M2021, uge 21

(M2021-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Lavet en oprydning light i børnenes tøjskabe. Egentlig mest fordi de fine stabler, vi lægger ud med, har det med at forvandle sig til en form for vindblæst installationskunst i løbet af et par måneder, hvilket er SUPER træls, når man kommer anstigende med en stak rent vasketøj. 

Men denne gang prøvede jeg at lade Frida styre det selv. Jeg bad hende vælte det hele ud på sengen, og så fordele i to bunker, hvad hun gerne ville beholde, og hvad vi skulle sende videre, og det klarede hun til UG. Jeg bliver altid overrasket over, hvad mine børn beholder, kontra hvad de giver slip på, for jeg ville nærmest have gættet på det omvendte.

Men vi fik smidt 4 store poser i tøjcontaineren, og det er nu lidt nemmere at se, hvad vi mangler til sommer-sommer. 

2.

Spurgt et par veninder, om de manglede tøj til deres børn, som er 3-4 størrelser mindre end mine.

Det gjorde de ikke, men hver gang vi tilbyder hinanden tøj, ting og bøger, glæder jeg mig over, at vi har snakket så meget om de her ting, at vi a) husker at spørge, før vi bare kommer mosende med det og b) har pillet følelserne så meget ud af det, at alle parter er helt ok med et nej. 

3.

Haft kartoffelsalat med til pinsefrokost, og fordi jeg syntes, det godt måtte være lidt andet end den sædvanlige mormor-version, havde jeg fundet én med rødløg, forårsløg, sød chilisauce og croutoner. 

Sidstnævnte undlod jeg at vende i, men serverede dem i stedet i en skål ved siden af, hvilket betød, at folk kunne tage så mange eller få, som de foretrak, og at kartoffelsalaten var ligeså lækker på 3. dagen, som den var, da den var nylavet. 

Det er et undervurderet trick, men jeg kan næsten ikke anbefalde nok at servere alt, der skal være sprødt on the side, uanset om vi taler om bacon, kerner eller drys på kager. 

4.

Købt vitaminpiller på tilbud og jeg købte to glas; et til hvert barn.

Den her falder mere i kategorien ‘mental-minimalisme’, men den skal på alligevel, for sweet Jesus, hvor har det hjulpet, at de har fået hvert deres.

De sidste mange måneder har vi haft To Faste Morgenkonflikter: Hvem Må Tage Vitaminpiller og Hvem Må Komme Tandpasta På Først. Jeg bliver 7 år ældre for hvert eneste minut de konflikter trækker ud. 

Så nu har jeg gjort kort proces, og købt hhv. en tube og et glas til dem hver.

Og hvorFOR har jeg ikke gjort det noget før?!?

For skal man bakke ned, hver gang søskende skændes? Nej. Selvfølgelig ikke. Men lige her, ikke? Hvad skade gør det? Det er jo ikke sådan, at vi fordobler forbruget.

Det var en god reminder om, at virkelige lavpraktiske løsninger somme tider kan gøre en KÆMPE forskel. Jeg roser hver eneste, fredelige morgen mig selv for mine enestående forældreevner, og I ringer selvfølgelig bare, hvis I har brug for en ekspert i børneopdragelse.

Published by

12 Replies to “M2021, uge 21

 1. Du er hermed den fuldkomne årsag til, at jeg i morgen flyver ned i nærmeste supermarked og flår en ekstra lille akacie-honning ned af hylden med fråde om munden, mens forældre-stoltheden lyser ud af mig stærkere end er knæklys på et dansegulv i 1990’erne. For den eneste søskendekonflikt de to for alvor har, er kampen om hvem der FØRST får en honningklat på deres grød om morgenen. Og jeg kan godt selv høre, at det nok er billigt sluppet. Men.jeg.kan.det.ikke!!! Og HVORFOR har jeg ikke tænkt på dette trick noget før? Guderne må vide. Nå, men jeg er allerede nærmest barnligt forventningsfuld ved tanken om deres ansigtsudtryk, når hver deres tube står klar næste morgen. Sweet fucking pleasure – og slå
  den, møgunger!!!

