M2022, uge 5

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Er jeg så småt begyndt at indstille mig på at tage en oprydningsrunde i hele huset.

Jeg har skrevet lidt om det hist og pist de sidste par år; at jeg tog den *helt* store tur for et par år siden, og nu prøver at holde fast i at komme det hele igennem ca. én gang om året.

For mig hjælper det at vide, at jeg har det på tapetet, fordi jeg så, allerede nu, begynder at have udsmidnings-øjne på, når jeg er i diverse skabe og skuffer. På den måde bliver selve processen hurtigere, når først jeg går i gang, fordi der faktisk er en masse ting, jeg på forhånd har taget stilling til. Eksempelvis er der nok ikke nogen grund til stadig at have papirudgaven af Arbejdsmarkedsloven til at stå og fylde, når nu internettet fungerer så fint.

Det bliver ikke hverken i dag eller i morgen, for tid er stadig lidt den knappe faktor herhjemme (og Anton har nu, som den sidste i huset, lagt sig med corona, og han er *bare* skidt) men når foråret begynder at få fat, og dagene bliver længere, starter jeg fra en ende af.

2.

Har jeg foræret mine forældre mit toastjern, som jeg engang købte i desperation over, at Anton ikke ville spise noget mad af nogen slags. 

(-han ville selvfølgelig heller ikke spise toast). 

Men nu, hvor jeg har giftet mig med min panini-grill, er der ingen grund til at have den tarvelige eks stående i skabet, og da mine forældre spurgte, om de måtte låne mit toastjern, fik de det overdraget til evig arv og eje. 

(Ps: Kan vi snakke om, hvor godt paninigrillede tortillas, lagt sammen med krydret tomatsauce og revet ost, er?)

3.

Har jeg endelig sat punktum i sagaen om en lanterne, jeg fik i julegave.

Desværre kunne jeg, da jeg pakkede den ud, se, at glasset (som ikke kunne tages af) på indersiden var belagt med en fedtet hinde. Jeg skrev med det samme til firmaet, den var købt hos, og herfra blev det helt afsindigt irriterende. Jeg har aldrig nogensinde, i hele mit liv, oplevet så elendig kundeservice. Efter 7 skriftlige rykkere, X antal forgæves opkald og en sur besked på FB, endte jeg med, i rasende og kulørte vendinger, at kræve enten at få en ny lanterne NU eller at få pengene igen.

Jeg fik pengene retur, hvilket jeg stadig nærmest er lidt vantro over. Med dén historik var det ikke den vej, forventningspilen pegede, vil jeg sige.

Jeg fandt lanternen et andet sted, og spurgte min veninde, om hun ville have den oprindelige til et mørkt hjørne på deres overdækkede terrasse, og det ville hun gerne. Så nu får den alligevel lov at gøre lidt af det, den kom for.

4.

Har jeg solgt de øreringe, jeg nævnte i sidste indlæg, og har samtidig haft fat i den kasse med gamle øreringe, der har stået og samlet støv på en hylde i badeværelset. Der er mange, som gennem årene er blevet parkeret, når nye er kommet til, men som stadig er fine, og som jeg derfor har gemt.

Men som nævnt i første punkt er jeg så småt begyndt at pudse de kritiske briller, og derfor har jeg besluttet, at jeg de næste par måneder prøver at tage 2-3 par frem ad gangen, og se, om jeg får dem brugt. For hvis de er trælse at have på, eller jeg bare styrer udenom dem hver morgen, så skal de videre ud i verden (og jeg lover denne gang, Amager-halshug) at aflevere dem til genbrug).

Published by

27 Replies to “M2022, uge 5

 1. Uhh, grillet tortillas med ost og tomatsauce lyder lækkert. Kunne du mon have lyst til at dele flere opskrifter til paninjernet? Har et jern selv, men fantasien rækker ikke så langt, så det bliver ikke brugt så meget som jeg kunne ønske mig.

  1. Jeg tror, at hemmeligheden er at finde på en slags grundopskrift, og så arbejde ud fra den.

   Jeg laver ofte burritos i min, eller sammenlagte tortillas med ost. Sidstnævnte er virkelig lækkert til fx. tomatsuppe.

