I øvrigt:

*så jeg forleden en reklame for et egernhus, som er det samme, som et fuglehus, bare til egern, og nu forstår jeg slet ikke, hvordan jeg har levet 44 fine år uden sådan ét?

*bliver Frida meget hurtig meget stor. Forleden meddelte hun, at hun og Tim havde ‘broken up, mor’, men at hun ‘gik i gang med at fall in love’ med Justin Bieber. Det lyder som en dejlig, praktisk tilgang til kærligheden. 

*kiggede Anton til gengæld på mig med bestyrtelse i blikket, da jeg nævnte, at han måske også engang fik lyst til at få en kæreste. Mine børn er MEGET forskellige, men på en mærkelig måde ligner de mig begge to virkelig meget lige her.

*bliver jeg sindssyg, hvis ikke snart, jeg kan komme på biblioteket.

*elskerelskerELSKER jeg min nye telefon, og jeg kan ikke være i mig selv over, hvor smart ansigtsgenkendelse er. Hvis Zuckerberg og Putin misbruger mine data og skaber en gensplejset hær på baggrund af data fra mig, er det stadig dét værd. 

*tolker jeg for tiden udelukkende steder, hvor jeg er iført hjelm og andre ansigtsmonterede værnemidler, og det kan ansigtsgenkendelsen til gengæld ikke lide. For at sikre mig, at CIA, FBI og KGB forstår hvor træls jeg synes, dét er, sørger jeg for at sukke tungt, hver gang jeg nu skal slæbe mig igennem den ørkenvandring det er, manuelt at indtaste min kode.

*vil jeg gerne vide, hvornår jeg kan forvente, at den aldersbetingede langsynethed sætter ind? For pt. bruger jeg kun briller, når jeg kører bil, men jeg er snart så blind, at jeg er nødt til at opgradere til et par solbriller med styrke – og det gider jeg jo ikke, hvis jeg om 10 minutter kan læse skilte på 1000 meters afstand.

*er jeg blevet pinligt afhængig af American Idol. Som serviceinfo kan jeg oplyse, at man *sagtens* kan surrogatinvestere i problemstillinger og udfordringer, der rammer mennesker, man aldrig har mødt, som synger duet med kunstnere, man aldrig har hørt om. Den menneskelige hjerne er utrolig. 

*var jeg i sidste uge ude at kigge på bil i et af de opdelte bilhuse, hvor der var Renault i den ene ende og Volvo i den anden. Volvo havde, for at fejre tidsånden, lavet et logo, hvor ‘Volvo’ stod inde i det maskuline kønstegn, med cirkel og pil und alles, mens de lige under havde placeret en stor pap-dame, der med et tysk, anæmisk smil, reklamerede for deres håndtasker. 

“dEt Er ALtsÅ eT spEedoMeTEr, LiNdA!”

Det siger vi så. (ffs!)

*ringede Anton til mig i mandags, og proklamerede, at han havde “hentet Frida, og vi er på vej hjem, mor”. Den var ikke helt reglementeret, og det går selvfølgelig ikke, at de bare stryger afsted. Men der er 1000 point for initiativ, og 10000000 point til det faktum, at de nu er samlet ét sted.

*har jeg de sidste måneder tænkt lidt over kendtes kommunikation på sociale medier. Jeg har svært ved at finde ud af, hvor jeg selv synes, grænsen går, for det lugter af censur, hvis vi begynder at diktere, hvad de må skrive. Og det går selvfølgelig ikke. Men den ansvarsfraskrivelse, jeg ser flere af dem lave, når deres opslag får ækle typer til at kravle frem fra mørket under stenene, synes jeg faktisk heller ikke klæder dem.

