Skam dig, Christopher Arzrouni

På Etisk Råds hjemmeside kan man læse, at: ”Det Etiske Råd rådgiver og skaber debat om bioteknologi, der berører menneskers liv, vores natur, miljø og fødevarer. Rådet arbejder endvidere med etiske spørgsmål, der knytter sig til sundhedsvæsenet.”

Jeg håber meget, at det er fordi medlem af Etisk Råd Christopher Arzrouni er blevet sat til at sørge for den debatskabende del af arbejdet, at han har skrevet kronikken: “Nyt lovforslag om juridisk kønsskifte er det rene nonsens” i Politiken i dag; jeg ville finde det svært beskæmmende grænsende til det krænkende, hvis han får lov at deltage i rådgivningsarbejdet.

Kort fortalt handler artiklen om, at regeringen har fremsat et forslag, der skal gøre det nemmere for dem, der gerne vil, at skifte juridisk køn. CA starter med at konstatere, at “seksuel frihed er en vigtig sag. Også for minoriteter”. Herefter går det meste af artiklen egentlig bare ud på at liste de steder i samfundet, hvor transkønnede mennesker har tænkt sig at udnytte muligheden for at skifte juridisk køn, så de kan lure på det modsatte køn, og snyde i sport, og på at harcelere over, hvor urimeligt det er, at resten af samfundet skal tvinges til at tage hensyn til en lille gruppe af mennesker på baggrund af noget – kan jeg forstå – lidt pjattet føleri.

Det har jeg lige et par kommentarer til.

For det første: Fin ting at starte med at gøre det til noget seksuelt. Det skal nok lette livet for de børn, der helt fra starten er bundulykkelige over at blive presset ned i kasser og tøj, der føles helt forkert.

Og for deres forældre.

For det andet: Helt rimelig og sandsynlig antagelse, at en heteroseksuel mand af den slags, der går 12 af på dusinet, vil gennemgå den lange proces, det *helt* sikkert ender med at blive at skifte juridisk køn i systemdanmark, for derefter at melde sig til kvindefodbold, så han kan få lov at komme med i baderummet og glo på bryster hver torsdag aften.

For det tredje: Glimrende ide at stå fast på, at man SKAL opereres for at få lov at skifte køn. Så er vi sikre på, at de mennesker, der helt fra barnsben har vidst, at de var blevet udstyret med den forkerte emballage *rigtigt* kan tævet psyken igennem, til de fylder 21 og endelige ifølge lovgivningen kan få lov at komme under kniven.

– hvis da ellers den hær af psykologer og eksperter, der vikarierer for Gud, siger ja.

Og endelig: Godt, at nogen taler flertallets sag. Det er os, der har det svært her, og som har brug for, at nogen står op for os. Christopher Arzrouni kommer godt nok ikke lige med et konkret eksempel på nogle af de mange situationer, hvor alle vi stakkels mennesker skal besværes med andres indbildte køn, men pyt med det. For som han skriver:

“Det er en uting i det moderne samfund, at man belemrer sine omgivelser med krav om, hvordan de skal indrette sig. En ting er, at man selv har personlige problemer. Det skal ikke give en ret til at diktere resten af samfundets adfærd.”

Etisk Råd, mine damer og herrer.

Men sjovt, at du lige bringer ”personlige problemer” op, Christopher Arzrouni.

For det giver mig lyst til at sige til dig:

Det er en uting i det moderne samfund, at man belemrer sine omgivelser med krav om, hvordan de skal indrette sig. Én ting er, at du selv har et personligt problem med det. Det skal ikke give dig ret til at diktere resten af samfundets adfærd.

Published by

14 Replies to “Skam dig, Christopher Arzrouni

 1. Ja, der er ikke så meget at sige. Andet end tak til dig, og et stille gisp til artiklen. Jeg læste den godt, og blev tung om hjertet. Tænkte, at der godt nok er lang vej igen.
  Så er det godt du fatter pen, og råber højt herinde.
  Tak Linda.

  HemmeLine

 2. Synes godt om 1.000 gange.
  Nogen gange er vi som civilisation kommet så utroligt kort – på trods af, at vi bryster os af at være så oplyste og frisindede i DK.
  Det er trist og deprimerende og helt utroligt egoistisk, er det.
  Anne

 3. Tak for et skarpt indlæg, som jeg håber Arzrouni læser og tænker over.

  Om jeg begriber, hvordan det kan genere nogen, at NOGEN ANDRE får en rettighed. Og da specielt ikke, når ingen samtidig bliver frataget noget.

 4. minoriteter skal have rettigheder – åh gisp nej, det kan man da ikke have i et civiliseret samfund… WTF! spot on, Linda 🙂

 5. Jeg ser hans rolle som at se de mulige konsekvenser ved et forslag, og han har da en pointe: Forslaget vil kunne vrides. Jeg har ikke læst lovforslaget, men jeg er taknemmelig for, at vi har mennesker, der tester den slags forslag, inden de bliver til lovgivning.

  Selvfølgelig skal man ikke kunne gå ind fra gaden og ændre sit køn efter en pludselig indskydelse. Hvis lovforslaget giver mulighed for det, så skal der nok strammes op. Når der kommer indlæg af denne karakter på banen, så er vi nødt til at skærpe vores argumenter og holdninger, og det er fint med mig.

  Jeg håber, at vi snart kan få en tidssvarende lovgivning på banen, der kan give hurtigere hjælp til de stakkels mennesker, der er født i et forkert hylster. At de skal trækkes i gennem en pinefuld pubertet har jeg aldrig forstået. Og at Norge har så mange flere transkønnede end Danmark beror efter min ydmyge mening nok mere på en liberal lovgivning end på store udsving i demografien.

  Tak for opsangen!

 6. Haha temmelig godt skrevet – ham CA er ikke hel normal og har ikke oplevet at være født i en forkert krop – og professionel er han ikke! Inkompetent/ afviklende og snotdum, som mange andre ja det er han!

 7. Vidunderligt indlæg :-)!

  -Havde dog selv lidt en plan om at skifte køn så jeg i fremtiden kunne benytte mig af herrernes omklædning i Frankrigsgade svømmehal. Jeg har hørt at det er meget bedre end kvindernes. Det synes jeg, personligt, virker som et plausibelt grundlag for kønsskifte.

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.