M2020, uge 6

(M2020-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg: 

1.

Rettet henvendelse til en lærer hos LOF Sydvest.

Jeg så på fb en reklame for et arrangement, hvor man i vinterferien kan komme en tur i skoven og lære at lave mad over bål. Det lød som noget, både børnene og jeg ville finde sjovt, modsat arrangementer som ‘Mød Gurli Gris’ og ‘Frozen på tour’ som begge kan dræne mig for lysten til at leve på under 24 sekunder.

Min far er altid god i natur, så jeg spurgte, om han havde lyst til at komme med, og det ville han gerne. Men hvis vi skulle betale for 2 x 1 voksen + 1 barn blev det temmelig pebret i pris, og jeg skrev derfor til læreren, hvad man skulle betale for 1 forælder, 2 børn og en morfar. Og hvor prisen havde været over 400, hvis vi bare havde betalt ved kasse 1, fik jeg en mail tilbage om, at det vist passede, hvis vi sagde 325 kr.

Jeg synes ikke, at det er alt, man skal forsøge at forhandle ned i pris, men engang imellem kan det godt betale sig at prøve. 

2.

Købt en julekalender med te.

Jeg har fundet mig et nyt yndlingsmærke, hvor alle varianter ikke smager af anis (Pukka, jeg kigger på dig), men som til gengæld også er lidt dyrere end de traditionelle mærker. Det foresvævede mig, at jeg omkring jul havde set, at firmaet lavede julekalendre, så jeg tænkte, at der måske var god pris her i februar. Det viste sig at holde stik, og min tedåse står nu på hylden og nærmest hopper af fryd.

3.

Prøvet at lave vegetarburger til mig selv, og det var sgu godt. Børnene er hhv. 88 og 92 år gamle ift. omstillingsparathed, når det kommer til mad, men jeg lever i det optimistiske håb, at de kommer til at kopiere de gode eksempler, jeg forsøger at sætte, når de engang bliver store nok. Jeg prøver derfor f.eks. at skifte kød ud med alternativer, når jeg synes, det giver mening, og det ikke afstedkommer 3 timers ekstra arbejde, og her var det nemt, og smagte virkelig godt.

4..

Kastet et kristisk blik på min vaske-rutine.

Det er én af dem, jeg har kigget på før, men hvor jeg godt kan se, at man lynhurtigt falder tilbage i Plejer, hvis man ikke lige bremser sig selv.

De sidste par uger har jeg således bare luftet Antons gymnastiktøj, når han kommer hjem fra skole om torsdagen, for ret beset sveder barnet jo ikke mere til gymnastik, end han gør, når vi jerner rundt udenfor på løbehjul, og det kunne aldrig falde mig ind at vaske de bukser, han løber rundt i til dagligt, efter 1 times brug. 

Ligeledes prøver jeg, hver gang jeg skal vaske tøj, at kigge på, om det giver mening at køre en kvikvask på 20 minutter, og det gør det ofte. F.eks. med kjoler, hoodies osv. som måske bare har en stribe mudder på ærmet eller en klat yoghurt på maven.

At kyle alt tøj i vasketøjskurven og derfra videre i maskinen uden overhovedet at tænke over, hvad man gør, er en af de vaner, der er så indgroede, at man sjældent forholder sig til den, men vi har sparet både vand, strøm og tid de sidste par uger, så det kan godt betale sig at tune ind.

Published by

20 Replies to “M2020, uge 6

 1. Jeg bør virkelig også se på mine vaskerutiner! Jeg brug mest kvik-vask pga tiden, men det giver mening, at det kan bruges til dét, der kun er lidt beskidt.
  Jeg vil også gerne prøve uld-bolde til tørretumbleren, hvor endte du ift dét?