Jeg har i en periode fulgt en kendt, dansk komiker på fb. Han har lavet en del jokes om feminister, og i sidste uge var der en mand, der stille og roligt spurgte, om ikke man kunne lave komik uden at skabe fjendebilleder. Til stor moro og hån. Komikeren lod forstå, at det bare var en joke, og det måtte han jo forstå, mens mange af de andre følgere m/k påtog sig ansvaret for at belære ham om, hvor sart og nærtagende, han var. Han kunne ‘jo bare skride!’, hvis han ikke kunne lide lugten i bageriet. Til min store, glædelige overraskelse forsøgte manden faktisk at pege på det, jeg også synes er problemet, nemlig at kendte og offentlige personer måske godt selv ved, at de ‘ikke mener noget med det’, når de skriver de her ting. Men problemet er, at det gør deres følgere ikke. I hvert fald ikke dem, der ikke *vil* vide det. Og dermed bliver der skabt en platform, hvor de her mennesker kan få lov at brede og boltre sig i fællesskabsfølelse og delte fjendebilleder. 

Når Puk Elgaard laver et opslag om, at vi skal huske de gode mænd, når Dennis Knudsen laver lumre opslag om, at Sofie Linde nok ‘også var fræk som 18-årig’, og når en komiker tegner et billede af feminister som sure, urimelige røvhuller, så kan det godt ske, at de tror, at alle, der kender dem forstår, at de jo ikke mener det på dén måde. Men jeg er ikke sikker på, at jeg synes det er nok. Ikke længere. For det er lidt som at producere våben til FN’s fredsbevarende styrker, og så trække på skuldrene, når de bliver købt af militser og warlords. 

Jeg diskuterede det med Sven Brinkmand på hans fb-side, hvilket jeg skrev lidt om her, og jeg er som sagt ikke helt sikker på, hvor jeg selv står. For to af mine yndlingskändisser, Peter & Esben, er jo også grove som få – men deres publikum forstår ironien og sarkasmen. Endnu. Og jeg ved ikke, om jeg ville være klar til at sige farvel til den del af Her Går Det Godt-universet, hvis deres kommentarfelter bliver løbet over ende af idioter. Men jeg tygger på, hvor jeg synes grænsen går, for vi forlænger livet på de holdninger og den adfærd, vi validerer i det offentlige rum. 

*har jeg brug for ideer til dagsdestinationer i Jylland. Ikke noget stort og forkromet, men bare gode steder, man kan køre hen, hvis man har en ledig lørdag og solen skinner. Anyone?

Published by

59 Replies to “I øvrigt:

 1. Altså – jeg har TO egernrestauranter, og det tog mig sådan ca to sekunder fra jeg fik fremvist en hos en sommerhusnabo, til jeg selv var den lykkelige ejer. Og det er selskabsdyr, der kommer og gnasker nødder, når vi spiser frokost i haven. At de så også løber over taget med larmende skridt, hvis vi sover for længe, og der ikke er serveret morgenmad, er en anden sag. ❤️🐿

  1. Tak for de fine billeder – det ender med, at jeg lægger mig på lur i haven og laver en squirrelnapping🐿❤️

 2. Lille Vildmose, men der er lidt langt fra jer … Labyrintia ved Silkeborg, hvis de har åbent igen (måske kombineret med noget mere – for så lang tid går der måske heller ikke med at finde ud igen). Bramslev Bakker (også lidt langt).

 3. Saxild strand ved Odder. Danmarks ældste minigolfbane og virkeligt hyggeligt område fra min egen barndom ♥️

 4. Jeg har brugt det meste af mit liv (ejj jo ikk’ vel, men alligevel rigtigt meget tid) på biblioteker, og har elsket at snuse rundt for at finde gode bøger. Men jeg er totalt gået over til at bestille bøger, og har en liste på tlf, som jeg fører på løbende. Politikken er gode til at anmelde, og min favorit er Vg.no, som laver årlige bedste bog lister. Nu får jeg læst ting, jeg ellers aldrig ville finde/vælge. Og er så taknemmelig over, at nogen finder bøgerne og stiller dem klar til mig. Jeg låner 4-5 ad gangen og så får jeg dem læst… nu har jeg jo hentet dem.
  Og det kan man jo godt gøre igen, halleluja!!
  Mit “selvglade” jeg ku’ godt tænke mig at bede om en (laaang) liste over det, jeg har læst de sidste 20 år. Mit “bor i den virkelige verden” jeg ku’ ikke drømme om at gøre det, pfff!!

