M2023, uge 16

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og mental-minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg foræret min Salat Bar væk. 

Jeg købte den brugt for et halvt års tid siden, efter først at have spurgt mig lidt for, for mit indtryk var, at man enten bruger den én gang og så aldrig igen – eller ender med at gifte sig med den. 

Det eneste argument, jeg kunne finde imod den, var størrelsen. Det blev til gengæld nævnt en del; at enkeltrummene er for store, og/eller at den fylder for meget i køleskabet. Og det er også det, der er endt med at være dealbreakeren for mig.

For selvom jeg ELSKER ideen, så er rum med plads til en liter bare virkelig meget. En fyldt bar kan indeholde 8 liter, og det svarer nogenlunde til et par poser gulerødder, 2-3 bakker vindruer, 10 peberfruger, en spidskål og to bakker tomater. Så meget når vi slet, slet ikke at spise, før det mugner, og dermed kan jeg enten vælge at spilde køleskabsplads ved at have den stående med 4 tomme rum eller kun at fylde rummene halvt. 

Den laves i en lille version med 4 rum, men rummene har samme størrelse som i den store, altså 1 liter, så det løser ikke så meget. Når de laver en bar med 8 rum, men i halv højde, er jeg klar, for det *er* sgu smart, og vi *spiser* meget grønt. 

Men for nu er jeg ude, og telefonboksen er givet videre, så den enten kan gøre gavn et andet sted, eller fungere som afklaring for en anden som mig. 

2.

Har jeg afkalket min kogekeddel med almindelig eddike. 

Jeg plejer at bruge afkalker beregnet til kaffemaskiner, og troede, jeg havde en flaske til at stå, men da jeg fik den hentet frem, var det stærk kalkfjerner til badeværelset. Jeg var 2 millimeter i bare at knalde det i alligevel, men tænkte, at jeg nok hellere lige måtte google for en sikkerheds skyld.

Og jeg kunne faktisk ikke finde et klart svar. For nogen havde skiftet ud uden problemer, mens andre havde fået ødelagt deres kaffemaskiner, og der var ikke umiddelbart noget system i, hvornår det opfører sig hvordan. Der var løse teorier om, at nogle produkter til badeværelser også indeholder sæbe, men uanset hvor meget produktinfo og Hestenet, jeg læste, var der ingen hjælp at hente. 

Men i al min klikken rundt, faldt jeg over det irriterende indlysende faktum, at man jo bare kan bruge eddike, hvilket gav mig lyst til at hamre en flad hånd i panden på mig selv. For selvfølgelig kan man det.

Så lidt selvhad over først at indse det som 46 årig, men trods alt stadig mest begejstring over at kunne eliminere endnu et produkt fra rengøringskassen. 

3.

Har jeg fornyet vores årskort til Legoland. 

De sidste 3 år har jeg gjort det i slutningen af indeværende sæson, fordi man så får det billigere, end hvis man venter til foråret. Men sidste år var jeg i tvivl om, om børnene var ved at blive for store, eller måske hellere ville have årskort til noget andet, så jeg besluttede mig for at sidde på den, og så satse på, at Legoland ikke forsømmer muligheden for at trække de sidste med sig i faldet, hvis kids stadig var på klodser og Emmets sofa.

Ganske rigtigt kom der en mail i sidste uge om, at man 2 dage mere kunne forny kortene til gammel pris, hvis frafaldet skyldtes en frygtelig forglemmelse, så jeg indkaldte til husmøde, og begge børn kiggede bestyrtet på mig, da jeg spurgte, om vi var færdige med Legoland. Det var vi på ingen måde, der var ikke andet, de hellere ville have kort til, ellers mange tak, mor, og så var det jo sådan set bare at få bestilt, mens der stadig var 150 kr. at spare pr. kort.

Published by

13 Replies to “M2023, uge 16

 1. jeg ved ikke, om du kender dem, men condikasser – som er den type kasser man kender fra slikbutikker men i massevis af størrelser – er geniale til køleskabe og til at organisere madrester og ordnet frugt og grønt. De kan stables, de passer sammen – og de koster ikke mere, end man kan købe så man reelt har nok. På den måde kan du lave din egen salatbar, der skifter størrelse, som udvalget og appetit skifter.

  Du kan f.eks. købe dem i Kunst og Køkkentøjs webbutik.

  1. Jeg har lige været inde og kigge på dem hos K&K. For jeg havde nogen, der lignede engang, men de flækkede i siderne for et godt ord, og derfor gik jeg fra dem igen. Men måske det var nogle billige kopier?

  1. Altså så koger man bare en pottefuld vand sammen med citronen?? Århundredets bedste trick, hvis det er tilfældet!

  2. Jeg er ved at sætte ild til mig selv over det her tip – altså, bare en halv citron knaldet i kanden??!

 2. Herhjemme bruger vi bare citronsyre. 1 kg fra matas koster 129, men holder også længe.

  Bonustip: indholdet er fødevaregodkendt, og nu hvor vi snart træder ind i hyldeblomssaftproduktions-sæsonen, så er det over halv pris af citronsyre i små breve på 20 gram

  1. Sikke dog en herlig kommentar! For jeg laver også hyldeblomsaft om sommeren, og så bruger jeg citronsyre til både min vaskemaskine og min opvaskemaskine. Jeg stryger i Matas i morgen – tak!

 3. …og flotter man sig med en hel citron kan man lægge den anden halvdel i en skål vand og koge det i mikroovnen i 7-10 minutter, hvorefter ovnen er lige til at tørre af, så den er skinnende ren (og dufter frisk af citron).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.