M2019, uge 40

(M2019-indlæggene er et forsøg på at dokumentere min egen rejse mod at leve et mere bevidst liv, og en måde at hjælpe mig selv til at holde fokus på projektet på. Indsatsområderne er en skønsom blanding af økonomi, bæredygtighed og minimalisme, og mit håb er, at indlæggene kan fungere som inspiration for andre, der gerne vil bevæge sig i samme retning ud fra devisen: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget).

I den forgangne uge har jeg:

1.

Været til fødselsdag, som ud over lækker mad og godt selskab også bød på Den Store Bytte-runde, hvor alt det, vi hver især har ryddet ud i de sidste måneder, blev udvekslet.

Vi har efterhånden i omgangskredsen fået skabt en kultur, hvor man lige sender et billede af det, man ikke længere selv skal bruge, med teksten “Noget for dig?”, inden man kører det til genbrug, og det betød, at urtepotteskjulere, sko, bøger, trøjer, regntøj, termotøj, hårkur, tampax og en enkelt bamse skiftede hænder midt i al festivitasen. Jeg elsker det. 

2.

Taget mig sammen til at måle den indbyggede krydderihylde over mit komfur og købt nye (brugte) krydderiglas.

Jeg hader at stå og fistre med poser med krydderier, når jeg er i gang med at lave mad, men jeg har også længe haft det træls med at købe glas/dåser med krydderi, både fordi det lugter lidt af emballage-spild, men også fordi hylden er så snedig indrettet, at halvdelen af de glas med krydderier, man kan købe, er for høje til at stå på den. Det betyder, at jeg har glas og dåser og poser til at skøjte rundt 5 forskellige steder, hvilket på alle måder er uoptimalt. Det er det vildeste ilandsproblem, men ikke desto mindre noget, der har irriteret mig længe.

Jeg billedegooglede krydderiglas, og fandt nogle, der levede op til både højdemål og æstetiske krav. Derefter prøvede jeg at søge på Marketplace, og var så heldig, at en kvinde dagen før havde lagt præcis de glas op, stadig i originalindpakning, til 1/3 af prisen. Haps. 

Jeg ved godt, at der kan være enorm forskel på kvaliteten af krydderier, og at de kan købes *for* billigt, men de står relativt langt nede på listen over ting, jeg gerne vil betale ekstra for lige nu, så jeg lever fint med discountkardemomme og billig oregano.

For sjov prøvede jeg at tjekke forskellen på kiloprisen på karry og kanel i hhv. pose (Budget), glas (Santa Maria) og dåse (Urtekram). For karry var den 55 kr/600 kr/838 kr, mens den for kanel var 70 kr/500 kr/700 kr. 

Urtekrams er økologisk, og derfor må man forvente en højere kilopris, men der er sgu stadig langt fra 55 til 838 kroner, synes jeg. 

3.

Fremsendt et forslag til min boligforening om at måtte tage et istandsættelseslån til at lægge fliser i haven.

Jeg har en lille forhave, hvor solen TÆSKER ned fra morgen til aften, hvilket betyder, at alt, undtagen ukrudtet, dør.

Samtidig er den åben ud til vejen, hvilket jeg er temmelig træt af. 

Jeg har haft fat i en håndværker, som gav et overslag på ca. 5.000 kr., hvilket jo er ganske, ganske rimeligt, men stadig ikke er penge, vi har. 

Det er for nyligt blevet vedtaget, at man kan få istandsat køkken og badeværelser gennem et moderniseringslån, som afbetales over huslejen de næste 10 år. Det betyder, at hvis man fraflytter efter 3 år, så er det den nye ejer, der overtager forpligtelsen, og på den måde, betaler man kun for den forbedring, man selv har glæde af. Huslejestigningen ligger typisk på 300-500 kr. pr. måned, så det er, trods alt, til at have med at gøre. 

Derfor fik jeg den tanke, at man måske kunne gøre det samme med haven, så jeg sendte forslaget til boligforeningen.

Desværre viste det sig, at det for haven ville blive så omstændigt, at det i praksis er umuligt, (noget med realkreditinstitutter og definitioner af ‘forbedring’) men jeg er stadig ret tilfreds med, at jeg efterhånden har fået opdraget min hjerne til at se muligheder og alternativer, når der er noget, jeg gerne vil have, i stedet for bare at rive kortet igennem på beløbet, og defor får den lov at komme med her.

Min nye have, hvor jeg har valgt beplantning, der matcher min personlighed

Published by

15 Replies to “M2019, uge 40

 1. Jeg tænker på, om du måske kan få håndværkerfradrag, hvis du vælger at få det lavet alligevel? Værd at have med i overvejelserne i hvert fald 🙂

    1. Jeg trækker også min vinduespudser fra, så jeg burde egentlig have tænkt på det. Godt, jeg har jer:)

 2. Service info 😏

  Har lige set, at Kenwood køkkenmaskine er på tilbud i bilka til 2249,50, denne weekend.

