M2022, uge 22

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Fundet en opskrift på en hvid dressing, som er meget billigere, end den, jeg køber, når jeg engang i mellem får lyst til det i en pastasalat eller lignende: Halv pikantost og halv mayo. Den tager 10 sekunder at røre, og jeg har altid begge dele i køleskabet. Det er WAY billigere end de færdige creme fraichedressinger, jeg køber, bruger 4 skefulde af, og derefter flytter rundt på i ugevis, inden jeg til sidst smider dem ud.

2.

Tjekket opgørelsen for maj måneds elforbrug. Sidste år brugte vi 281 kWh, i år har vi brugt 222, dvs. en besparelse på ca. 20%. Det er ikke de 30%, vi sparede i sidste kvartal, men nogle meget lavpraktiske ting som f.eks. høfeber, soveaftaler og et arbejdsskema, der har betydet, at der skal vaskes, når der skal vaskes, har gjort, at vi har været nødt til at køre et par ekstra maskiner tøj og bruge tørretumbleren lidt ekstra. Sådan er det. Det er stadig en besparelse, og jeg er 100% afklaret med, at de her spareøvelser ikke skal blive så trælse, at jeg ender med at tænke ‘fuck det!’ og droppe dem helt.

3.
Er jeg gået fuld Jørgen Clevin. 

Vi kommer ikke til at lave en helt masse denne sommer. Dels pga. priserne men også pga. firmaopstart. Derfor er jeg begyndt at brainstorme på, hvor vi kan tage hen, og hvad vi kan lave, uden at det koster en million.

En af de ting, jeg har på listen, er picnic på stranden og i forskellige skove og parker. For at have lidt med at lave, vil jeg have købt et vikingespil, men jeg har også i denne uge sammen med børnene lavet to spil af sten, vi har fundet på standen, nemlig Kryds & Bolle og Find Holger-gemme.

De fylder ingenting i bilen, og de blæser ikke væk, uanset hvor dansk, sommeren bliver. 

4.

Har vi fået mexicansk, og jeg har brugt alle resterne til at lave tortillaspakker til fryseren. 

Det er den perfekte måde at rydde skålene på, måske specielt hvis man kun er én voksen i husstanden, og man dermed ofte har lidt mere mad i overskud, når man f.eks. laver oksekødsfyld af en pakke fars.

Vi fik almindelige tortillas mandag og tirsdag, og da vi havde spist tirsdag, smurte jeg resten af tortillapandekagerne med refried beans, og fyldte dem med oksekød, majs/tomat/forårsløg/peberfrugt, revet ost og de knuste rester af nachos-chipsene. Sidstnævnte giver god smag, men har også den fordel, at de suger overskydende væske, så pakkerne ikke lækker. (Af samme grund skal man undlade/være MEGET nærig med salsaen, hvis man har noget af dén i overskud. Frys den hellere særskilt i små bøtter, så du kan tage sådan én op sammen med din …, ja, det er jo så egentlig en burrito nu). 

Jeg smed pakkerne i paninigrillen, lod dem køle af og smed dem i fryseren. Nu er det bare at tage dem op et par timer inden, jeg skal bruge dem, og så varme dem i ovnen.

(De uger, hvor jeg har den slags på madplanen, laver jeg ofte ‘evighedssalaten’, som kan laves søndag og holde sig frisk i køleskabet frem til onsdag/torsdag-stykker. Den består af forårsløg, gulerod, agurk uden kød, snackpeber og cherrytomater, som alt sammen hakkes i små tern og vendes i en smule frisk lime- eller citronsaft).

———-

Til sidst bare en PSA at gå på weekend på: Søde, sjove, fine Marie har åbnet sin blog igen. Hurra og velkommen tilbage i blogland, Marie. Du har været savnet.

