M2019, uge 42

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Konverteret min argan-olie, som jeg købte til håret, til øjen-makeupfjerner. Min sædvanlige arganolie, som er beregnet til håret, og som jeg bruger til både Frida og mig selv i stedet for balsam, var udsolgt, da jeg sidste gang løb tør. Derfor tog jeg chancen og bestilte den rene argan-olie i stedet. Big mistanke. Tænk Lady Gagas kødkjole, bare oven på hovedet. JØSSES, det fedtede.

Siden har jeg flyttet rundt på den, og ikke kunne finde ud af, hvad jeg skulle bruge den til, for lige til min hudtype var den også for fed at smøre på huden. 

Men da jeg forleden løb tør for make up-fjerner, og ingen havde tænkt på at købe en ny (hvem kører den her husholdning!? To stjerner på Trustpilot herfra) fik den et skud, og til det formål virker den fortrinligt. 

2.

Shoppet Bilka to go i søndags, hvor det var den anden søndag i måneden, og dermed øko-søndag i Bilka, hvilket betyder, at de har 25% på alle økologiske varer. 

Den her er på, fordi jeg før har talt rigtig varmt om to-go servicen, og virkelig, oprigtigt synes, at ideen er fantastisk. Det er langt, LANGT billigere for mig at betale 29 kr. i ekspeditionsgebyr, end at have begge børn med ind i butikken – og så har vi stadig ikke snakket om alle de konflikter, vi undgår. 

Derfor skal det her punkt ikke opfattes som et forsøg på at starte en shit-storm. Fejl sker, og det er, hvad der er. Når jeg sætter den på her i indlægget, er det fordi, det ikke er første gang, jeg oplever det her problem, og det derfor begynder at føles som om, man er nødt til at tænke risikoen ind.

For da jeg hentede varerne, studsede jeg godt nok over, at det ikke så ud af meget, men jeg kunne ikke huske, præcis hvad jeg havde købt, så tænkte, at det nok bare var fordi der var mange småting blandt varerne. 

Det viste sig, at alle mine kølevarer og halvdelen af mine grøntsager manglede; 5 bæreposer i alt. 

Jeg er efterhånden blevet vant til lige hurtigt at løbe kvitteringen igennem, når den kommer på mail. På den måde ved jeg på forhånd, hvis der har været udsolgt af et eller andet, og jeg kan planlægge mig ud af det ved at svinge forbi Brugsen, eller lave noget andet til aftensmad.

Men at stå i køkkenet, med to trætte børn, kl. 16.30 en søndag, og mangle 3/4 af ingredienserne til aftensmaden var sgu tæt på at få en sikring til at ryge. Jeg fik mine penge retur, lige på stedet, da jeg ringede, men lige i det øjeblik var dét ikke ret meget værd, fordi jeg 1000 gange hellere ville have haft mine varer. Men der var ingen i varehuset, der kunne efterpakke varerne til mig, så jeg kunne vælge mellem at genbestille dem (= få øko-rabatten), og hente dem mandag efter kl. 14, eller at tage begge børn med ud i en butik, der kl. 17, efter en hel dag med 25% på økologi, ligner et fejlslagent, planøkonomisk eksperiment fra midtfirserne.

Jeg kommer ikke til at holde op med at bruge servicen, for fordelene er – trods alt – stadig større end ulemperne, men der er nogle forholdsregler, man er nødt til at tage; særligt hvis man får gæster eller er meget sent hjemme. Den del vil jeg også gerne give videre. 

3.

lavet græskarlygter med børnene, og fordi tiden lige var til det, besluttede jeg, at jeg ville finde noget at bruge kødet til. Jeg fandt et par forskellige opskrifter og endte med et græskar/bananbrød, fordi det lige var, hvad jeg havde til i skuffer og skabe. Oplægget var den her opskrift, som jeg huggede en hæl og tilsatte en tå på.

Slutresultatet er et lidt kageagtigt brød, som kan spises, som det er, eller accessorizes med smørcreme, flødeskum eller chokolade, afhængigt af, hvad man skal bruge det til.

Jeg havde lavet dobbeltportion, fordi jeg havde indmad fra 3 græskar og 4 meget modne bananer, der skulle bruges, så planen var at teste, hvordan brødet opførte sig, når det blev frosset ned og tøet op igen.

