Sig noget klogt

Lige siden jeg blev gravid første gang, har meningitis været på min top 3 over Mest Frygtede Sygdomme. Jeg tror, vi alle har passager i Angstens Store Bog, som er skrevet med caps lock, og uanset om det, vi er bange for, er reelt nok eller irrationelt og blæst fuldstændig ud af proportioner, så tror jeg, det ligger så dybt i os, at logikkens lys ikke kan nå derned.

For mit vedkommende hænger det nok sammen med, at det er en af de sygdomme, man hører en del om, når man læser til tegnsprogstolk, fordi den er en af de store syndere, når det kommet til pludselig opstået døvhed. Når det er sagt, er det jo heller ikke just en sygdom, hvor øget kendskab giver øget tryghed. Således har jeg H.V.E.R eneste gang, jeg har været til vagtlæge med mine børn, insisteret på, at han/hun tjekkede ekstra grundigt for meningitis, og forklarede mig – i hvert enkelt tilfælde – hvorfor vi var sikre på, at det lige her *ikke* var det, der var tale om.

Jeg ved godt, at når man hele tiden kigger mod himlen, fordi man frygter at få et fly i hovedet, så ender man med at blive kørt ned (sagde optimisten), men de sidste par måneder er jeg stødt på uforholdsmæssigt mange historier om den forbandede sygdom, og senest er en lille pige 5 km. herfra blevet smittet.

Og nu er det, at jeg overvejer, om jeg skal lade ungerne vaccinere for de strenge af den, som ikke er en del af børnevaccinationsprogrammet. Jeg er proproPRO vaccine, og kunne man være helt sikker på, at en ekstra vaccine, ville betyde, at de aldrig fik det, havde jeg gjort det uden at tøve. Men som jeg forstår det, er der stadig en udgave af det, man kan blive smittet med, selvom man får alle vacciner i hele verden.

Så det her er en af de gange, hvor jeg virkelig, virkelig gerne vil have jeres input. Hvad tænker I? Er det livrem og seler på illuminati-måden, eller giver det faktisk mening?

Kh

Den (over)bekymrede stenbuk

Published by

22 Replies to “Sig noget klogt

 1. Jeg er også proproPRO vaccine (herd immunity, ja tak).
  Jeg har intet svar til dig.
  Men har nogle tillægsspørgsmål som jeg ville søge svar på:
  – Ved vi hvorfor de udeladte strenge ikke er taget med i børnevaccinerne?
  – Hvis ja, hvad er så grunden?
  – Hvis nej, hvad findes der ellers af viden om vaccine mod de strenge?

  1. Jeg har googlet mig skeløjet, men jeg synes, at det er ualmindelig svært at finde svarene samlet. I hvert fald på sider med relativt lødige afsendere.

   Jeg tror, at jeg må vende det med lægen, når jeg skal derop næste gang.

   Tak for fint input.

   Kh

   Linda

 2. Også jeg er i tvivl, men overvejer det meget.

  I den (helt) anden ende af skalaen har vi valgt at få vores børn vaccineret mod skoldkopper, selvom dette ikke er med i vaccinationsprogrammet i DK. En beslutning, jeg vil anbefale til enhver.

  Jeg er med på en kigger i kommentarfeltet ift meningetis, for det kunne være rart med en nyanceret debat.

  1. Det vidste jeg ikke engang, at man kunne. Anton havde dem, da han var lille, og det var godt nok noget af en omgang. Hvor længe virker vaccinen?

  2. Dengang jeg overvejede vaccinen, hvilket dog er 5 år siden, der var det uvist hvor længe den virkede. Samtidig var risikoen for at få skoldkopper der stadig, så vi valgte vaccine fra. Men nu er skoldkopper sjældent mere end ubehageligt og langt fra alle er hårdt ramt. Noget helt andet med menigitis og mæslinger. Generelt går jeg ind for vaccination.
   Mht menigitis forsøger jeg at ignorere, fordi risikoen er meget lav, men jeg kan sagtens følge dit, mit hysteri er borrelia. Vi har skovflåter i haven og skal derfor ofte have dem fjernet på os og børnene og det ef kendt at andre i området har haft tegn på borrelia, så risikoen er reel. Hysteriet omfatter i øvrigt at jeg nægter at tage til Bornholm, hvis risikoen er endnu større

 3. Jeg læste netop i dag et opslag på Facebook om en 16 årig dreng der var død af den slags meningitis som man godt kan vaccinere i mod. Så jeg vil sige at det skal du klart gøre… Og nej man kan ikke vaccinere sig fra alle slag meningitis, men hvorfor ikke sikre sig mod det man kan?

