M2020, uge 42

(M2020-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Tjekket op på vores årskort til Lego House.

Jeg kom pludseligt til at tænke på, at når årskort til legoland er blevet covid-forlængede, så var det værd at undersøge, om det samme var tilfældet med kortene til Lego House.

Det viser sig, at de havde lagt 100 dage i forlængelse af kortets levetid, hvilket jeg ikke lige synes, jeg har fået besked om. Men det kan sagtens ske, at det er én af dem, hvor man forventes selv at læse op på det, og det er, som det er.

Nu er det undersøgt, og jeg er fri for at bruge mere mental båndbredde på dét. 

2.

Fået omsat alt i køleskabet til mad.

Frida havde en legeaftale her midt på ugen, og jeg har fundet ud af, at det mest optimale sted for mig at være, når der er små gæster, er i køkkenet. Hvis jeg sætter mig med noget, jeg skal koncentrere mig om, ender det med, at jeg nærmest skærer mine kindtænder til benmel i frustration over de endeløse afbrydelser, men i køkkenet er jeg tilgængelig, selvom jeg laver noget praktisk, og tiden er godt udnyttet.

Jeg fik lavet hokkeido-suppe, skåret salat, bagt græskarkage*, rørt en dressing, jeg længe har haft på test-tapetet og lavet fyld til burritos**.

3.

*Fundet en opskrift på en kage, som jeg kan bage med kødet fra de græskar, vi har lavet lygter af. 

Sidste år syntes jeg ellers, at jeg fandt en god opskrift; den blev perfekt første gang, jeg bagte den, men de efterfølgende gange, blev den klæg og tung. I den skulle græskarkødet koges og pureres (= besværligt + meget opvask), og derfor følte jeg mig meget omstillingsparat ift. at prøve noget nyt. 

Min tanke var, at man måtte kunne rive kødet efter samme princip, som når man bager kager med squash, så derfor googlede jeg opskrift på en en squashkage og fandt den, jeg har linket til ovenfor, som jeg pimpede med lidt julekrydderier.

Det er *sygt* god, meget, meget nem og holder sig strålende, både på køl og i fryseren. 

4.

**I forsøget på at finde på noget nyt kastet mig over burritos, som jeg ikke har lavet i flere år. 

Jeg faldt ned i et amerikansk kaninhul af opskrifter, og kunne se, at de derovre typisk laver en ordentlig stak, og så fryser dem, så de bare kan tages op og varmes i ovnen. 

Det synes jeg lød umådelig smart. Både fordi vi elsker hverdagsmad, som er nemt, men også fordi vi altid har titusinde ingredienser i overskud, når vi laver mexicansk mad, og det er drønirriterende at skulle spise det samme 5 dage i træk. 

Derfor læste jeg lidt op på, hvad der holder sig godt i fryseren (spoiler: Ikke salat og tomat), og besluttede at lave en foolproof model, der ikke vander, og så bare servere salaten ved siden af.

Jeg lavede mine med:

*Revet ost i bund og top (hhv. cheddar og mozarella)

*Ris med bønner (løg og hvidløg svitses, bouillonterning i, en dåse hakket tomat i, vand, som passer til mængden af ris, ris i, kogekogekoge, færdig)

*Hakket oksekød (stegt med fajitakrydderi og en skefuld tomatpure)’

*Majs og rødløg

*En skefuld salsa

De blev helt formidable, og har bestået fryserteten med glans. Alle tortillas er brugt, salsaglasset er tomt, og den smule fyld, der var i overskud, frøs jeg i én bøtte, som kommer til at blive til fyld til en salat eller i et pitabrød. Fem store stjerner herfra.