   Jeg har set flere, der laver desserttortillas i deres, hvor de lægger tortillas sammen med nutella/pålægschokolade og små skumfiduser. Det har jeg ikke prøvet endnu, men skulle jeg lave det, ville jeg lægge det i en lomme af bagepapir, så jeg ikke fik skumfidus på pladerne. Jeg forestiller mig, at sukker kan være svært at få af.

   Når jeg laver sandwich, laver jeg næsten altid med det skiveskårne surdejsbrød ‘Levain’ fra Pägen. Det er tyndt skåret, og bliver superlækkert, når man griller det med fyld. Jeg laver fx. somme tider en cæsar-sandwich, hvor jeg smører brødet med cæsar-dressing, smider en skive ost, et blad romainesalat og silkeskåret kylling i, og så spiser det med agurkestænger on the side.

   For mig har det fungeret godt at lave en slags ‘formel’, og så bare improvisere over den: Jeg foretrækker en sandwich, der ikke er for proppet, og skiveskåret brød i stedet for flute. Ganske enkelt fordi jeg så synes, at der bliver ALT for meget brød ift. fyld.

   Når jeg så skal finde på, hvad jeg vil have i, så går jeg tit med noget smørrelse (fransk sennep, en god dressing, pesto, aïoli eller lign.), ost, så der er noget, der “binder den sammen” og så en skive pålæg. Skal der grønt i, plejer jeg at bruge syltede rødløg, tyndskåret tomat eller fintsnittet peber, men jeg foretrækker faktisk at spise det grønne ved siden af.

   Jeg går lidt og brygger på at prøve formlen på noget morgenmadsagtigt: Noget med lidt marmelade, tyndskåret banan, peanutbutter og så en god skive pålægschokolade som “lim”.

   Jeg ved godt, at det ikke er en decideret opskrifter, men for mig har den indgangsvinkel givet mig mange flere ideer, end en 1:1 opskrift ville have gjort, så måske det kan hjælpe dig også?

 2. Nu har jeg læst med, siden du startede med M-opslag, så nu må jeg snart tage mig sammen til at få startet den nævnte årlige oprydningsrunde i hele huset. Problemet er bare her, at vi har masser af plads (børnene er flyttet hjemmefra, og vi er ikke klar til at nedskalere ift. plads, 2 hjemmekontorer med mulighed for at lukke døren gennem 2 års hjemmearbejde for begges vedkommende har jo også været vildt fedt), og ikke de store økonomiske kvaler, så det er bare så meget nemmere at lade stå til og lade hjørnerne og hylderne ‘sande til’. Samtidig har min mand arvet lidt at sin mors samlermani, eller det er måske snarere sin mors holdning til, at mange ting er gode at ha’ og de skal ikke skiftes ud, før de slet ikke virker længere. Hvis bare jeg fik lavet en M2022 tur gennem mit gryde- og pandeskab, så ville der komme ekko ud derfra… Så det er nok dér, jeg bør starte 🙂
  Tak for mange gode opslag i øvrigt. Læser altid med, selvom mit sted i livet er et helt andet (hører aldrig podcast, ser ikke serier på fjerneren, har rundet sølvbrylluppet, og børn, der har forladt reden), men jeg fanges af dit fantastiske brug af det danske sprog, og dine mange, gode refleksioner over mange ting.

  1. Det var en skøn kommentar at få, Mette. Det er faktisk noget, jeg ofte tænker på, når jeg skriver; det her med, at I derude jo er mange forskellige steder i livet. Jeg vil altid gerne skrive, så alle føler, at de .. får noget med, i mangel af bedre udtryk. Derfor er det altid værdsat at få et virtuelt highfive fra jer, der måske ikke 1:1 ligner mig, hverken ift. præferencer eller ståsted i livet.

   Da jeg læste din kommentar kom jeg til at tænke på, at man faktisk godt kan blive lidt bange for plads – forstår du, hvad jeg mener? Jeg ved ikke, hvad det er i psyken, det prikker til, men jeg tror faktisk, at det, du beskriver, står i vejen for flere, end man lige skulle tro.