  1. Jeg strøg LIGE ind og tjekkede – tak! (Desværre var det den med den lille skål, og jeg lider af den fejlagtige opfattelse, at jeg er ansat i hjemmeværnet, så jeg har hede drømme om den med den store skål <3)

   1. Jeg forstår godt, hvis det ikke er relevant, men vil bare sige, at jeg købte min køkkenmaskine (Kitchenaid) brugt for 8 år siden, og den har det super. Jeg tror, der er ret mange, som køber en køkkenmaskine, fordi de tror, man bliver typen der bager og kokkerer af det, og så står den bare og fylder. Så måske det er en måde at få en virkelig fin en, virkelig billigt 🙂

    1. Jeg har ligget på lur i alt, hvad der findes af brugtsalgslocations, men indtil nu har de maskiner, jeg har set, været så dyre, at jeg ikke har været villig til at bide på. Lige med elektronik kan det bare være virkelig svært at vide, om man får brug for en garanti, ikke? Men jeg sørger for, at ALLE mine venner med køkkenmaskiner ved, hvem der står først i køen til at købe den, hvis den pludselig står og samler støv:-D

     1. Åh min kommentar laver ged ovenfor (undskyld hvis du har fået den mange gange. Den forsvinder mind i det hele. Her kommer den igen:
      Vi har maskine med den store skål og det har jeg ikke fortrudt.jeg bager langt fra hele tiden, men når jeg gør er det typisk fordi vi får gæster eller jeg skal have det med og så er jeg rigtig tit oppe i størrer portioner. Og der er jeg glad for den store skål. Til gengæld kan den ikke være i opvaskeren. Vores maskine har også timer og den bruger jeg sjældent fordi man alligevel skal være det. Og sidst men ikke mindst så gør den store skål at jeg ikke gider bruge den hvis jeg f.eks. skal piske flødeskum fordi skålen er så stor og skal håndvaskes. Det ved jeg ikke om jeg havde gjort hvis den var mindre..vi bruger bare håndmixeren der.

   2. Køb stor skål! Den mindste kan slet ikke håndtere nok mel til det giver mening at ælte noget . Jeg tror det er 600 gram.

    1. Kristine/Skn: TAK for tilbagemeldingerne! Jeg har nemlig været i tvivl om, om det var overkill, men det er præcis pga. det, I skriver, at jeg har hældt til den store. Det er rart med lidt info og brugererfaring fra det virkelige liv <3

 3. En pip med angående køkken maskine

  Min mor fik en købt en ny
  den fik 35 år på bagen en Kenwood med kødhakker (dyr med stor mortor kraft hun ville have en god en)

  Hun fik hele grise så den blev brugt meget ( hun ordnede også det til bedsteforældre) samt oksekød

  Og der blev bagt meget

  Og jeg var vild med og prøve desserter

  Samt elpisker kom først til de sidst 10år
  Så det fløde den har pisket det er meget

  Efter 35-36år gik det i stykker så man ikke kunne bruge \åbne få rørskål ind
  (svært og forklare)

  Men nu her 10-11år efter kan kødhakker stadig bruges (blev brugt i sidste uge)

  Da røre del gik købte jeg en Kenwood men stor skål fakstik to og kødhakker

  Men jeg blev nærig og sparede 800kr
  For fik og vide jeg ikke kunne mærke mortor og den kraft var 200 mindre det havde ikke betydning
  Og den her fødselsdag tilbud var så godt

  Hvor har jeg fortrudt det mange gang siden

  Ok til de lette ting men bager meget på en dag
  Jo køre godt nok men bliver varme og gær dej går lidt ned i fart

  Så min erfaring og råd til dig vil være

  Stor skål og to. (jeg fik plast og stål
  da plast gik i stykker fik jeg forhandlet mig frem til i stedet for en ny plast en i stål med lidt egen betaling og jeg nyder det næsten dagligt
  (ja de fylder i skabe men glæden ved stål skål glemmer jeg det)

  Køb den ikke for billig

  Tag den med stor motor -kraftigt motor

  Vil du bruge råkost-pasta-ligende ting til den
  så meld det ud til sælger når du køber for de ting skal købes ekstra og der skal du selvfølgelig betale for men du vil kan få det billigere ved og købe det på en gang

  Bare min erfaring

  Tak for din blog

  Komma og punktum fejl er mange ved det beklager

  1. Det skal du på ingen måde beklage – det er fuldstændig lige meget, og jeg forstår, hvad du mener <3

   Det er virkelig rart med lidt tilbagemeldinger af så praktisk karakter, fordi det betyder, at jeg kan træffe meget mere kvalificerede valg, når jeg engang kan trykke på “Læg i kurv”. Så tak for en grundig og informativ kommentar:)

   Kh

   Linda

 4. Hej Linda
  vælger og skrive her på gammel kommentar syndes det høre meste hjemme her

  Angående Kenwood køkkenmaskine

  Lige lidt mere erfaring

  Har en veninde med en Kenwood (det nyeste af det nyeste) hun kasserede en gammeldags og fik en med elektronisk display

  men nu er der en lille dims gået i computer der inde i og dimsen koster en ny halv maskine snakkede i dag med min gode”gamle” isenkræmmer han sagde imellem ham og mig de med display vil aldrig kunne gå i arv.

  Her i sidst uge havde jeg gang i julebagning
  nabo kom forbi så min maskine vi snakkede om hvad de kunne og sådan

  Hun skal have en i julegave men ville have med råkost delen

  jeg sagde min mening om hun var sikker på hun kom til og bruge den

  Vi snakkede om det pludselig skrev hun på facebook
  Er der nogen der har en Kenwood med råkost jeg må på prøve en ugen

  Hun fik den samme aften og efter 4dage var hun helt sikker på en Kenwood uden råkost men en råkost maskine ved siden af

  Tør du spørge om ligende gør det jeg fik så meget ros for idéen så hun kunne gøre rigtig indkøb

  Mange hilsner

  1. Tusind tak for feed back. Det er skønt med lidt selvoplevet virkelighed at gå ud fra, og jeg kan sagtens se, hvad du mener ift. at kigge på muligheden for at låne. Jeg skriver mig det bag øret.

   Kh

   Linda

Skriv kommentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.