Men så kom Anton forbi, og han spiste, ene mand, hele ekstra-brødet på 3 dage. Og det var altså: Anton. Barnet, der er bygget på lige dele pizza, kødboller og honningmelon. 

Så det her må virkelig siges at være en opskrift, der er både testet og godkendt.

Da jeg havde bagt brødene, havde jeg 1,5 dl. græskarmos i overskud, som jeg besluttede at prøve at bruge i min pumpkin spice latte-opskrift, hvor jeg normalt bruger mos fra hokkaidogræskar. Det kunne man sagtens, omend jeg synes, at hokkaidomosen er en my mere smooth i konsistensen, men smagsmæssigt er det meget tæt på at være det samme. 

Og fordi det er fredag, får I lov at slippe for at sidde og klikke rundt, og får i stedet begge opskrifter serveret, lige her.

God weekend🎃🍁

Græskarbrød:

100 gr. sukker

100 gr. farin

3 æg

1 tsk vanille

1 tsk bagepulver

1 knsp. salt

1/2 tsk stødt ingefær

1/4 tsk stødt nellike

1 tsk. pumpkin spice**

1 spsk kanel

250 gr. græskar-pure (kog/damp kødet i en gryde med en smule vand i bunden i ca. 20 min. Hæld væden fra og blend kødet)

30 gr. smeltet smør

2 mosede bananer

200 gr. mel

Pisk sukker, farin og æg skummende, tilsæt resten og rør godt rundt.

Hæld dejen i en springform og bages ved 180 grader i ca. 40 min.

Pumpkin spice latte (2-3 krus):

1/2 liter mælk

3 spsk. græskar-mos*

3 spsk sukker

1 spsk vanille

0,5 – 1 tsk pumpkin spice**

Hæld det hele i en gryde, kog op, fordel i 3 krus og fyld op med kaffe.

Lav gerne dobbelt- eller trippleportion af græskarmælken; den kan holde op til en uge i køleskabet.

* Hvis du laver mos af hokkaidogræskar, vasker du græskaret, halverer det, skraber kernerne ud, og lægger det med kødsiden nedad. Bages i ovnen 1 time v/ 175 grader. Derefter skrabes kødet ud og blendes. Det afgiver AFSINDIGT meget vand, når man bager det, så tag højde for dét, og læg det evt. i et smurt, ildfast fad. 1 græskar giver ca. 4 portioner (altså 12 spiseskeer) mos. Jeg har testet om man kan fryse det, og det kan man sagtens.

**Bland 2 tsk kanel, 1 tsk stødt ingefær, 1 tsk stødt nellike, 1 tsk muskatnød og 1 tsk. kardemomme. Opbevar blandingen i et lufttæt glas og brug den i alt, der gerne må smage af halloween og efterår.

Published by

42 Replies to “M2019, uge 42

 1. Jeg fik engang en kasse fyldt med is-te og vådservietter leveret fra Coop, i stedet for mit øko rugbrød og rismælk😂😂😂
  Men jeg elsker det nu alligevel, især når man bor tæt på en Brugsen med den mest elendige grøntafdeling og en halv kedelig Rema, så spiller det, at man får sindssygt friske grøntsager leveret, og at udvalget er mega stort!

  1. Det må have givet nogle lidt alternative madpakker:-D

   Der ER en god ide. Både ift. at spare på impulskøb, hvor man får købt en lidt dyrere version af det, man alligevel skal have, fordi man bliver fristet, men også fordi det er smart, at man kan følge med i, hvor meget, man har handlet for undervejs. Det har, for mig, også en ret præventiv virkning. Men hold KÆFT, hvor ville jeg ønske, at det her ikke skete. Sidste gang, der gik kludder i det, fik jeg 1/3 af varerne udleveret dobbelt, mens der manglede en 12 helt random varer. Jeg opgav, at finde ud af, hvad der var sket dér…

 2. Vi er også endelig flyttet et sted hen hvor vi kan gøre brug af en bestillings-service hos det foretrukne supermarked, og jeg elsker det! Dels fordi jeg kan sidde bag min skærm og nemmere få overblik over hvad ting reelt koster når jeg får præsenteret en kilopris på de forskellige ting på én og sammen side, og dels fordi vi, som du skriver Linda, undgår en hulens masse impulsindkøb og “jeg kan ikke huske om vi har det så jeg køber lige for en sikkerheds skyld” (my thing er kokosmælk, og min mand slæber altid citron med hjem) :S

  Eneste minus ved vores service er alle varer leveres i papirsposer, som man betaler for, og som jeg simpelthen ikke kan finde anvendelse for i husholdningen. Og derudover har vi opdaget at poserne inddeles i produktkategori, så hvis vi kun skal have én ting fra mejeriafdelingen er det bedre at droppe det og handle lokalt. En kæmpe papirspose med en pose revet ost på 150 g der skøjter rundt på bunden føles fælt counter productive.

