M2021, uge 14

(M2021-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Ryddet op på facebook. Ikke i venner, for der er algoritmen efterhånden så god/skræmmende, at jeg næsten udelukkende ser opslag fra dem, jeg interagerer med, men i grupper. Jeg er hoppet ud af dem, der ikke længere er relevante, og så har jeg smidt min administratorhat i ringen på et par stykker. I begge grupper fik andre buddet om at overtage først, og i den ene var en anden villig til at hoppe ind, men i den anden spillede folk døde, og det er fair. Men jeg slettede derfor gruppen uden videre dikkedarer. 


Jeg kan være slem til at tage sådan noget over for mange runder, både virtuelt og IRL. At jeg først annoncerer, at andre må træde til. Sker der intet, er jeg på talekassen igen. Sker der stadig intet, gør jeg opmærksom på, at det så betyder, at gruppen/det-jeg-står-for bliver nedlagt og først derefter gør jeg noget ved det. Men jeg har truffet en beslutning om at stoppe med at bruge så meget energi på noget, der faktisk er ligegyldigt. For der er jo ingen, der ligger vågne over, at en gruppe bliver nedlagt eller at jeg har solgt noget til anden side, hvis man har været for langsom til at reagere, så nu kører jeg one-strike-politik, og det har frigivet forbløffende meget energi.

2.

Købt et nyt cover til min nye telefon – igen.

Da jeg bestilte min 12’er, bestilte jeg i samme ombæring et nyt cover, som simpelthen var så pænt. Men det, man ikke kunne se på billedet af det var, at det var glat som en olieret fisk. Jeg havde det på i to dage, fordi jeg næsten ikke kunne bære at skulle bruge flere penge på noget, jeg allerede havde købt én gang, men efter 48 timer med dårlige nerver og 3 nær-ved-ulykker besluttede jeg, at det – trods alt – ville ærgre mig mere at smadre telefon og/eller skærm, når jeg kendte faren på forhånd.

3.

Læst – føles det som – alt, hvad der nogensinde er skrevet om leasing af biler og udfrittet alle, jeg kender, der har erfaring med det. 

Tre ting inden vi går videre:

*Resten af dette indlæg bliver meget kedeligt for dem, der ikke skal have en bil. Man er mere end tilgivet, hvis man holder weekend hér. 

*Jeg er ikke FDM. Jeg er bare mig, og alt nedenstående er det, jeg har kunne læse mig frem til. Hvis nogen kan se, at noget af det, jeg har skrevet, er forkert, eller jeg har misforstået noget, så meld ENDELIG ind. Og grav selv lidt mere i det, hvis du overvejer, for der kan sagtens være noget, jeg har overset. 

*Jeg har oplevet, at nogen går lidt i defensiven, når jeg har luftet, at leasing måske ikke er så god en idé. Her er der bare virkelig vigtigt for mig at understrege, at de to ord “ – for mig” står med usynligt blæk efter alt, hvad jeg skriver nedenfor. For jeg kender flere, der leaser, som elsker det; jeg er ikke ude på at skyde konceptet ned, og jeg kan SAGTENS se masser af steder, hvor det kan være en strålende ide. 

Men. 

For sådan én som mig, der de sidste 7 år i gennemsnit har kørt 33.000 km om året ser det, efter alt, hvad jeg kan læse mig til, ikke ud til at være en god ide.

Men inden jeg skriver om, hvorfor det er tilfældet, vil jeg faktisk gerne starte et andet sted, for jeg synes, at det første og største problem med leasing er, hvor svært det er at gennemskue. For som jeg forstår det, så skulle den største fordel ved leasing jo netop være, at man undgår overraskelser, og fjerner man den fordel, synes jeg, at det er begrænset, hvad man står tilbage med. 

De fordele, der er blevet nævnt i det materiale, jeg har kunne finde, har været:

*Man har mulighed for at køre en ny(ere) bil hele tiden.

*Man skal ikke tænke på restværdi.

*Man kan (efter en bindingsperiode) komme af med bilen stort set fra dag til dag og står ikke med en kæmpe restgæld, hvis man er tvunget til uventet at skulle skille sig af med den. 

