M2022, uge 10

(M20XX-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Fundet min powerbank frem, som jeg ellers indtil nu kun har brugt, når vi har været på længere ture og har haft brug for at lade iPads undervejs.

Jeg lader den, når strømmen er billigst, for over den sidste uge har den rene elpris svinget fra 14 øre til 3 kroner, så det kan godt betale sig at lade den helt op, når strømmen er nede i pris, og så bruge den til hørebøffer og mobiler, hvis man skal lade disse prime time.

2.

Haft gæster til aftensmad, og fordi det er så længe siden, hverdagsgæster har været en fast, tilbagevendende ting, måtte jeg lige minde mig selv om, at det jo bare er mennesker, jeg kender, der kommer, og ikke noget royalt betinget, der lægger vejen forbi. 

Når jeg holder fødselsdag osv. vil jeg gerne give den et ekstra nøk opad på luksus- og tilbehørsskalaen, men på en helt almindelig onsdag, vil de fleste vist bare gerne have lidt at spise, og hvis andre har lavet maden, opvejer det til fulde, at der er tale om husmandskost. 

Jeg lavede derfor en omgang one-pot pasta, udelukkende af ting, jeg havde i skabe og fryser. Det blev, syntes jeg selv, ret godt, jeg fik ryddet lidt op i fryseren, og der var endda rester, så der var nem aftensmad til mig de efterfølgende dage.

3.

Haft en relativ sindssyg uge, hvilket altid rammer mig hårdest, når jeg skal smøre madpakker. Jeg tror, det er dén huslige pligt, jeg hader allermest; alle er kræsne, ingen spiser det samme, jeg er træt, når jeg skal finde på, og mine ambitioner om Sund Og Nærende Kost er umulige at forene med virkeligheden.

Derfor har jeg i denne uge fundet to tidspunkter, hvor jeg kunne overskue det, sat lidt god musik på, skænket et glas vin, og skrællet gulerødder og skåret frugtsalat. Det sidste er bare et flot ord for, at terne lidt æble og kiwi og flække en håndfuld druer. Normalt gør jeg det jo bare på dagen, når jeg smører madpakkerne, men jeg ved, at jeg, når jeg har travlt, ikke får det gjort. Derfor er det her en nem måde at undgå madspild på (for frugten var købt), samtidig med at jeg sikrer, at der kommer lidt frugt og grønt med til pauserne.

Ikke al frugt er sjovt to dage efter, det er skåret, men i den her uge var jeg heldig, at det jeg havde, egnede sig til projektet, og det tager vi med.

4.

Tænk over, at jeg måske kunne tilføje, hvad jeg har gjort ifm. firmaopstart som et sidste punkt, de uger, der er noget at skrive på?

Min egen tanke er, at det for mig altid har været lidt diffust, hvad det indebærer at starte for sig selv. Derfor kunne det her måske være med til at synliggøre, hvad man helt konkret skal – og jeg ved, at jeg for længst har glemt det hele, når vi rammer juli, så nu får I der her, i realtid. 

A)

Det nok bliver lidt forhjulstrukket, fordi jeg starter op midt i sommerferien, og derfor forsøger at få styr på mest muligt, så tidligt, som jeg kan.

B)

Garvede rotter skal ENDELIG bare melde ind, hvis noget ser mærkeligt ud.

C)

Og finder man det irrelevant, springer man det bare over – derfor vil det, når det er på, altid være sidste punkt på listen.

Så: 

På firmasiden har jeg i den forgangne uge: 

*Købt domæne til min kommende hjemmeside

*Bestilt og modtaget navneskilte

*Valgt selskabsform (fordi noget med moms) og bestilt CVR-nummer

*Sat mail op, så navn på hjemmeside og mail stemmer overens

*Undersøgt hvilke opgaver, jeg må tage

*Undersøgt, hvordan jeg, helt lavpraktisk, bliver underleverandør

*Snakket med mange gode og relevante mennesker

Published by

27 Replies to “M2022, uge 10

 1. Held og Lykke med virksomheden! Min mand er glad for Dinero som regnskabssystem. Den kan alt muligt automatisk, så man ikke selv behøver vide, om der er moms på togbilletter. Eller at der er tre (!!) forskellige satser på forplejningsudgifter alt efter mødets art. (Han klarer sig med den gratis udgave).