  That being said, så er det 100% et koncept vi kører videre med. Fejlmarginalen har indtil videre været marginal. Hep!

  1. Poserne er også (udover de menneskelige fejl) den eneste anke, jeg har på servicen her. Jeg skrev til deres kundeservice for at spørge om muligheden for at genbruge, men det må de ikke pga. hygiejnen. Hvilket jo giver fin mening. Til gengæld tilbød de, at man kunne tage de brugte poser med retur; så ville de sørge for at samle og sende tilbage til .. ja, hvor? Det hemmelige posested? I hvert fald var de opmærksomme på genbrugsaspektet.

 3. Når jeg får udhulet de satans græskar, så skal der græskarbrød og pumpkin latte på bordet! iPhone vil meget gerne rette til pumpgun latte. Nu må vi se, hvordan den kreative proces spænder af… 🎃🔫

  Men tak for opskrift. Og jeg kan levende forestille mig min egen reaktion ved at få sådan en mangelfuld levering. 🤬

  1. Det må være den sjoveste AC, jeg har hørt endnu😄😄😄

   Jeg fik, for første gang i mit liv, migræne af rent og skært raseri. Det var ikke kønt, og jeg ville med største fornøjelse have delt pumpgun lattes ud til både højre og venstre.

   1. I nat, hvor mindstebarnet nægtede at sove, lå jeg og spekulerede over hvordan man kunne lave en form for afsikret stavblender, som kunne fræse græskarkødet af så jeg ikke igen skulle sidde med et udueligt plastikaggregat, som bare ikke er stærkt eller skarpt nok. For det der græskarshow er bare overhovedet ikke et familieprojekt. Det er hoppende, utålmodige unger og en svedende, tiltagende rasende forælder med græskarsnat op over begge albuer, som til sidst beder alle andre om at forsvinde LANGT væk fordi det skide græskar ikke vil lade sig udhule og i hvert fald slet ikke kan skæres kunstnerisk ud.

    I de glade 80’ere kunne man købe en elektrisk brødkniv. Hvis den nu var på størrelse med en urtekniv og havde bøjet blad kunne det måske virke? Og hvis der røg en finger i processen ville det bare blive så meget desto mere halloween-agtigt…

    1. Jeg kørte med en stor metalske fra et salat-tag-tøj. Det var ikke nemt-nemt, men ca. 7000 gange hurtigere end plastik. Man skal anstrenge sig, hvis man skal amputere en finger undervejs, men hvor der er vilje, er der vej!

     1. Jeg har set én på Instagram der brugte en håndmikser. Hedder det dét? Elpisker måske? Den som alle bedstemødre har til at piske æggehvider og som man betjener med én hånd med 2 x piskeris som man stopper op (høhø).

      Altså af med græskar – øh… låget? toppen?… og så kørekørekøre rundt med en håndmikser inde i selve græskarret til alle kerner og tråde er løsnet, og så kan man bare vende dem ud på et stykke bagepapir og fjerne resten med en ske.

      Det er ud som om det er en okay gangbar løsning.

     2. Umiddelbart ville jeg tænke, at græskar var for hårde til at gøre det med, men det lyder jo nærmest genialt. Jeg vil meget gerne have en update, hvis nogle af jer gør forsøget.

     3. Jeg tænker også at min håndmikser ville miste livet, hvis den skulle flå græskar af. Måske skal jeg ofre en metalske og slibe den i kanten så den bliver skarp. Jeg giver en tilbagemelding om hvordan det går og antallet af skader.

 4. Åh BilkaToGo. Had og kærlighed. Min lokale Bilka har melmøl på lageret, hvilket de tilsyneladende er ligeglade med, så der er møllarver på melodierne hver gang jeg bestiller mel. Jeg burde nok holde op med at prøve 🐛

  1. Hold nu KÆFT, hvor er det ulækkert!? Det kan sgu da give seriøse problemer i køkkenskabet, hvis man ikke lige er opmærksom på det??

