M2021, uge 26

(M2021-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Dobbelttjekket, at jeg har fået feriepenge udbetalt gennem Lønmodtagernes Garantifond.

Mit bud var ‘ja’ – men fordi pengene bliver ved med at stå på borger.dk som nogle, jeg selv kunne sende til udbetaling, blev jeg alligevel i tvivl. Lige nu, hvor jeg er på dagpenge, er det bare én af de små detaljer, der måske ikke ser ud af meget, men som kan komme og bide mig noget så eftertrykkeligt i r*ven, hvis jeg gør noget forkert, så jeg brugte de 10 minutter, det tog at tjekke.

De var gået med i den samlede udbetaling, jeg i sin tid fik, og der var en lang, teknisk forklaring på, hvorfor de stadig figurerede på min selvbetjeningsside, som jeg allerede har glemt igen, men nu er der tjekket op på det, og det føles voksent og ansvarligt at have fulgt tingene til dørs.

2.

Ferie-gennemgået køleskabet i god tid.

Den klassiske fejl, når det kommer til madspild i ferien, er at rydde op køleskabet, lige inden man tager afsted på ferie. Problemet er, at ingen kan overskue at gøre noget med noget, 10 minutter inden man sætter sig ud i bilen, og det betyder, at mere end nødvendigt ender i skraldespanden.

Jeg ved, at vi de kommende uger har ting planlagt, hvor vi er afsted flere dage ad gangen, og dermed skal der ryddes op i køleskabet, som om vi strøg afsted på ferie-ferie. Derfor brugte jeg sidste weekend på at beslutte, hvad der skulle ske med tingene – og få det eksekveret.

Jeg fik skrællet og kogt overskuds-æblerne i den brik-æble-juice, der havde tabt sugerøret, og som jeg derfor bare har flyttet rundt på, så jeg nu har 5 små bøtter med æblemos til luksushavregrød i fryseren. 

Alt det grønne blev skyllet, snittet og hakket, og blandet med en blok feta, et glas god pesto og en rest pasta, og forvandlede sig dermed til en luksuspastasalat, der fungerede som nem frokost og aftensmad flere dage i træk. 

Jeg tjekkede datoer på det, jeg ellers havde derinde, og fik lavet madplan, så jeg får brugt det, der ikke kan fryses (f.eks. den friske mozzarella), mens det, der kan (f.eks. pålæg) røg i det kolde dyb med det samme: Når jeg allerede nu ved, at vi ikke når at spise det, er der ingen grund til at opbruge holdbarhed ved at vente med at fryse det til sidste øjeblik. (Her er det nok lidt forskelligt, hvor hys man er, men hvis jeg fryser noget på den sidste anvendelsesdato, har jeg dette i baghovedet, når jeg tager det op).

3.

Købt frosne citronskiver.

Jeg bruger ofte citron som syre, når jeg laver mad, fordi jeg synes, at eddike har en bismag, der ikke fungerer med alt. Men det er sgu også lidt irriterende at bruge 1/8 citron og så bare have resten til at ligge og glo. I denne uge opdagede jeg så, at man kan købe frosne citronskiver, så det har jeg prøvet.

Jeg kan ikke umiddelbart se, at citronerne, der er brugt, er økologiske, og derfor er der trods alt grænser for, hvad jeg vil hælde dem i, men når det bare er til at runde en guacamole eller en rødbede/feta-creme af, så fungerer de upåklageligt.

Published by

9 Replies to “M2021, uge 26

 1. Genialt med frosne citroner. Hvor har du mon fundet det?
  Tak for disse gode indlæg og rigtig god ferie til jer🤩

 2. Jeg fryser seiv overskydende citronskiver og også “indmaden”, når jeg har revet og brugt citronskallen.

 3. Så lang tid der bare er taget lidt af en citron kommer jeg den i en plastik bøtte(bruger en der har været honning i,) fordi den passer med citron skal helst ligge med det åbne op ad, og samt bøtten tager smag, endelige en total tæt bøtte, har lige tjekket min citron blev lagt ind den 25 /6 og der en bare begyndt og miste spændstighed.
  Står jeg med en halv citron der er slatten, og vil have en frisk, fordi der kommer gæster eller andet, bruger jeg den til rengøring.
  Kender du trick med hvis man kun skal bruge få dråber citronsaft, og få dem ud og bevare citron hel, det kan du gør to – tre gange.
  Frisk mozzarella, stod jeg pludselig med 6 poser, jeg ikke fik brugt, de var på vej ud, men valgt og forsøge lidt.
  De tre uden væske i fryser, de tre med væske i fryseren, de kan sagtens bruges oven på pizza eller I totilla waps ( hvis du kommer fyld i og ost og varmer det hele i ovn. Både med og uden væske, men helt klar aller bedste med væske når de bliver frosset. oven på pizza er også holdt nok, når det er med væske, uden væske lad vær og afprøv det, den fejl er nok jeg afprøvede.
  I salat uha nej nej, hvis osten er fast når den kommer op, det svinger meget, så i tykke skiver og som grillet ost også ok.
  Men den skal fryses med væske for den kan bruges

  1. Tusind tak for tippet! Står med otte poser mozzarella og havde tænkt at eksperimentere med nedfrysning med og uden væske – men det slipper jeg så for nu! De ryger da bare lige ind i fryseren som de er.

  2. Jeg har også god erfaring med at fryse revet ost, men jeg har endnu ikke testet at fryse frisk mozzarella eller blok-ost, så det er super, at jeg kan få lov at låne din erfaring; tak:)

 4. Først og fremmest, tak for god blog 🙂

  Og nu kan det simpelthen godt være, at jeg er fatsvag, men hvorfor ikke bare købe økocitron, bruge den der 1/8 og så skære resten i skiver eller både og kyle dem i en pose og på frys?

  Med venlig hilsen en citron-aficionado

  1. Velbekomme:)

   Og nej – på ingen måde. Det ville være oplagt. Jeg tror bare altid, at jeg liiiiiige får brugt den citron – og det gør jeg så aldrig. Nu faldt jeg lige over de her, da jeg handlede på Bilka to-go, og så tænkte jeg, at ville teste dem. Det er somme tider, man med de færdige løsninger finder ud af, at noget er smart/knap så smart, så man kan tænke det ind, når man kaster sig over det selv:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.