  Et anderledes tip til upcycling er, at jeg for længe siden så en organisation der samler kugler fra tomme deodoranter, til at lave kugledyner af, til udsatte familier, der har brug for, men ikke råd til en kugledyne. Jeg har samlet i et år nu, og det bliver til en del, især hvis alle sender dem afsted. Kan desværre ikke huske organisationen, så måske det er forgæves, eller måske nogen af dine læsere kender til det?

  1. Jeg har opgivet uldboldene i tørretumbleren; jeg syntes ikke, at de gjorde en forskel. Til gengæld har jeg fundet ud af, at det har betydning, hvad jeg tørrer sammen. At jeg f.eks. når jeg gør rent, skifter sengetøj osv. vasker og tørrer håndklæderne i én vask, og sengetøjet i en anden. Når jeg blander det, er der åbentbart for stor forskel på tørretiden, og så ender det hele med ikke at være ordentligt tørt.

   En anden (jeg tror, det var Astrid?) tippede for nogle måneder siden, hvor vi også talte om kondenstørretumblere, at det er vigtigt, at man sørger for at køle rummet af, hvor den står, ved f.eks. at åbne et vindue, fordi den ellers bare suger al den fugttunge luft ind igen. Det har jeg gjort siden, og det hjælper også.

   Jeg læste godt om tippet med deodorant-kugler, og jeg skrev faktisk til gruppen, der laver dem. Jeg var rundt på deres hjemmeside, og som jeg lige læste det, var det 3 privatpersoner, der havde fået en god ide. Og den ER god, men jeg synes lidt, vi mangler at få svar på, om de har forholdt sig til allergi, duft-gener osv. Jeg forestiller mig, at der er andre krav til plastik, der skal være i kontakt med hud i under 3 sekunder, end noget, man ligger og sover i. De svarede aldrig, men jeg vil meget gerne have et heads up, hvis nogen derude ved, om der er tjekket op på den slags?

 2. Hvis du og ungerne kan lide texmex, kan jeg varmt anbefale at erstatte oksekødet med en variant af hakket “kød”. Når man steger det med krydderiblanding og det spises med creme fraiche og salsa, tænker man ikke spor på, at det ikke kommer fra en ko 🙂

  1. Enig! Vi erstatter også nogen gange kødet med strimler af løg, kidney bønner og peberfrugt som bliver steget igennem med en generøs gang god fajitalrydderi (af den lækre semi-autentiske slags). Det er meget populært herhjemme 🙂

   1. Undskyld jeg lige indskyder her i svar men jeg har alle dage
    Når jeg har lavet burrito-fajita-enchilada. En pakke kød og to poser wok grønsager og der udover salat med alt til bland selv

    Hvorfor når jeg laver taco jeg ikke gør det, ved jeg ikke. men tilgengæld så mange snittet grøntsager at køkkenbordet er for lille og vindueskarmen må tages i brug og næsten altid lidt kød over skud til fryseren så der er lidt til tilskud til pizza.

    (har faktis engang lavet så meget snittet ting til salat, at vi var over halv vej med at spise, inden jeg opdagede jeg havde glemt en ting til og blande i
    Det var kødet 😆 ingen havde sagt noget )
    Alle de snittet ting til bland selv salat skal jeg nok få brugt enten til salat eller på anden måde

    (ved godt det med poser wok blanding nok ikke er det bedste men skulle jeg ud og købe det blev det ikke gjort samt alle de ting jeg ikke viste hvad jeg skulle bruge til mer fantasien rækker ikke)

   2. Marie S/K R:

    Tak for gode, brugbare tips. Jeg har just prøvet fajitablandingen på frost fra Rema. Jeg stegte den på panden, svitsede lidt kylling, smed en dåse bønner, cheddarost og et glas tacosauce i, og knuste lidt tacos, som jeg gratinerede med. Det blev SYGT godt!

