingen, der skal stryge en tændstik i nærheden af mig. Lige nu er der – trods alt – ikke flere smittede, end at man kan følge brødkrummerne tilbage, og jeg har simpelthen så utrolig ondt af den medarbejder på et plejehjem i Aarhus, der har smittet en håndfuld beboere. For ham eller hende må det være nærmest ubærligt, hvis en af de gamle ender med at dø af sygdommen, og selvom man ikke på nogen måde skal tænke sådan, er det spørgsmålet, om man kan lade være. 

Og måske er det fordi jeg forholder mig til det her 24/7, og tolerancetærsklen derfor er lavere, end den plejer at være, men jeg kan næsten ikke holde ud, når jeg ser influencere på de sociale medier gøre ihærdige forsøg på at skabe shitstorms ved at lave opslag, hvor de hænger arrangører/selskaber/virksomheder ud med navns nævnelse, fordi de er sure over, at deres penge for noget, de har købt billet til, som er blevet aflyst, er tabte. 

Jeg tror ikke, at der er *nogen*, der ikke synes, det er træls, at det her rammer økonomisk. Uanset om man skulle have været ud at rejse, eller om man har købt billet til noget, som forsikringsselskabet svarer “Force majeure” til, når man ringer til dem, så er det træls. Træls, træls, træls. 

Men. Folk. Dør.

Virksomheder må lukke ned for produktion/distribution på ubestemt tid, og kurserne rasler ned. 

Og vi er kun lige gået igang.

Så jeg tænker, at vi, der trods alt kun lider overskuelige, økonomiske tab, måske lige fletter næbbet, bare 10 minutter. 

I det hele taget har jeg et problem med, når influencere forsøger at bruge deres platforme til at opnå positiv særbehandling, for jeg synes, at det tangerer magtmisbrug, fordi de her mennesker er folkevalgte. Ikke, at de er udpegede til at værne om vores demokratiske traditioner og rettigheder, men du er immervæk kun influencer så længe, nogen er interesserede i at høre, hvad du har at sige.

Og jeg synes, at det kan være både fint og relevant at tage det op, når man støder på en knast i systemet, som man kan belyse, fordi det f.eks. er et underbelyst problem, hvor man med sit fokus kan være med til at starte en debat, at klæde folk bedre på, eller måske endda være grunden til at noget bliver taget op og lavet om. Jeg ville f.eks. synes, det var meget relevant, hvis en blogger, der boede i et af de områder, der lige nu er ved at drukne i forhøjet vandstand, satte fokus på nogle af de problemstillinger, der knytter sig til dét. Det er et relativt nyt problem, som rammer de samme mennesker igen og igen, og hvor folk ender med at blive stavnsbundne til huse, som taber værdi hurtigere, end du kan nå at sige “fugt”. Det ville jeg gerne læse om. 

Men jeg gider ikke, når et menneske, der har skabt en karriere på at tale om sig selv, lave opslag, der starter med “Kære (indsæt virksomhed)” efterfulgt af en lang, sur svada om et eller andet, der er FULDSTÆNDIG ligegyldigt for alle andre end dem selv. Det er irrelevant, det er dårlig stil og det lugter ramt af “Ved de ikke, hvem jeg er?”  – for det er forsøget på at bruge deres titel som ammunition, jeg har det stramt med. At mine private venner og bekendte hælder galde ud på fb over banker, trafikselskaber osv. er bare endnu en dag på kontoret; vi poster alle ting fra tid til anden, som måske – når vi læser dem i dagslys – handlede mere om at få luft, end om at berige vores omgivelser. Men når en influencer gør det, så er det jo i håb om, at den læserskare, man kommer med i ryggen, kan være med til at lægge pres på en virksomhed, så man kan få sin vilje. Og måske er jeg den eneste læser, der bliver sur over at blive taget som gidsel i en personsag, der intet har med mig at gøre – men det bliver uden mig som Ofelia.

Unfollow.

Suk.

Kan vi ikke aftale, at 2020 bliver året, hvor vi kommer til at lægge både Covid-19 og shitstorms bag os?

Det var bare det. 

På forhånd tak.

Published by

17 Replies to “Covid-19 og andre mennesker

 1. Og så skal vi også lige, for god ordens skyld, nævne d’herrer Falktoft og Bjerre – de bruger deres influencer/medie/journalist-magt på allerbedste måde.