  1. Same Lone! Mit bibliotek har også en listefunktion som jeg løbende udbygger med tips fra netop Politiken, kommentarfeltet hér eller folk jeg “stoler på” sådan rent bogmæssigt. Og jeg oplever præcis det samme som du skriver, nemlig at jeg rent faktisk får LÆST bøgerne bestilles de online og afhentes på biblioteket! Hov, og derudover har min kommune opfundet en Ønskepose hvor man sender en mail med hvad man normalt holder af at læse, og så sammensætter bibliotekarerne et bogudvalg som de tror skulle passe fint. Posen afhentes ved døren. Nice ikk? Så mangler vi bare at dén funktion kan findes online… altså at man indtaster sine præferencer og systemer så spytter gode forslag ud, sådan “You might like…” Amazon-style.

   Biblioteker altså <3

   1. Biblioteker er det BEDSTE!❤️ Men foreslår app’en ikke bøger baseret på dine lån? Det tror jeg da, at min gør?

    1. I wish! Den svenske app-variant ligger vist lidt efter den danske. Krydser fingre for at dit biliotek snart åbner så du kan flagre rundt mellem reolerne og samle til bunke 🙂

     1. Nej, jeg kan godt se, at det “bare” er generelle forslag. Øv. Jeg troede faktisk, at det var forslag baseret på tidligere lån. Nå, men det må blive det næste:)

  2. Jeg kører også med listen, og det er SÅ fedt at man bare kan bestille, når man er ved at være i bund❤️ Men vores bibliotek har desværre ikke åbent for, at man kan bestille, og det bliver for dyrt at blive ved med at købe😞

   1. Jeg kan anbefale genbrugsbutikker til bogkøb. De fleste har bøgerne sorteret alfabetisk og de koster tit kun 10-20 kroner pr stk. I mit område er der stor forskel på, hvor stor en “bogafdeling”, de enkelte butikker har, men hvis man lige tjekker udvalget af butikker ud, finder man hurtigt ud af, hvilke der er bedst. 🙂

    1. Jeg havde et sted i Aarhus, der var gode til det med brugte bøger, men i Esbjerg har jeg til gode at finde et sted med et godt udvalg. Jeg har overvejet at lave en bog-rotationsgruppe på fb, men det er bare så individuelt, hvad man synes er godt, og jeg frygter lidt, at praktik og logistik kommer til at overskygge de gode læseoplevelser.

 5. Under nummerpladen på en megafedt volvo, så jeg at der helt stille stod “the Vulva”… 🙂

 6. Da jeg blev udskrevet fra Riget efter operationen i hovedet kunne min telefon ikke kende mig! Der gik 7!!! dage før jeg igen kunne låse den op med den funktion. Jublede højt af lykke da vi endelig blev genforenet 😃😃

  1. Jeg ved godt, at det ikke er sjovt, men jeg grimede højt, da jeg læste din kommentar! The struggle is real! 😂😂

 7. Klelund Dyrehave (ca. 35-40 km fra Esbjerg): Her kan I med lidt held spotte rådyr, vildsvin og en ulv, ligesom der er en myrelegeplads og et udkigstårn. Og sågar et mindesmærke for en engelsk flyver, der faldt ned i skoven under 2. verdenskrig.

 8. Jeg har en 12 mini og elsker den. Meget højt. Men fordi jeg også har der forbandede mundbind på hele dagen på arbejde (hvornår STOPPER det!) er jeg også nødt til at taste koden ind og tænker uvenligt på Apple og den elendige timing hvormed de fjernede fingeraftryksgenkendelse. Min (it professionelle) mand har ingen sympati for mine svære kvaler. Han synes jeg burde fokusere på den ret vilde teknologi, som gør at tlf kan scanne mit ansigt og genkende det – selv i mørke. Pffft, siger jeg bare! Kunne Apple ikke – udover ansigtsgenkendelse – lave fingeraftryksgenkendelse i skærmen? Det har One Plus…

 9. Gammelmands langsyn er en røv. Det udligner ikke nærsynethed – du får bare brug for endnu et sæt briller 😩

   1. Det tror jeg det er.
    Kører selv et tre-brille-system med læsebrille, skærmbrille og kontaktlinser. Optikeren mente at briller med glidende overgang måske var lidt lettere, men jeg elsker mine kontaktlinser.

