(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).
I den forgangne uge:
1.
Har jeg rykket for mine koder til den Ista-app, jeg nævnte i sidste uges indlæg, som (forhåbentlig) giver mig mulighed for at tracke vores vandforbrug.
De var ellers meget overbærende på boligkontoret, da jeg spurgte efter dem, og fastholdt, at jeg ikke har fået dem udleveret. Jeg ‘har fået dem tilsendt fra viceværterne én gang, men så må de jo sende dem til dig igen.’ Efter en uge med larmende tavshed og vindhekse i indbakken, rykkede jeg for dem, og nu viser det sig så, at ‘viceværterne af en eller anden mærkelig grund ikke lige har fået koderne til din afdeling’
Mig:
De kommer til at at finde de koder, for tillid er godt, men lige her fornemmer jeg, at kontrol er bedre.
2.
Apropos vand, så har jeg gravet mine brugsanvisninger til hhv. opvaskemaskine og vaskemaskine frem, for nu, hvor jeg har fået ret godt styr på, hvad jeg kigger på og efter – og hvor – på både el- og vandfronten, syntes jeg, at det gav mening at nærstudere, hvilke programmer på de to maskiner, der bruger hvad.
Eftersom jeg ret præcist kender prisen på både en kWh og en liter vand, kan jeg jo nu pludselig lave et reelt regnestykke ift. hvilket program, der i kroner og ører er billigst.
Mange opvaskemaskiner bruger mere vand til deres lynprogrammer, fordi det er sådan, maskinen får servicet rent, så derfor ville jeg gerne se, hvilke programmer, der reelt er billige på mine specifikke maskiner, og hvilket der bare er gynger og karruseller; altså, hvor kWh-besparelsen på koldere vandtemperatur og kortere vasketid, bliver ædt op af øget vandforbrug.
Og for en gang skyld var der noget, der var dejlig nemt. For på mine maskiner er quick-programmerne billigst i både strøm og vand.
Det betyder, at jeg nu har bragt iblødsætning back – også for at få brugt noget af alt det vand, jeg pludselig synes, vi har i overskud alle steder. (Altså, det er sgu da svært at finde anvendelse for det på en god måde?? Vi bor ikke lige til at have 5 spande med vand stående på badeværelset, og der er trods alt grænser for, hvor meget de krukker kan suge).
Men nu stiller jeg mine brugte kaffekopper i vasken og kommer en lille smule sulfo i. (Præcis samme princip som de spande, mange kantiner har stående på selvafrydningsbordet rundt omkring). Her ryger al bestik på tålt ophold, når vi har spist, for det er bestikket, der er sværest at få rent på quick-programmet – og hele ideen går jo af spareøvelsen, hvis jeg skal spule det i varmt vand, inden jeg smider det i opvaskeren. Men når det har stået og soppet i lidt overskudsvand med sæbe, bliver det også rent, og jeg kan nøjes med at køre et fuldt program, en enkelt gang eller to om ugen.
Jeg har forsøgt at finde ud af, hvad klimaet helst vil have, at man sparer på, men jeg har ikke kunne finde noget derude. For én ting er, at det måske er billigst i kroner og ører for mig at vælge programmer, der bruger færre kWh-timer, men til gengæld masser af vand – men hvis vand belaster klimaet mere end el, så synes jeg da på alle måder, at man skal have den faktor med i sine overvejelser.
Har vi nogen med på linjen, der ved det?
3.
Kan jeg i min Watts-app se mit samlede el-forbrug for april måned.
Jeg blev faktisk først lidt sur over, at vi kun har formået at ligge 15% under budget, når vi i marts lå på 30%. Men nu har jeg så fundet ud af, at Watts justerer på dit forventede forbrug i takt med at den lærer dig at kende – hvilket faktisk er ret irriterende for et konkurrencemenneske som mig, der bliver motiveret af en procentsats, der flytter sig. Det gør den så ikke helt så meget mere nu, fordi den har luret, at vi sparer. Derfor har jeg kigget på, hvad mit forbrug var i april 2021, og det var 290 kWh, hvilket betyder en besparelse på ca. 22% og ikke de 15%, jeg bliver spist af med her.
Majs number to beat er 281 kWh, og indtil videre har vi brugt 30. Jeg kunne i påsken KLART set på forbruget, at vi var hjemme, så det har jeg også lige skrevet mig bag øret ift. sommerferien. Det kommer vist til at kræve et ret konstant fokus, hvis vi skal holde forbruget nede på et niveau, hvor vi stadig kan betale regningen, uden at skulle i gang med at reklamere for indre organer på det sorte marked.
4.
Har Esbjerg Kommune lagt den her op på sin fb-side, og den synes jeg også, I skal have glæde af:
Gid min nabo læste med på din blog, for han vasker deres to biler mindst 2 gange om måneden samt deres børns biler, når de er på besøg. Det bliver godt nok til meget vand (vi opvejer det så lidt ved nærmest aldrig at vaske vores bil…).