*Service, dækskift, vejhjælp osv. er typisk med i pakken. 

*Man slipper for at stifte gæld.

*Man kan få underkørte kilometre refunderet (dog ikke til samme takst, som man selv betaler for dem)

Ovenstående kan være afgørende for nogle, mens der for andre er ting, der vejer tungere og det er tilfældet for mig.

Min situation er, at jeg skal vælge mellem en brugt bil og at lease, hvilket der ikke er lavet ret mange sammenligninger på. Jeg fandt ingen, men de må næsten være derude et sted. Jeg opgav af finde et uvildigt sted, hvor jeg kunne læse om det – de fleste sider er lavet af banker, forhandlere osv, hvilket man må formode medfører et vist bias pga. egeninteresser – så jeg prøvede simpelthen at hente tilbud på 4 forskellige biler med samme motorstørrelse som den, jeg kører i i dag. Derefter gjorde jeg det samme med forsikringer. 

For at tage det nemmeste først: De sammenligninger, jeg lavede, gav den samme pris på en leasingforsikring inkl. afleveringsforsikring, som jeg har på min nuværende bilforsikring. Her er altså ingen umiddelbar forskel.

Det hører også med til historien, at jeg har vejhjælp gennem min forsikring, og den udgift, nogle dermed kan slippe for, dermed ikke for mig er en besparelse.

Men herfra bliver det lidt mudret.

Fælles for alle 4 biler var, at de var slået op med 15.000 km. pr år, og alle sammen kostede lige knap 2000 pr/måned. Når jeg ændrede km-pakken til 30.000 (som var den højeste, jeg kunne vælge), steg prisen med lige omkring 1000 kr. pr. måned på dem alle. Dvs. en leje på 3000 kr pr. måned, hvilket er 300 kr. mere, end jeg skal give for hhv. en brugt-brugt over 3 år, eller en ny demomodel over 5 år.

(Og bare for god ordens skyld: Jeg siger ikke, at det er hverken urimeligt eller snyd. Flere kilometer medfører øget slid, og det skal selvfølgelig med i regnestykket).

Hvis regnestykket så stoppede ved, at man slap for mekanikerudgifter ville det være nemt, for man kan ikke komme ret meget på værksted for de cirka 10.000 kr, som 300 kr. x 36 måneder løber op i.

Problemet er, at det er UMULIGT at blive klogt på. hvad leasingselskaberne opfatter som omfattet af ‘almindeligt slid’, som er omfattet af din leasingaftale, og det synes jeg er superproblematisk. For så kender du jo ikke dine udgifter alligevel.

Ved leasing skal du, så vidt jeg kan tolke, selv betale for de ting, du “bruger” f.eks. bremser, vinduesviskere osv.

Banker nogen ind i siden på dig, er det kasko og selvrisiko – dvs. samme betingelser som hvis du ejer bilen (altså, ikke noget sparet ved leasing) og hvor du med en bil, du ejer, selv kan bestemme, om du vil have lavet de små lakskader, om du kan leve med en dør i en anden farve, om reservedelene skal være originale eller må være de billigere standart-versioner, så er det leasingselskabet, der bestemmer, hvad der skal laves og med hvad og hvordan, når du leaser. 

Man kan tegne en afleveringsforsikring på leasingbiler – men igen sidder jeg, som semipro-googler, og kan ikke blive klog på detaljerne på forhånd. For hvis alt kan gå under den, så er meget jo reddet der – men jeg fandt eksempler på, at hvert eneste lille stenslag i lakken talte som separate skader, at en sele, man har smækket døren på, ikke var omfattet af almindeligt slid (og dermed dækket af forsikringen dækkede) osv. osv. 

Endelig er der jo en restværdi i en brugt bil, som man ikke har, når man leaser. De indledende vurderinger er, at jeg kan få ca. 20.000 kr. for min nuværende i bytte. Forudsat at jeg ville kunne få det samme for den næste, jeg køber, betyder det, at jeg, hvis jeg lægger restværdi og merudgift ved leasing frem for afbetaling sammen, ender med en merudgift på 30.000 kr. ved leasing fremfor køb.