   Her er min oplevelse, at ting ankommer i bølger. I nogle perioder synes jeg, at jeg har langt mere plads, end jeg skal bruge. Så får vi arvetøj, jeg får en ny arbejdsopgave, der er udstyrstung, eller et af børnene får en ny, pladskrævende hobby, og så skal jeg pludselig til at være kreativ for at få kvadratmetrene til at slå til. Men selv i de perioder, hvor tingene står og råber lidt til hinanden i skabene, så synes jeg stadig, at den øgede synlighed gør, at jeg får brugt dem på en helt anden måde end ellers, simpelthen fordi de både er nemmere at komme til, men også fordi jeg ser dem oftere, end jeg gør, hvis de står og gemmer sig inde bagved.

   Start med grydeskabet og se, hvad der sker:)

 3. Tortillas i paninigrill er the bomb. Jeg ‘fandt på dem’ sidste år og det er genialt til dagen efter alm tortillasaften til at komme af med de sidste tortillas og kød. Og så er det god mad foran tvet, selv med børn, som ikke sviner alt for meget. Til de der aftener, I ved, hvor man er helt flad. Tortillapandekage med lidt tacosauce, lidt stegt oksekød (med tacokrydderi,løg og kidneybønner), majs og reven ost. Lav en pakke og kast i paninien, pandekagen bliver sprød og lækker. Haps!

  1. Lækkert!

   Jeg lavede også en burrito i min forleden med syltede rødløg, stegte ris og forårsløg. SÅ godt!

 4. Nogle gange tænker jeg “Blogsbjerg ville være stolt af mig lige nu” 🙂
  F.eks. når jeg beslutter at jeg skal bruge et lydbogs abonnement og husker på, at jeg via min H&M app kan få 9 uger gratis på Nextory.
  … Og så lige igen, når jeg i dag – 3 måneder efter jeg opsagde abonnementet, lige kontrollerer og ser at man kan få 9 gratis uger mere – også selvom man har haft det før.
  E-reolen er fin – men udvalget er ret begrænset i forhold til betalings tjenesterne.
  Tip hermed videregivet.

  1. MEGET stolt! 😀

   Det er et supergodt tip – det er der med garanti andre, der kan bruge. Vi kommer i hvert fald på et tidspunkt til at få brug for andet og mere end e-reolen, fordi særlig Frida er begyndt at vælge derinde, og så er 5 bøger pr. måned pludselig ikke ret meget. Og selvom jeg godt forstår, at man er nødt til at have en form for regler, så synes jeg også, at det er lidt træls, at der er sat lokale grænser på, hvor meget der kan lånes. Under første nedlukning nåede vi aldrig at få fingrene i noget som helst, fordi andre, mere garvede typer, var lynhurtige til at låne, og derfor opbrugte den lokale/kommunale kvote. Måske Podimo viser sig at være nok; det har jeg ikke helt rodet den nok igennem til at kunne gennemskue, men ellers kunne Nextory været et godt bud. Særlig, når der er en god, lang prøveperiode at teste det i.

   1. Jeg ved ikke hvor gammel, man skal være, men mine børn har deres eget lånekort og dermed deres egen ereol. Måske kunne I bruge det 😊 til flere bøger.

    1. Det var da en fantastisk ide – det har jeg ikke engang tænkt på at undersøge.

     Nu nævnte Louise ovenover (eller nedenunder? Jeg kan ikke på min side se, hvordan jeres kommentarer lander i rækkefølge:)), at de også kan låne på deres uni-login. Det havde jeg også glemt alt om. Men nu åbner der sig pludselig mange døre. Det er skønt!:)

   2. Jeg synes det mest irriterende er, at man ikke kan aflevere før tid, i modsætning til på Libby, altså den engelsksprogede del af eReolen. Det tager jo lissom ikke en måned at læse Sallys Far Bander ad Helvede Til og drengene suser også gennem deres bøger. Jeg har fået Chapter gennem mit telefonabonnement (telmore) og er faktisk ok glad for det. Men jeg læser også meget og hører rigtig meget lydbog.

    1. Det er jeg virkelig, virkelig enig i. Det er en fjollet funktion. Jeg går også og venter på, at biblioteket skriver til mig og spørger, om der er noget, jeg synes, de kan gøre bedre, for jeg ville ønske, at man kunne trykke på ‘Ikke alligevel’, når man har reserveret en bog, og den kommer hjem. Somme tider er man jo nummer 156 på listen, og har længe glemt, at man har skrevet sig op til bogen – som så lander lige i det sekund, man har fået 10.000 timers overarbejde. Der ville jeg ønske, at man kunne sende den videre med det samme, i stedet for at den står på afhentningshylden og glor, mens en anden sidder og venter på den.

