M2023, uge 35

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og mental-minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg brugt lidt ekstra tid på at tænke vores mobil/wifi-løsninger igennem.

Som jeg skrev i sidste uge, blev jeg ringet op med et tilbud, som umiddelbart var godt.

Men efter at have tygget lidt på det og have tjekket vores forbrug over de sidste par måneder, nåede jeg faktisk frem til, at to af vores nuværende abonnementer skulle opsiges. Begge børn har haft ure med simkort det sidste år, og nu, hvor min opmærksomhed var blevet henledt på det, kunne jeg se, at de faktisk ikke bruger dem længere.

Når de blev pillet ud af ligningen, var vores nuværende løsning pludselig noget billigere, end den, jeg havde fået tilbudt, så den har vi valgt at holde fast i. Jeg kører et 80 GB tele-abonnement på min telefon, som koster 149 kr. i måneden, og har tilføjet 2 x datadelingskort til børnenes iPads; de koster 30 kr. stk. 

Begge børn har mobiler, der nærmer sig pensionsalderen, og på dem har de abonnementer til 69 kr, hvilket er længe rigeligt.

Så nu har jeg sat deres ure til salg, og de penge, de kommer til at indbringe, smider jeg i en hemmelig pulje, som skal bruges til at købe nogle bedre telefoner til børnene. 

2.

Har jeg smidt de ting fra Fridas gamle værelse, som jeg ikke har fået solgt, til genbrug. 

Da jeg i tidernes morgen begyndte at sælge alle vores aflagte ting på Marketplace, havde jeg så mange ting til salg hele tiden, at jeg havde et område i bryggerset, der var allokeret til det, men i dag, hvor vores forbrugsmønster er et andet, får de ting, jeg har til salg, omkring en måned til at forføje sig. Er de ikke solgt, ryger de videre, for som vi har snakket om før: Når de først er sat til salg, har jeg for længst sluppet dem, og så bliver det bare irriterende, at de optager plads. 

For et par år siden smed jeg alt i den lokale Facebook gruppe, men hver eneste gang var det de samme par stykker, der meldte ind 4 sekunder efter, jeg havde smidt tingene op. Det er mennesker, jeg ved, hvem er, og selvom de efterhånden har fået virkelig mange forskellige ting, har jeg første gang til gode at se noget af det i brug.

Og jeg er så ambivalent med det, for vi har før haft en lang, superintereressant debat herinde om, at når du forærer dine ting væk, så kan du ikke bestemme, hvad dem, der får dem gør med dem. Jeg holder aldrig op med at få en sær smag i munden over opslag fra mennesker, der gerne vil forære deres aflagte ting til ‘værdigt trængende’. Jeg er villig til at dø med sværdet i hånden på, at det handler mere om dig og dine behov, end om dem, der aftager tingene – men det til trods, så bliver det for irriterende, at det er de samme 2 mennesker, der rager til sig, her gang nogen forærer noget væk herude.

Jeg kan ikke engang helt selv gennemskue, hvad det handler om, men det er en irritationsfaktor, der er nem at eliminere, så derfor er jeg begyndt at aflevere tingene til genbrug eller at forære dem væk i større grupper i stedet.

Nu er lampen, taskerne, de to hylder, perler og perleplader væk lagt i hænderne på Hjemløses Venner, og de må gøre med dem *præcis*, hvad de vil.

3.

Har jeg modtaget årets girokort til Autismeforeningen, hvilket fik mig til at tænke på, at der er enkelte udgifter, som det godt kan betale sig at undlade at tilmelde betalingsservice. 

For jeg er all for foreninger, uanset om det er interesseorganisationer, fagforeninger eller noget helt tredje. Men der er virkelig, virkelig mange områder derude, der mangler penge, og jeg vil gerne støtte op om de tiltag, der faktisk kæmper for noget, der for mig giver mening. 

Og hvor meget, det end piner mig at sige: Autismeforeningen har brilleret med deres fravær på områder, hvor jeg ellers virkelig synes, at det ville være mere-end-oplagt, at de meldte sig på banen. Ikke nødvendigvis med løsninger, boksehandsker eller rasende sagsanlæg. Men med noget synlighed og kommunikation. Jeg har første gang til gode at se dem melde ind; ikke engang på ‘vi er opmærksomme på problemstillingen, og vi er på sagen!’-måden. Og så vil jeg faktisk hellere støtte andre tiltag.

Havde jeg meldt betalingen til BTS, havde jeg ikke forholdt mig til den overhovedet, så bare en lille, forsigtigt anbefaling af at køre automatisk betaling på de ting, man ved-ved, at man vil støtte 4evah, men æder gebyret og det manuelle girokort på de udgifter, man gerne vil se an. 

4.

Fik jeg bagom bloggen en forespørgsel på, om ikke vi kunne køre en idérunde på retter, der egner sig til fryseren, og med svømning, forældremøder og efterår galore på tapetet, synes jeg, at det er en strålende ide. 

Lad os køre en simpel version, hvor vi ikke smider udførligt beskrevne opskrifter, men bare kører navne på retter eller links; så kan vi hver især ratificere til smag, køleskabsindhold, vaner og de-på-lokationen-tilgængelige-råvarer.

Ja? Kør løs.

Published by

16 Replies to “M2023, uge 35

 1. Åh ja mand – mad fra fryseren – SÅ er jeg på hjemmebane 🙂
  De oplagte – bolognese, køddelen til lasagne som bare skal tilsættes hakket tomat + vand og derefter samles og selvfølgelig chili con/sin carne. Her er vi gode til gryderetter (ex bøf stroganoff/gullash/vikingegryde med kylling – https://www.valdemarsro.dk/vikingegryde/)
  Men kylling i karry kan fint fryses, enten samlet eller kogt revet kylling og karrysauce for sig. Enchiladas https://www.valdemarsro.dk/den-bedste-enchiladas/ hvor kylling og sauce også kan fryses, så skal bare tilsættes bønner, majs og ost.