Dertil kommer afregning for eventuelt overkørte kilometre, og de små eller store reparationer, jeg kan høre, at stort set alle har, når de afleverer. Og 30.000+ kan man immervæk køre en del på værksted for.

Jeg vil også gerne lige have med, at det for mig ville være en betydelig stressfaktor, at jeg hele tiden skulle holde øje med mit kilometerforbrug; specielt fordi vi ikke har en bil nummer to, jeg ville kunne “aflaste” med.

Min konklusion er derfor, at den usikkerhed, jeg egentlig gerne ville betale mig fra ved at lease, faktisk ikke forsvinder, fordi jeg, pga. mit km-forbrug, betaler så høj en månedlig ydelse. Dermed er der ingen månedlig besparelse (ift. afbetaling) at “afsætte” til de usikkerhedsmomenter, jeg synes, man har ved leasing.

Som sagt: Kast jer i blækhuset, hvis der er noget, jeg har overset eller misforstået. Også hvis det er noget, der måske ikke lige passer på min situation. Det her indlæg må meget gerne være et, andre, der overvejer leasing, kan have gavn af, så skrivskrivskriv og lad os se, om ikke vi ved fælles hjælp kan gøre der her bare en anelse mere overskueligt.

Published by

37 Replies to “M2021, uge 14

 1. Vores overvejelser ang. Leasing stoppede meget hurtigt på grund af en lille praktisk ting.
  Vi bor et stykke ude på landet og de værksteder som skulle benyttes ligger som minimum 25 km herfra. Derfor blev det besværligt med service, dækskift etc.
  Når vi selv ejer bilen kan vi benytte vores lokale værksted 3 km væk og det er simpelthen nemmere (og de har verdens mest hjælpsomme mekanikere)..

  1. Haha – jeg skal være ærlig og sige, at jeg sgu ikke er sikker på, at jeg ville have været SÅ grundig, hvis ikke jeg skulle have blogget om det:) Men hey – win/win, ikke? Din kommentar kom i øvrigt samtidig med at jeg sad og læste ovre ved dig, så jeg fik liiige kortvarigt the creeps. (Her vil min AC gerne rette til ‘crepes’ – det ved jeg næsten ikke, hvad man skal sige til).

 2. Det lyder som om du har fundet svaret på bilsituationen. Jeg har ikke researchet det overhovedet, så min mening om leasing er udelukkende baseret på andenhånds historier og fornemmelser. Min idé er, at man med børn – og i særdeleshed små og ikke særlig veldresserede børn – nemt kan komme i klemme, når man skal levere en leaset bil tilbage. Jeg ville simpelthen ikke turde og orkede heller ikke, hvis jeg skulle frygte hver eneste kiksekrumme eller mudrede gummistøvle. Til gengæld har jeg fint nerver til at køre i min 10 år gamle Peugeot, som ikke er videre ren og pæn hverken indvendigt eller udvendigt.

  1. Nej, som en anden også har skrevet, så har det også for mig værdi, at jeg ikke har ansvar for andres ting, og at jeg selv kan vurdere, hvad jeg vil have lavet. Både min mekaniker og bilforhandleren hos Renault aflagde ed på, at jeg ville have en væsentligt større restværdi i den, jeg har kig på, end jeg har i den nuværende, og da den ovenikøbet er en diesel, kommer jeg også til at køre billigere, selvom min grønne afgift stiger (og kan vi lige snakke om, hvordan fanden det kan være rigtigt??)