   Kan man ikke henvende sig til fødevarekontrollen? Det må da være noget, de kan være behjælpelige med at rette en pegepind imod?

   1. Gode idé med fødevarekontrollen. Når de har refunderet sidste sending larver + diverse andre fejl, vil jeg undersøge mulighederne for at anmelde dem. Larver på melodierne i øvrigt. Gotta love autocorrect.

 5. I sælger virkelig ikke det der Bilka to-go særligt godt.. 🤷‍♀️ jeg havde også præsteret et mindre sammenbrud på det punkt, hvis der havde manglet noget.
  Og så har jeg det virkelig hårdt med alle de poser man får.

  Mht græskar, så har vi en ske til formålet, aflang grydeske i plast med takker på kanten, som er blevet rost gevaldigt til diverse ‘græskar-udskærings-komsammen’. Men hold da op hvor er den træls at se på resterende 364 dage om året.. 729 dage visse år, for jeg er ikke særligt begejstret for halloween og vi springer derfor gerne over. Og så står den der og glor i bøtten med køkkenredskaber… Og hver oprydning forbarmer jeg mig -for den er jo god 🤦‍♀️

  1. Ja, pose-delen sucks, men efter en mailudveksling med kundeservice, har jeg accepteret, at det er en del af gamet.

   Og jeg ved godt, at det er en ussel én at sige højt; men jeg har bare så mange gange begejstret fortalt om, hvor genialt, det er, så jeg kan mærke, at jeg (efter 4 af de her episoder ud af.. 16? 20? gange i alt) faktisk også godt vil videreformidle, hvad ulemperne kan være. Og når jeg har haft fat i kundeservice inden, tænker jeg, at det må være en kunde-til-kunde erfaringsudveksling, og ikke sådan en træls ud-mellem-sidebenene-klage, som jeg bare synes, er så dårlig stil.

   Jeg har til græskarene brugt den store ske, der hører til et sæt salat-bestik. Det fungerede glimrende, og så slipper jeg for at have noget stående, der kun kan bruges til en ting – for alene hovedet på den javertus, der…!

  1. Altså, jeg kører simpelthen bare benhård erstatning. Hvor jeg før kom en smule make-up fjerner på en vatrondel (som jeg stadig ikke har fundet et godt alternativ til), kommer jeg bare en smule argan-olie på i stedet. Jeg forestiller mig, at man kan drøje det, hvis man lige gør vattet vådt inden, (og vrider det tørt) så det ikke suger så meget af olien, men ellers er det bare fuldstændig, som jeg normalt bruger alm. make-up fjerner:)

   1. Jeg fandt en side hvor nogen havde lavet vatrondelerstatning ved at sy to lag stof sammen (bomuld/jersey), de skulle så kunne vaskes efter brug. Ca samme størrelse som store rondeller. Kunne godt tænke mig at prøve, men da det kræver en del syning, har nogen så gode erfaringer med dem, inden jeg finder maskinen (og bandeprdene) frem? Kunnr virkelig godt tænke mig at droppe den daglige omgang vat i mit affaldsforbrug…

    1. I diverse minimalistfora er det ret populært selv at hækle dem. Jeg synes bare, at stof- og garnversionerne suger alt for meget af mine renseprodukter, og at de bliver stive, når jeg vasker dem varmt nok til, at de bliver rene:-/

     1. @Maria R: Jeg har udelukkende prøvet de hjemmelavede versioner; de der ser VILDT lækre ud. Men jeg synes godt nok også, at det er dyrt. Jeg bruger 5 rondeller om dagen, hver eneste dag, og uanset om de skal koge- eller finvaskes, betyder det, at jeg ville skulle have 4-5 pakker til mit forbrug:-/

      Men der være noget derude, der får komfort, bæredygtighed og økonomi til at mødes i en fornuftig løsning.