Published by

9 Replies to “M2020, uge 42

 1. Linda, jeg ELSKER de her indlæg. Fandt og gen-læste dine punkter vedr. Legoland inden turen gik dertil idag. Tak for det 😊

  1. Det er jeg virkelig glad for at høre! Og måske vi har stået i kø sammen, for vi var der også fredag:)

 2. De burritos vil jeg virkelig gerne prøve! Så jeg har lige et par dumme spørgsmål:

  Lægger du fylder på en bestemt måde eller klasker man det bare i og ruller sammen?
  Kommer du salsa ind i burritoen eller dypper man i den ved siden af?
  Hvordan og hvor varmt opvarmer du dem? 😊

  Det er jo genial mad for nogen der har en baby og hader at lave mad hver dag!

  1. Altså, jeg ved ikke, om jeg gør det sværere, end det er, men jeg lægger det i følgende rækkefølge:

   Ost
   Ris
   Kød
   Salsa
   Grønt
   Ost

   Osten har jeg “yderst” fordi jeg så forestiller mig, at den smelter bedst. Risene har jeg i, fordi de suger eventuel overskydende væske (som er fjenden, fordi det får burritoen til at blive blød og øger risikoen for lækager betragteligt), hvilket også er grunden til, at salsaen ligger ovenpå kød og ris.

   Jeg har pakket dem i sølvpapir, og så stakket dem i poser med “lynlås”, så de ligger samlet i fryseren. Jeg tager dem op om morgenen (evt. aftenen før), og smider dem i ovnen i det sølvpapir, de har været frosset i. Jeg vil utrolig gerne finde et alternativ til sølvpapir, men er endnu ikke stødt på noget, der fungerer til både frys og genopvarmning, så støder du på noget, så giv endelig lyd.

   Hvis salat bliver for uoverskueligt, kan du evt. smide lidt friskhakket spidskål og fintsnittet peberfrugt i. Det kan sagtens overleve en frysning, når det er “pakket ind” i andre ingredienser:)

   Og husk endelig de frosne avocadotern, som fint gør det ud for guacemole, hvis tiden er knap.

   1. Tusind tak for meget udførligt og fornemt svar!

    Siiiiiidste spørgsmål så skal jeg nok hoppe i køkkenet og finde ud af resten selv, men hvor længe giver du dem i ovnen ca.?

    1. Jeg steger dem på panden, når jeg tilbereder dem; et par minutter på hver side. Når de skal genopvarmes får de… hmmm.. 10 minutters tid, tror jeg? Lidt længere, hvis du smider dem ind i en kold ovn og lader dem varme op med den😊

 3. Godt tip med burritos. Det tror jeg vi skal prøve. I dag har vi fået burgere med rester (bøffer der var frosset fra sidst vi fik burger), guacamole af frosne avocado og en rest yoghurt (ja ja det er ikke helt ægte men det smager fint), peberfrugt og agurk og syltet spidskål (fordi vi havde en rest der var blevet lidt kedelig og det var et forsøg..det virker udemærket som tilbehør/som det syrlige i en burger som her) og så resten af vores ost.
  Så også tak for tippet med avocado i fryseren.

  I øvrigt kigger jeg efter lyskæder her til jul. Jeg synes vi har været lidt uheldige med vores lysindkøb hvilke har du? Og er de til batteri eller i stik? Jeg tror nemlig måske det er batterierne der skaber et problem. De løber for hurtigt døde

  1. Det lyder også lækkert!

   Dem med batterier, jeg har, er dem fra Sirius (af den her type: https://m.siriushome.dk/silke-miniblomst-40l-m-timer-klarsoelv/) Jeg har købt dem, der er beregnet til remote, hvilket også forlænger levetiden på batterierne, fordi jeg faktisk får dem slukket, når jeg går ud af et rum/når solen står ind ad det vindue, de står i osv.

   Ude, til juletræet og de store, jeg har (en, som er viklet om en stige, samt to, der er puttet i store glasvaser) har jeg købt med transformer. I den størrelse æder de for meget batteri, så der synes jeg, at det er “besværet” værd at skulle plugge dem i hver gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.