 3. Fordelen ved at lease er (for mig) at det er en helt ny bil, som derfor ikke skal til mekaniker før man alligevel skal aflevere den igen nærmest. Vi ville ikke have råd til at købe så stor og dyr en bil som vi har, men vi har råd til at lease (pga udbetalingen, der er minimal på en leaset men ret høj på en ny købt). En brugt bil, også selv om den ikke er voldsomt gammel, skal på værksted indimellem og der aner man ikke hvor meget det bliver. En anden fordel er at man kan skifte bil hyppigere end hvad der ellers ville være økonomisk rentabelt – fx fik vi pludselig brug for en stationcar da lillesøster kom til og kunne så skifte bil med et snuptag. Nu er lillesøster snart så stor at der ikke er behov for plads til klapvogn bagi mere – og så kan vi bare skifte igen. Samtidig er vi også lidt bekymrede for at brænde inde med en købt benzin-bil hvis politikerne pludselig finder på at lægge store afgifter på dem for at få folk til at vælge el. Med leasing kan vi bare skifte med det samme hvis den situation opstod. Så jeg går med leasing resten af mine dage 🙂 En lille erfaring herfra også ift aflevering: Vi havde en Opel Corsa som vi leasede i to år, vi betalte ingenting da vi afleverede den igen efter de to år. Vi kører 25.000 km om året. Det var gennem Gomore. Held og lykke med din biljagt 🙂

  1. Jeg kan sagtens se, at det er super fordelagtigt, at man kan skifte bil, når behovet ift. størrelse osv. ændrer sig. Jeg ved med 1000% sikkerhed, at jeg ikke skal have flere børn, og vi er ovre klapvogne osv. så for mig ændrer det sig nok ikke ligeså radikalt, som det har gjort for jer.

   Den bil, jeg har kig på, er en diesel, som har kørt 2000 km. og er fra december 2020. Det betyder, at jeg kan få den med 1,5 års fabriksgaranti, og dermed bliver det faktisk kun 1,5 år, jeg selv bærer risikoen for værkstedsregninger, sammenlignet med en leasingmodel. Og når man kører så meget, som jeg gør, kan det simpelthen ikke svare sig.

 4. Jeg tilslutter mig Kirstine: når det kommer til research og formidling er der ingen over og ingen på linje med dig.
  Jeg håber at Verdens Bedste Mekaniker TM har end god brugt eller demobil lige til dig.

  Jeg er i øvrigt, ud fra dine boglister, i gang med The Passage (som lydbog). Hvor er det vildt hvad et menneske kan finde på, altså, bare mængderne! Skrev hun, her ca. 1/3 inde i første bog af trilogien …
  Der er mange timers underholdning tilbage, tak.

  1. Ej, jeg kan næsten ikke RUMME MIN MISUNDELSE OVER, AT DU HAR DEN TIL GODE!!

   Jeg tror sgu, jeg bliver nødt til at nappe den igen.

 5. Min perlegrusmekaniker ❤️ er ikke fan af leasing – han ser for mange store “slut-regninger”. Hvad synes din lokale yndlingsmekaniker om det? Han virker som en reel fyr 🙂

  1. Han kan næsten heller ikke være i sig selv over, hvor meget han fraråder det, både pga. uigennemsigtigheden, store slutregninger og den med, at man ikke selv vælger, hvad der skal laves og med hvad. Hans argument ift mig er, at der stort set ikke er reparationer på fabriksnye biler de første 4 år (- for lynet slår ikke ned 2 gange samme sted) (blev der sagt!), så med alle de km. jeg kører, er det hans klare anbefaling at gå med en ny-brugt diesel.

 6. Vi leasede en Toyota stationcar, og spurgte specifikt inden “hvad så når en af ungerne har kastet op på sædet?”. Det er almindeligt brug og giver ikke ekstraregning (bilen skal selvfølgelig gøres ren, men den skal ikke se ny ud). Vi havde åbenbart er en kæmpe skramme under forneden, men den vurderede de kunne poleres væk. Så ingen ekstraregning der.
  Vinduesviskere skiftede de automatisk til eftersyn. Det kom bag på os, vi havde lige købt nye. Bremserne rører man normalt ikke ved i de sidste tre år.
  Når det så er sagt, så blev den månedlige ydelse simpelthen for høj, da vi skulle skifte bil. Vi kan ikke længere nøjes med 15.000 km, men vi kører stadig under 20.000.
  Jeg tror simpelthen ikke det kan betale sig for dig at lease, når du kører så meget.

