M2023, uge 2

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

1.

Har jeg foræret en rulle færdig risengrød væk (don’t judge). Anton ELSKER det, og jeg bruger det, når jeg laver ris a la mande til julefrokosten, men i denne omgang var der en hel skål i overskud fra juleaften, og derfor var det ikke nødvendigt med en ny portion. 

Jeg havde 2 ruller liggende, som begge kunne holde til d. 14.01, så der har været risengrød som eftermiddagsmad et par dage i ugens løb, og så forærede jeg allerede mandag (så hun rent faktisk kunne nå at bruge det) den ene af rullerne til naboen, som på forhånd havde sagt ja tak. 

2.

Har jeg haft to tørklæder, som jeg fik min søde mor til at sy af noget meget lækkert bambusstof, med retur til hende, og spurgt, om hun ville konvertere dem til undertøj til Frida. Tørklæderne var skønne, men jeg fik dem bare ikke rigtig brugt, så i stedet for at flytte rundt på dem, for så til sidst at smide dem til genbrug, er de nu omsat til 3 sæt af det fineste undertøj.

3.

Lavede jeg, i forlængelse af sidste uges indlæg, et opslag om net-tariffen og lagde det på min egen fb-side, for jeg KAN ikke forstå, at det ikke fylder mere i pressen, når det er så mange penge for den enkelte familie, vi taler om. 

Min væg er jo ikke Politiken, det ved jeg godt, men nu har jeg da fået budskabet ud til lidt flere, og så er der måske 20-30 familier, der ikke behøver at opdage det her på den hårde måde. 

4.

Var vi søndag på Fiskerimuseet. 

Jeg var kommet afsted uden min pung, så jeg havde ikke Antons ledsagerkort med. Men da jeg stod der, blev jeg i tvivl om, om jeg overhovedet kunne bruge det, for ledsagerkortet følger barnet, hvilket betyder, at jeg altid køber billet til ham, men så selv kommer med ind som ledsager. Det er lavet på den måde, så kortet kan bruges af den, der nu følges med barnet den dag, uanset om det er en forælder, en bedsteforælder eller en fagperson. 

Men jeg mente at kunne erindre, at Fiskerimuseet for nogle år siden lavede deres prissystem om, så børn under 18 år kommer gratis ind, og det kun er den voksne, der betaler. Derfor var jeg i tvivl om de lavpraktisk betingelser her. Men “Hvis du har hans kort med, så kommer I alle 3 gratis ind.” “Ok – og når jeg har glemt det?” “Ja, så koster det 175 kr. og så ved du det til næste gang”. Og det er da selvfølgelig rigtigt.

Det var nogle irriterende lærepenge, og selvom jeg måske syntes, at skoene var lige små nok (fordi man sagtens kan både se og høre på Anton, at han er sin helt egen), så var det mig, der har glemt kortet, og så må det være sådan. Men i det mindste fandt jeg ud af, at vi fremover kan komme gratis ind, og jeg blev mindet om, at jeg skal have søgt et ledsagerkort til Frida også. Så med dén ja-hat på, er de 175 kr. jo nærmest en slags investering.


Lige lidt lavpraktisk info til sidst: Næste uge har jeg meget om ørerne, både arbejdsmæssigt og fordi jeg har fødselsdag. Derfor er planen, at udredningsindlægget kommer på i løbet af weekenden, og så kommenterer I bare alt det, I vil; jeg skal nok svare løbende. Næste uges M2023-indlæg kommer muligvis først på lørdag, men det kommer, det lover jeg.

God weekend derude.

Published by

15 Replies to “M2023, uge 2

 1. Tak for fokus på nettariffen, som jeg havde glemt alt om da klokken slog 2023 nytårsaften. Jeg synes dog ikke at de apps jeg bruger til at tjekke strømprisen, fx Min Strøm, ser ud til at indeholde nettariffen på trods af at jeg har indstillet til at vise inkl moms og afgifter. Fx er prisen kl 18 i dag 1,22 (øst) mens den kl 15 er 1,26. Er der nogen der ved om det er noget jeg selv skal lægge til eller?

