M2019, uge 47 (Fødselsdagsedition)

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I forbindelse med Antons fødselsdag har jeg: 

1.

Lavet “pølsevogn”, da vi havde besøg af drengene fra klassen. Jeg gjorde det også sidste år, men da det jo i år var nye børn, kunne jeg uden problemer kopiere konceptet, som i al sin enkelthed går ud på at printe et billede af hhv. en fransk hot dog, en pølse med brød og en almindelig hotdog, og så ellers bare lade børnene bestille. 

Ud fra et madspildsperspektiv er det genialt, fordi man tilbereder maden, i takt med, at den spises, hvilket betyder, at der stort set ikke levnes noget.

De pølser, vi havde varmet, som ikke blev spist, skar jeg dagen efter i skiver. Halvdelen smed jeg på et par pizzaer  (= nem aftensmad og indhold til madpakkerne de næste par uger), og halvdelen frøs jeg med henblik på en omgang gammeldags biksemad. Når jeg har dét på menuen, starter jeg med at stege løg, og tager dem af panden. Så steger jeg pølserne, mens kartoflerne, som er skåret i tern og vendt i olie og salt, hygger sig i ovnen. Vi spiser meget sjældent kogte kartoflter, så ved at lave dem i ovnen, sparer jeg en arbejdsgang (kogning og stegning) og resultatet er en slags saml-selv biksemad, som er umådelig populært hos børnene. 

2.

Lavet gourmet-hotdogs med hjemmesyltede rødløg, luksuspølser og langtidshævede pølsebrød til familiefødselsdagen, som blev holdt 2 dage efter børnefødselsdagen. Ketchup, sennep osv. havde vi jo i forvejen, og på den her måde fik vi det brugt i stedet for bare at flytte rundt på det i køleskabet de næste mange uger.

3.

Lavet kagemand af to Dagmar tærter og en pistacie-stang, hvilket betød, at jeg for 60 kr. havde alt den kagemand, vi kunne spise.

 

4.

Skåret chokoladekagen som et 9-tal, og ud fra et madspilds-perspektiv, jeg må bare sige, at tal- og bogstavkager virkelig er nogle guttermænd: De ser ud af noget, selvom man kun serverer kage i den mængde, det er realistisk, at gæsterne spiser. 

9-tallet skar jeg af en halv bradepande chokoladekage, jeg havde i fryseren. Den bagte jeg for et par uger siden, da børnene og jeg holdt fødselsdag for min kammerat, og kagen til dén lejlighed var skåret og pyntet som et L. Mindre arbejde, mindre spild, kage nok. Det ER smart.

5.

Lavet en kagepose i fryseren, som jeg har smidt alle kanter, skorper og rester i. Tanken er, at det skal bruges til hjemmelavede træstammer, næste gang, vi skal medbringe kage til noget. 

Jeg ved godt, at det er meget forskelligt, hvor ens grænser går ift. hvad man smider ud af mad, men jeg er ret hysterisk med bakterier. Både fordi jeg er den, jeg er, men også fordi det mest nederdrægtige i verden er, når vi alle 3 er syge samtidig. Derfor fryser jeg kun det kage, som ingen har rørt ved eller spist af. (Jamen, det er der nogen, der er ligeglade med). Jeg ville normalt ikke gide bruge plads i fryseren til en kage-restepose, for det ville blive én skive i oktober og halvanden i november, og træstammer af årgamle rester er måske ikke det mest indbydende i verden. Men i løbet af den sidste uge har jeg samlet rester nok til at kunne omsætte dem til 15-20 træstammer, og det er da lidt tankevækkende, at jeg ikke ville have bemærket det, hvis jeg bare havde kasseret undervejs.

Når jeg har fundet en god opskrift og testet den, skal jeg nok give et heads up, så man kan kopiere ideen, hvis man har lyst. 

God weekend derude.

Published by

14 Replies to “M2019, uge 47 (Fødselsdagsedition)

 1. Det er altså ret smart med de kagerester, den tror jeg lige, jeg skriver mig bag øret. I kunne evt. også bruge nogle af resterne til at lave cakepops. Så kunne ungerne pynte lige som de lyster, og lidt underholdning er dermed sikret. Blot et lille forslag:-)
  God weekend.