Jeg kører godt nok også en meget… miljøforsvarlig linje her for tiden.
Jeg tror du bor ved siden af min onkel. Jeg er aldrig stødt på nogen, der er så besat af at vaske bil selv som ham 😑
Vi vasker bil med opsamlet regnvand og uden sæbe, det funker fint😊 Vi har 2 store palletanke og en pumpe.
Det var da en fantastisk ide. Jeg har hørt flere steder fra, at man ikke må bruge regnvand til at vande spiselige planter med, fordi der er noget i de alger, der er på taget, som vist ikke er super godt at spise, men det der er da en nærmest genial måde at bruge vandet på.
Jeg har i flere år tænkt på at undersøge energiforbrug på de forskellige programmer, men ikke vidst hvordan jeg skulle finde det, så tak for dén nemme løsning!
Jeg har været i gang med el-forbruget de seneste måneder, og hold nu op, jeg synes det er komplekst! Fx at vi alle taler om at vaske om natten, osv, men i praksis har de fleste fastpris på el, så det ikke gør en forskel. Og når man så har timepris på el OG solceller, så er det fx med mit lille anlæg i vintermånederne timeprisen der er vigtigst, men i sommerhalvåret mere solskinstimer. Jeg er i gang med at undersøge mulighederne for et større solcelleanlæg, og dimensioneringen afhænger dels af forbrug, med/uden batteri, osv, men også fremtidigt forbrug (fx elbil, og hvor mange km vil man så køre om året, og kommer man mon til at skifte job, eller finde en kæreste i Nordjylland?), og af forskellige tilskudsordninger og hvor meget man kan sælge overskudsstrøm til, osv, osv, osv!
Da jeg så næsten var igennem de mange overvejelser, så skriver TÆNK at de fleste solcelleanlæg er mere belastende for miljøet i kraft af produktionen, ift. hvor meget CO2 de kan spare i deres livscyklus. What to do?!!
Med den lange smøre vil jeg bare sige tak for at sætte fokus på det, og også servere nogle af de gennemtyggede komplicerede regnestykker og overvejelser for os!
Jeg kan se, når jeg tjekker Norlys’ side, at de har fjernet boksen med fastpris, og jeg har spekuleret på hvorfor. Om det er fordi de helst vil sælge flex-el, eller om det er fordi muligheden reelt er forsvundet. Når de store selskaber, der sælger lader-el til elbilerne kan hæve prisen med en helt sindssyg procentsats, så kan Norlys formentlig også bare ændre deres. Det er deprimerende.
Og tak! Jeg elsker, at der kommer så mange positive tilbagemeldinger på noget, der er så usexet som el:-D
Min umiddelbar vurdering ift at mindske CO2-udledningen, må være at holde øjnene på strømforbruget frem vandforbruget. Vand indvindes lokalt og kun en mindre del af vandressourcen er klimabelastende, nemlig strømforbrug til indvinding og distribution i ledningsnettet. Det betyder ikke at vi ikke skal passe på vandet for rent grundvand, der ikke kræver avanceret vandbehandling (hvilket bruger mere strøm), er begrænset.
Venlig hilsen Mia
(der er rådgivende ingeniør med fokus på grundvand og bæredygtighed)
Jeg VIDSTE bare, at jeg kunne regne med jer – TAK!
Jeg har lukket øjnene og betalt de sindssyge el-regninger. Jeg må og skal igang med et projekt som dit. Tak fordi du skærer det ud i små bidder og serverer det, så selv jeg kan være med. Vil du være interesseret i at lade mig betale for en times privat-og-over-telefon-eller-zoom 1:1 vejledning ifht at sænke elforbrug? Hilsen en sygemeldt solomor, der bor på 40kvm og får elregninger på 1800-2000kr/mdr.
Hej Mathilde.
Det lyder godt nok stramt – og højt?! Jeg vil meget gerne hjælpe, hvis jeg kan, men jeg tænker, at der er et par skridt, du kan starte med, inden vi skriver/snakker sammen. (Og du skal ikke give noget for det).
Vælg 2 fokusområder at zoome ind på den næste måned, f.eks. at slukke lys, hver gang du ikke bruger det, og slukke din ovn/kogeplader 5-10 minutter, inden maden er færdig. Start der. Det bliver uoverskueligt at ville det hele på én gang, men hvis man bare skal huske at slukke lyset, så får man det gjort, samtidig med, at frøet, man planter der, stille og roligt vokser, så man pludselig begynder at tænke det ind på andre områder også.