   2. Ok tak for opfølgningen. Det ser ud til, at det er lidt samme måde de anbefaler på den side.

    Mange tak for opskrifterne forresten, dem vil vi teste her til Halloween, nu pigerne skal lave græskarhoveder 🙂

   3. Jeg har for nylig opdaget Sensai 38C mascara. Den er vandfast, men ved kontakt med 38 grader varmt vand kommer den af. Så jeg har elimineret vatrondeller. Jeg vasker simpelthen fjæset med varmt vand, tørrer efter med Sensais vaskeklud (Sensai Sponge Chief, som bliver blød som smør når den er våd) og færdig. Hvis jeg har mere makeup på end bare mascara bruger jeg en Kiehl Calendula ansigtsvask og skyller efter. 0 makeupfjerner, 0 vatrondeller. Hæklede rondeller føles som ståluld imo og det duer ikke til min følsomme eksemhud. Derudover skal man bruge meget mere makeupfjerner, som bliver leveret i en plastikflaske fra Frankrig i mit tilfælde og er enormt meget dyrere end vatrondeller, så jeg kan ikke se hæklede rondeller som en meget bæredygtig løsning. Til gengæld er jeg umanerligt godt tilfreds med min nuværende løsning. 🙂

    1. Du er bare, konsekvent, 3 skridt foran. Det er sgu da MEGA smart!? Hvor varmt må man vaske den klud? Og kan den ansigtsvask, du nævner, godt tage lidt mere genstridigt malergrej som f.eks. eyeliner?

     1. Det er SINDSSYGT smart! Jeg kan heller ikke få armene ned over hvor genialt det er. 60 grader. Og ja, det gør det, i hvert fald når jeg har vasket det med varmt vand så jeg ligner en mellemting mellem en panda og Skriget (mest når jeg får øje på mig selv i spejlet). Og det er med fuld plade når jeg skal ligne et rigtigt, fornuftigt menneske, altså foundation, pudder, flydende eyeliner, læbestift, øjenskygge og concealer udover mascara.

      Og den ér vandfast. Jeg har løbet, danset, grinet og grædt med den mascara på og den bliver hvor den skal være indtil jeg hælder varmt vand på den. Fandeme smart, altså.

    2. Jeg har i mange år brugt den fra Clinique der vaskes af i 38C varmt vand. Den virker fortrinligt for mig! Især fordi jeg synes almindelige vandfaste mascaraer har det med at smitte lidt af under øjnene på mig. Må prøve Sensais næste gang jeg skal have ny!

    3. I øvrigt har Dior også en vandfast mascara, der kan vaskes af i varmt vand. Men jeg synes ikke den er så nem at vaske af som den fra Clinique.

 6. Ok, jeg behøver hjælp.
  Når vi udhuler græskar, fjerner vi (jeg) kernerne og de der lange, klamme tråde. Frugtkødet bliver tilbage i skallen.
  Så hvad er det, du laver græskarmos af? Trådene? Eller fjerner du frugtkødet og udskærer ansigter kun i skallen?!?

  1. To the rescue: Jeg fjerner først de lange, klamme tråde og alle kernerne. Herefter jerner jeg bare en metalske rundt i græskaret (nemmest, hvis man lægger det ned) og skraber på den måde så meget af kødet ud, som jeg kan. Græskarlygten holder, så vidt jeg kan vurdere, også længere, når man har skabt det så rent, som man kan, fordi det er kødet, der hurtigst bliver klamt, når det står ude.

 7. I forhold til det der med vatrondeller til at fjerne makeup med … jeg plejer altid bare at bruge toiletpapir, som jeg gør lidt vådt, og så putter makeupfjerner på. Det virker i hvert fald glimrende til min vandfaste mascara 🙂

 8. Jeg bruger bare mine hænder, når jeg fjerner makeup. Hælder lidt olie ud i håndfladen og masserer det rundt i ansigtet. Derefter tørrer jeg ansigtet af med en tør vaskeklud, så skidt og overskudsolie fjernes.

  1. Jeg kunne sagtens forestille mig, at det kan fungere. Det er nok et spørgsmål om, hvor meget make up, man bruger? For hvis man har godt med produkter med farve i ansigtet, er det nok mest optimalt ift. at rens, at man får det væk med det samme i stedet for at køre der rundt i masken:)

   Men på de lette dage er det en supergod ide. Jeg sidder lige og tænker, at man måske kunne købe en stak vaskeklude af god kvalitet og klippe dem i mindre kvadrater, så man ikke brugte en hel klud hver gang. Det tygger jeg lige lidt på….

 9. …. ingensteds ellers er så lang en kommentartråd om vatrondelalternativer og græskarudhulningsaggregater så grundigt gennemlæst. Hvordan vidste du Linda, at det var dét folket havde brug for? Jeg vidste det ikke selv før jeg var færdig 😄

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.