  1. Enig. Det er mit km-forbrug, der er den primære årsag til, at det bliver for dyrt.

   Heldigvis er der flere, der oplever, at de afleverer og så er det bare det. Men jeg kender godt nok også mange, der ikke gør, og det er næsten det, jeg synes er det største problem; at det lader til at være person/virksomhedsafhængigt, hvad man risikerer at stå med, når man afleverer. Min veninde, som jeg har kendt i over 20 år, og som ved Gud er et fornuftigt og påpasseligt menneske, afleverede sin bil, som hun har passet GODT på. Det viste sig, at der var røget en gummiring i vinduesviskeren på bagruden, hvilket havde forårsaget en lille ridse/revne, der – også ifølge FDM-manden, der gennemgik bilen – var usynlig, og som INGEN, der ejer en bil tænker over at tjekke. Men det kostede 10.000 kr. for udskiftning af en specialrude. Og det er den form for .. tilfældigt held/uheld, jeg synes gør risikoen for stor.

 7. Tak for grundig research! Jeg overvejer leasing af min næste bil om nogle år, mest pga økonomien ved ikke at skulle låne, og den reklamerede kendte månedlige udgift. Men efter din gennemgang tror jeg, jeg vil købe en nyere brugt i stedet, selvom mit km-tal er væsentligt lavere og mere forudsigeligt end dit.
  Jeg kan mærke at den følelse af frihed min bil giver mig, ville blive væsentligt formindsket ved at skulle holde øje med km-tal, passe ekstra på med småskader og børnenes mudrede tøj, måske lade være med at fragte store byggeprojekter og kæmpe planter, som jeg gør i dag i min lille bil.
  Så kan det godt være at det potentielt er dyrere for mig, men den frihedsfølelse vil jeg gerne betale for. Og faktisk tror jeg at jeg i praksis har haft mekanikerregninger på 30.000 kr. på 10 år, med min næste nye brugte bil (købt som et-årig), så tror næsten en leasinggennemgang af småridser ville blive dyrere, og jeg har kørt “gratis” uden månedlig afgift i 4 år allerede (købspris vs leasing til 2000 kr/md)
  Derudover er jeg skide ligeglad med biler, så for mig betyder det ikke noget at køre i en ny bil eller at kunne skifte til en lækker model. Så måske er leasing en slags goodiebox for bilsnobber-/afficinados, og især dem med to biler? 😉
  Så tak for afklaring – jeg tror alligevel ikke jeg er leasing-typen!
  Til gengæld er mit kørselsforbrug ret lavt, ligesom mange af naboernes biler ofte er hjemme, så jeg drømmer om en god model for delebiler til et forbrug på nogle dage om ugen, uden at det bliver så dyrt som delebiler er i dag…

  1. Jeg tror helt sikker, at du har ret i, at det gør en forskel, om man går op i, hvad man kører. For det gør jeg OVERHOVEDET heller ikke. Jeg skal bare sidde godt i den, men mærke og om det er den nyeste model, er helt underordnet for mig.

   Hvor er jeg glad for, at andre også kan bruge mit lille graverprojekt til noget:)

 8. Vi har tidligere købt en demobil til 30.000, – under nypris. Den havde kørt Ca 1000 km, og i de 12 år vi havde den, var de eneste udgifter viskere, bremser, et nyt batteri og naturligvis oliefiltre ved olieskift. Jeg kørte også 30-35.000 km pr år i den. Og vi fik 5000 i byttepris, da vi købte ny bil sidste år 😊 så mit råd er at du enten finder en helt ny bil eller en demo og så enten afdrager over 5 eller 8 år. Hvis du vælger 5 år, så bliv ved med at sætte samme beløb ind på en konto, som du betaler i afdrag på bilen, så har du til hjælp til udbetalingen, incl byttepris på bilen, når du skal have en ny bil senere 😊