  1. Tak!

   Jeg har været i gang med at grave lidt i det med regnskabsprogrammer, og jeg tror, jeg ender med det, der hedder Billy, fordi der dels er support, og fordi det kan sync’es med en kørebogs-app, hvilket nok er mere relevant i vores fag end i mange andres. Men jeg har også fået anbefalet Dinero, så jeg har et øje på det. Tak for heads up:)

 2. De bedste ønsker om virksomheden kommer til at gå rigtig godt, skal du handle eller modtage penge for ydelser fra kommunen, regioner ligende, så få oprette e- faktura og til betaling over, denne system ridder ikke samme dag ( måned) som de sadler, nøj det tog lang tid inden det kørte rigtig, og pengene kom samme måneder som de fik faktura, da jeg arbejdede med det for nogle år siden

  1. Tak for tip.

   Da det primært er det offentlige i forskellige forklædninger, jeg kommer til at levere til, er der ret fastlagte regler for, hvordan jeg kan fakturere. Men der er meget at få styr på, så jeg pipper herinde igen, hvis der er noget, der driller, så I kan komme mig til undsætning:)

 3. Mega fedt, vil gerne læse tips til firmaopstart! Dejligt konkrete ting på listen, men synes nu stadig det er diffust for mig, når jeg ikke har gjort det. Men jeg bliver i hvert fald klogere og ved hvor jeg kan finde tilbage til det senere, og så ved jeg da i hvert fald hvad jeg ikke ved!
  Synes det lyder som kæmpe optur at bestille domæne og mail og navneskilte! Tillykke! 🥳

  1. Tak! Og jeg er egentlig enig – det er diffust. Men jeg håber, at de her små lister synliggør processen, så man, hvis man selv går med tanker om at starte noget, får lidt ideer til, hvor man kan/skal vende blikket hen:)

 4. Der er allerede en, der har slået mig til regnskabstip:).
  Min anbefaling er at sørge for at få en bogholder eller revisor ind over hurtigst muligt. Revisor er dog i den dyre ende, hvis det ikke er et krav med er revisorunderskrevet regnskab. Jeg bruger ikke Dinero, men har hørt godt om det

  Et program som Billy er ret brugervenligt til fakturering. Og der er mennesker, man kan ringe til i supporten.

  Tal-delen er generelt en af de VIRKELIGT sure dele af livet som selvstændig, hvis man ikke på forhånd er specialist….

  Og: jeg bruger et eksternt HR-firma, der hedder Nem-hr. Det er G-E-N-I-A-L-T. Især hvis man som jeg har ansatte.
  De håndterer den helt hardcore og langhårede del af hr: sygedagpengerefusion, elevrefusion, barslelsdagpenge etc.
  Det er måske ikke helt så relevant for dig på nuværende tidspunkt, men kunne blive det på sigt. Og det var faktisk min voks-dame, der anbefalede dem. Efter første barsel var hun druknet fuldstændig i de ugennemsigtige og ikke mindst uoverskuelige regler, der er når man som selvstændig skal søge dagpenge. Så piben fik en anden lyd ved barsel nummer to, hvor hun hentede hjælp.

  Deres service er også upåklagelig. Hvilket også er en kvalitet i sig selv.

  1. Jeg har en revisor i kikkerten, som også sidder med flere af de andre selvstændige tegnsprogstolke. Det vil for mig klart være en fordel, at han har bare en nogenlunde fornemmelse af, hvad det egentlig er, jeg laver.

   Ift. regnskabsprogram har jeg de sidste par uger snust lidt rundt i både Dinero og Billy. Jeg hælder til sidstnævnte, både pga. supportdelen, som du nævner, men også fordi de har en kørebogs-app, man kan synkronisere med. Det synes jeg er ret vigtigt, fordi der er så meget kørsel forbundet med tolkning, som der er. I gamle dage brugte jeg en fysisk kørebog, men når det bliver så vigtigt at have styr på alle de små detaljer, som det er, når man er selvstændig, får jeg stress ved tanken om, at biler kan blive stjålet og notesbøger ikke kan tåle kaffe:)

   Jeg råber lige højt herinde, hvis jeg får brug for at koble noget HR på. I første omgang er det ikke nødvendigt (kan jeg høre på de andre), men det er fint lige at have frøet plantet i baghovedet.

   Tak for dejlig, konkret feed back.

