Panini for begyndere

Som lovet i sidste indlæg, kommer her et særskilt panini-indlæg med tips, tricks og opskrifter.

I bedste madbloggerstil ævler jeg en helt masse, før I får lov at få de konkrete opskrifter. Min egen oplevelse er nemlig, at man får mere glæde af sin paninigrill, hvis man arbejder ud fra nogle tommelfingerregler, end hvis man lægger sig fast på konkrete opskrifter. 

Men lad os starte fra en ende af:

Toastjern vs. paninigrill

Den største forskel på et klassisk toastjern og en paninigrill, er måden de lukker på. Toastjernet er designet som en østers, så den bagerste del hænger sammen, hvilket betyder, at man maser den bagerste del af toasten, og at man får skubbet fyldet frem (og ud). En meget ujævn oplevelse.

En paninigrill består af en underdel og en overdel, der kan bevæges uafhængigt af hinanden, og derfor bliver sandwichen lige tyk/tynd over det hele, og fyldet bliver nogenlunde, hvor man lægger det. En paninigrill kan i teorien også bruges til både grøntsager og kød, hvis man har lyst til dét. 

Hvilken paninigrill skal man vælge?

Det klassiske dilemma ift. sportsgear og køkkenmaskiner er altid, om man skal købe dyrt og dermed risikere at spilde mange penge, hvis man ikke får det købte brugt, eller om man skal købe billigt med risiko for, at det købte er *så* dårligt, at man af dén grund ikke får det brugt. 

Jeg vil vove at påstå, at man når langt for et par hundrede. Min paninigrill er købt i Lidl, og jeg gav omkring 300 kr. for den. Den har to funktioner, som jeg sætter meget stor pris på, så dem vil jeg klart anbefale, at man forholder sig til, for kan man leve uden dem, kan man få maskinen endnu billigere.

Dels er den stor nok til, at der er plads til 2 sandwich ad gangen. Det havde jeg ikke tænkt over på forhånd, men det har vist sig at være super fedt Jeg bruger nemlig ofte min grill til at lave en luksussandwich, når jeg har gæster (nemt, lækkert og nul opvask), og så er det virkelig rart, at vores mad er klar samtidig.

Med to børn er det også meget fedt, at deres er klar samtidig. (Fordi man bliver 600 år ældre for hver af ‘hvorfor må H*N starte!?!’-konflikterne)

Dels kan både den øverste og nederste plade på min klikkes af og vaskes under hanen. Det gør rengøringen uendelig meget nemmere. Et lille tip i den forbindelse er i øvrigt, at man kan folde et stykke bagepapir om sin sandwich, hvis den er lidt snasket; så kan man nøjes med at tørre efter med en fugtig klud. (Her føler jeg dog trang til lige at nævne, at bruger man bagepapir, så bliv lige i nærheden, bare for en sikkerheds skyld. Jeg har en enkelt gang formået at sætte ild til et stykke bagepapir i min ovn).

Små fifs:

*Hvis du smører brødet på ydersiden med mayo eller smør, bliver din sandwich sprød og gylden.

*Vil du gerne have en mere knasende panini, kan du give dit brød en kort tur i maskinen, så både inderside og yderside af brødet grilles, inden du putter fyldet i/på. Det fungerer f.eks. ret godt, hvis du bruger flute, som gerne må mases lidt fladt, så sandwichen bliver nemmere at spise. 

*Lad være med at overgøre det ift. fyld. Det er en grill, ikke en magisk tryllemaskine, og den kan ikke smelte ost, der ligger 4 lag og to skiver brød inde. Putter du grønt i, så skiv det helt tyndt og server de store ting som gnavegrønt eller salat on the side. Mos din avocado og smør den på brødet i stedet for at lægge kvarte stykker i. Gå med tyndtskåret pålæg i stedet for strimler osv. osv.

*Brug evt. tortillas som brød, og fold din sandwich som en burrito, inden du griller den. Så kan du putte alt det fyld i, du vil, og også bruge ting, der ville forsøge at undslippe, hvis man puttede dem mellem to skiver brød, f.eks. en rest chili, kødsauce, ris osv. 

(Jeg har faktisk også set nogle lave s’mores med tortillas, hvor de knuste en kiks over et par skiver pålægschokolade og nogle små skumfiduser – hvordan det smager, ved jeg ikke, men dessert- og morgenmads-paninier kunne godt blive et sommerprojekt i år.)

Delelementerne:

Når jeg laver sandwiches består de altid af følgende grundelementer:

Brød: Fx. tortillas, flutes, Levain surdejsbrød fra Pägen eller en crossaint.

Smørelse: Jeg bruger ofte salatdressing, mayo og/eller Classic Yellow Mustard fra French’s, men pesto, aioli eller smøreost ville også fungere. Fælles for dem, jeg bruger er, at de er ret versatile ift. smag og har god, lang holdbarhed i køleren. Billigere og nemmere end at skulle stucke up på alt, hver gang, man vil lave en sandwich.

Kød: Jeg bruger enten rester fra aftensmaden eller Silkeskåret kylling/skinke

Noget, der smelter: Den oplagte er ost, men i en dessert-panini ville jeg gå med pålægschokolade. Ideen med at grille en sandwich er jo netop, at den klistrer lidt sammen. 

Grønt: Fx. tynde skiver agurk eller tomat, syltede rødløg eller chili, et salatblad ell. lign. 

Og som belønning for at have læst så langt, så kommer vi nu endelig til opskrifterne. Kommer du i tanke om en, der er ekstra god – eller får du lavet en i nærmeste fremtid – skyder du den bare afsted til mig; så får jeg den sat ind i indlægget, så vi har det hele samlet samme sted.

