#MAKEVOTINGGREATAGAIN

Dette indlæg er mest til dig, der allerede godt nu ved, at du formentlig ikke får stemt. Hverken på søndag eller d. 05.06.

Hvis diverse statistikker taler sandt, betyder det, at du er ung, og måske ikke har fundet dit politiske ståsted, eller at du måske bare har gang i så meget andet, at det her virker perifert og irrelevant. 

Jeg skal være den første til at indrømme, at det hverken er sexet eller interessant, når jakkesæt i den bedste sendetid duellerer indstuderet, og hvor man for 20 år siden kunne være nogenlunde sikker på kerneværdierne i hhv. rød og blå blok, så er alle linjer i dag visket ud, og det hele er til salg og forhandling. 

Sagen er bare, at det er vigtigt. 

For vi bevæger os i samlet flok afsted over kortet, og undervejs krydser vi fix-punkter, som vi ikke kan vende tilbage til, hvis vi engang fortryder vores mangel på indsats. 

Vi er så utrolig vante til, at fremtiden er noget, vi forholder os til 4 år ad gangen, fordi det er det, vi har lært. Og bedt om. Vi har stillet os tilfreds med valgløfter, der skal komme os til gode i den nære fremtid og ikke krævet, at der tænkes i løsninger, som er mere langsigtede, og som kræver et samarbejde på tværs af ideologier. 

Jeg tror, at tiden er ved at løbe fra os. Og derfor er det, at jeg så gerne vil, at så mange som muligt engagerer sig.

Ikke mindst fordi min egen, subjektive oplevelse er, at både retorik og politik bliver mere og mere vanvittigt; det er som om, vi efterhånden kun bevæger os i yderpolerne, og åbentbart kun kan forstå, hvad man fortæller os, hvis man tegner problemstillingerne så hårdt op, at det nærmer sig karikatur. 

Og problemet er, at de vanvittige og dem med en dagsorden? De skal nok finde vej til stemmeboksen. Og det er derfor, *din* stemme er vigtig. For hvis den tredjedel, der ikke stemmer, for en stor dels vedkommende befinder sig i midten, så *bliver* det fløjene, der får mest plads at tumle på.

Så mange mennesker taler om en følelse af magtesløshed ift. at det hele er på vej ud over kanten. Men her er noget, du faktisk kan gøre. En handlemulighed. For det hjælper ikke at stå i vejkanten og råbe af Paludan. Tværtimod er det den eneste sikre måde at give ham, hvad han vil have, for hvis ingen mødte op, ville han hurtigt miste sit momentum. Moddemonstrationen foregår ved stemmeurnerne, og derfor er det vigtigt at møde op. 

Jeg forstår godt, hvis man ikke på nogen måde kan overskue at hente og læse små 100 siders partiprogrammer for hvert enkelt parti. Det er der vist heller ingen, at de ægte voksne der gør. Og der er i bedste fald kun tale om hensigtserklæringer, som er nemmest at have, mens man er i opposition.

Men det, du KAN gøre, er at tage en håndfuld forskellige tests i diverse dagblade og nyhedsfora, og se, om ikke de indsnævrer feltet for dig. Og hvis de gør, så brug 5 minutter – og lidt sund kildeskepsis – på at tjekke nettet opfølgende. Det er sådan, jeg selv har gjort. Ud af 10 forskellige tests, har jeg hele vejen igennem kun haft 2 partier repræsenteret i min top 3, og da jeg havde brugt 20 minutter på at læse op på, hvad de hver især stod for, var jeg ikke længere i tvivl. 

For at gøre det så nemt som muligt, får du en håndfuld tests lige her. Så skal du ikke engang google dem:

Europaparlamentsvalget:

https://www.dr.dk/nyheder/politik/ep-valg/kandidattest

https://www.information.dk/indland/2019/04/ep-valgtest-2019-hvem-stemme-paa

https://politiken.dk/udland/EP19/art7173099/Test-dig-selv-Hvilken-EP-kandidat-er-du-mest-enig-med

Folketingsvalget:

https://www.dr.dk/nyheder/politik/kandidattest

http://nyheder.tv2.dk/folketingsvalg/kandidattest

https://www.information.dk/valgtest

https://www.berlingske.dk/nyheder/hvilken-folketingskandidat-er-du-mest-og-mindst-enig-med

https://politiken.dk/indland/politik/FV19/Kandidattest/

Din stemme er med til at bestemme, hvordan dine forældre skal have det, når de bliver gamle. Den er med til at bestemme, hvordan din lillebror, som i dag er 10 år, skal leve sit liv, når han engang får børn. Den er afgørende for, om dine børnebørn har rent drikkevand i hanerne og en skov at gå tur i.

Det er så lidt, du skal gøre, for at gøre en stor forskel.

Og din stemme er den vigtigste af dem alle sammen, for af alle de stemmeberettigede, er det dig, der skal være her længst.

Published by

16 Replies to “#MAKEVOTINGGREATAGAIN

 1. Det er nemlig så skide vigtigt!
  Brexit er et sørgerligt eksempel på, hvad der sker, når man tænker, at ens stemme ikke gør en forskel; mange ‘Stay’-stemmer, stemte ikke, fordi de ikke mente det ville gøre en forskel – fordi de troede at resultatet utvetydigt ville være at de skulle blive i EU….