Published by

13 Replies to “M2022, uge 22

 1. Jeg var SÅ godt kørende i maj måned – indtil vi holdt konfirmation i den store garage på Bededag 😖 efterfulgt af en weekend med værkstedshygge for min kæreste, et par venner og deres motorcykler, så anser jeg det for en kraftpræstation, at jeg kun endte 3% over budget. Du havde ret, den app stimulerer ens konkurrencegen for vildt haha (til gengæld noterer jeg mig selvtilfreds, at min gennemsnitlige strømpris pr kWh stadig ligger under fastpris 👍🏼). Det er dejligt at føle, at man trods alt har lidt indflydelse på de gyseligt høje regninger

  1. Jeg er RÅDDENT sur over, at den bare justerer sin forventning til den nye spare-type, jeg er blevet, og ikke til det el-svin, jeg var før. Hvad sker der for, at den nu står og kigger anklagende på mig i orange?!

 2. Det værste er, når man har gået og ventet og ventet og ventet på at elprisen skal falde, og man tilsidst er ved at drukne i vasketøj og opvask og så kører en maskine. Og så falder prisen dagen efter….
  Og når der så har været nogle kanon dage, og man har vasket som en gal, så får man sådan en bedrevidende besked fra appen ugen efter om, at man har brugt meget mere strøm end normalt – og den næsten også spørger “Er du ok?”. Shut up!

  Forresten så har jeg sat graderne ned på min opvaskemaskine. Den har kørt på det samme program AL-TID! Så stod jeg og kiggede på den, og blev opmærksom på, at den jo har andre programmer. Så nu har jeg sat den ned på en 50 grader såkaldt energivask. I stedet for den sædvanlige 65 grader. Og det bliver lige så rent som før! Fingers crossed at det også giver noget!

  1. Det er jeg også SÅ træt af, det der! Og jeg har bemærket, at hvor det, da jeg startede med at overvåge, var muligt at se priserne for det efterfølgende døgn, når jeg klikkede ind på Norlys, så kan jeg i dag kun se for dagen. Sådan noget værre snyd!

   Jeg havde også mine brugsanvisninger fremme for nyligt, for lige at tjekke op på, om de vaske, jeg kørte, nu også var billigst, og gudskelov var de billigst i BÅDE el og vand. Lidt heldig har man lov at være.

  1. Haha, det lyder flottere, end det egentlig er:)

   Det er såmænd bare konceptet fra bogen, man kopierer, så den, der ‘er den’ gemmer Holger-stenene, og de andre skal finde dem. Det er en ret fin leg, hvis man kommer steder, hvor der ikke er så mange gode gemmesteder med plads til en voksen/store børn, eller hvor alle kender alle gemmesteder på forhånd. Der bliver det meget sjovere, når man gemmer stenene, for de kan gemmes ALLE mulige steder.

   Hvis man vil, kan man udlove dusører for dem, så den, der finder Holger, får hovedpræmie-kagen, mens de andre får en trøsteslikkepind:)

 3. Det er altså også for hurtigt, den har (op)justeret forventningerne. Giv os nu lige en chance for at blive dybt afhængige først 😂

 4. PS vedr det med at se priserne lidt frem i tid: de bliver opdateret hver dag ved 13-tiden for det næste døgn, og Nord Pools app viser det, så der kan du godt være Norlys lidt utro med andre app’er

  1. Jeg går løst ud fra den her opskrift:

   https://www.gimmesomeoven.com/refried-beans/

   Jeg bruger 1 dåse kidneybeans og 1 dåse sorte bønner, 1 stort løg og 3-4 fed hvidløg.

   Jeg sauterer løg og hvidløg, tilsætter de afdryppede bønner, smider 1 – 1,5 dl vand i og lader simre 20 min. Så moser jeg groft med min kartoffelmoser, tilsætter cayennepeber, salt og peber, og justerer konsistensen med limesaft. Jeg laver det om formiddagen og lader det stå på pladen og trække smag, til vi skal spise. Bagefter ryger det på køl😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.