  Og så til et andet spørgsmål – den med vitaminer.. bruger du nogle særlige og med særlig grund? Mine unger har luret at der findes nogle i vingummi-bamse-format … men jeg har hidtil takket nej, fordi jeg synes de spiser nogenlunde fornuftigt og varieret og måske ikke derfor har brug for det .. men måske overser jeg noget?

  1. Jeg fnøs kaffe op i næsen på mig selv, da jeg læste din kommentar. ‘Stærkere end et knæklys på et dansegulv i 1990’erne’. Det er guldbelagt poesi, Signe.

   Ift. vitaminer så synes jeg, det er svært at finde ud af, om vitaminpiller reelt er en god ide, eller om det er spild af penge. Når vi kører med dem her, skyldes det to ting. Dels at særligt Anton ikke spiser helt så varieret, som jeg ville ønske, og dels at begge børn altid har haft det ekstraordinært svært med at spise piller. Jeg har derfor brugt det som sådan en slags ’tilvænningsterapi’, og det har gjort det væsentligt nemmere for dem at spise fx. høfeberpiller.

 2. Hands down ét af de bedste life hacks nogensinde! Jeg kan nærmest slet ikke overskue hvor smart det er med to varianter af ungernes evige konflikgenstand. Well done you!

 3. Fantastisk idé.
  Jeg har et trick, der hvor man ikke kan købe 2.
  1 bil, 1 forsæde, 3 børn. Vi lavede uge rotation. Man har en uge på forsædet, så går turen til næste barn. Alle har 100 % styr på hvis uge det er nu. Aldrig tvivl om hvem sidder på forsædet, de ved, at det snart er deres tur. Det vigtigste er, at holde fast, altså ingen ændringer, pga sygdom, helligdage eller ferier.
  “Må jeg sidde på forsædet?”
  “Er det din uge?”
  “Nå nej, det er først på mandag”
  Det var så utrolig befriende, efter ufattelig mange skænderier om, hvem skal sidde på forsædet.

  1. Også et SOLIDT råd at navigere efter. Mine børn synes, det er SÅ hyggeligt at sove hos mig. De sover som søstjerner på speed. Jeg har indført, at Anton må sove hos mig fredag, Frida må sove hos mig lørdag, og alle andre dage må man sove hos sig selv. Det fungerer også upåklageligt.

 4. Vil du dele opskriften på kartoffelsalaten? Jeg laver ofte den var Valdemarsro, men kunne godt bruge nogle nye input 🙂 kh. Birgitte

  1. Det kan du tro:)

   4-6 personer:

   1,5 kg. nye, kogte kartofler
   2-3 rødløg
   1 bundt forårsløg
   2 dl. sød chilisauce
   2 dl. croutoner
   Salt og friskkværnet peber

   Evt: Grøn tabasco og 250 gr. halloumiost/feta

   Jeg laver den på dagen og uden tabasco og ost. Af en eller anden grund smager løgene næsten lidt ‘syltede’ når de bliver blandet sammen med chilisaucen, og selvom det umiddelbart ser ud af meget løg, så passer det mængdemæssigt rigtig fint.

 5. Vi har abonnement på Anders And og der har drengene helt på eget initiativ fundet ud af, at de skiftes til at være den, der læser bladet først – efter måneder, hvor de næsten rev bladet i stykker i skænderier over hvem der skulle have det først og jeg begyndte at overveje, om vi bare skulle sige det op, for det er fandeme er ærgerlig start på weekenden at skulle mægle i et strid om AA.

  Men det her fungerer perfekt og de kan altid huske hvis tur det er – de samme drenge, som ikke kan huske, at jeg nogensinde har sagt, at de skal børste tænder før de skal i skole eller huske at tage deres madpakke med (hver dag. HVER dag!). Jeg glæder mig til at deres selvopfundne konfliktmægling og gode hukommelse strækker sig videre end til Andeby, for så er der da håb for os alle.

  1. Jeg holder aldrig op med at forbløffes over, hvad de rent faktisk kan finde ud af at dele. Her er det også en ting på størrelse med en uddeling af Nobels Fredspris at bestemme, hvad vi skal høre af musik i bilen om morgenen. Her har de også fundet ud af at dele. Hvordan f*nden kan det så IKKE lade sig gøre med vitaminpiller og tandpasta!? Jeg fatter det ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.