  1. Trump fik sit embede på samme måde. Det er virkelig nye tider, med dertilhørende nye udfordringer.

 2. Tre kandidattests (til EP) og fem forskellige partier i top 3 – forvirret! Et af dem heldigvis bedre repræsenteret end de andre.

  Tak for public service!

 3. Jeg måtte, efter flere kandidattests, indse at mine personlige mærkesager nok stikker i lidt for modsatrettede retninger til, at jeg finder et perfekt politisk match. Som selvstændigt erhvervsdrivende af en privatejet virksomhed er der (naturligt, fristes jeg til at side) nogle områder, hvor jeg er meget liberal. Men så arbejder jeg også i sundhedssektoren. Og her er har jeg så nogle andre hjertesager… Og så har jeg jo solgt bilen til fordel for cyklen og er blevet en væsentligt mere bevidst forbruger end tidligere og alt det der. Men er også ret glad for skiferier og ting, der involverer flyrejser og CO2 udslip…
  Men jeg kan da umuligt være den eneste dansker, der er så modsatrettet i sine værdier? Og her taler jeg ikke om hvorvidt krydset ender hos det ene eller det andet parti hhv. højre eller venstre for midten, men modsatrettet i den forstand, at ens værdisæt strækker sig over hele skalaen.
  Og modsatrettet er måske lidt vel negativt ladet, så lad os kalde det kompleks, men stadig væk… Jeg syntes, det er svært at hvile i mit kryds, når jeg ved at det på trods af grundig research kommer til at blive sat som kompromis hos den kandidat/det parti, jeg er mindst uenig med. Jeg misunder virkelig dem, der slet ikke er i tvivl. Power to you!

  1. Sådan kan jeg også godt have det. Og ved nogle ting må jeg også indrømme at jeg ikke føler jeg ved nok om det..eller ikke rigtig har en holdning til det måske fordi jeg ikke ved nok om det. Gmo- grøntsager f.eks. tænker jeg måske nok er lidt farlig grund fordi vi måske ikke ved hvad vi sætter igang. Samtidig hvad er alternativet ?at der bruges flere pesticider og vi så får sværere ved at få rent vand? Eller hvad? Jeg finder ikke et parti som jeg er helt enig med må jeg konstatere og så forsøger jeg at finde ud af hvad der er vigtigst for mig. I øjeblikket er det i forhold til EP f.eks. klima. Og så læser jeg lidt mere i dybden med om jeg er uenige på nogle punkter. Uanset hvor enig jeg måtte være i en evt. Klimapolitik ville jeg ikke stemme på stram kurs f.eks. og så vil der være nogle områder hvor jeg ikke er enig med partiet. Det synes jeg er svært men det bedste jeg kan gøre

  2. Det tror jeg bestemt ikke, du er alene om. Mon ikke, det også er en naturlig konsekvens af, at den generelle velstand er steget, så vi ikke længere er så “rene” i enten det ene eller det andet ønske om, hvordan samfundet skal indrettes?

   Jeg ved ikke, hvordan andre gør det, men for mig handler det om at skille mine værdier fra mine interesser. Både ift politik og valg, og i mit hverdagsliv. At jeg godt kan leve med, at jeg ikke træffer 100% strømlinede valg, så længe jeg overordnet navigerer efter mine værdier og ikke mine interesser. For sidstnævnte skifter gennem livet, synes jeg, mens førstnævnte i det store og hele er nogenlunde det samme. I hvert fald i mit tilfælde.

   Jeg tror, at vi er mellemgenerationen, som er dem, der kommer til at kæmpe med klimajusteringerne. For vi er dem, der er vokset op med plastikposer og skiferier, og vi kommer til at mærke det, når vi skal give det fra os. Men for den kommende generation vil det jo bare være sådan, virkeligheden ser ud. I hvert fald hvis det er den fakkel, vi rækker videre.

   Men det ER svært. Og jeg tror, at der ved dette valg er historisk mange, der vakler, fordi det på en underlig måde er endt med nærmest kun at handle om flygtninge og/eller klima.

   Det bliver mere end interessant at se, hvordan det ender.

   1. Det er nok netop det, der gør det vanskeligt (for mig) at navigere i denne valgkamp. Jeg går da op i klimapolitik, men det er bare slet, slet ikke mit primære fokus.

    Ligestilling og nogle konkrete planer (kvoter for kvinder i bestyrelser, ligeløn, forældreorlov osv.), både nationalt og ikke mindst på EU-plan, ville jeg rigtig gerne høre mere om. Og det fremstillede forslag om differentieret pensionsalder, som var spået til at blive et af valgkampens brand varme kartofler, er der ikke mange, der snakker om, nu da kampen om stemmerne er sat ind. Som du siger, så er det endt med at være klima- og flygtningepolitik, der har dikteret valgkampen.

 4. Tak for links til tests.
  Jeg har brugt den på DR.dk.
  Synes det er virkelig smart, at den har de her “for og imod” bokse, så man kan læse lidt om spørgsmålene inden man tager stilling. Der er bare nogen ting man ikke rigtig ved noget om, og andre man har helt styr på…

  1. Det synes jeg virkelig også. For man kan bare ikke have kendskab til det hele, og det, som ligger allerlængst fra, hvad man har i sin liv og sin hverdag, er svært at svare på, når man bare ser spørgsmålet. Men når man ser for/imod, får man en bedre fornemmelse af værdisættet bag, ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.