  1. Hej Jannie.

   Tegnsprogstolkning viser sig at være momsundtaget, mens der er moms på skriftligt arbejde. For ikke at blive helt bims, tror jeg, at jeg bliver nødt til at starte med at løbe tolkedelen i gang, og så koble den skriftlige del på bagefter. Det kommer også til at give mig en bedre fornemmelse af, hvor meget tid, det giver mening at allokere til de to typer af arbejde.

   Når jeg lige er blevet det klogere, vender jeg frygteligt tilbage med noget mere konkret om, hvad jeg tror, jeg kan byde kvalificeret ind med:)

 5. Det lyder som det bedste eventyr at du skal være selvstændig, så mega fedt.

  Jeg har en del i min omgangskreds der er startet op selv. Og det der altid går igen er, at det er utrolig svært at finde den rigtige prissætning. Når man starter synes man jo man skal bevise noget først, så kan man ikke tage for meget. Men når man så begynder at regner på hvad der skal til for at det løber rundt, så har man håret i post kassen for så skal prisen sættes (for) meget op.

  Så husk at indregne, ferie, sygedage, computer, regnskabstid, materialer, forberedelsestid, konceptudviking, kørsel osv i din timepris (eller hvad du nu skal have).

  Kæmpe hep herfra

  1. Det er en super relevant betragtning ift. det skriftlige. For hvor tolkning er bundet op på det offentlige, og derfor har en fastsat pris, så skal jeg selv vurdere, hvad jeg tager for skriftligt arbejde, og det synes jeg sgu er svært! Og særligt fordi jeg ikke har nogen formel uddannelse på det område. Så det er en god pointe, at det ikke kun skal være den rene minut/sidepris, man lægger sig fast på, men at der er flere elementer, der skal tænkes ind.

   Tak <3

 6. Ja! God idé med firmaopstart som et punkt! Jeg tilslutter mig ovenstående kommentarer. Vi har ingen ansatte og var alligevel ved at knække nakken på det administrative med løn, skat, fradrag, momsregnskab osv. Overblik, tal og struktur er ellers mine spidskompetencer, men det blev simpelthen for langhåret at skulle forstå alle regler. Så ønsket om at ville vide (og kunne) alt blev lagt på hylden, og nu har vi revisor. Og SÅ meget mere tid og overskud til at bruge tiden på det vi holder af, nemlig virksomheden. Det er ikke relevant for alle med det samme, men for os har det gjort en enorm forskel efter +5 år hvor vi ordnede det selv.

  Og ellers har folk i vores omgangskreds budt ind med brugte kontormøbler, ekstra computergrej, gamle skabe osv. der ellers bare lå og flød. Det har gjort en kæmpe økonomisk forskel ikke at skulle købe alt som nyt fra bunden, så hvis det er relevant for din business, så tænker jeg da, at du skal bruge os herinde så meget du kan, hvis du vil 🙂

  1. Ekstra tip vedrørende revisorer: afhængig af din selskabsform (enkeltmandsvirksomhed, ApS, I/S etc) og branche, så er der forskellige lovmæssige krav til din årsregnskab.
   Jeg skal have en statsautoriseret revisorunderskrift på mit årsregnskab. Desværre. Det er en meget dyr underskrift, men sådan er branchekravet.

   Men min mor, der har et ApS, som primært beskæftiger sig med ejendomsinvestering og udlejning, kan klare sig med en ‘almindelig’ revisor underskrift.

   Vi har samme revisionsfirma, men min mor sparer en hel del, da hun langt hen af vejen kan nøjes med en bogholder/assisterende revisor. Og deres timeløn er altså væsentligt lavere.

  2. Jeg kommer helt til at svede i håndfladerne, når jeg tænker på debet, kredit og skat, så jeg har allerede en revisor i kikkerten. Jeg kan ikke forklare, hvor villig jeg er til at betale mig fra selv at skulle sætte mig ind i alle reglerne, for SHIT, jeg er sproglig!

   Jeg er heldig, fordi jeg ikke skal ud og købe et stort varelager ind, eller sætte et lokale op, jeg kan arbejde i. Mine redskaber sidder for enden af mine arme, og det betyder, at der ikke er så meget at tabe ved at forsøge. Men jeg kommer helt sikkert til at bruge jer herinde til de kompetencefelter, jeg ikke selv bevæger mig på, så det er fedt, du og I melder ind <3