  1. En god pointe. Jeg så det samme opslag, og kombineret med, at jeg lørdag hørte yderligere to historier om virkelig slemme tilfælde, tror jeg bare, jeg røg ud over kanten:-/

 4. Jeg har netop drøftet det med min kæreste; vi har en søn på to. Af uforklarlige årsager er jeg også mega psyko bange for lige netop meningitis. Det kan godt være den er virkelig sjælden, til gengæld helt vildt farligt. Vi bor også i Esbjerg, og synes derfor også at det nylige tilfælde her i byen var meget tæt på.

  For mig er det derfor ret meningsfyldt at tilkøbe en vaccine imod det, mens min kæreste måske hælder mere til ikke at gøre det (argumentet om, at vi jo ikke kan vaccinere mod alt og også kan komme ud for trafikuheld osv… Hvilket jeg godt kan se logikken i, jeg er bare så skide bange for lige netop dén sygdom. Og vi kører jo også med cykelhjelm netop for at sikre os så meget som muligt).

  Så – foreløbig er vi endt på, at jeg læser lidt op på sygdommen og vaccinen, synes bl.a. jeg har hørt et sted, at den kun virker i tre år.

  1. I følge et par vaccinationsudbydere (sikkerrejse.dk og blivvaccineret.dk) gælder vaccinen kun i 5 år.

  2. Jeg er glad for at høre, at jeg ikke er alene.

   Jeg er stødt på begrundelsen for, hvorfor den ikke er med i vaccine-pakken, men jeg kan mærke, at det ikke rigtigt bider på mig. Objektivt set forstår jeg jo godt, at man laver en cost-benefit analyse, og det er også det eneste, der giver mening. Men jeg kan stadig ikke slippe tanken om, at det er ligemeget, om der så kun er én person hvert 10. år der får den, hvis den ene person er en af mine børn. For mig er det kombinationen af, at den er så lumsk og svær at spotte, kombineret med, hvor galt det kan gå – hurtigt – der trykker på alle mine knapper. Men som sagt: Jeg ved godt, at det er mig, der er lidt crazy her:)

  3. Jeg tror du skal forstå det sådan, at der er for store udgifter forbundet for det for staten. Ligesom at drenge ikke får HPV vaccine. Men det betyder ikke, at havde staten uendelige penge, så fik alle den. Så- hvis du har økonomisk mulighed, kan du jo godt vælge, at det kan svare sig for dig.
   Hvis der ikke er meldinger om større bivirkninger, og argumentet fra Sundhedsstyrelsen kun går på de relativt få tilfælde, så ville jeg klart vaccinere.

 5. Jeg synes, du skal snakke med din læge. Meningokoksygdom er en anmeldelsespligtig sygdom, dvs hvert eneste tilfælde bliver indberettet til Statens Serum Institut. Det betyder, at der er overordentligt godt styr på hvor mange, der får meningitis pr år og hvilke typer de får. Og antallet er altså faldende i DK på trods af de uhyggelige historier på fb for tiden. Og børnene bliver også vaccineret mod nogle af meningokoktyperne.

  Hvis det kan give dig mere ro i sindet, så få dine børn vaccineret mod alle typer meningokok. De kan jo revaccineres hvert femte år om nødvendigt.

  1. Det er måske en konsekvens af at være læge. 😉 Til gengæld vil jeg så sige, at når det kommer til
   mine egne børns sygdom er jeg selv meget paranoid har fx et halvt apotek med når vi rejser. Sidste år da vi var i Vietnam havde jeg oven i købet en udførlig evakueringsplan med. Så ikke mere rolig end som så! ?

 6. Ro i sindet kan altså betyde rigtig, rigtig meget. Og hvis et stik kan give det, så tror jeg, jeg ville vælge det. Better safe than sorry – og så behøver man ikke spørge vagtlægen igenigen (:
  Jeg tror, jeg havde valgt den til, hvis det var mig. Men jeg er også en smule småhysterisk og spiser køresygetabeletter inden lange busture og mave-tabeletter før charterferier, så på den måde ved jeg ikke, om det bør tages med i dine betragtninger 😉

  – A

  1. Jo, er du bims mand! Din mening tæller næsten dobbelt nu:-D

   Og du har ret. Alene det, at jeg ikke skulle frygte, hvad der var på færde, hver gang feberen kravlede over de 39 grader, ville faktisk være meget værd.