  1. Jeg kender ikke Min Strøm, men den rene elpris har været så lav i dag, at den nogle steder har været negativ. Det betyder, at selvom nettariffen ligger på omkring 2 kroner, så vil den samlede pris stadig være lavere end det, når den rene el-pris er under 0.

   Brug evt. Norlys’ hjemmeside, hvor du kan se både de rene elpriser og prisen inklusiv transport og moms. Så kan du sammenligne med din app og se, om den viser det ene eller det andet.

   1. Jeg er forvirret; jeg bruger selv Norlys hjemmeside, og der står: “De viste priser er den rene elpris, som er eksklusiv transport af el og afgifter. Vær opmærksom på, at afgifterne til dit netselskab ofte er højere mellem kl. 17 og 20 i vinterhalvåret (oktober – marts).”, og jeg kan ikke finde priserne inklusiv afgift nogen steder?

    1. Hvis du går ind på nordlys.dk/el/flexel/ og scroller ned, får du under overskriften ‘Bestil din grønne elaftale’ en kasse med en pære øverst. Lige under den mørkegrønne ‘bestil elaftale’-knap er en stiplet linje og under den står ‘se prisen i detaljer ->’ Trykker du på den pil, flipper kassen rundt, og du får alle prisdetaljer, både hver for sig og lagt sammen.

     Du kan gøre det samme med de andre prisaftaler, de tilbyder (kombineret og fast pris)

     1. Ja, men der er den rene elpris da et gennemsnit af sidste måneds pris, og det tror jeg også, at afgifterne er, altså et gennemsnit, og så kan man ikke bruge den til at sammenligne med den aktuelle nu-og-her-pris?

     2. I den app jeg bruger (Watts) er den procentvise sammensætning for dagen angivet – jeg ved ikke, om det er mere præcist?

      Men nettariffen ligger jo fast – så den del kan vel enten trækkes fra eller lægges til dagsprisen, hvis man vil have den præcise pris?

     3. Nej, nettariffen ligger netop ikke fast; det er den, der stiger i spidsbelastningsperioden. Jeg har kigget på mine kvartalsopgørelser, og stigningen blev varslet på den forrige, som jeg fik i oktober. Her stod der, at den fra årsskiftet vil være 1,32 kr/kWh mellem kl. 17 og 20 og 0,54 kr/kWh resten af døgnet. I runde tal svarer det til, at man skal betale en krone mere i nettarifafgift (inkl. moms) i spidsbelastningsperioden end resten af døgnet. Personligt tænker jeg bare på den måde, at når jeg tjekker grafen for dagens elpris (som er uden moms og afgifter), så lægger jeg 80 øre til de priser, der er angivet imellem klokken 17 og 20.
      Flipkasserne på Norlys’ hjemmeside kan ikke bruges til andet end at sammenligne gennemsnitspriserne på de forskellige produkter i forrige kvartal, og da de forhøjede nettariffer først blev indført fra nytår, er de slet ikke med, og i øvrigt så er det kun (som jeg har forstået det) i vinterhalvåret, altså første og fjerde kvartal, at nettariffen er forhøjet i spidsbelastningsperioden, så når vi kommer ind i april kvartal, vil prisen i flipkassen være højere end den faktiske pris, og til efteråret, når vi kommer til oktober og den faktiske pris stiger igen, vil flipkassen vise for lavt et beløb (mener også, at du i forrige indlæg skrev, at man kunne gange op på årsbasis, men det er altså kun halvdelen af året, det rammer).
      I øvrigt synes jeg ikke, deres information er helt god; udover varslingen på forrige regning står der nada om det på årsopgørelsen, og jeg har heller ikke haft held til at finde den præcise pris på det på deres hjemmeside. Og så synes jeg også, det er en uartighed i det hele taget at differentiere den nettarif; priserne er i forvejen forhøjet i det angivne tidsrum, så det er sgu da ikke for sjov, vi bruger strøm dér, det er fordi, det er nødvendigt….