  1. Det er også lige præcis sådan en, jeg er igang med at kigge på finansiering til. Den, jeg kigger på, har kørt 2000 km, og er fra december 2020, så den kommer med 1,5 års fabriksgaranti. Mit krav er, at jeg vil have en bil, jeg kan finansiere over 5 år, for det, der har været problemet med den, jeg kører i nu, er, at det de sidste to år har været et kapløb med tiden. Jeg købte den med afbetaling over 7 år, fordi det var den eneste måde, jeg havde råd, men dels bliver bilen ALT for dyr over 7 år (eller det gjorde den sidste gang. Det kommer jeg nærmere ind på i et M2021-indlæg inden længe, for det er godt nok dyrt at være fattig, når det kommer til renter) og dels betyder det, hvis man får en mandagsmodel, at man skal være glad, hvis man når at betale den ud, inden den skal skiftes. Så planen var oprindeligt at fortsætte med at sætte pengene over, når den var betalt ud, men jeg er kun lige blevet færdig med at betale den ud. Desværre. Til gengæld har både forhandler og min faste mekaniker lovet mig, at der er væsentlig mere restværdi i den, jeg har kig på, så jeg skulle stadig gerne ende med at stå bedre om 5 år, end jeg gør nu.

 9. Jeg er sikker på, at du har undersøgt alt meget grundigt, for du er den slags menneske (som jeg også selv er 😉), men leasing er nok den rigtige løsning for nogen, og ikke for andre.

  Jeg leaser fx en brugt bil fra bmc, hvilket jeg er meget glad for. Lav mdr ydelse og de reparerer alt undtagen stenslag og dæk. Forsikringen er også billigere end den jeg selv ville kunne skaffe, da jeg ikke har haft bil før og derfor ikke er elitebilist. Men jeg tror det for dig er bedre med en brugt bils primært pga antal km.

  For mig var udredningen dog den, at jeg skal give det samme for år 1 i en leasingbil som for år 1 i den samme bil fra ny, og det giver mig dels mulighed for at se, om jeg reelt har behovet for en bil (min situation er en del anerledes end din), dels mulighed for at overveje om det er den rigtige model (jeg har svært ved at komme til st prøvekøre pga corona og sådan).

  Så derfor: leasing er kortsigtet en god model for dig, men det er jeg ikke sikker på, det er for dig. Men undersøg fx bmc der leaser brugte biler – priserne er en del bedre end helt nye biler, og det betyder jo ikke noget med et par år på bagen, hvis de tager evt reparationer.

  1. Det er fine detaljer at få med, at det selvfølgelig har betydning, hvor mange år, man har kørt, og det giver også god mening at bruge leasing til at vurdere, om man overhovedet har behov for en bil.

   Jeg kiggede på brugte leasingbiler, men igen: Med mit kilometerforbrug bliver de så dyre, at der reelt ikke er noget sparet. Gomore har også nogle ok-gode muligheder, som jeg desværre heller ikke kan gøre brug af, fordi jeg bruger min bil hver eneste dag. Men muligheden er der.

 10. Dino har også undersøgt sagen et par gange, når min skulle skiftes. Og det er et NEJ til leasing. De mange kørte KM gør, at regnestykket ikke bliver til vores fordel.
  Vi har haft flere nye/nyere biler, og vi har aldrig haft en stor, uforudset udgift (kun til x antal selvrisikoer😬). Men, det held kan man selvfølgelig ikke bruge som en garanti. Men det statistikken siger, der er lavere risiko ved nyere biler.

  1. Men lige præcis fordi, held også lader til at være udslagsgivende ift om leasing er en god forretning, synes jeg egentlig stadig, at det er en relevant betragtning.

   (Og så kommer den fra selveste Dino, hvilket jo præklassificerer den som troværdig😄❤️)

 11. Her forsøgte jeg at finde på noget sjovt om at du skulle kigge ind, næste gang du hang ud henne ved mig med crepes og det hele 🙄 Ej, bare glad for du læser med.

 12. Absolut intet bil input her fra…
  Men hvis lidt nysgerrighed er ok, så gad jeg godt vide, hvilke Facebook gruppper det drejer sig om 😅 helt ok hvis du ikke synes det er relevant 😃
  Tak for en god blog, du virker som et skønt menneske.