 2. Off topic – Men har tænkt meget over hvad det er for en ansigtsmimik tegnsprogtolkene laver mens de tolker med hænderne. Siger de det de tolker (og jeg kan ikke se det fordi det er 30 sek senere?) og der med taler de så dem der mundaflæser kan se hvad der bliver sagt eller? Hilsen en nysgerrig …

  1. Tegnsprog har sin egen syntaks, og består af både tegn, udført med hænderne, samt mimik, specielle mundbevægelser, og elementer, som f.eks. profomer og loci, som bruges til at gøre tegnrummet 3-dimensionelt. Derudover ligger vi ca. 6 sekunder efter taleren, når vi tolker, og det gør det – som du har bemærket – rigtig svært at tjekke, hvordan det, der siges, bliver tolket:)

   Endelig foregår der også, som navnet antyder, en tolkning, hvilket betyder, at vi FORtolker, når vi oversætter. Lidt ligesom hvis du hører en engelsk sang, og skal forklare, hvad der synges: En google translate vil måske nok give de rigtige ord, men det vil ikke give en sætning, der giver mening, eller har samme betydning, som det der synges på udgangssproget.

   For mig som fagperson er det ret sjovt at se, at kamerafolkene og teknikerne også bliver bedre efterhånden. I starten blev der ofte placeret navne- og faktabokse lige præcis oveni det sted på billedet, hvor tolken stod, men det synes jeg, at de er kommet efter. Det er fedt at se <3

   Giver det mening? Eller spørger du bare igen:)

   1. Det er altid super spændende og lærerigt når du forklarer og fortæller om dit fag, Linda 🙂

   2. Tak for det – det giver mening. Så nu behøver jeg ikke sidde og tænke på det mere, så Tak 🙂

 3. Jeg tænker, at du kommer langt mindre på uddannelsesinstitutioner fra cirka lige nu.

  Når nu vi er i gang med at harcelere over egocentrerede typer, så kan vi måske også lige snakke om dem, der hamstrer lige nu. Da jeg afleverede mine børn i vuggestue og skole i morges (fordi kritisk, samfundsvigtigt arbejde) var der som blæst alle steder. Der var jo ingen børn overhovedet. Fint nok. Et par timer senere, da jeg havde vist mit ansigt og fået bekræftet, at forskning ikke sådan på den korte bane er kritisk, samfundsvigtigt arbejde og derfor tog op for at købe to liter mælk og en pakke bleer (FORDI VI IKKE HAR FLERE) viste det sig, at alle de mennesker, som ikke var på arbejde åbenbart alle sammen havde været ude at købe ind. Der var lige præcis nul pakker bleer tilbage og de kunne ikke fylde varer på hylderne i samme tempo som kunderne flåede dem ned. Jeg så en mand med en indkøbsvogn fyldt med top på med danskvand! Hvad SKER der for folk?! For mig at se er det nøjagtig det samme ækle, selvcentrerede instinkt, som får en blogger til at bruge sin status på at påpege det urimelige i, at lige netop DE ikke kommer til whatever. Jeg er rystet og virkelig vred på folk.

  Jeg fik nogle bleer med hjem fra vuggestuen og som de sagde, så kunne det jo være en god anledning til at smide bleen. Hun er 2 år og 2 måneder. Det er måske lidt optimistisk…

  Stay safe derude!

  1. Blefri ved 2 år og 2 måneder er intet problem – meget lettere end at vente til 3 år, hvor de virkelig har en mening om ting. Og nu, hvor I har tiden hjemme sammen, så er det bare at gøre det. Sig til, hvis du vil låne ‘Oh crap! Potty training’ som virkede for mine på 22 måneder og 2 år og 3 måneder. Det er bare “ble af, bar røv og FULD fokus fra forældrene i 2-3 dage til de har fanget den. Løft dem på toilettet/potten, hvis de begynder at tisse andre steder – og tør op bagefter, det vigtigste er at nå på potten. På 3./4. dagen kan man begynde med bukser. Ingen underbukser de første par uger – de føles som bleer og “muscle memory” gør, at børnene har flere uheld”. God fornøjelse 😉

   1. Jeg har selv pottetrænet en 2-årig da jeg var au pair i Paris i tidernes morgen. Og det var sgu ikke særlig sjovt.

    Og det med FULD fokus fra forældrene er også lidt en opgave når hun også har to brødre på 6 og 8, som jo også er hjemme. 🤯

    Jeg synes ikke, det har været det store problem med hendes brødre, som begge var godt tre år da vi sagde farvel til bleer. Men hun er mere fremmelig og kan godt finde ud af at gøre både det ene og det andet på toilettet, så måske skal vi prøve? 💩💩

    1. Jeg ville næsten ønske, at der, sammen med alle de andre nød-lovgivninger osv. blev sat restriktioner på kritiske varer, for vi kan. ikke. styre det. Der er selvfølgelig de indlysende idioter, men de er, tror jeg, kun en del af problemet. For når vi pludselig alle sammen skal blive hjemme og bevæge os så lidt ud i det offentlige rum, som muligt, så køber vi jo anderledes ind. Så selvom det måske “kun” er 20%, der fylder vognene med håndsæbe og danskvand, så er en del af problemet jo også alle os andre, der køber 2 liter mælk mere, end vi plejer, og lige smider en ekstra pakke havregryn i vognen.

