M2022, uge 32

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge:

1.

Har jeg byttet mikroovn med oldefar på 95, som havde fået købt en ny og meget fin én af slagsen, der kan alt for meget. Og som kommunikerer med alt for små tal og symboler til lidt alderstegne øjne. 

Min var en old school version med to drejeskiver (Hvad hedder de?? De der hjul, man kan indstille minutter og watt på??), og den dejlige simple indstilling til livet, at du kan mikro-ovne eller du kan lade være. Det mente oldefar lidt bedre, at han kunne holde styr på, så bytte-bytte købmand, og nu er alle glade. 

2.

Er det lykkes mig at finde den éne køkkenting, det er umuligt at opdrive i genbrugsbutikker: Vandglas. De har vinglas i rigelige mængder alle steder, men udvalget af vandglas består – i Esbjergs genbrugsbutikker i hvert fald – primært reklameglas eller fingerbøl. Jeg ruller med de lidt lowball-agtige med plads til 40 cl, og jeg kan se, at dem kommer jeg til at købe fra nye. Det er ok – det kom bare bag på mig. 

Men jeg har snuset rundt og fundet dem jeg gerne vil have, så nu lægger jeg mig bare på lur og venter på, at de kommer på bud. 

3.

Har jeg grebet fat i den mest garvede af lærerne i indskolingen, fordi det er dem, der står for planlægningen af både den upcoming høstfest og den efterfølgende halloweenfest. 

For de sidste par år har jeg været ved at DØ over, hvor meget mad, der ender i skraldespanden til de arrangementer. Folk stiller med kærnemælkshorn på størrelse med underarme og æblekager nok til at brødføde mellemstore afrikanske lande, og de gør det, fordi de a) ofte er nye forældre (#indskoling) og derfor ikke aner, hvad der forventes og b) under ingen omstændigheder vil blotlægge en mobningsflanke, fordi barnet ikke har fået kage nok med.

Når arrangementerne er ovre, har maden stået fremme i 4 timer i lokaler, der er ca. 30 grader varme, og omkring 2 millioner børn har gramset på det hele. Det er der *ingen*, der vil have med hjem.

Derfor lagde jeg sidste år en reminder i min kalender i midten af august, så jeg huskede at reagere i tide, og i morges spurgte jeg så, om ikke de, når de udsender invitationen, kan give et mængde-eksempel på, hvor meget det enkelte barn skal medbringe.

For hvis vi nu alle sammen på forhånd ved, at vi bare skal have med, så det passer til 10 børn, og at alt skal serveres i smagsprøve-størrelser, så får børnene lov at stifte bekendtskab med meget mere årstids-mad, og madspildet reduceres med i hvert fald 50%.

Published by

6 Replies to “M2022, uge 32

 1. Nu er det måske ikke så vildt relevant for høstfest-konceptet pga varme og små snavsede børnefingre- men til andre arrangementer med mad;

  Jeg var til afskedsreception på en arbejdsplads. Hvor køkkenet inden afrydning af den tapas-agtige servering kom ind med en kæmpe stak take-away bokse og bad folk fylde en til natmaden (fordi de jo skulle smide det ud, når det havde været på buffeten) . Alt blev taget. Fordi vi jo nærmest syntes vi gjorde klimaet en tjeneste.

  Det samme skete efter kagen.

  Jeg ville ønske, det blev mere udbredt. Og trods plasticspild med boksene, så er det bare mere lækkert med sådan en end flødekartofler i en frysepose 🙂

  1. Din kommentar fik mig til at tænke på noget, jeg faktisk på et tidspunkt har ville have på listen, men som jeg har glemt. Jeg følger lige op i det kommende M2022-indlæg:-D

  1. Selvfølgelig! Mærket er Bormioli. Man kan få mange forskellige, men fælles for deres vandglas er, at de fleste rummer 37-40 cl. De forhandles mange steder, både Bilka og Imerco, men også online, hvor der er mange fine varianter. Og de er til at betale sig fra for penge.

 2. Må man ha’ lov at melde sig på Oldefar Holdet??
  Kamp-hader de der mikroovne med tø-op-grill-funktions-timer-indstillings knapper!!!
  To knapper (hvor længe og hvor varmt) er så RIGELIGT til mig tak😀

  1. Haha – jeg er også benhårdt gået efter kun at bruge microdelen, selvom den nye efter sigende nærmest både kan klippe hæk og lave risengrød selv:-D

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.