    1. Kvinder med flere par briller, har for mig lidt den samme vibe som mænd med pibe. Sådan lidt ‘ro på nu. Jeg ved, hvad jeg laver’. Måske jeg aktivt skulle stræbe efter at gå den vej?

 10. Jeg læste for nyligt et sted at Volvo fra starten har haft “mandetegnet” som sit logo, fordi det også er tegnet for jern som grundstof og de brugte relativt mere jern i deres første biler end de andre (eller sådan noget i den dur, sidste del om hvorfor er mere uklart).
  Det er dermed ikke en 2021-ting at de begynder at have det, det har de alle dage haft. Det gav mig lidt mere mental elastik til at forstå deres skilte.
  Om jeg synes det er passende eller rigtigt i 2021 blev jeg faktisk mere i tvivl om. At ting stammer fra en historisk kontekst berettiger det jo ikke nødvendigvis (eskimo-is debatten er jo et fint eksempel på det), men det gør det til en anden slags spørgsmål, tror jeg, at jeg synes.
  At bilbranchen så i deres tilgang og salgssammenhænge er notorisk mandschauvinistiske er dog også en nuance i det, der ikke taler til Volvos fordel, når de beholder det…

  OG i den associationsrække, jeg har fået startet mig nu: Signe Wenneberg har på instagram kørt en meget, meget interessant og decideret uhyggelig føljeton med (mange!) vidneudsagn hvordan kvinder forskelsbehandles af banker, bilforhandlere, pensionsselskaber m.m. Det gør mig nysgerrig på, om du egentlig har oplevet det som alenemor? Jeg kan ikke huske, at du nogensinde har skrevet om det?

  1. Det er præcis det med, at det er et sundhedstegn, hvis man selv kan vurdere, hvornår tiden er løbet fra noget, man plejer at gøre. For jeg kan sagtens se, at der er andre elementer i symbolet, der kan give mening – men det er nok de færreste, der kigger på det og tænker: “Mars!”😄

   Jeg oplever jævnligt, at mænd i alle brancher taler til mig, som om jeg pga. mit køn er dårligt begavet. F.eks. da viceværten spurgte, om jeg huskede at lukke døren til mit skur, da jeg hev fat i dem, fordi der var problemer med vand på gulvet. Det vil jeg vove at påstå, at de aldrig ville have spurgt mig om, hvis jeg havde været en mand.

   Jeg oplever, at det er svært for mig at forhandle gode aftaler, men her er jeg helt ærligt lidt i tvivl om, om det er pga. mit køn eller fordi man som bank, tager en større risiko med en enlig forsørger, der bor til leje. Fordi jeg ikke er gift, har jeg ikke rigtigt noget at sammenligne med ift. hvilke aftaler jeg eller min fiktive mand ville få tilbudt. Men det er da superinteressant, og jeg har skyndt mig at trykke ‘følg’. Tak for tippet.

 11. App’en NaturEventyr – små GPS eventyr, hvor man låser et kapitel op af gangen, der så kan læses højt. Mine børn vil helt frivilligt med ud og gå i naturen nu.