 7. Fint Linda. Min kollega efterspurgte en og min første tanke var dig 😊 Du skriver formidabelt.

 8. Jeg må også lige slå et slag for Dinero! Brugte engang Billy og deres support var til at lukke op og skide i, da jeg endelig havde brug for dem… Dinero har support alle årets dage og om aftenen og er altid super hjælpsomme. Jeg ved ikke om de kan synces med kørebogs app, men bruger selv Driversnote, hvor man nemt kan hive det ud og smide det ind i Dinero. Og Dineros gratisversion kan rigtig meget, så min anbefaling er at starte op i gratisversionen og så opgradere, hvis/når du får brug for det 🙂

  Nej, jeg får ikke penge af Dinero, men de gør virkelig regnskab nemt! Og giver dig alle tallene til når du skal indberette. Så du ikke skal tænke selv 😉

  1. Ok, du sælger den godt, Johanne. Jeg hører lige revisoren ad, hvad han foretrækker, men hvis det er ligemeget for ham, ville det da være ret gode penge at spare. Tak <3

 9. Faldt lige over en anbefaling til De Grønne Grises klub, om at starte som selvstændig. Ved ikke om den er god, men du kan jo give en anmeldelse. Og du må også gerne skrive noget om hvor du søger viden i de forskellige trin…

  1. Min hjerne må være mast til mos, for jeg har lige brugt 10 minutter på at fistre rundt på FB og lede efter den – det er en podcast, kan google fortælle mig… 😀

   Den er hentet nu – tak <3

 10. Der kommer lige en ‘gå den anden vej’-kommentar herfra 😊. Jeg kan se, at flere skriver for en bogholder/revisor. Og ja, klart en revisor er en god ide, for selv om de ikke holder sig tilbage på timelønnen er det rart at kunne ringe og spørge. Men min klare anbefaling er at bogføre selv. Måske tænker du det allerede med Billy (jeg bruger Dinero)? Jeg synes, at det betyder virkelig meget at have helt dag til dag overblik over økonomien – og jeg bogfører stadig selv med 7 medarbejdere (ikke alt dog), men jeg vil få totalt stress hvis jeg ikke selv havde hands on på det. Taldelen er måske ikke det, du synes er mest sjovt, men det alligevel en ret væsentlig del af at få det hele til at spille – og det er ikke så svært. Og ellers skriver du bare, så er der support i kommentarsporet 😃.

  1. Jeg kommer til at gå med livrem og seler; jeg tør simpelthen ikke andet. Jeg kommer til at drage kæmpe nytte af, at mange af mine studiekammerater og tidligere kolleger er gået selvstændig før mig, så der er dels revisorer, som har flere tegnsprogstolke under vingerne, og dermed kender til vores verden og fag, men der er også gode og kompetente tolke at spørge, som kan hjælpe med de detaljer, som jeg helt sikkert kommer til at snuble i.

   Og du har ret: Hvis alt andet kikser, er der også altid adgang til verdens mest opmuntrende og støttende support her:)

 11. Kan man måske bruge sådan en hel almindelig analog tidsstyrer, der fx bruges til lyskæder?
  Timer-ur/Tænd-sluk-ur – sådan en der sættes i stikkontakten og så sættes stikket i den?

  1. Problemet med den er, at den så står fast til et bestemt tidspunkt/tidsrum, som er det samme hver dag. Og lige med flexstrøm er der ret store udsving på timebasis.

   Nu, hvor jeg har tjekket prisgraf dagligt i en god måned, kan jeg se, at strømmen ofte er dyr lige omkring kl 22 – formentlig fordi mange starter opvaskemaskinen, inden de går i seng og sætter alle apparater til opladning. Med wifi-kontakten kan man (som jeg forstår det) sætte timeren i en app, så man helt præcist kan suge strøm, når det er allerbilligst, og dermed fx. starte med at lade kl. 2, hvis det er der, prisen er lav. Dette giver også mulighed for at tilpasse sin opladning til, hvor flad telefonen er, når man går i seng. Har du kun 10% på batteriet, skal den måske starte med at lade kl. 23, for at nå at være tanket fuld, inden du står op, men har man f.eks. haft en dag, hvor man har kørt meget bil (og dermed, hvis man har apple CarPlay, automatisk lader telefonen, når man kører), så er batteriet næsten fuldt, og man kan nøjes med at lade fra kl. 4 og frem.

   De timere, jeg har haft til mine lyskæder, har været sådan nogle meget robuste nogle, hvor man skal trykke små tænder ind i det tidsrum, man vil have dem slået til, og også skal stille uret til, hvad klokken er, når man sætter timeren. Det ville være for besværligt til, at jeg fik det gjort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.