     Helt slemt er det jo med de varer, som er ægte nødvendige, som f.eks. bleer og insulin. For her tror jeg sgu, at folk køber ekstra, fordi de er bange for at stå tomhændede tilbage – og når alle gør det, så slipper lageret jo op. Så helt ærligt tror jeg, at det ville være fint med et manus til detailhandlen i de her situationer, som blev sendt ud som beredskabsplan de første par dage, til situationen lige havde stabiliseret sig. For det gør den jo også – ish. Jeg var i Bilka i dag, og jeg så kun én idiot. Resten kørte med halvtomme vogne med en, maks to af hver af varerne, og det blev jeg faktisk helt glad over at se.

     Jeg tager hatten af for dig (altså, det gør jeg jo generelt, men sgu ekstra meget her), hvis du lige kører et ble-stop oveni zombieapokalypsen..

     1. Det forholder sig sådan at lige netop denne 2-årige er inde i en, hvad skal vi kalde det, udfordrende fase, hvor et nej til is-sut-saftevand/mormor kan ikke teleportere sig hertil NU/mor skal gå fra vuggestuen/mor kommer og henter i vuggestuen/far kommer ind i synsfeltet/vi skal ud/vi skal ind/vi skal have pasta/vi skal ikke have pasta/kort sagt hvad som helst på et øjeblikkelig og til tider totalt uventet kan forvandle hende til en 10-kilos Hulk, der skriger af raseri og kaster sig dramatisk på jorden, alt imens hun råber “NEJ!” og slår og sparker alle, der kommer i nærheden af hende. Så jeg tror ikke lige en ambitiøs omgang pottetræning er på tapetet samtidig med at vi leger hjemmeskoling for brødrene og fuldtidsarbejde for mig.

      Der er faktisk sat restriktioner på receptpligtig medicin fra og med i morgen, netop af den årsag. Og hvis folk ikke holder op med at hamstre basisvarer, så kan man vel vende tilbage til rationeringsmærker…

      PS Det lykkedes min mand at opstøve en pakke bleer efter arbejde, så vi har i hvert fald 30 bleskift tilbage før vi står med ryggen mod muren.

 4. Åh ja det er godt nok helt gakket. Vi er begge to offentligt ansatte og i stand til at arbejde hjemme så det har vi selvfølgelig fået besked på ligesom vi holder ungerne hjemme. I den forbindelse var jeg i vores lokale butik her til formiddag…fordi når der pludselig skal være rugbrød til 2 voksne (som plejer at bruge kantinen) til frokost så har vi selvfølgelig ikke nok i det vi normalt køber. Men der var masser af mennesker. Intet gær eller toiletpapir. Og det er noget skørt..der var masser af køkkenrulle som nok kunne bruges Hviid man løb tør..men altså. Til gengæld elsker jeg at direktøren for gærfabrikkerne faktisk har sagt at folk skal slappe lidt af for de kan sagtens producere frisk gær (ikke pludselige store mængder tørgær men alm gær) men at folk også bør tænke på madspild for han forventer ikke folk pludselig bager meget mere..

  1. Smid ikke køkkenrulle i toilettet! Køkkenrulle er lavet af et andet materiale end toiletpapir og svulmer istedet for at gå i opløsning når det kommer i kontakt med vand. Køkkenrulle stopper toilettet til.

   1. Tak for info Lærke! Vi har toiletpapir..endnu da. Så det er ikke direkte aktuelt men det kunne det jo blive med det der sker og så må vi finde en anden løsning til den tid.

    @Linda. Jeg synes det var lidt blandet da jeg handlede ikke at der kom nogle med fulde vogne med toiletpapir, men f.eks. fortalte en af dem der arbejder der at de havde fået nye varer i dag men at de var revet væk (grøntsager, gør osv. Men der var stadig enkelte brød at få mange alm. Varer var der og mange handlede stille og roligt.oh jeg håber sådan den del normalisere sig.

  2. @SKN:
   Jeg var i Bilka i dag, og bortset fra en rippet grøntafdeling og ingen mælk så alting fuldstændig normalt ud, og folk handlede helt afslappet og u-hamstrende. Det gjorde mig glad; at vi skal bruge under 12 timer til at kalibrere til omstændigheder af den her kaliber. Så er der håb – trods alt.

   @Lærke:
   Vigtig info – tak for det:)

 5. Du rammer hovedet på sømmet. Det er godt når man kan finde informationer omkring hele det her hurlumhej der ikke går op i hat og briller. Lad os håbe at der kommer ’tilskud’ i en eller anden udstrækning så samlingspunkter som caféer, restauranter m.m. kan holde lukket i en periode.

  1. Ja, lige nu er det hele smidt op i luften, og der er nærmest ingen, det ikke rammer. Problemet er nok også, at det er virkelig svært at få et reelt overblik over, hvordan det, helt objektivt, ser ud. For ingen kan udtale sig uden at være biased, fordi vi alle tilhører én bestemt gruppe.

   Det bliver ualmindelig interessant at se, hvordan det hele lander igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.