 3. Må jeg få at vide hvilket temærke der nu er dit yndlings? (kan nemlig ikke finde noget te jeg virkelig virkelig elsker)

  1. Ja da! Det er English Tea Shop. Jeg opdagede det, fordi jeg købte en kop te i 7/11 (af alle steder), og nappede varianten med granatæble og rose. Den var helt formidabel, og jeg har siden prøvet 3 andre, som er ligeså gode. I julekalenderen er der 15 forskellige varianter, og de 5, jeg indtil nu har prøvet, er lækre, og smager rent faktisk af det, de lover.

 4. Jeg ved ikke, om det samme gør sig gældende med vaskemaskiner, men hvad angår opvaskemaskiner er kvikprogrammerne ikke bedre i forhold til de lange programmer hverken hvad angår strøm- eller vandforbrug. Jeg har indtil for nyligt altid brugt det kortest mulige program, fordi jeg gik ud fra at kortere vasketid = mindre forbrug.

  Men da opvaskemaskinen har et såkaldt eco-program som trods navnet tager suverænt længst tid, kunne jeg ikke lade være med at undre mig over, hvordan dette hang sammen.
  Google fortalte mig, at de korte programmer faktisk bruger langt mere vand og strøm end de lange, fordi der arbejdes på højtryk hele den tid maskinen kører, hvorimod de lange programmer sætter i blød og lader vand og sæbe virke i stedet for at spule løs. Korte programmer bør man derfor kun bruge, når man virkelig er i tidsnød.

  Jeg ved som sagt ikke, om dette kan overføres direkte til vaskemaskiner, men da både min vaske- og opvaskemaskine har et langsomt eco-program, er jeg nu gået over til kun at bruge dem, når det kan lade sig gøre.

  1. Det er så fint, at du lige melder ind, for vi har snakket om det før, men derfor er det vigtigt at nævne igen <3

   Jeg har tjekket brugsanvisningen på min vaskemaskine, og både strøm- og vandforbrug på kvikvasken er væsentligt mindre, end ved en almindelig vask, og det samme gælder faktisk min opvaskemaskine. Men der var flere, der sidste gang vi snakkede om det her på bloggen, skrev, hvordan det forholdt sig med deres maskiner og der er KÆMPE forskel fra mærke til mærke, så det kan godt betale sig at læse op på. Tak for reminder:-*

 5. Jf. vegetarskeptiske børn så har jeg for nyligt gjort en fin opdagelse med mine to unger. De har tidligere proklameret at de KUN kan lide købeburgere (de dér frosne bøffer der er fyldt med salt :S) og har derfor rynket på næsen når vi har prøvet at lave burgere selv.

  Men! Nu! Miniburgere er tidsyneladende løsningen! Sidst jeg bagte burgerboller lavede jeg dem bittesmå (ca. 5 cm i diameter) og stegte “bøffer”, der består af 1/3 hakket oksekød og 2/3 moste kidneybønner blandet med 1 æg og rasp og div. krydderier. Og børnene elsker dem. De er sågar blevet serveret for overnattende børnegæster der havde en fest med mini-mad. Idéen er hentet fra en ældre Karolines Køkken-kogebog og det virker glimrende her hos os 🙂

  1. Åh ja – sliders! Dem fik jeg første gang, da jeg var i Canada for snart 10 år siden, og de er bare så lækre. Godt du lige remindede mig, for jeg er sikker på, at mine også vil synes, at det er sjovt, at maden er krympet:)

 6. Jeg har også børn (OG en mand, suk!) som er meget lidt omstillingsparate når jeg forsøger med alternativer til maden, så jeg er meget nysgerrig på hvilke vegetarburgere du havde held med hos dine børn?

  1. Jeg købte dem fra Urtekram, ud fra devisen om, at når de laver så gode falafler, så var deres burgerbøffer nok også gode, og det var de:)

  1. Det var også en god ide – dem prøver jeg at introducere. Gad vide, om man også kunne lokke fisk i dem? Det må være muligt at finde en copycat-opskrift på den, MacDonalds laver, som faktisk er overraskende god.

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.