  1. Jamen, det er såmænd ikke fordi, det er hemmeligt:)

   Jeg er hoppet ud af alt, hvad der har med børnehaven at gøre, fordi det jo – når det er fb – ikke sker automatisk, som det gør med alt, hvad der hænger officielt sammen med børnehaven. Min ‘Jeg keder mig, mor’-gruppe har jeg givet administrator-stafetten videre på, og ‘køb og salg af Ole Henriksen’ har jeg nedlagt. Begge grupper kræver lige præcis nok til, at jeg skal have ved dem dagligt. Der er mange der ikke kan modstå fristelsen til at reklamere, selvom det højt og tydeligt står i reglerne, at man ikke må, og ligeledes kommer der en ret anseelig mængde anmodninger, som, når man tjekker dem, viser sig at være bots og trolls. Det er jo ikke fordi, det er noget, der tager 100 år, men det har været en irritationsfaktor længe. Så de var dejlige at slippe, for det er tosset energi at smide ud ad vinduet:)

 13. Da jeg lige har leaset en bil, tillader jeg mig at komme med en kommentar, selvom den er helt irrelevant for dig.
  Jeg bor indenfor Københavns metro, busser, tog og 7 minutter på ben fra min arbejdsplads. Det har aldrig givet mening (bortset fra luksus) at eje en bil. Nu har min søn taget sig den frihed at give mig et barnebarn uden for lands lov og ret. Da jeg selv arbejder, til jeg nærmest segner, er der for langt til at knytte jævnlig kontakt til bøllefrøet, hvis jeg ikke har en vis fleksibilitet. Og… i øvrigt ikke vil belaste den lille familie alt for meget 😉
  Der kommer altså en ikke alt for lille bil på adressen! Den er leaset med alt: Service, vejhjælp, forsikringer, nøglefri og ret til at udleje gennem en app, som gør det supernemt.
  Jeg har ikke regnet på, om det bedre kunne betale sig at købe en brugt bil, men jeg føler mig bare så tryg ved, at jeg kender den præcise udgift bortset fra benzin og parkering. Da jeg ikke har brug for bilen i hverdagen, bliver indtægten fra udlejning bare en slags lomme- eller benzinpenge.
  P.S. Bøllefrøet kommer først om et par uger…

  1. Haha – hvad bilder han sig ind?:)

   Ej, det lyder skønt, og virkelig også bare så fin en gestus ift. både søn og bøllefrø <3

   Og jeg tænker, at du må være bulls eye ift. hvem leasing egentlig er lavet til. For det er jo egentlig bare en videreudvikling af delebilskonceptet. Så med dit km-forbrug, den reducerede risiko for skader (fordi bilen meget af tiden kommer til at stå stille) og muligheden for at udleje, vil det næsten ikke kunne forsvares ikke at gøre.

   Det er fint med så mange perspektiver, som muligt, så tak for indspark.

 14. 😘
  Jeg tror forresten at du ville synes om “The space between worlds” af Micaiah Johnson.
  Lidt hurtig research viser at den vist ikke er oversat til dansk, men originalen udkom i august 2020, så det kan nås endnu.
  Jeg læste om den her: https://4nd3rs.blot.im/mellem-verdener

 15. Vi leasede en Renault Kadjar i tre år (indtil for et år siden) – Vi var egentlig glade for det, vi havde ingen uventede ekstra regninger, og fik heller ingen, da den blev afleveret. Det eneste vi selv havde udgift til mens vi havde den (udover forsikring og brændstof jo altså) var dæk.
  Vi havde 15.000 km. om året, og vi havde ALDRIG klaret os igennem, uden bil nummer 2. Faktisk var det med km-begrænsningen den allerstørste ulempe, langt større end forventet. Det var super stressende og irriterende, at overveje om vi kunne tage den, eller skulle tage den anden (meget mindre) bil, for at passe på km.-tallet.
  Det er så den eneste grund til, at jeg ikke tror vi nogensinde kommer til at lease igen. Det var bare for irriterende i hverdagen, og det lyder som om, at det vil være mega irriterende for dig også.
  I øvrigt kører jeg i husets mindste bil, en peugeot 208, det er en diesel, og den er to år gammel. Den har de nyeste diesel godkendelser der nu skal være. Købte den fra ny, gav 15.000 i udbetaling og giver 1800 om måneden i afdrag. Den kører vildt langt på literen, det koster ca. 350 at fylde den op, og den kører knap 900 km. På en tank.
  Vi kan i øvrigt alle fem være i den uden problemer – vi har teenagebørn. Kabinens rummelighed er overraskende. Den har også træk på, så det kan man også. Så når du skriver, at du godt kan smide fx 2000 om måneden, så er der faktisk mange muligheder derude, også uden at den nødvendigvis behøver være brugt. 🙂