     Når jeg bliver præsident, du…

 5. God bedring til Anton!
  Åh, jeg er mentalt ved at lægge an til “den helt store tur”. Jeg starter på egen banehalvdel, men håber at trække min partner med (han skiller sig, ligesom Mette Ls, helst heller ikke af med ting).

  1. Tusind tak <3

   Og det er en udfordring, når man deler adresse med mennesker, der har det helt anderledes, end man selv har med oprydning og orden. Mine børn er et HELT andet sted end mig, og det synes jeg er svært, og her er det endda mig, der – inden for rimelighedens grænser – kan bestemme over fællesarealerne.

   Jeg synes, det lyder som en god plan at starte hos dig selv. Jeg synes tit, at luft avler (ønsker om mere) luft.

   1. Når jeg kan holde det ud, må han være den rigtige 😉
    I øvrigt: hvis du er i Peter Falktoft-underskud, så kan du fange ham som kommentator på snowboard til OL. Kan streames på DR.

    1. Jeg har nappet et par klip, men jeg ved så lidt om snowboarding, at jeg mister interessen for emnet. Jeg kan huske, da han var med på Touren. Dét var fantastisk radio <3

 6. Her kommer lige et par bibliotekstips: Børn kan blive lånere den dag de bliver født, og forældrene kan oprette dem via bibliotekets hjemmeside ved hjælp af NemID.
  Reserveringer på fysiske bøger kan afvises hvis man får besked på et “upassende” tidspunkt 😊, så går de videre til næste i køen. Man kan også oprette en “fraværende” periode, så udløses der ikke reserveringer i perioden.
  Gad vide om det giver mening …?

  1. Uhh og i tillæg til Tinas super tip om børn som lånere, så er det altså heller ikke helt uvæsentligt, at børnenes bøder er markant lavere en de voksnes – sådan er det i hvert fald i vores kommune (blev jeg tippet om af en bibliotekar 😊). Så hvis man har en tendens til at komme et par dage for sent retur med sine bøger, er det altså meget rart, at de er lånt på børnenes kort.

  2. Tak for brugbar service-info:)

   Jeg kan ikke se, at jeg kan oprette en fraværende-periode nogen steder i app’en – leder jeg det forkerte sted? Ligeledes synes jeg kun, at jeg kan fjerne reserveringer, indtil de kommer til mig? Er det noget, jeg skal på hjemmesiden for? For lige nu kører jeg pligtskyldigt forbi, låner dem og afleverer dem igen, ligesom jeg også, når jeg læser en anmeldelse af en bog, der ser god ud, tilføjer den til min huskeliste derinde (ELSKER den funktion!) så jeg kan bestille den, når jeg har tid. Men hvis der var en nemmere måde at lave en ‘send-videre’ på, når det alligevel rammer ned i noget uforudset, så ville det være skønt.

 7. Det kan faktisk godt være at fraværende-periode skal indstilles på hjemmesiden. Jeg kan prøve at prikke til app-firmaet desangående efter min barsel …. Man kan godt slette hjemkomne reserveringer, ved jeg, for jeg har været rundt med listen for at pille dem ned fra hylden. Hvordan er så en anden sag ..!

  1. Uh, du er jo insider, Kirstine. Det havde jeg glemt. Ja, pust dem endelig lidt kærligt i nakken. Det ville med garanti få flere til at sende bøgerne videre med det samme, hvis de ikke kan nå at læse dem.

 8. Man skal på hjemmesiden for at lægge en fraværende-periode ind, – app´en kan ikke det hele. I hvert fald ikke endnu …
  På hjemmesiden kan man også afvise de reserveringer man har fået besked om, men ikke kan nå at læse/hente. Og det er fint hvis man gør det, for så er der en anden som bliver glad 😊

  1. Jeg er efterhånden der, hvor jeg bruger apps til 90% af alt, hvad jeg foretager mig, så jeg tror faktisk, at tiden er ved at løbe fra, at nogle funktioner kun er tilgængelige på en hjemmeside. Men jeg har før skrevet til bib-app-udviklerne, fordi jeg var ved at blive idiot af, at man ikke kunne se, hvad nummer en given bog var i rækkefølgen i en serie, så jeg ved, at de er søde og i fuld gang med at optimere:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.