 2. Tortillapizza!
  Alle ingredienser kan bo på glas (tomatsalsa) eller i fryser (tortillas, kylling/skinke tern/strimler, revet ost).. Eller man kan bruge hvad man lige har.
  Salsa og fyld på tortilla – ind i ovnen i 10 minutter og så er der mad. Køber man medium str tortillas, kan alle også få hver deres pizza 😊

 3. Valdemarsros minestrone er både virkelig nem og hurtig at lave på dag et, smager fantastisk, og kan laves i store portioner til fryser. Vi bruger kalkunbacon, der er knap så fedtet.
  https://www.valdemarsro.dk/minestronesuppe/

  Og så er der jo altid daal… valdemarsro har en, men jeg kan godt lide en med lidt mere kokosmælk og garam masala smag.

 4. Det her er den ultimative fryserret: Beluga bolognese fra Vegetarisk Hverdag: https://vegetariskhverdag.dk/2018/12/beluga-bolognese/ . Den skal simre et godt stykke tid, men jeg laver ofte firdobbelt portion, og den er helt genial til både vegetarlasagne, som den er ovenpå paste og har endda med succes smidt den i en tortillapandekage.
  Og selvom originalen absolut er bedst, kan man snildt substituere enormt mange af ingredienserne.
  Og så ved jeg at hun snart laver en ny kogebog der hedder Den dovne vegetar, hvilket er right up my alley.

 5. Den skulle jeg også lige til at foreslå.
  Den fungerer også ret godt med grønne linser i stedet for belugq

 6. Pizza dej op fra morgen af og i køleskab, klar til aften

  Svensk pølseret varmes i ovn

  Alle gryde retter som
  Millionbøf, gullasch, koletter i fad, svensk pølseret, kylling i karry laves her som en sammenkogt ret

  Lasagne laves færdig bare ikke bagt, men i fryser nemt og tage op og optøet eller lige i ovn

 7. Bare 3x kæmpe svinekam tryllet til pulled pork med en rub. Ind i ovnen til de er møre (nuvel de skal have en god røvfuld tid = stort el forbrug, men det tjener sig ind). Derefter en passende mængde i bokse i fryseren og så er der til Pulled Pork burger, Pulled Pork i Tortilla/pita brød eller med en røvful stegte grøntsager på panden.

 8. Hokkaido suppe/cremet tomatsuppe/lign. fyldig suppe og hvidløgsflute (suppe lavet på forhånd og frosset ned i portioner. Flutene de klassiske fra supermarkedets frysedisk)

  Lasagne. Men ikke ‘samlet’. Jeg har portioner af lasagnesauce og portioner af bechamelsauce i fryseren (bechamel kan sagtens fryses). Så tager jeg portionerne ud om morgenen og samler lasagnen om aftenen. Det fylder mindre i min ikke særligt store fryser. Og så kan jeg dosere lasagnens størrelse (og fad) i forhold til antal at spisende. En rugbrødsform er i øvrigt G-E-N-I-A-L-T som lasagnefad til 2 personer.

 9. Trods jeg ikke er børnefamilie, er min fryser fuld af retter til dage uden overskud til enten aftensmad eller madpakker. Små ting på frost til madpakker er seriøst min måde at gøre kedelig madpakke til god madpakke
  Fx; frikadeller, grøntsags-deller, tærter bagt i muffinforme (metal-ikke papir) pizzasnegle, æggemuffins, samosaer – alle kan tages op enkeltvis og smides i madpakken- sammen med en rugbrødsklapsammen og et par gulerødder- og vupti- fantastisk madpakke.

  Af aftensmads retter fra fryser er faste
  Pizza, tærte, chiliconcarne, kødboller i tomatsovs, Old fashion millionbøf (den brune sovs med oksekød og løg- spises fx til kartoffelmos)

 10. Vi har flere versioner af cremet suppe (også kaldet vuggestuesuppe)

  En pose frost grønt, fx suppeurter, grøntsagsblanding, karrygrønt ect. Koges med røde linser, blendes, tilsæt bulgur og evt kokosmælk. Krydderier efter smag

 11. Vi er glade for shawarma: kyllingefilet steges på panden med klassiske shawarma-krydderier (spidskommen, paprika, hvidløg, koriander etc.) og skæres i små stykker der fryses ned i mindre portioner. Kan varmes/steges op og serveres i pitabrød med salat, majs, revet ost og hvad køleskabet ellers har at byde på. Mad på ingen tid 🙂

 12. Uhh elsker fryser mad og laver ofte store portioner og fryser ned.
  – karry sovs(klassisk eller indisk),med kødboller eller rest af tilberedt kylling,frosset hver for sig.
  – kødsovs til pasta eller lasagne, jeg fryser også resten af revet os og mornaysauce,så der nærmest altid ender med at være et lasagne kit.
  – sovs til svensk pølseret, så er det bare at lade pølse og kartofler fra i går, mødes i skøn forening måske med den frosne rest fløde også.
  – suppe
  – frikadeller
  -dahl
  – rest af ris og en pose rejer, sammen med resten af grøntsagsskuffen= stegte ris. (Har hørt man egentlig ikke må genopvarme ris,så living on the edge her 🙋)
  Små rester fra aftensmaden smider jeg i en bøtte og fryser ned. Dem smider jeg i tasken de dage hvor jeg ikke havde noget at lave madpakke af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.