Opskrifter:

Panini 1:

Pågen javisst-brød

Grøn pesto eller avocado

Kyllingepålæg

Bøffel mozzarella i gavmilde skiver

Panini 2:

Levain surdejsbrød

Yellow mustard

Cæsar dressing (Beauvais)

Kylling

Avocado

Agurk

Romainesalat

Panini 3:

Brød smurt med smør udenpå

Skinke

Cheddar

Tomat

Panini 4:

Croissant

Skinke 

Ost

Panini 5:

Baguette

Brie

Friske skiver tomat

Et par blade basilikum

Panini 6:

Surdejsbrød 

Sennep/mayo

Stegte chipolata pølser

Evt. noget syrligt garniture, fx skiver af cornichoner

Panini 7:

Surdejsbrød

Smør med stracchino eller tallegio ost

En god prosciutto

Frisk basilikum

Panini 8:

Brød

En osteblanding lavet ef revet ost, er par spsk creme fraiche, en tsk sennep og lidt salt 

Tomat

Avocado

Et spejlæg (lav det på panden og smid det i, inden du griller sandwichen)

Panini 9 (morgenmadsburrito):

Brød/tortilla

Rösti kartoffelskive

En skive stegt bacon

Røræg

Skinke

Ost

Tomat

Evt. baked beans

Panini 10 (Rugbrødspanini):

10:

Rugbrød

Sennep

Cheddar

Skinke

Panini 11:

Surdejshvedebrød smurt med smør på ydersiden og dijonsennep på indersiden

Cheddar eller anden ost

Skinke

Spejlæg med flydende blomme på toppen (placeres på toasten efter den har været i grillen)

Panini 12 (rugbrødspanini):
Lækkert rugbrød

Pesto (både rød og grøn kan bruges)

Ost

Simple quesadillas (til suppe, som snack eller tilbehør til fx. nuggets):

Tortillas

Krydret tomatsauce (tomatpure og ketchup, rørt med knust hvidløg og krydderier. Lav bare af en hel dåse puré; det kan fryses, og så er det ekstra nemt, næste gang, du vil lave de her)

Revet ost

———-

Bon appetit!

Published by

15 Replies to “Panini for begyndere

 1. Er der mon nogen, der har en opskrift på brød a ala det, de bruger på Joe & the Juice? Groft og tyndt men ikke tørt.

  1. Jeg har ikke en opskrift, men mit forsigtige, lægmandsbud ville være, at Javisst fra Pägen kommer meget tæt på, hvis du giver brødet en tur i paninien, inden du lægger fyldet imellem skiverne?

 2. Altså, nu ved jeg jo næsten ikke, hvordan jeg fint har kunne leve uden en panini grill. Indtil nu… 🙈
  Mums lækre opskrifter 😊

 3. Rugbrød er genialt også 👌
  Lækkert rugbrød, pesto (både rød og grøn kan bruges) og ost og du er good to go

  1. Det er modtaget – har også fået et par opskrifter på fb med rugbrød. Jeg får det hele smidt på nu. Tak:)

 4. Jeg er lidt fristet af tanken. Men hvis man nu – som jeg – overhovedet ikke kan lide ost, giver det så mening at købe en panini-grill?

  1. Hej Merete.

   Jeg kan som dig (eller kunne, vi kommer til det) ikke lide ost. De der tråde fra varmt ost fik mundvandet til at stige. På den dårlige måde. Har måttet døje med fordømmelse fra pizzafolket mit ganske liv;) og dont get me startet on the nachos.

   Nå men altså, så købte min kæreste sådan en fætter, og det DUFTER dejligt. Så langt så godt.

   Jeg begyndte at eksperimenterer med weird indhold, som IKKE var ost, (efter at have læst en en artikel i The Guardian om det,) og kan således afslører at pasta med kødsauce er dejligt i en sprød flüte, ligesom en frikadelle med riiiiiigelige mængder sennep er.
   NU sker der så det mærkelige at jeg begynder at drømme lidt om det der ost……. og efter en megetmeget forsigtig start, kan jeg i dag uden trækninger nogen steder sige at jeg kan spise, og lide ost i en toast. Overvejer at bevæge mig ud på dybt vand sammen med en pizza. Måske.

   Så altså ja, lang historie kort; du kan sagtens lave dejlig knasetoast uden ost. Bare husk fedt.

   1. Fedt, du lige nåede at melde ind føst, HemmeLine, for jeg ville umiddelbart have svaret nej. Jeg synes virkeligt, at osten er key, men de eksempler, du giver, lyder lækre, så I stand corrected. Tak for input <3

 5. Tak for inspiration til lækre sandwichen. Fra en fellow fan af paninijernet kan jeg anbefale at vente med at putte ‘vådt’ fyld som fx tomat i sin panini til den er ristet færdig så brødet ikke bliver for vådt. Jeg gør det samme med avocado, da jeg synes det smager bedre friskt end varmet.

  1. Godt tip! Der rullede også lige ét ind, som jeg har tilføjet som opskrift, ift. at lave sandwich med spejlæg, hvor anbefalingen gik på bare at lægge det ovenpå, når paninien var færdig. Det er også smart. Indtil nu har jeg lagt det i, inden jeg rister, men det bliver lidt noget knald, hvis man foretrækker blommen let flydende. For æg må være det værste i HELE verden at få af, når det er brændt fast.

 6. Jeg har et vaffeljern/toasthjern/paninigrill, men aldrig rigtig fået panini-delen brugt. Det kan jeg se er helt, helt forkert. Tak for tip til opskrifter! Det lyder jo vidunderligt lækkert.

  1. Det er jeg SUPER glad for, Heidi. Som jeg også har skrevet til de andre, så meld endelig ind, hvis du finder på en ny og spændende kombi <3

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.