 7. Vores nu 13 årige søn, fik (meningokok) meningitis som 3 årig. Det var jo så også hele svineriet, med embedslægen, alle omkring der fik forebyggende antibiotika osv.
  Han er ikke efterfølgende vaccineret, ligesom ingen af vores andre børn er det.
  Hvis vi gik og var uforholdsmæssigt meget bekymrede, så ville jeg vælge vaccinen – så det synes jeg da bare du skal gøre, hvis du tror den giver dig ro i sindet.
  Han har i øvrigt ingen gener haft efterfølgende. 🙂
  Hvis det kan berolige dig, så tror jeg man er super godt hjulpet, alene ved at være opmærksom. Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at han havde meningitis, da vi ringede til sygehuset.

  1. Det er faktisk et "rart" svar – at du i det mindste ikke var i tvivl. Jeg går også og opdager feber og små røde pletter osv. på min 2-årige, og jeg havde netop talt med min kæreste om det i går, da denne debat startede. Men det beroliger mig, at du følte dig sikker – jeg var nok bange for, at det kunne overses.

  2. Istemmer med anonym her: Rart at høre, at man ikke er i tvivl. For det er netop noget af det, jeg synes er sværest at forholde sig til. At den kan snyde alle, også læger, og udvikler sig så djævelsk hurtigt.

   Jeg er glad for, at din dreng blev ok igen, og din kommentar giver mig faktisk lidt ro i maven.

   Kh

   Linda

 8. Hej Linda
  Til at starte med, vil jeg lige sige tak for en rigtig god blog.
  Min kæreste har haft meningitis, så jeg har haft det tæt inde på livet. Han fik mæslinger (som vi ikke ved hvorfor han ikke var vaccineret for. Hans mor kan ikke huske det – måske forglemmelse) han var indlagt med høj feber, hoste, udslet osv. i mange dage, før de fandt ud af, at det var mæslinger, som så blev til meningitis. Det var i 2011, hvor der var epidemi. Han var SÅ syg, og helt uden for kontakt i flere dage. Det var dæleme uhyggeligt. Han kom sig langsomt, men der gik uger, før han rigtig kunne gå. Vi var så uheldige, at vores lille søn, var 12 måneder og derfor endnu ikke vaccineret. Så ham fik også mæslinger, dog ikke meningitis. Han var så uheldig at få skoldkopper samtidig istedet for, så han var også hårdt ramt i flere uger – dog ikke nær så slemt som sin far. Det er virkelig ingen skrøne, at voksne bliver ramt hårdere.

  Med alt dette sagt, så vil jeg anbefale at lytte tip P1 debat fra i dag (21. Februar) for det handler om hvorvidt det har taget overhånd med at vi følger vores mavefornemmelse eller hypes på Facebook, istedet for hvad f.eks. vores egen læge, eller SST anbefaler. Meget interessant, synes jeg. F.eks. Er jeg i skrivende stund, højgravid med en pige, og har allerede tænkt over om hun mon skal have HPV vaccinen, efter alt det man har hørt om bivirkninger. Men der sagde lægen i programmet faktisk, at der ikke var bevis for at vaccinen havde noget med det at gøre, og der gik det op for mig, at jeg egentlig slet ikke har sat mig ordenligt ind i det, men bare læst nogle forfærdelige historier på Facebook.

  Beklager den lange kommentar, håber du kom igennem den. Og for at ingen skal være i tvivl, er jeg i den grad Pro at følge vaccinationsprogrammet.

  Mvh. Maria

 9. min søn har cochlear implant og bliver derfor som standard vaccineret mod meningitis (3 forskellige typer tror jeg nok) – min datter som ikke er i en udsat gruppe har ikke fået vaccinen. Faktisk har jeg aldrig tænkt på at jeg også kunne få hende vaccineret men det tænker jeg så nu takket være dig 🙂 Omvendt er hun HPV vaccineret mens jeg tøver med at få den til min søn….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.