Hvis du har spørgsmål, fx. i forbindelse med app’en, så skriv. Så ser jeg, om jeg kan hjælpe:)
Kh
Linda
Jeg er på baggrund af dine mange smånørdede elsparetips begyndt at sætte en tøjvask over om morgenen, men udskyde start til kl. 13 hvor elprisen er lavere. Typisk varer vasken 4 timer (sådan en Eco-vask), dvs. den starter når elprisen er lav og slutter når den er høj. Nu er jeg så begyndt at spekulere på, hvornår i vaskecyklus der bruges mest el. Hvis elforbruget er højest i starten af vasken, er det jo smart at starte kl. 13, men hvis det først peaker senere, burde jeg nok sætte vasken over tidligere på dagen. Ved du (eller andre) noget om elforbruget i en vaskecyklus? Er elforbruget højest i starten af vasken hvor vandet skal varmes op, er det typisk højest efter forvasken, eller er det ifm. centrifugering?
Jeg har tænkt over det samme og er temmelig sikker på, at forbruget er størst til sidst, hvor den centrifugerer, da det er her den kører mest intenst. Men jeg har ikke målt det eller slået det op.
Et andet fif herfra, som jeg gerne vil have respons på, er at droppe den sidste time af opvaskemaskinens eco-program og bare åbne den og lade det tørre af sig selv. Det er suverænt her min bruger mest strøm, op mod 1kWh og umiddelbart fungerer det fint.
Det kræver naturligvis man er hjemme på det tidspunkt, men her larmer den anyway for meget til at køre om natten.
Og hvis nogen ved, hvor meget strøm og vand et hurtigprogram på maskinen bruger, vil jeg meget gerne vide det. Jeg vasker eco på 4:35 min, da det er bedst, men det på 1 time er ikke med på listen og hvor meget vand og strøm kan den bruge på så kort tid? På den gamle maskine brugte vi det altid og tøjet var rent. Den havde dog ikke eco.
@P:
Jeg er lidt usikker på, om jeg forstår dit spørgsmål rigtigt, for ift. tabellen i indlægget kan man se, at min maskines hurtigprogram på 29 minutter bruger 10 liter vand og koster 0,80 kWh, men jeg har også set eksempler på maskiner, der bruger dobbelt så meget vand på lynprogrammet som på det normale. Har brugsanvisningen til din maskine ikke en tabel i stil med den, min har, hvor du kan se det? Ellers tænker jeg, at man må kunne finde det på nettet, hvis man søger på model og nummer?
Din ide med at åbne maskinen er genial, synes jeg. Jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om noget, der skulle gøre, at det er en dårlig ide.
@PP:
Jeg har selv prøvet at finde ud af det her, men jeg kan ikke finde et klart svar.
Det, jeg dog ér stødt på undervejs i min graveekspedition er, at de fleste vaskemaskiner tager vand ind i en mængde, der afhænger af, hvor meget tøj, man har i. Altså, mere vand til mere tøj, hvilket også er forklaringen på, at vasketiden ikke altid passer.
Som P skriver, tror jeg, at centrifugering koster, men samtidig koster det også kWh at varme vandet op, hvilket giver mig lyst til at sige, at der også må være et forhøjet forbrug i starten af vaskecirklen, hvor vandet skal op på de grader, man har valgt at vaske ved.
Så mit lægmandsbud vil være, at du bruger mest el i starten og slutningen af en vask – hvilket jo så desværre betyder, at det nok er svært at ramme det optimale tidspunkt at starte maskinen på.
Hvis nogen melder ind med specifik viden til det her, skal jeg nok tage det med i et kommende M2022-indlæg, så du opdager det:)
Tak Linda og P. Jeg melder tilbage hvis jeg finder ud af noget. Det med at åbne opvaskemaskinen før tid må jeg også prøve <3
Jeg kan vælge de alm bomuldsvask på ca 2,5 time og tilvælge eco (4,5 timer, lavere forbrug) eller hurtig (1 time). Eco fremgår af min tabel, men den hurtige gør ikke.
Derudover har jeg ‘mix’ og ‘hurtigvask’ som er noget andet.
Så jeg har ingen info om hvad den hurtige, almindelige vask bruger.
Og ja, der er naturligvis også noget opvarmning af vand 🤷
Pokkers 😉
De har valg at gøre det til en gætteleg 😀 Måske man kan prøve at skrive til dem, der har lavet den? Jeg har ret god erfaring med bare at skrive direkte til app-udviklere, producenter osv.
Fantastiske tips, her! Jeg hentede Watts appen – men jeg skal oplyse mit cpr-nummer, give lov til at forbrugsdata hentes i mit navn osv. Kan jeg bare give lov til det med ro i sindet?? Hilsen sølvpapirshatten 😃
Det er du nødt til, hvis du skal bruge den; ellers kan den ikke identificere dig og din måler😊❤️
Tak Linda, app’en er downloadet og jeg kaster mig over den med det vuns.
Jeg har bedt om assistance fra én, der kender mit varme-anlæg, så jeg ved, at det er indstillet korrekt til en start.
Vh