   1. Det er de hyggeligste udflugter 😍 Jeg ved ikke hvor mange eventyr der er omkring Esbjerg, men der er et oversigtskort i app’en

 12. Endelig en, der satte pris på mine egernfilm. Jeg tror, folk har været lidt trætte af dem på Instagram 😉🐿❤️

 13. Jeg er 46 år og ved en rutinekontrol i december fik jeg konstateret ‘gammel-mands-syn’. Sig hej til briller med glidende overgang. Jeg siger ikke, at jeg nu lige pludselig kan læse bedre på min Iphone X, men 😉
  Jeg havde ellers troet, at jeg som nærsynet bare ville ‘gå i nul’ (jeg er gået ned i styrke de sidste 4-5 år), men det gør man ikke altid. Så altså gå til optikeren eller øjenlægen og få en synsprøve. De kan fortælle, om du er på vej til noget…

 14. De arbejder på en løsning, hvor telefonen automatisk låser op, hvis man har sit apple watch på (og det er låst op)…. jaaah, de er (lige lovligt) smarte nok.

  1. Jeg skal bede om en løsning, hvor den bare låser op, når den aflæser, at det er min hånd, der samler den op:-D

 15. Altså nu ved jeg ikke hvor langt væk hjemmefra i vil men jeg er rigtig glad for området omkring Tversted men det er jo ikke lige en smuttur fra jer.men der er både gåture,sø, hav og en fin naturlegeplads.

  Hvis du ikke har det den synes jeg faktisk Amend på Netflix er et kig værd.. den er liget poppet i opbygning men jeg er blevet noget klogere på USAs (sorte) historie…men du er lidt foran mig på den front så måske det ikke er så nyt for dig 🙂

  1. Jeg skriver den på listen – jeg ved endnu ikke helt, hvad vi gør til sommer, så måske vi kommer tættere på, og så er det jo rart at have lidt lokale anbefalinger.

   Tak for anbefalingen. Jeg har ikke set den, men det skal jeg klart, for den ser informativ og tilgængelig ud.

 16. Nej, det er forfængelighed. Alternativet er læsefelt. Da brilledamen foreslog det, marcherede jeg ud af butikken i arrigskab 😉 Så gammel er jeg altså heller ikke…..

 17. Jeg mindes at der er noget i den danske bibliotekslov, der gør at de ikke må gemme info om hvad den enkelte bruger låner – hvilket på en eller anden måde er ret befriende.

  1. Ja. Egentlig. Men egentlig ville det stadig være skønt, hvis man kunne få anbefalinger fra nogen, man delte smag med. Jeg har selv skrevet til både Gyldendahl og Peoples Press, at de ikke skal sende mig flere anmeldereksemplarer, for det bliver for træls, når man skal klistre alting ind i “REKLAME!!” – men det er ærgerligt, at det betyder, at man mister muligheden for inspiration hos mennesker, man ellers deler smag med.

 18. Øv. Virkelig – de har slet ikke den der liste??? Havde ellers forestillet mig et dramatisk slut-nummer til en (fanme godt nok snart!!!) -grillaften, hvor jeg under trommehvirvel ruller 16 meter udprint ud på terrassen: “Ta – daaaa..”!!!!!
  Se lige hvad JEG har læst!?!
  For slet ikke at nævne, at jeg er tabt, når nogen beder om bog-tips, fordi jeg kun kan huske de sidste 2, jeg har læst.
  Øv. Når man nu ikke har NOGEN andre spids-kompetencer…

  1. Ja, hvorfor er det, at det sker?? At man glemmer titlen på ALT, man har læst, når man lukker bogen??

 19. Vi har Ribe og Vester Vedsted på listen over gode udflugtsmål, der skal prøves, og også Skærup Zoo og den nye store adventure legeplads i Juelsminde.

 20. Okay, her kommer et forsinket tip til dem, som gerne vil vide, hvad de har læst. På mit bibliotek kan man vælge at få kvittering per mail eller udskrevet. Jeg vælger altid per mail. En gang eller to om året går jeg ind og finder alle mine bibliotekskvitteringer på mail og opdaterer min goodreads-profil med alle de bøger, jeg har læst. Det med goodreads er overflødigt, hvis man bare gerne vil gemme det som en liste til sig selv, men jeg er nu ret glad for det alligevel. Nå, men email-kvitteringer er tippet!

 21. Vi kan godt lide at gå tur i Åtte Bjerge ved Brørup, og vi skal prøve Vesterhavets barfodspark ved Varde denne sæson.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.