     4. Jeg er med på, at nettariffen er fast med 3 forskellige beløb; min pointe var, at det beløb kender man, hvis man vil tjekke prisen på en bestemt time i løbet af et døgn.

      Den ændrer sig også i sommerhalvåret; i spidsbelastningsperioden er den på lige knap 80 øre, mens den i lavtakstperioden er 20 øre. Der er et godt og overskueligt billede af det her: https://ekstrabladet.dk/nationen/gigantisk-el-gok-noedvendigt/9443260

      Priserne på Norlys kasser er et gennemsnit af sidste måneds priser; ikke sidste kvartal. Dermed er det rigtigt, at man ikke kan se priserne for januar endnu, men når du 1:1 kan følge den aktuelle timepris på deres graf, kender nettariffen og hvordan den ændrer sig over dagen, og du endda hos flere udbydere kan installere et kort på din måler, så du kan tracke dit forbrug i realtid, tænker jeg næsten ikke, at der kan vrides flere data ud af systemet? Men måske misforstår jeg, hvad det er, du mener?

      Jeg hørte et interview med en højt-på-strå person, der var noget talsperson for elselskaberne, og en del af hendes forklaring var, at den højere pris var for at dække den udgift, der har været forbundet med at udskifte alle målere med intelligente målere, så vi faktisk kan bruge strøm – og afregnes korrekt – når den er billig. Om det er rigtigt, ved jeg ikke, men det er en virkelig træls måde at gøre det på, fordi vi jo reelt ikke har et valg. Man kunne ligeså godt lægge afgift på ilten, vi indånder.

     5. Det her el er godt nok ikke nemt…
      Du har ret i, at flipkasserne viser forrige måneds tal og ikke forrige kvartals, så der vil kun være 2 måneder på året, hvor de angivne gennemsnitsafgifter ikke passer.
      Og så kommer vi så til forskellen mellem de enkelte selskaber, for priserne i artiklen, du linker til, er fra Andel, og Norlys henviser til N1, hvor jeg har fundet denne prisliste: https://n1.dk/priser-og-vilkaar og her er der kun 2 tariffer og kun i vinterhalvåret?
      Jeg må indrømme, at jeg er fuldstændig opgivende overfor at prøve at finde ud af, om det kan betale sig at skifte selskab…

     6. Arh, der står da “Nedenstående priser gælder pr. 01. januar 2023.”?
      Og var det ikke også først her fra årsskiftet, at de overhovedet fik mulighed for at differentiere den tarif?
      Jeg kan også se, at de priser, jeg fik varslet i min forrige opgørelse, de er varslet med moms…

     7. Jeg tror simpelthen, at det her er for detaljerigt til at egne sig til et kommentarfelt, hvor vi ikke kan se, hvad den anden sidder med.

      Hvis ikke du følger fb-siden Grønnere Elforbrug vil jeg klart anbefale den. Der er mange supernørder inde, og de plejer at være gode til at forklare tingene, så det giver mening😊

     8. Ja, du har helt ret 🙂
      I mellemtiden har jeg fundet denne artikel
      https://elberegner.dk/guides/nu-stiger-nettarifferne/
      -hvor jeg godt kan se, at prisen også var differentieret før årsskiftet, bare kun i 2 tidsrum, hvor de nu har mulighed for at differentiere i 3.
      Det er utrolig svært at gennemskue, når prisen både afhænger af elselskab og forsyningsselskab, så jeg tror bare, jeg vil nøjes med være glad for, at N1 (som jeg hører under) tilsyneladende kun opererer med 2 tariffer og kun i vinterhalvåret, for sådan læser jeg det.

 2. Jeg har altid et foto af mine ungers ledsagerkort liggende på telefonen – det har reddet mig før, hvis jeg er kommet af sted uden. Og bevillingsbrevet i e-boks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.