  1. Det er virkelig rart med den slags historier fra det virkelige liv – for det er jo den slags, man ikke lige kan se i annoncerne.

   Lige nu er jeg ved hente tilbud hjem fra både bank og finansieringsselskab hos forhandleren, for min absolutte smertegrænse er 3000 kr. Ikke fordi vi så kommer til at hænge med røven i vandskorpen, men fordi vi netop ikke gør. Den, jeg har kig på, er fra december ’20, og dermed meget tæt på at være ny-ny. Det har selvfølgelige lidt at sige ift. forsikring og bilens værdi, at jeg ikke vil være første ejer, men til gengæld betyder det, at jeg kan få lidt mere plads til ungerne og deres venner og alle de lange ben:)

 16. Jeg leasede en bil i et års tid, gav 5000 i førstegangs ydelse og slap med ca. 6000 ekstra for 2-3000 overkørte km og et par ridser. Havde tegnet en selvrisiko forsikring, så jeg kun skulle betale den en gang, selv der evt. var skader både for og bag. Det kostede 3500 i måneden for en Skoda Fabia combi, inkl. serviceaftale, vinter hjul og et bagagerums dækken og bilen var spritny da jeg fik den.
  Bindingsperioden var et år, og derefter 1 måneds opsigelse.
  Det var vores primære bil, men vi valgte den fra da jeg fik længere til arbejdet og vi havde brug for en større bil, da ungerne snart er 2 meter lange.
  Det der var lækkert, var at jeg 100% kendte udgifterne i leasingperioden, og havde jeg kørt under det km antal (25000 årligt) der var inkl. havde jeg fået penge tilbage. Leasingydelsen er jo inkl. forsikring, men ex. grøn afgift, så den skal man lige have med ved siden af.
  Ulempen er at man bliver uhyggeligt bevidst om ikke at køre for mange km på, for det koster jo noget, og de fleste leasingselskaber opererer med at de gode priser ligger ved omkring 15000 km årligt, det er noget dyrere, når det er 25-30000 km årligt der skal til.
  Og så bliver man vanvittig hysterisk med selv den mindste ridse osv.
  Nu har jeg en brugt 5 år gammel stationcar, større, mere luksus og plads til det meste for de samme penge pr. måned på billånet, så det bytte er jeg ok med. Men nu skal der også betales forsikring og grøn afgift og service (har lige lagt 3000 kr. på den konto) udover det månedlige afdrag, så hvis ikke kørselsbehovet og det lange unger var der, havde jeg nok forsat med den leasede model. Jeg synes at det var rart med den lave førstegangsydelse og den faste månedlige udgift.

  1. Tak for din fine og grundige gennemgang, Eva – og for at gide at sende den igen <3 Der er masser af god info i til andre, der overvejer, og nu er det hele samlet samme sted. Tak.

 17. FDMs medlemsblad Motor kom ind ad døren i dag (ligeglad med biler i sig selv, men stor fan af viden om biløkonomi og “grønne” biler samt billig forsikring = medlem af FDM), og heri er der en artikel om leasing vs. køb. Og FDM kommer ikke med nogen klar konklusion, da det kommer an på … men jeg tror faktisk, at alle de fordele og ulemper ved henholdsvis leasing og køb, som er nævnt hos FDM, også er nævnt her i indlæg og kommentarfelt – blogsbjerg rules!

  1. Ej, det blev jeg nærmest upassende glad for at læse – hurra! Det føles virkelig både godt og voksent at finde ud af, at man har undersøgt noget og gjort det rigtigt <3

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.