  1. Jeg har en enkelt gang forsøgt mig med cakepops. Jeg tror, det er én af dem, vi må bogføre på kontoen “Ikke for mig”. De blev så vinde og skæve, at jeg var nødt til at lade som om, Anton havde lavet dem:-D

   God weekend til dig også <3

 2. Vi har også en kagerestepose i fryseren, som vi bruger til hjemmelavede romkugler. Det er ret nemt og lækkert, og vi startede på det efter min søns fødselsdag sidste år, hvor der blev rigtig meget tilbage af en lidt trist chokoladekage, som vi ellers ikke ville have spist. Det er bare en smart måde at bruge rester på.
  Vi har også brødposer i fryseren til de sidste tørre skiver brød/boller. Min kæreste bruger dem til at lave citronrasp til en supergod pastaret. Også en god måde at bruge rester på 🙂

  1. Uh, Trine – citronrasp lyder virkelig lækkert – vil du mon dele den opskrift din kæreste bruger, hvis den ikke er en familiehemmelighed?

  1. HEY!! Den er sgu da fin! 😀

   Ej, den er lidt improvisorisk, men jeg synes sgu, hånden på hjertet, ikke, at de har været meget bedre, dem jeg har set fra bagerhånd her i byen. Eneste forskel har været et marcipanhoved, som ingen har gidet at spise. På den her måde kunne vi pynte med yndlingsslik, og kagen bestod kun af elementer, som børnene kunne lide. 🙂

 3. Genial ide med pølsevognen! Den må bi bruge til næste år. Vi har også lige holdt børnefødselsdag, hvor resterne af chokoladekagen fra familiefesten blev til romkugler der blev delt ud i klassen. Mega nemt, billigt og lækkert😊

  1. Super god ide!

   Jeg har både i år og sidste år lavet chipsbuffet, som jeg har serveret samtidig. Jeg har hældt lidt forskellige chips i skåle, og sat et lille (LILLE!) glas på hver af børnenes tallerkner. De har været ved at besvime over den vilde luksus, det er at måtte blande deres egen chips-favoritmix, det koster nærmest ingenting, og det giver ro ift. at ingen sulter, mens de venter på deres hotdog.

   Chips er jo ikke sådan rigtigt at finde i kostpyramiden, men efter 3 år i streg at have hældt hele fade med urørt gnavegrønt og -frugt i skraldespanden, har jeg valgt den mere pragmatiske tilgang. Til gengæld kan jeg se, at de så spiser tilsvarende mindre kage til sidst, så jeg tænker, at regnskabet i sidste ende går op:)

 4. Fryser altid kagerester (men også kun det der ikke er rørt ved), jeg har piger der elsker at lave trøffelkugler, og så er det da bare det nemmeste i verden for dem.

 5. Linda vi laver simpelthen 1:1 kopi til sønnens fødselsdag. Hotdog tema har vi prøvet før med succes, men nu skal det laves 5 tals kage. Jeg har bagt numse kagen (😬 tåbelige navn!) og du siger den kan fryses? Hvordan passer man den ind? Og det er uden glasur ik?
  Kh den håbløse i et køkken!

  1. Jeg håber at du har bagt Mumsekage…? 😀

   Den kan sagtens fryses, og jeg ville gøre det uden glasur. Jeg synes, at kagen bliver bedst, hvis den opbevares i køleskab, så jeg plejer at bage den dagen før, og så smide den i køleren, når den er næsten-kold. Det er ok, at der er en mikro-my varme tilbage, for den eventuelle kondens, det danner, gør kagen en smule mere svampet.

   Men hvis du har bagt den, ville jeg tage den op tidlig morgen, hvis den skal bruges om eftermiddagen, og så lade den stå på bordet, så den er helt tøet op, inden der kommes glasur på. Den kanelglasur, der er angivet i opskriften bliver i øvrigt virkelig god, fordi der er lidt smør i, men smørfrostning er også virkelig godt på, hvis du har brug for, at den skal se ud af lidt, eller har meget pynt, der skal “hænge fast”.

   Kagen kan sådan set godt fryses med glasur, men jeg ville ikke gør det, når den skal serveres for gæster, for man kan risikere, at glasuren krakelerer lidt. Men eventuelle rester kyler du bare i fryseren; de kan sagtens serveres for en veninde til en kop kaffe eller te:)

 6. Hahahahaha! Lige her var det lige i øjet ikke at læse kommentaren igennem. Jeg tror vi kalder den numse kage fremover bare fordi. Tak for hjælpen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.